8reacties

Tuerlings: Jeugdraad

Laatst heb ik met iemand gesproken die lid was van de jeugdraad in haar stad. Daarbij rees bij mij meteen de vraag waarom we in Helmond geen jeugdraad hebben. Ik besloot hier mijn column aan te wijden. Zo kwam ik er achter dat het idee niet nieuw is.

In november 2015 werd door PvdA en D66 een breed gesteunde motie ingediend voor het onderzoeken van de mogelijkheid van een jeugdgemeenteraad, naar voorbeeld van onder andere Laarbeek, Tilburg en Oirschot. Een beetje in de bestuurlijke stukken zoeken, leert dat het idee voor Helmond al uit 2005 stamt en voor het eerst geopperd werd door het CDA. Een goede zaak dat er aandacht is voor de stem van jongeren en dat het binnen de Helmondse politiek niet een paradepaardje van maar één partij is.

Tot op heden echter, bestaat er, zoals eerder gezegd, nog geen politiek gericht jongeren-adviesorgaan binnen onze gemeente. In die vorm zal zo’n jeugdgemeenteraad er misschien ook niet direct komen, maar er worden wel goede stappen gezet om jongeren meer te betrekken bij de politiek. Dit is afhankelijk van onder andere de uitkomst van de begrotingsbehandeling donderdag 3 november. Het proces is dus in volle gang.

De jeugd zal als geen ander de effecten van het huidige beleid ervaren. Of het nu gemeentebeleid is of het beleid van de Rijksoverheid, we kunnen er niet omheen; Beleid van nu werkt door op generaties die nu nog in de schoolbanken zitten of zelfs nog in de wieg liggen. Zonder dat ze het weten, wordt hun toekomst voor hen ingevuld. Best idioot als je het mij vraagt, dat je als jongere niets te zeggen hebt over de wereld waarin je later je kinderen ziet opgroeien.

Stel u voor, er was een jeugdraad in uw jeugd en u had inspraak op het beleid van toen? Hoe anders had Nederland er uitgezien? Was de Mammoetwet in het onderwijs er geweest? Het afschaffen van de dienstplicht? Meer lokaal, een prachtig nieuw gebouw voor een bibliotheek terwijl steeds meer digitaal wordt? De omgevingswet die de komende jaren uitgerold gaat worden? Het klimaatbeleid voor 2050? Sportpark de Braak? Hoe anders had Helmond er nu uitgezien?

Vaak wordt gedacht dat het jongeren niet interesseert, dat ze niet bezig zijn met hun toekomst en ook helemaal niet de kennis hebben om daarover mee te praten. Voor sommigen geldt inderdaad mindere interesse in politiek, bestuur, beleid, in de toekomst. Een grote groep echter, heeft wel degelijk een mening en kan iets toevoegen, maar de weg naar het podium is een zeer lastige als je net van de basisschool af bent. Zelfs na de middelbare is die weg voor velen zó vol hobbels, dat ze een ander pad in slaan. Zonde, want er gaat niet alleen veel potentie verloren, maar ook een compleet ander perspectief op langetermijnbeleid. Juist voor dit perspectief zou de jeugd op voor hen relevante onderwerpen dus een stem in het Helmonds bestuur moeten krijgen.

Thomas Tuerlings
Burgercommissielid GroenLinks