Buiten is het 11 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.175 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
16reacties

Als gemeente is het belangrijk om ook grenzeloos te kunnen denken, want ook de komende jaren komen er nog genoeg uitdagingen op de gemeente af. Dit zijn niet altijd uitdagingen die wij als gemeente alleen kunnen oppakken, maar waarbij we beter kunnen samenwerken met partners. De samenwerking Stedelijk gebied, waartoe onder meer Helmond behoort, wil de komende tijd inzetten op nauwere samenwerking op de thema’s wonen, zorg, voorzieningen en economie. Zo is het belangrijk dat we als regio de bestaande voorzieningen kunnen behouden of juist samen zorgen voor topvoorzieningen die onze regio aantrekkelijk maken.
Daarbij wordt vaak gesproken over het aantrekken van expats naar onze regio, maar eigenlijk is dat te beperkt. Uiteraard is het belangrijk om goede werknemers te trekken voor de bedrijven in onze regio, maar aan de andere kant moeten we ook oog blijven houden voor voorzieningen voor alle inwoners. Niet iedereen houdt immers van klassieke muziek van de Philharmonie Zuidnederland in het Frits Philips Muziekcentrum of schaatsen op de ijsbaan in Eindhoven.

En als het gaat om voorzieningen dan zie ik ook een brug naar het thema ‘tweedeling in de maatschappij’. Afgelopen donderdag heeft in de Cacaofabriek van Helmond een bijeenkomst plaatsgevonden over het tegengaan van de kansenongelijkheid en tweeling in de maatschappij. Met de titel ‘Mind the Gap’ geeft Brabant Kennis (een door de provincie gesteunde onafhankelijk onderzoeksinstituut) aan dat maatschappelijke tegenstellingen steeds groter worden. Er bestaan sociale en culturele verschillen (opleidingsniveau, welvaart, welzijn, gezondheid en etnische achtergrond), verschillen in opvattingen en verschillen in culturen/manieren van leven. Met deze verschillen ontstaan sociale afstanden en leeft iedereen in zijn eigen bubbel. BrabantKennis geeft aan dat het misschien wel komt doordat door de jaren heen de stevige verbindingen tussen mensen in verschillende bevolkingsgroepen zijn verzwakt en verdwenen.

Hoe het ook komt, we hebben er in ieder geval nu mee te maken. Als oplossing om de kloof te dichten, of in ieder geval niet groter te laten worden, verwijst Brabant Kennis naar Basisschool De Westwijzer: de school wist activiteiten te organiseren waarbij zij een brede groep aan mensen wist te trekken. Daarmee zien we als D66 Helmond dat een wijkhuis brede school zoals De Westwijzer – waarbij een basisschool, kinderopvang, peuterspeelzaal, consultatiebureau, sociaal wijkteam en buurthuis onder één dak zijn samengebracht en waarbij zowel jong als oud terechtkunnen voor verschillende activiteiten – niet alleen een impuls geeft aan de wijk, maar ook de tweedeling in de maatschappij kan tegengaan. D66 Helmond is daarom ook voor zo’n multifunctioneel gebouw in iedere wijk. Daarbij gaat het niet alleen om stenen. Ook andere voorzieningen, zoals een sportvoorziening, of een evenement zoals carnaval kunnen de tweedeling verkleinen. Zeker wanneer we ons bewust zijn van diversiteit. Het is daarom ook belangrijk om klassenongelijkheid in het toekomstige beleid mee te nemen: iets waarop D66 Helmond de komende jaren wil inzetten.

Gaby van den Waardenburg
Raadslid D66 Helmond

16 reacties:

Typisch D66(en pvda en groenlinks ) “Hoe het ook komt, we zitten ermee”..

De oorzaak laat men weg of in het midden, immers is de oorzaak BELEID van LINKS: Alles en iedereen maar Europa en Nederland in laten trekken.
En dan nu spreken over tweedeling en ongelijke kansen.
Immers blijft het de bedoeling dat deze geimporteerde problemen en mensen voor D66 kiezen!
Gelukkig zijn Helmonders nuchtere zelfstandige mensen die door deze boekenpraatjes heen kijken.
Als D66 en pvda en groenlinks niet zulk dom beleid hadden voorgestaan en opgedrongen hadden , was er een stuk minder tweedeling haat en nijd en onverdraagzaamheid en intolerantie.

Beantwoorden

@Andre op maandag 12 juni 2017 om 19:57:

Beleid van links? Nederland heeft nog nooit een linkse regering gehad.

Beantwoorden

Het wordt de hoogste tijd dat er een beetje “links beleid” gaat komen. Aan de stoelpoten van Rutte en Buma wordt gezaagd. Hopelijk houdt Pechtold stand.

Beantwoorden

@Mus op maandag 12 juni 2017 om 20:58:

Correct.

Beantwoorden
Weg door de Rijpel

@Andre op maandag 12 juni 2017 om 19:57:

Kijk, ik ben geen fan van D66 Helmond.
Maar beste Andre, je commentaar slaat werkelijk als een tang op een varken.

Weet je wat mij zorgen baart? Dat blaaskaken zonder verstand het dadelijk voor het zeggen krijgen.

Beantwoorden
Weg door de Rijpel

@Weg door de Rijpel op dinsdag 13 juni 2017 om 12:19:

Er schuilt altijd wel een addertje onder het gras. Bij plaatselijke, provinciale en landelijke politiek. Niemand laat het achterste van zijn/haar tong zien.
Je hoeft je geen zorgen te maken. Alles komt goed.

Beantwoorden

@Allen.snotneuzen. Links beleid is ideologisch gebaseerd beleid zoals onbeperkte instroom asiel en gelukzoekers.Zoals torenhoge subsidies en nivellerende toeslagen en heffingen en vooral; giga belastingdruk, wat links is ook dol op vadertje staat; liefst zo groot mogelijke staat met (linkse) ambtenarij die zoveel mogelijk belasting heft en afroomt om de macht te behouden en stemmen te kopen. Jullie uilskuikens vinden natuurlijk dat vvd errug rechts is, en CDA ook en D66… helaas, rechts betekend realistisch, politiek gebaseerd op feiten en realiteit..natuurlijk zien we daarvan meer terug bij cda en VVD dan bv groenlinks of pvda, maar RECHTS kan je die partijen niet noemen,immers ze staan ook voor de lastendruk van 80% die mensen ervaren en ze gaan grotendeels mee met links idealisme en prediken duurzaamheid en multiculturele nonsens en liegen en bedriegen graag mee om aan de macht te blijven. dus NL heeft slechts rechts beleid gekend na WO2, maar sinds 1970 is het links linkser linkst. Met debiele migratie, drogredenen en multibelastingen. Wie dat niet wil inzien snapt politiek niks. D66 is mede schuldig aan een belachelijke volksverhuizing en islamisering van EUropa. D66 is zeker aanjager van EU en haar domme gedachtengoed en propaganda leugens. ” hoe het komt, doet er niet toe…” en bij mislukken EU ” er is juist meer EU nodig” kinderachtig wensdenken tot aan “basisinkomen” aan toe…lekker slim en sociaal,maar dezelfde grote praters durven snachts niet door de stad…maar noemen anderen xenofoob of erger…bah wijsneusjes

Beantwoorden

@Bert op dinsdag 13 juni 2017 om 16:58:

Het lijkt mij raadzaam dat de redactie ingrijpt. Als er een verschil van mening is kun je dat op gepaste wijze kenbaar maken. Met uw opmerking door anderen uit te maken voor snotneuzen en wijsneusjes gaat u een grens over.

Beantwoorden

Kansenongelijkheid is van overal en altijd. Louis Davids zong tachtig jaar geleden al “Als je voor een dubbeltje geboren bent, bereik je nooit een kwartje”.

Ik geloof niet zo in eenvoudige oplossingen (of verklaringen) voor een zo diep gewortelde problematiek. Maar goed, iets is beter dan niets. Het initiatief van De Westwijzer klinkt goed.

Beantwoorden

@Edwards Los van de inhoud ben ik geen voorstander van het ingrijpen van de redactie. Het is alleen maar positief als verschillende meningen tegenover elkaar komen te staat, want dat is volgens mij het doel van elke discussie + zelfs onvermijdelijk. @Bert: een wijs man – mijn vader – zei altijd: “Schelden is een gebrek aan woorden”.

Beantwoorden

@Sander Lam op dinsdag 13 juni 2017 om 21:20:

Ik begrijp de insteek van Gaby, maar of het voorbeeld van de Westwijzer daarbij zo’n gelukkig voorbeeld is?
Ik weet het fijnere er niet van, maar ik hoorde op een borrel dat daar dit jaar een aantal ervaren vrijwilligers weggepest en opgestapt zijn door de betaalde beheerder die het allemaal beter weet. Met buurtgenoten moet er een bijeenkomst in de Westwijzer zijn geweest maar zonder resultaat en nu zou de gemeente met een soort van reddingsplan bezig zijn. Wellicht weet iemand daar meer van?

Beantwoorden

Dus omdat Bert mensen terechtwijst op hun domme fouten moet Bert maar door een redactie verwijderd worden? Geheel in lijn met het demoniseren van de PVV, en met NSB gedrag van WO2. Hoe halen mensen het toch in hun hoofd; zij mogen van alles “vinden” en “menen” , maar wanneer al hun argumenten debunked worden door iemand en blijkt dat ze gebaseerd zijn op onzin en leugens, dan moet de boodschapper maar dood.
Bovendien gaat de discussie slechts over het al dan niet juist gebruiken van politiek links of politiek rechts (en de rol die D66 er in speelt). Een futiliteit zou u denken, maar de heren “links” meenden een “tegenstander” of gemeenschappelijke ” vijand” te herkennen en gaan vol op het orgel. Immers, hun naieve wereldbeeld wordt te kakken gezet. Zij staan in hun hemd.
Nu nog meer.
Dank aan Bert.

Beantwoorden

@Andre op woensdag 14 juni 2017 om 09:00:

Prima, Andre. Wat jij een domme fout noemt, is voor anderen een waarheid. Let’s agree to disagree.

Overigens vind ik ook dat de PVV gedemoniseerd wordt, maar daar heb ik persoonlijk gezien hun überpopulisme niet altijd moeite mee. De PVV knabbelt op zó veel manieren aan de rechtsstaat, dat moet m.i. te allen tijde voorkomen worden. De stelling dat ‘links’ er een puinhoop van gemaakt heeft is voor het grootste gedeelte echt flauwekul. Zeker sinds de jaren 70 (die toch aardig links waren) is het rechts/centrumrechts dat de scepter zwaait. Voorbeeld: Weet u nog dat Wim Kok ‘de ideologische veren afschudde’? Met andere woorden: dat de PvdA sociaal-economisch rechts beleid ging voeren?

Van mij mogen we een rukje naar links maken, omdat we economisch te veel naar rechts opgeschoven zijn; te veel mensen leven in onzekerheid (de stress van tijdelijke contracten, veel te dure huizen, ouderen die verwaarloosd worden, het onderwijs dat onder druk staat, de zorg die een zorg op zich is, etc.). En let op: Dit gaat níet over een scheiding tussen allochtonen en autochtonen! Dit gaat over jou en mij en de toekomst van onze (klein-)kinderen.

Beantwoorden
Weg door de Rijpel

@Weg door de Rijpel op woensdag 14 juni 2017 om 09:53:

Of de PVV gedemoniseerd wordt kan ik niet beoordelen. Feit blijft wel dat Wilders zich inzet voor een zogenaamd links beleid. Daar moeten Rutte en Sybrand niks van weten.

De wereld is van ons allemaal. De toekomst verdelen we dus ook allemaal.

Beantwoorden

@Bert op dinsdag 13 juni 2017 om 16:58:

Grappig toch dat PVV aanhangers anderen altijd betichten van naiviteit, wensdenken en het bezigen van nonsens. Maar ondertussen weigeren om de realiteit onder ogen te zien. De wereld is geen zandbak waar je met een schepje even de boel herinricht. En ook geen porseleinkast waar je als Nederlandse olifant even doorheen kunt razen zonder dat daar gevolgen tegenover staan.

Die hoge lastendruk op de gemiddelde burger is geen links, maar keihard rechts beleid. Het aandeel dat bedrijven hebben in onze totale belastingopbrengsten is consequent steeds verder teruggebracht onder het mom van het versterken van de concurrentiepositie van Nederland. En wie mag die rekening betalen? Juist, Jan met de Pet. Want als we geen geld uitgeven aan wegen, gezondheidszorg en onderwijs, dan stort de BV Nederland als een kaartenhuis in elkaar. Dus moeten we met z’n allen een steeds groter deel van de koek betalen en zijn de bedrijven de lachende derde. Zij krijgen die investering die wij als land doen in gezondheid en opleidingsniveau van onze burgers voor een habbekrats door ze als tijdelijke kracht in te huren. Maar blijf vooral stemmen op rechtse partijen.

Beantwoorden

@michiel; dus, op universiteiten leert iedereen dat rechts staat voor realisme, op feiten en werkelijkheid gebaseerde politiek , voor een kleine(re) overheid en lagere lasten. Links dus precies andersom, zo groot mogelijke overheid en herverdelen en hoge belastingen hiertoe. Maar nee, Michiel van Geel gat ons hier vertellen dat het NIET zo is en dat alles maar anders gezien moet worden, want anders verliest hij een debat van een PVV kiezer.
[email protected] door de Rijpel denkt dat het maar eventjes gaat om een mening.

Hoe kun je nu debatteren en tot elkaar komen wanneer je niet feiten erkent en de zelfde klare taal spreekt. Zo bedient links zich telkens van haar ” eigen waarheid” die dus niet in realiteit staat maar gebakken idealisme is.

Jullie hebben hier allebei live hier op het forum van Helmond een prachtig voorbeeld gegeven van de dagelijkse praktijk.

Overigens ben ik het wel eens over bedrijven die , met medewerking van overheden, de belastingen ontwijken…Nederland spant hierin de kroon, burgers betalen absurd hoge lasten en bedrijven worden gelokt met douceurtjes. Dit mag je van mij onder rechts beleid noemen..

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *