Buiten is het 18 graden, binnen zit al 15 jaar šŸ˜»

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.068 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
11reacties

De vakantie is weer voorbij, ik hoop dat u allen genoten heeft van een fijne zomerperiode. De koffers zijn uitgepakt, de vakantiewas gewassen en de kinderen maken zich weer op voor hun eerste schooldag.

Deze zomerperiode zijn er regelmatig artikelen verschenen in de kranten over het ernstig personeelstekort wat er is ontstaan in de zorg, het beroep is niet meer aantrekkelijk en veel jonge mensen kiezen er niet meer voor om in de zorg te gaan werken.

Ik ben zelf werkzaam in de zorg vanaf 1995 dus ik spreek ook voor een groot deel uit eigen ervaringen en de ervaringen van mijn collegaā€™s. Het is heel hard werken voor een klein salaris. We willen graag de zorg weer aantrekkelijker maken om jonge mensen een beroep in de zorg te laten kiezen. Dan moeten we beginnen met hen beter te belonen. De leerkrachten in het primair onderwijs schreeuwen moord en brand om meer salaris, want hun werkdruk is ernstig gestegen, maar wat denkt u van de werkdruk in de zorg?

De artikelen in de krant die ik deze vakantie las, baren mij zorgen. In ons eigen Helmond zeiden zorgbestuurders ā€œhet toch wel spannend te vindenā€, hoe deze zomerperiode door te komen. Directeuren en hoofden die met de handen in het haar zitten om de zomerplanning rond te krijgen. Ik zou de teamleiders, teamcoƶrdinatoren, hoofden etc. eens willen oproepen wat zuiniger op je medewerkers te zijn! Er is goed opgeleid personeel, wat goed functioneert, maar waar toch het contract niet van verlengd wordt of ontslagen wordt omdat bv. op de betreffende afdeling geen uren meer beschikbaar zijn. Er wordt niet gekeken of deze medewerkers ingezet kunnen worden op een andere afdeling van de zorgorganisatie. Iedereen werkt op zijn eigen eiland. Help elkaar binnen dezelfde zorginstelling, dit personeel ben je kwijt, solliciteert elders of zoekt een baan buiten de zorg. Wat ook erg speelt in de zorg, is de hiĆ«rarchie. Teamleiders overvragen hun personeel bij openstaande diensten, kun je niet wordt de openstaande dienst ingevuld door een medewerker naar keuze van de teamleider. Zelden of nooit is er een teamleider in de avond- of nachtdienst. Medewerkers kunnen op niemand terugvallen in de nachtzorg. Zorgpersoneel moeten hun vakantie inkorten omdat er teveel diensten anders niet kunnen worden ingevuld, maar de teamleider/hoofd heeft haar 3 weken wel ingepland. Vrije dagen kunnen niet opgenomen worden etc. Serieuze vertrouwelijke gesprekken tussen medewerker en teamleider worden afgekapt omdat dochter lief van muziekles worden afgehaald. De medewerker wordt geacht het werk op te pakken terwijl het gesprek niet ten einde is. Noodzakelijke medische ingrepen worden uitgesteld omdat zij niet in de planning ingepast kunnen worden. Dit zijn echt waargebeurde voorbeelden.

De 6 of zelfs 7 bestuurslagen in verschillende zorgorganisaties helpen er echt niet aan mee om het geld vanuit Den Haag goed in te zetten. Het zorgpersoneel heeft het vreselijk moeilijk en bezwijkt regelmatig onder de hoge werkdruk. De andere lagen in diezelfde organisatie zorgen goed voor zichzelf.

Zorgorganisaties, zorg eerst eens goed voor het personeel wat je al in huis hebt, ben zuinig op je medewerkers. Vrije dagen zijn er om opgenomen te worden, als dat eens nodig blijkt. Dat komt de sfeer en de werkmotivatie ten goede, dat trekt vanzelf nieuwe gemotiveerde mensen aan. Mopperende, ontevreden en overvraagde medewerkers hebben niet de uitstraling om een visitekaartje voor de zorginstelling te zijn en zo nieuw personeel binnen te halen.

Voor de tekorten aan zorgpersoneel zijn natuurlijk meerdere oorzaken. De vergrijzing neemt toe maar ook in de beroepsgroep zelf. Verpleegkundigen gaan met pensioen terwijl de instroom beperkt blijft. Er is te weinig geld geĆÆnvesteerd in opleiding van verpleegkundig personeel, waardoor tekorten zijn opgelopen. Dit heeft als gevolg dat de werkdruk toeneemt, mede daardoor wordt het beroep minder aantrekkelijk. Dit zorgt voor uitstroom en dus oplopende tekorten. Verpleegkundige werken zich een slag in de rondte, vallen uit en daar staat weinig instroom van nieuw personeel tegenover.

Sandra Stijkel
Raadslid VVD

11 reacties:

Goed geschreven. Ik hoorde gisteren toevallig twee verschillende verhalen over de invalkrachten die in de vakantie de huishoudelijke hulp in Helmond deden.
De ene kreeg Sharon of Sjaron van een jaar 20 die nog nooit zulke hulp deed en het als vakantiebaantje deed. Dat meisje was misschien wel beter dan ze door het jaar heen aan hulp kreeg. Over de ander, een dame van ruim 40 jaar bij een andere hoogbejaarde was die niet te spreken. Die had niet hoeven te komen zei ze want dat had ik zelf ook wel gekund, veel babbelen en klagen maar weinig poetsen. Ze was blij dat de vakantie voorbij was en er weer goed gepoetst zou worden door haar vaste hulp.

Beantwoorden

ach ach ach, eerst tot op het bot slopen en kei veel mensen zonder pardon op straat knikkeren, en het toch o zo gek vinden dat je geen mensen meer kan vinden

Beantwoorden

http://www.parlement.com/id/vg09lllc9opo/j_f_hans_hoogervorst
Bedenker van de “marktwerking in de zorg”…. de verantwoordelijke van het slopen van de zorg en afschaffen van het ziekenfonds….
VVD….
Ik kan deze collum niet lezen zonder te kokhalsen….
Draai maar eens terug wat jullie gesloopt hebben !!!

Beantwoorden

Goed stuk, maar….ik zou zo’n stuk toch eerder van een SP-ster verwachten dan uitgerekend iemand van de VVD!!!

Groeten,

Beantwoorden

Inderdaad verrassend om een VVD-pen te lezen schrijven dat bezuinigen zijn prijs heeft, en dan nog wel zo raak neergezet. Deze column maakt mij nieuwsgierig naar de visie van de VVD op de koers van Senzer.

Beantwoorden

Bij Erica Terpstra denk ik ook altijd, zit je niet bij de verkeerde partij als je zo’n visie hebt?

Beantwoorden

Ik ben van dit verhaal zo gietgloeiend kwaad geworden dat ik er misselijk van werd. Eerst van de Seniorenpartij overstappen naar de VVD (die de marktwerking in de zorg heeft ingevoerd waardoor de zorg Ć©n veel slechter Ć©n veel duurder is geworden), en dan gaan huilen dat er te weinig zorgpersoneel is!? Het lijkt er hier op dat mevrouw Stijkel alweer probeert zichzelf in een goed daglicht te stellen door met krokodillentranen in haar ogen een maatschappelijk gevoelige kwestie aan te kaarten. Populistische en politiek correcte schijnheiligheid van de bovenste plank is het.

Beantwoorden

Wat een krokodillen tranen van deze VVD mevrouw. Zie eerdere reactie van Hans Olierook. Is allemaal voor gewaarschuwd door met name in de Tweede Kamer de SP, maar niet naar geluisterd, want marktwerking zou beter zijn. Dit is het resultaat!!

Beantwoorden
Rita van den Biggelaar

Het is nooit te laat om over te stappen naar een andere partij als je zo graag politiek wilt bedrijven. De kaalslag van jarenlang VVD beleid heeft de samenleving doen splijten en rotten. Alle het goede wordt nu eenmaal door mensen gedaan die geen moer om politiek geven maar des te meer om de naaste geven in het onderwijs of zorg. Dit komt uit het hart, wil je het verschil maken dan moet je vooral niet verbinden met een politieke partij die cultuur-ideologie belangrijker genoeg acht om de samenleving om zeep te helpen. Trouwens slecht 2% van de samenleving is lid van een politiek partij, hoe democratisch was dat toen duizenden in de zorg op straat werden gezet.

Beantwoorden

Interessant inderdaad. Als kritisch mens kijkend naar de recente ontwikkelingen in de zorg – Ć©n ook in het onderwijs – zou je toch eens kritischer naar je eigen partijstandpunten mogen kijken…
Niet de mens, maar economische factoren (lees: hoe verdienen we het meeste geld) stonden en staan bij de VVD vooraan. Korte termijn-politiek bedrijven, waarna er geschrokken wordt gereageerd, als blijkt dat een hele sector naar de kloten geholpen is. Over de ruggen heen van keiharde verpleegsters.

Wakker worden, Sandra.

Beantwoorden

De SP heeft al JAREN geleden gewaarschuwd voor de afbrokkeling in de zorg waar met name de VVD en de PvDA voor verantwoordelijk zijn.

Om nu een VVD politica te horen klagen over het gebrek aan mensen, middelen en motivatie is toch wel het toppunt van hypocrisie.

Sandra, als ik jou was zou ik eens goed de hand in eigen boezem steken, en het gedrag van je eigen partij (nota bene!) in zowel de landelijke als lokale politiek eens nader beschouwen. Je zult dan zien dat wat je hier doet niets anders is dan een populistische poging om de partij die je nu vertegenwoordigt op een krampachtige wijze in een beter daglicht te plaatsen. Helaas zijn wij niet zo dom als jij denkt dat we zijn.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *