28reacties

Van den Bogaard: veilige Helmondse straten

Met een sleutelbos tussen de vingers naar huis lopen. Met een hoodie over de lange haren naar huis fietsen, je een beetje breder makend dan je bent. Net doen alsof je belt in die donkere steeg. Omwegen pakken, met de auto gaan in plaats van met de fiets, sneakers aantrekken en pumps in de tas om sneller te kunnen lopen.

Dit is een korte greep aan maatregelen die veel vrouwen zich van jongs af aan hebben aangeleerd. Op straat voelen onder andere vrouwen en de LHBT+ gemeenschap zich nog vaak onveilig of geïntimideerd, zeker wanneer zij alleen zijn. Straatintimidatie wordt steeds meer erkend als een wereldwijd probleem, waartegen vooral lokale overheden moeten optreden. Ook in Helmond krijgen mensen met straatintimidatie en agressie te maken. Eén op de vijf Helmonders voelt zich wel eens onveilig in eigen buurt. Daarom heeft D66 bij de laatste raadsvergadering voor het zomerreces een motie ingediend met de oproep om als gemeente Helmond deel te nemen aan het project ‘Safe streets’. Deze motie is unaniem aangenomen door de gemeenteraad.

Het project ‘Safe streets’ is een project van de Verenigde naties dat voorwaarden en aandachtspunten ten behoeve van veiligheid van kwetsbare groepen in de openbare ruimte wil vastleggen en aanpakken. Een mooi voorbeeld is De Waart. Deze buurt is nog erg versteent en minder toegankelijk, maar dit wordt nu aangepakt met extra groen, verlichting en bouwkundige oplossingen om ervoor te zorgen dat bewoners zich veilig voelen. Het doel is dat de straten een veiliger domein worden door middel van onderzoek, bewustwording onder vrouwen én mannen, en door maatregelen in de openbare ruimte. Dit is op projectbasis en altijd in samenwerking tussen Safe Streets en de gemeente. Voorbeelden van mogelijke maatregelen zijn het onderzoeken van veiligheidsgevoelens van inwoners in de gemeente, bijvoorbeeld door het uitzetten van een enquête, of inventariseren waar en wanneer onveiligheid wordt ervaren.

Uit dit initiatief kunnen mooie dingen ontstaan als men zich aangespoord voelt om vervelende ervaringen te melden of aangeven waar plekken onveilig voelen. Daarnaast willen we dat bij ieder toekomstig project gekeken wordt naar veiligheid: duidelijke verlichting, goed overzicht, heldere paden en het voorkomen van plekken met te hoog groen. Denk hierbij aan het Stationskwartier en de plannen bij Houtsdonk. Hiermee hopen we te bereiken dat iedereen zich uiteindelijk veilig voelt op straat, aangezien dat nu geen vanzelfsprekendheid is.

Het gaat om de onbevangenheid om je vrij te bewegen in de openbare ruimte, dat gunt D66 alle mensen van alle kleuren en voorkeuren. Dat dit project voornamelijk gericht is op de kwetsbare groepen is niet om de (hetero)mannen buiten te sluiten. Of je nou jong, oud, beperkt, anders geaard, man of vrouw bent, uiteindelijk gaat het erom dat íedereen in Helmond zich veilig op straat kan bewegen.

Jochem van den Bogaard
Fractievoorzitter D66 Helmond