35reacties

Spoek: Klimaattrein dendert door!

Op de klimaatconferentie, anderhalve week geleden in wijkhuis de Fonkel, werden Helmonders uitgenodigd mee te denken hoe we in 2030 als stad klimaatneutraal kunnen zijn. U leest het goed: ‘HOE’ en niet ‘OF’, want de vraag of Helmond dit wel wil is een paar jaar geleden, zonder het u te vragen, al beantwoord door onze stad aan te melden voor de Europese missie Climate neutral city’s. Helmond is samen met Eindhoven gekozen als een van de honderd ‘lucky ones’ in Europa om, uiteraard in ruil voor een zak geld, voorop te lopen in de klimaatneutraal missie.

Wij Helmonders mogen nu dus meedenken hoe we dit idiote en verre van realistische plan vorm gaan geven. Niet dat de plannen anders niet gemaakt worden hoor, maar onze Wethouder betrekt u graag bij deze Bonte kermis om niet achteraf het verwijt te krijgen dat u niets gevraagd is. En eerlijk is eerlijk, wij kunnen deze wethouder die heel blij wordt van deze plannen wel de schuld hiervan geven, maar hij is niet degene die destijds vergeten is te overleggen of Helmond dit wel wil.
Nog los van de vraag of u gelooft dat onze mooie stad invloed heeft op het klimaat; één ding staat als een paal boven water: Er is niets, maar dan ook niets, duurzaam en groen in alle nieuwe vormen van het opwekken van energie.
Ikzelf was uiteraard op deze klimaatconferentie, welke werd geopend door een twaalfjarige leerling van de Knip, aanwezig. Hij las zijn ‘brief uit de toekomst’ aan ons voor. Achterin de zaal hingen meer van deze brieven. Onze kinderen krijgen op school te horen dat de toekomst een vreselijke plek gaat zijn als wij als stad niks doen. Ik werd hier boos en verdrietig van, want los van de feitelijke onwaarheden in deze lessen vind ik het ongepast om jonge kinderen overbezorgd te maken en voor deze plannen in te zetten.
Al lezende denkt u waarschijnlijk: Wat betekent klimaatneutraal nou precies? Het antwoord van wethouder Bonte was: “Dat Helmond in 2030 geen CO2 meer uitstoot”. Snapt u het nog? Duidelijker dan dit is het deze avond niet geworden, maar geen CO2 betekent o.a.: geen brandstofauto’s meer, heel Helmond van het gas af, geen industrie, geen kampvuur of BBQ, niet uitademen (Echt?!), wiebelstroom en minder GROEN! Wilt u dit? Ik niet in ieder geval!

Patty Spoek
Raadslid Forum voor Democratie Helmond