Buiten is het 23 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.466 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
18reacties

Op Sportpark de Braak komt een nieuwe sport- en (be)leefcampus waar onderwijs, gezondheid, breedtesport en topsport samenkomen. En de omliggende wijken profiteren daarvan mee. Dit is een prachtig project voor de stad: sport, onderwijs en gezondheid worden samengebracht en dat past precies in het straatje van D66. De raad heeft in 2017 ingestemd met de plannen. Op de campus werken straks nog meer partners samen die gemeenschappelijk gebruik maken van de ruimtes, het hoofdveld in het stadion en de omliggende voetbalvelden. Naast Helmond Sport en de amateurverenigingen maken de scholen er straks gebruik van.

In de eerste helft van 2020 werd duidelijk dat Helmond Sport niet akkoord zou gaan met de in het Voorlopig Ontwerp opgenomen voorzieningen en dreigde af te haken. Om het project te redden en alle partijen aan boord te houden is een traject van bemiddeling opgestart. Inmiddels is een ontwerp gepresenteerd dat wel acceptabel is voor de betrokkenen, waarbij door alle partijen concessies zijn gedaan. Alle betrokken partijen zijn blij dat ze uit de impasse zijn en dat er nu iets ligt waar iedereen zich in kan vinden.

Voor de gemeente ligt de pijn in de financiële bijdrage. D66 staat helemaal achter het concept, maar wij zijn vanaf het begin kritisch geweest over de financiële haalbaarheid van de plannen. Bij de besluitvorming in 2017 is al door de D66-fractie aangegeven dat wij zeer kritisch waren op de financiële paragraaf van het plan, omdat de begroting te krap was opgesteld. Dit was reden voor 1 tegenstem binnen de fractie. Deze zorgen bleken terecht, want de gemeente moet met aanvullende middelen bijspringen om de deal tussen alle betrokken partijen rond te krijgen. Op vragen van de D66 fractie heeft de wethouder bevestigd dat hij ervan uitgaat dat het financiële plaatje nu wel vaststaat en dat hij niet in een later stadium nog om extra geld komt vragen.

Maar eigenlijk is er geen andere keuze meer te maken. In 2017 is de virtuele schop al in de grond gestoken: er zijn vele miljoenen uitgegeven en stoppen is dan ook geen optie meer. Het traject halverwege afbreken is schadelijker dan de extra middelen uittrekken en doorgaan met de mooie plannen. De meerwaarde van de Sport- en Beleefcampus is ook te groot om nu nog de stekker eruit te trekken. Wat mij betreft kunnen we dus niet anders dan voor stemmen.

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond

18 reacties:

Dag Jochem,

Laten we hopen dat de omliggende wijken mee profiteren van de sportcampus zoals jij schrijft. Het is mij niet duidelijk op welke manier dan. Ik zet vooral vraagtekens bij de verkeersstromen op de toegangswegen naar De Braak zoals de Rembrandtlaan, de Wethouder Ebbenlaan en de Uiverlaan. Ik heb nog geen verkeersplan gezien dat een antwoord geeft op mijn vragen. Wellicht weet jij meer?

Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman

Beantwoorden

Nou Jochem, de stekker kan er zeker nog uitgetrokken worden, en dit zal achteraf blijken dat het een goede beslissing zou zijn geweest….
Is de extra financiële bijdrage van ons belastinggeld door de gemeente legitiem?
Of weten we dat voorlopig nog niet, wordt er gewacht met bouwen op deze uitslag of gaat de gemeente gewoon arrogant door met bouwen en als blijkt dat het niet legitiem is er weer extra belastinggeld naar toe moet.
Wat een blunder op blunder van onze gemeente in dit prestige project.
Belastinggeld, zo gemakkelijk uit te geven, de burger betaald wel…

Beantwoorden

Misschien kun je eerst naar de inwoners luisteren, een stadion voor die duizend mensen, is al erg veel, een keer in de twee weken. Geld kun je beter anders besteden

Beantwoorden

Niemand zit erop te wachten en deze soap heeft de gemeente meer dan genoeg geld gekost. Frans Stienen en z’n onzin en D66 neemt het geld verkwanselende stokje over. Geef dat geld aan de minder bedeelden in Helmond, een deel aan Helmond sport zelf en laat ze lekker op de braak zitten.

Beantwoorden

Tussen de stekker eruit en met dit plan instemmen zit veel ruimte. Mij is niet helder wat HS nu werkelijk financieel gaat bijdragen aan de bouw vh stadion. Behalve dat er een schuld afgelost wordt en dat er een jeugdopleiding komt. Maar dat zie ik los vd bouw ve stadion. Ik krijg de indruk dat er naast de aanpassingen in het ontwerp veel concessies gedaan zijn in voordeel HS. Als iedereen zich daarin kan vinden prima. Maar ik krijg ook de indruk dat wat betreft de financiën de gemeente zich nu in allerlei nichten wringt om HS te ondersteunen. Nogmaals: wat draagt HS bij en wat de gemeente?

Beantwoorden

En wat mocht het nog slechter gaan met het betaald voetbal van HS ? En dit “”voetbal”plan van HS zijde niet slagen. Blijven we als gemeente dan bij putten ? Omdat we nu eenmaal dat stadion nu hebben gebouwd ? En die weg dus in zijn geslagen.

Beantwoorden

@Hanneke Hegeman op maandag 30 november 2020 om 08:00:

Dank voor je reactie. Dat is mij ook zo niet bekend. Er komen in ieder geval voldoende parkeerplekken en er is zeker oog voor de verschillende ontsluitingswegen. Het ontwerp van de buitenruimte is vorig jaar opgesteld. In die ontwerpperiode waren de bewoners van de Bakelsedijk uitgenodigd voor een overleg over de toegangsweg achter de woningen.

Beantwoorden
Jochem van den Bogaard

@Twanneman op maandag 30 november 2020 om 10:44:

Uit eerste juridisch onderzoek blijkt dat het gaat om geoorloofde staatssteun. Dit wordt nog nader onderzocht.

Beantwoorden
Jochem van den Bogaard

@Ank op maandag 30 november 2020 om 16:03:

In dit schema is het in één overzicht duidelijk te zien wie wat bijdraagt:

https://helmond.notubiz.nl/document/9441223/1/RN%20080%20Schema%20verduidelijking%20raadsvoorstel%20De%20Braak

Beantwoorden
Jochem van den Bogaard

@Frans op maandag 30 november 2020 om 19:31:

De exploitatie bijdrage van de BVO van € 265.000 ex btw per jaar is inderdaad een risico. De continuïteit van de BVO is immers van veel factoren afhankelijk. Op dit moment wordt in overeenstemming met de BVO de optie uitgewerkt om de vordering van de BVO op de KNVB/CED (mediagelden) als zekerheidsstelling voor de gemeente te gebruiken. Daarvoor wordt een akte opgesteld waarin beschreven wordt dat de gemeente Helmond aanspraak kan maken op (een deel van) de mediamiddelen van de BVO Helmond Sport, waardoor een structurele dekking van de huurlasten wordt geborgd.

Beantwoorden
Jochem van den Bogaard

HS is een exploitatie risico….leuker is het niet. Er is nog nooit winst gedraaid of quite gespeeld.
Onderin bungelen en dan “spelers halen” van verre, die er ook niks van bakken.
En nee, niet dat deze jongens tegen minimale salarissen spelevaren. Neuj…enkele verdienen wel een ton per jaar!
Dan ben je met 265k ook snel klaar.
Over de ontsluiting; loop en fietsroutes voldoende.
En verwacht geen tienduizenden mensen…
T zal wel goedkomen, maar geld verbrassen is het wel.

Beantwoorden

@Andre op dinsdag 1 december 2020 om 12:27:

Geld verbrassen ja, niets anders, en dat zonder burgers te raadplegen, ik hoop niet dat het helemaal fout gaat (ergens wel voor al die ego-tjes, maar dan kost het de burger nog meer).
We zijn er nog lang niet…. wort vervolgd!

Beantwoorden

Bij o.a. FC Barcelona wordt gelachen om de omvang van deze kosten en investeringen. The show must go on. Heel Helmond Sport en Studeert op
De Braak. Gedurende nog vele jaren.

Beantwoorden

Geen wonder dat afval duurder wordt en dan maar zeiken dat we nog beter afval moeten scheiden om het te investeren in een bodemloze put

Beantwoorden

Schandalig dat er hiervoor gemeenschapsgeld wordt uitgegeven! En wat een naieve politici we hier in Helmond hebben! Iedereen wist toch vooraf dat Helmond Sport geen cent heeft in te brengen en dat bij welk plan dan ook, de gemeenschap hier financieel zou voor moeten opdraaien.

Beantwoorden

Dit schema was bij mij bekend Jochem. Maar het roept meer vragen op dan dat het duidelijkheid geeft. De rekensommen zijn niet inzichtelijk en ik ben niet de enige die dat vindt

Beantwoorden

@Ank op woensdag 2 december 2020 om 12:29:

Like.

Beantwoorden

Kansloos, dat hele Helmond Sport kost bakken vol geld en wat levert het op? Ik vind het schandalig dat wij als burgers hieraan mee betalen. Laat dat handjevol supporters er maar voor betalen

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *