Buiten is het 19 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.802 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
24reacties

De Gemeenteraadsverkiezingen zijn inmiddels achter de rug en vorige week is bekend geworden dat GroenLinks, SP, D66, Lokaal Sterk, PvdA, 50Plus en Denk met elkaar verder gaan praten over een nieuw te vormen college met een programma voor de komende vier jaar. Voor D66 is dit een mooie uitkomst, waarbij er duidelijk een keuze is gemaakt voor een progressieve koers. De komende weken wordt er nog inhoudelijk onderhandeld, maar ik heb er alle vertrouwen in dat deze partijen er met elkaar uit gaan komen. De afgelopen periode hebben we deel uitgemaakt van de coalitie en ook de komende periode zetten we ons graag in de voor de stad.

De belangrijkste vraag die op tafel ligt is: wat willen we de komende jaren bereiken voor onze stad? Daarbij is een stip aan de horizon nodig. Er liggen grote uitdagingen voor het nieuwe college, zoals het aanpakken van de woningcrisis, het tegengaan van de tweedeling, het betaalbaar houden van de energierekening en de klimaatcrisis. Het huidige college heeft deze zaken de afgelopen vier jaar al voortvarend opgepakt. Zo is er extra aandacht voor preventie op het gebied van gezondheid, opleiding, werk en inkomen. Dit moet de komende periode blijvende aandacht krijgen, zodat iedereen gelijke kansen heeft in Helmond.

Een andere belangrijke prioriteit de komende jaren is woningbouw. Wonen is een basisbehoefte. Daarom hebben we ons, met bouwwethouder Gaby v/d Waardenburg, de afgelopen jaren volop ingezet op de bouw van meer woningen. Zo zijn er de afgelopen vier jaar dan ook meer dan 2000 woningen extra gebouwd in Helmond en er worden de komende twee jaar nog minimaal 1800 woningen per jaar bijgebouwd. Dit moet een mix aan woningen zijn (sociale huur, middenhuur en goedkope koop), zodat iedereen een huis kan vinden en de doorstroming bevorderd wordt. Zo bouwen we aan de toekomst van Helmond.

Daarnaast zijn er grote uitdagingen m.b.t. de energietransitie. Bij duurzaamheid denken we niet alleen aan verduurzaming van woningen, maar ook aan een gezonde leefomgeving. D66 wil investeren in een groene stad en de voorzieningen in de wijken op peil houden. Met een financiële impuls om de energiearmoede te bestrijden, proberen we iedereen mee te laten profiteren van de verduurzaming en de tweedeling tegen te gaan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de opgaven voor de komende tijd. Deze grote uitdagingen zijn niet van vandaag op morgen opgelost. Het is een proces van de lange adem. D66 wil zich in ieder geval tot het uiterste inspannen om Helmond duurzaam te laten groeien. Ik hoop hier de komende vier jaar mijn steentje aan bij te dragen.

Jochem van den Bogaard
Kandidaat-raadslid D66 Helmond

24 reacties:

Nooit geweten dat we in Helmond zoveel woningen bouwden. Is dat veel als je dat vergelijkt met andere steden in Nederland?

Beantwoorden

U bent stelt dat er is gekozen voor een progressieve koers.
Los van het feit wat de term “progressief” inhoudt graag het volgende.

Een mogelijk aanstaand COLLEGE heeft gekozen voor die koers. Een college wat in elkaar geknutseld is met vooral partijen die verloren hebben met de verkiezingen.
De paar stemmers hebben gekozen voor een andere koers.
Dat u hier volledig aan voorbij gaat zegt alles.
Een dikke vinger naar de burger. Juist met zo weinig vertrouwen van de burgers had u ze zeer serieus moeten nemen.

Beantwoorden

Zonder liken of blozen een coalitie in met Denk.
Ultralinks d66 sp en PvdA, en GroenLinks zijn geen knip voor de neus waard.
Zelfs een lokale winnende partij wordt gebanned.
Echt smerig.
Let ook op de prietpraat, door energiearmoede met een financiële impuls te bestrijden. Anders gezegd, eenmalig een bedragje subsidiëren en de rest zoekt u maar uit. Want een groene stad zal zeer veel duurder uitpakken, met alle beperkingen die links eist.
Wat kunnen de D66 kiezers en GroenLinks kiezers alvast trots zijn

Beantwoorden

Het verschil tussen links en rechts in de lokale politiek is al een stuk kleiner. Er zijn niet veel onderwerpen waarop je kunt profileren daarin. Vaak loopt dat ook nog door elkaar. Vinden rechtse partijen armoedebeleid bijvoorbeeld ook een speerpunt.

Soms zie je nog typische dingen terugkomen. Bijvoorbeeld in de centrumvisie. Daarin wordt dan gesteld dat in de toekomst centrumbewoners geen auto meer nodig hebben (en dus geen parkeerplaats). Duidelijke GroenLinks stempel had dat. Maar gelukkig is die visie maar een stuk papier en wordt de praktijk een stuk reëler.

Beantwoorden

Ik vraag mij toch af waar ‘onze gekozen’ ambtenaren wonen. Wonen die in hetzelfde helmond als de Helmonders? Bovenstaand verhaal is zo landelijke onzin praat, zorg voor je burgers of is het fijner voor jezelf om in een goed gesubsidieerd kantoor te zitten? De burger klaagt over afval, onkruid, tuig, drugs, leegstand, dure parkeervoorzieningen, geen parkeerplaats meer voor de deur, monopolie positie voor woningcorporaties en ga zo maar door. Denken ze echt dat de burger denkt ‘oh er zijn 2000 woningen gebouwd, nu kunnen we als starter wel op de markt komen’? Nee, want die starter heeft nog steeds niet het geld om uit te vliegen, en als ze een ‘goedkope woning’ kunnen ‘winnen’ dan wonen ze naast familie van dat tuig waar ze zich al jaren aan gestoord hebben via de ouders. Nee, luisteren kunnen ze goed bij de gemeente. En dan hebben we het nog niet over het negeren van de stemmers voor de 2e grootse partij. Want een gekozen groep uitsluiten deed je alleen moeite voor in groep 7/8 bij de gym. Stelletje kinderen.

Beantwoorden

@Mark een raadslid is geen ambtenaar

Beantwoorden

En dan maar wederom verbaasd zijn waarom er zo weinig inwoners gaan stemmen. De stemmers willen deze coalitie niet met daarin verliezende partijen. Zal wel een commissie komen om dit weer eens uit te zoeken en waarvan we de uitkomst en conclusies in de prullenbak kunnen terugvinden.

Beantwoorden

Iets meer zelfreflectie en een minder grote broek aantrekken zou D66 sieren.

(Oh, ik zie dat alleen Noureddine Zarroy nog de open brief ondertekend heeft aan het bestuur over de #Metoo affaire.)

Beantwoorden

@Joke op maandag 18 april 2022 om 08:05:

Hoi Joke,

Zeker! n de afgelopen collegeperiode (2018 tot nu) steeg de Helmondse woningvoorraad met bijna vier procent, boven het landelijk gemiddelde van bijna drie procent. De echte klappen zal de gemeente naar verwachting gaan maken in de komende jaren. Dan wordt de huidige woningvoorraad met bijna negen procent vergroot, zo is de prognose.
Zie: https://www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningmarkt/10469839/bnr-uitblinkgemeente-helmond-jaagt-aan-en-bouwt-daardoor-flink-door

Beantwoorden
Jochem van den Bogaard

En ondertussen blijft ons centrum een dorre woestenij van leegstand en troosteloosheid.

Beantwoorden

@ Jochem 19-4 15.33 uur

Typisch dat er gereageerd wordt op wat er met 4% toename is bereikt maar wegkijken bij het feit dat er een dikke middelvinger wordt getoond aan de kiezers die dit aanstaand college helemaal niet willen

Beantwoorden

@jochem. Jammer dat u niet reageert op het feit dat de samenstelling vd toekomstige college geen recht doet aan de verkiezingsuitslag.
Het blijft hetzelfde liedje. Nooit ingaan op inhoudelijke kritiek.
Zo zwak.

Beantwoorden

@J op dinsdag 19 april 2022 om 18:36:

Ik heb het op dit weblog al eens uitgelegd maar ik herhaal het nog maar een keer.

We kiezen niet het college, we kiezen de gemeenteraad. Er is geen enkele regel die voorschrijft dat de tweede en derde partij in het college moeten zitten. Zelfs de grootste partij kan buitenspel gezet worden als andere partijen samen een meerderheid hebben.

Dat Helder Helmond niet in het college zit hebben ze helemaal te danken aan hun eigen houding. In plaats van eens kritisch naar zichzelf te kijken. leggen ze vooral de schuld bij anderen en loopt Martijn Rieter te huilebalken bij iedereen die het horen wil (of niet).

Het nieuwe college heeft een meerderheid in de raad en is dus net zo (on)democratisch als een college van de vier grootste partijen. Dit college van partijen die kunnen samenwerken is zelfs stukken beter dan een college met een partij die alleen maar zeikt en dwarsligt.

Ondemocratisch? Nee, alles is keurig volgens de regels gegaan. De verkiezingsuitslag is duidelijk, de collegepartijen hebben een meerderheid in de raad, en als je daar niet blij mee bent dan heb je pech want de meerderheid (= de helft plus één) is het niet met je eens. Zo werkt democratie nu eenmaal.

Als je het er écht niet mee eens bent kun je altijd overwegen om te verhuizen naar een land zónder democratie. Denk aan zonnige oorden als Iran, Afghanistan, China of Noord-Korea. Het gaat in die landen toch ook goed? (Nee.)

Beantwoorden

Ik ben benieuwd naar de koers van dit college en de mensen die het moeten gaan doen. Zoals ooit een de eerste 2 paarse kabinetten een aantal vernieuwende zaken oppakte kan ‘een keer wat anders’ ook goed uitpakken voor Helmond. Hopelijk geen politiek op het niveau van een boom of een oliebollenkraam, en zonder de usual suspects.

Verder zou het fijn zijn als bepaalde mensen, niet in Helmond woonachtig, zich onthouden van commentaar. Het begint bijna lachwekkend te worden, dezelfde langspeelplaat.

Beantwoorden

@ d’n dieje

Inderdaad geen speld tussen te krijgen…..als je maar genoeg partijen bijeen sprokkelt, kom je aan een democratische meerderheid, een coalitie met maar lefst 7 partijen!
Ach ja, dat is democratie.

Beantwoorden

@D’n dieje op dinsdag 19 april 2022 om 20:08:

Wederom plaatst u een reactie om de verdorven linkse interpretatie van democratie recht te praten. Waarom reageert u niet eens inhoudelijk op de repliek die ik u geef?

Wat is er democratisch aan het bij voorbaat uitsluiten van partijen n.b. door de partijen die u zo de hemel in prijst, enkel omdat zij een andere mening verkondigen? In uw optiek is dat een perfecte democratie. Waarom geeft u Rieter de wind van voren, en niet de partijen die andere uitsluiten? Dat moet u als democraat toch aan het hart gaan dunkt me.
Graag uw toelichting welke verschillen u hier ziet tussen democratie en fascisme.

Beantwoorden

Dit nieuwe college zal inhoudelijk op veel punten de ingeslagen weg voortzetten m.b.t. Bouwen, milieu, armoedebestrijding en dergelijke en dat is goed. Het heeft ook de meerderheid van 37 % achter zich. Dus democratisch maar tegelijkertijd zal dit een bevestiging voor iets minder dan de helft van de stemmers en de niet stemmers zijn dat stemmen geen verandering brengt. Dat is toch echt fout aan dit college. De opkomst over vier jaar laat zich raden!

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

@Jochem van den Bogaard op dinsdag 19 april 2022 om 15:33:

Dank je wel voor die antwoorden. We zijn dus de uitblinkgemeente van Nederland, dan doen we het dus echt goed!! Trots op Helmond.

Beantwoorden

@Jochem,

Hele mooi dat er extra woningen worden bijgebouwd, maar wat heeft de Helmonder hier aan? Krijgt de Helmonder voorrang bij het kopen hier van? Hoeveel huurwoningen komen er bij? En met hoeveel wachtenden daalt de wachtlijst hierdoor? Maw hoeveel effect voor de Helmonder is dit alles? Dat moet ook bekend zijn…

Beantwoorden

@Ahmed op woensdag 20 april 2022 om 12:19:

In mijn bijdrage hierboven staat alles wat ik erover te zeggen heb. Ik schrijf geen verhandelingen op bestelling, zeker niet voor iemand zoals jij die mij woorden in mijn mond legt die ik nooit gezegd heb.

Beantwoorden

We kunnen van alles roepen. Maar er komen woningen bij.
Zodat onze gemeente in inwonersaantal groeit. Liefst boven de 100.000.
Dus wat heeft de Helmonder eraan ?
De Helmonder die er al is stroomt eventueel door. Oud of jong.
Maar de behoefte is aan groei van inwoners.
Dan stijgt het bedrag wat Helmond van het Rijk binnenkrijgt.
Vervolgens profiteren daar indirect alle inwoners weer van.
Dus of het nou voor de Helmonder of nieuwe Helmonders is.

De Helmonder profiteert uiteindelijk van beide.

Beantwoorden

Waar blijft Helder Helmond nu ?

Beantwoorden

@Wout
En D66? Wel reageren op wat ze hebben bereikt maar niet op de gematigde kritiek
Ook afdeling Helmond is net als de landelijke D66 waar we gisteren weer een staaltje van minachting hebben gezien

Beantwoorden

@Wout op vrijdag 22 april 2022 om 10:52:

Hoe bedoel je? Die mogen niet meedoen dus ja, D66 kan van alles roepen. bijvoorbeeld dat er gekozen is voor een progressieve koers. Maar dat is niet helemaal correct (helemaal niet zelfs, eerder gematigd rechts met de VVD). Wat er nu ligt is een sprokkelcoalite. En woningen zullen we bij moeten bouwen, de “credits” daarvoor liggen bij de Nederlandse staat, niet bij mw Waardenburg. Die is uitvoerend. en gaan we bouwen voor de Helmonder of voor de expats/ migranten? De energietransitie is een farce, de EU heeft bijvoorbeeld gas weer groen verklaard, en het energienet zit overvol, er passen geen zonneparken meer bij. en dan de tweedeling, daar heeft het landelijke D66 een grote vinger zelf in de pap gehad, en door nu zo om te gaan met de verkiezingsuitslag door GL zal dit alleen maar meer worden, immers echt luisteren naar “het volk” interesseert progressief GL zich niets, als ze de groene agenda maar door kunnen drukken. Achterkamertjespolitiek zal toenemen, niet afnemen. Succes ermee

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *