Buiten is het 13 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.153 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
9reacties

De komende raadsvergadering (31 oktober) nemen we een belangrijk besluit over de ontwikkeling van sport- en (be)leefcampus De Braak. Als gemeenteraad staan we namelijk voor de keuze om samen met OMO (Knippenbergcollege, Praktijkschool) te investeren in een nieuw sportpark voor een bedrag van 25 miljoen. Het wordt een combinatie van (breedte- en top) sport, onderwijs en zorg. Deze multifunctionele sportaccommodatie bestaat uit een sporthal, tribunes, multifunctioneel veld en ruimtes voor onderwijs, de Betaald Voetbal Organisatie, amateursport en de zorgpartners.
Deze accommodatie wordt gedeeld eigendom van OMO en de gemeente. Als gemeenteraad hebben we ook nog de keuze om te kiezen voor het opknappen van het bestaande stadion voor een bedrag van 8 miljoen. Dit bedrag bestaat uit een nieuwe sporthal, diverse nieuwe sportvelden en accommodaties en het noodzakelijk onderhoud van het stadion.

Tot nu toe zien we al tien jaar dromen, visies, conceptplannen en onderzoeken voorbij komen omtrent een nieuw stadion voor Helmond Sport. Nu lijkt het er dan toch echt van te gaan komen. De gemeenteraad moet definitief besluiten over de toekomst van De Braak. We maken nu dus een zeer belangrijke keuze voor Helmond Sport en voor de toekomst van sport- en (be)leefcampus De Braak. Zeker voor de nabijgelegen wijken (Helmond-Oost, Helmond-Noord, Binnenstad en Dierdonk) kan de campus een plek zijn met maatschappelijke meerwaarde die een impuls aan de wijken geeft. Als D66 vinden we het belangrijk dat in alle wijken blijvend wordt geïnvesteerd en de campus op De Braak kan echt het middelpunt van omliggende wijken worden. De Braak is bovendien een betere locatie voor een nieuwe stadion voor Helmond Sport dan Berkendonk, zoals eerder onderzocht. De combinatie van sport en scholing op één plek heeft ook voordelen. Een tijd geleden zijn we met de gemeenteraad in de gemeente Oss gaan kijken bij Het Hooghuis. Daar hebben ze scholing (vmbo theoretische leerweg) gecombineerd met een voetbalstadion. Een mooi concept waarbij een directe verbinding bestaat tussen educatie en gezondheid. De combinatie met de OMO scholen is dan ook een unieke kans. Kortom: D66 Helmond vindt Sportcampus De Braak inhoudelijk een goed plan!

Maar financieel kleven er de nodige risico’s aan. Een van deze risico’s is de bijdrage van de Betaald Voetbal Organisatie. Helmond Sport is immers al jaren financieel armlastig; wat als het ondanks het nieuwe stadion toch misgaat en Helmond Sport failliet gaat? De gemeente moet dan opzoek naar een nieuwe huurder die € 264.500 per jaar bijdraagt. Ook moet er nog 1,5 miljoen via crowdfunding en sponsoren door Helmond Sport bij elkaar worden gebracht. De vraag is of dat lukt. Ook zouden de bouwkosten door de aantrekkende economie wel eens hoger uit kunnen vallen, zoals we wel vaker zien bij bouwplannen. Als gemeente wil je daarmee uiteraard niet worden geconfronteerd. Verder moeten met de andere huurders nog de nodige overeenkomsten worden gesloten, zal de gemeente moeten bijdragen aan het parkmanagement, neemt de gemeente de financiële risico’s van de achterblijvende locaties van OMO op zich en is het belangrijk dat de amateurverenigingen op De Braak meewerken.

Daarnaast heeft D66 Helmond nog altijd de wens om ook het nieuwe zwembad op de sportcampus te bouwen. Kortom, al met al een goed plan waar je welhaast voor moet zijn, maar waarbij de financiële risico’s wel voldoende afgedekt moeten zijn.

Gaby van den Waardenburg
Raadslid D66 Helmond

9 reacties:

Het Jan van Brabant College heeft kennisgenomen van de mooie plannen en de plaats die het Knippenberg College daarin gaat krijgen.
Jan wil dus ook een gloednieuwe huisvesting. Er is nog veel werk te verrichten door de raadsleden.

Beantwoorden

Daar is schijnbaar wel geld voor maar om de stad fatsoenlijk te onderhouden
niet.

Onkruid wat een meter hoog staat in plantsoenen en op trottoirs, bomen die
helemaal verrot zijn en bij een beetje wind zo maar om gaan met gevaar voor
de burgers.

Beantwoorden

Nu Helmond Sport het bedrag hebben weten terug te praten van 5 miljoen naar 1,5 miljoen moet dat toch makkelijk binnen te halen zijn.
Ik neem aan dat er een keiharde clausule is dat als dat niet lukt, het hele plan toch doorgaat minus het voetbalstadion. En dat er dan geen gapend gat is op het nieuwe complex en ook niet in de begroting van de gemeente!

Beantwoorden

Goed stuk Gaby. D66 is goed bezig in Helmond en ik hoop dan ook dat het nieuwe stadion er komt.

Beantwoorden

@ikke2 op maandag 16 oktober 2017 om 09:15:

onderhoud, ho mar wel aanplanten mar bijhouden is te duur [gem helmond potverteerders]

Beantwoorden

Corteo/wandeling naar de beslissende raadsvergadering Helmond Sport / Plan De Braak gaat door wegens voldoende animo!

Locatie raadszaal Helmond daar vindt op dinsdag 31 okt. de belangrijke vergadering en definitieve goedkeuring plaats betreffende de plannen van de braak en het nieuwe stadion. Voorstel is, om 18.00 te verzamelen bijl Lokaal 42 en om 18.30 te starten met de Helmond vlag voorop en richting raadzaal lopen. Graag even hier melden of er door rondvraag interesse is en de club een warm hart toe te dragen want dat hebben we en de club nu wel nodig, dus op naar de 31e om serieus met veel mensen aanwezig te zijn want alleen dan worden we serieus genomen en heeft de club ook echt bestaansrecht! ” COME ON HELMOND”

Adres raadszaal:
Frans Joseph van Thielpark 1
5707 BX Helmond

Beantwoorden

Uit zeer betrouwbare bron hebben we vernomen dat het nieuwe stadion voor 99,9% er komt, aankomende dinsdag is enkel een formaliteits vergadering die moet worden doorlopen. Graag dit bericht zoveel mogelijk delen zodat dinsdag a.s niemand voor niets aanwezig zal zijn. Voor de mensen die dinsdag aanwezig zouden zijn, bedankt met jullie inzet voor de club!

Beantwoorden

@Adrie op zaterdag 28 oktober 2017 om 13:04:

Morgenavond gaat het erom inderdaad en dat zal heus wel goed lopen voor die scholen en het sportpark.
Maar daarmee is het stadion voor Helmond Sport nog lang niet zeker natuurlijk. Die moeten nog even anderhalf miljoen bij elkaar halen. Zou mooi zijn als dat lukt, maar ik zie de meeste sponsors nog warmdraaien, laat staan betalen.

Beantwoorden

Stadion komt er de vergadering is enkel een formaliteit.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *