Buiten is het 12 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.153 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

Tijdens de raadsvergadering van 1 november 2016 was het dan zover. Zowel de ontwikkelingen op De Braak als het nieuwe zwembad stonden op de agenda. Het dossier over het nieuwe zwembad speelt al lange tijd, tijd die wethouder Stienen (de zelfbenoemde broedende kip) nodig had om met een voorstel te komen. En ook het dossier rondom het nieuwe stadion voor Helmond Sport speelt al lang, heel lang! We hebben de afgelopen jaren gesproken over de huidige locatie, een verhuizing naar Berkendonk en ook gingen er wat geluiden op voor een verplaatsing richting Stiphout (naar de landbouwgronden tegenover het gebouw van Ziggo) of het Hartmann-terrein bij HVV. Uiteindelijk gaat het toch weer om de huidige locatie op De Braak.

Een jaar geleden heb ik ook al over dit onderwerp geschreven, maar afgelopen raadsvergadering lag er dan eindelijk een concreet raadsvoorstel om een sportcampus op De Braak te vestigen. D66 ziet de voordelen van een sportcampus op De Braak. Het geeft naar onze mening een sociale impuls aan de stad, het biedt kansen voor de sport en biedt ook een sportieve en inspirerende omgeving voor de studenten van het Dr. Knippenbergcollege en de Praktijkschool.

Maar uiteraard kleven er ook financiële risico’s aan deze ontwikkeling. Want als gemeente verstrekken we wederom een lening aan de eigenaar van het huidige stadion (Stichting Belangen Helmond Sport) naast de reeds versterkte leningen en borgstelling van de gemeente. Er zal ook een ton worden geïnvesteerd in een voorbereidingsbudget en ook is in de begroting alvast een budget van 9 miljoen gereserveerd. Hierbij is het wel van belang om te vermelden dat niet alleen de gemeente zal investeren. Ook scholengemeenschap OMO (de moederorganisatie van de Knip), de zorgpartner en de Betaald Voetbal Organisatie van Helmond Sport zullen fors moeten investeren in dit project. Deze laatste partner moet met een sluitende businesscase komen. Uiteindelijk hangt het dus ook af van de bijdrage van al deze partners of het gehele plan doorgaat. Hierbij is de grootste vraag of Helmond Sport de bijdrage kan leveren die nodig is voor een nieuw stadion. Dit is bij uitstek het moment voor kapitaalkrachtige supporters van Helmond Sport om op te staan!

Het was dan ook een lastige afweging, maar voor ons gevoel is het nu of nooit. Als er nu niets gebeurt dan komt er weinig terecht van het idee van een nieuwe sportvoorziening. Uiteindelijk hebben we als D66 dan ook ingestemd met het voorstel om De Braak te vernieuwen tot sport en (be)leefcampus waar sport, onderwijs, samenleving en zorg samenkomen. Maar om er een echte sportcampus van te maken zien wij als D66 graag dat op termijn ook het zwembad een plaats krijgt op De Braak, zodat een grote sportcampus ontstaat.
Wethouder Stienen is inmiddels 2,5 jaar bezig om een plek te vinden voor een nieuwe zwembad, ter vervanging van het zwaar verouderde zwembad De Wissen. In de raad is er een breed draagvlak om een nieuw zwembad te bouwen. De vraag is vooral waar dat zwembad komt en wie het gaat ontwikkelen en exploiteren. Het college heeft voorgesteld de komende tijd drie locaties te onderzoeken. Het gaat om Sportpark De Braak, Fitland/Suytkade en nieuwbouw op de huidige locatie. Door de opstelling van de wethouder in de commissie- en raadsvergadering hebben wij al lichtelijk het idee dat zijn oog al is gevallen op een nieuwbouw op Suytkade. D66 is van mening dat het beter is om het zwembad op de nieuwe sportboulevard De Braak te realiseren. Een centrale plek in de stad die de gedachte van een sportboulevard versterkt. De Braak wordt dan echt hét (top)sportcentrum van Helmond waar meerdere sporten samenkomen. Het zou een meerwaarde zijn voor het gehele concept. Dit vinden we meer in het maatschappelijk belang dan het versterken van het Fitland-complex. Nu is het aan de raad om het vervolgtraject af te wachten, maar wij hopen echt dat het college haar best gaat doen om een grote sportcampus te realiseren, desnoods in eigen beheer.

Gaby van den Waardenburg
Raadslid D66 Helmond

12 reacties:

Als het wel of niet doorgaan van het project van het sportpark afhangen van de bijdragen van álle partners, kun je eigenlijk nu al de conclusie trekken dat het niet gaat lukken. In de schatkist van Hemond Sport zitten namelijk alleen maar spinnenwebben dus de kans dat daar geld te halen is, lijkt me erg klein.

Beantwoorden

@Dan op maandag 14 november 2016 om 07:48:

Mee eens!!
Ik heb een zwak voor Helmond Sport, maar om ze nu weer een nieuwe lening te geven gaat wel erg ver. Hun leningen en aflossingen van jaren terug zijn nog steeds niet terugbetaald aan de gemeente. Ik hoorde dat dat om tonnen gaat. Weer een nieuwe lening is water naar de zee dragen. Betaald voetbal door de gemeente. 🙁

@Gaby van den Waardenburg: weet jij de hoogte van het bedrag dat de gemeente al aal Helmond Sport leende?

Beantwoorden

Enige jaren geleden was dat nog meer dan 1 miljoen, verdeeld over diverse leningen. Uit mijn hoofd in totaal 1,2. Ik denk dat Helmond best zonder een Helmond Sport kan. Eindhoven heeft genoeg prof clubs.. Stimuleer bijv. hockey om op landelijk niveau te komen of een andere sport. Een sportcampus is een goede zaak maar daar is in mijn ogen een voetbalclub niet voor nodig. Wens de raad doorzetting toe dat een broedende kip nu eens uitgebroed raakt. Ik hoop dat Helmond deze campus met zwembad gaat krijgen (liefst in eigen beheer). En dan zonder het zwaard van Damocles boven hun hoofd, Helmons Sport.

Beantwoorden

Vanaf dit jaar kunnen clubs uit de eerste divisie degraderen. Voorheen, tijdens het maken van bovenstaande plannen, was dit nog niet het geval. Waarschijnlijk is dit risico niet mede ingecalculeerd.
En waarom wordt het huidige zwembad niet gerenoveerd en dan voortaan bijhouden. Je kunt wel voor veel geld een nieuw bouwen, maar als het niet bijgehouden wordt?

Beantwoorden

Och, er ligt altijd nog zorggeld op de plank. En met de SP voorop valt er altijd wel een lulverhaal te bedenken dat professioneel voetbal van groot belang is voor de zorgbehoeftige.

Beantwoorden

Waarom kan zoiets in de VS makkelijk en zitten we hier weer te muggenziften?

Beantwoorden

@Leon Tóth op maandag 14 november 2016 om 17:13:

Tsja, Helmond hè

Beantwoorden
Arnaud van der Steen

Dag Jan,

De afgelopen periode zijn verschillende leningen aan de Stichting Belangen Helmond Sport verstrekt. In totaal gaat het om een bedrag van € 400.000,-. Ook is sprake van een borgstelling van de gemeente voor een bedrag van
€ 600.000,- aan hypotheken bij 3 banken. Hierop wordt afgelost. Verder is sprake van een borgstelling van de gemeente voor een bedrag van
€ 112.500,- rekening courant krediet bij een bank.

Beantwoorden

@Gaby op maandag 14 november 2016 om 23:32:

Als Helmond Sport failliet gaat moeten de Helmonders dus 1.112.500 euro betalen. Dat is nog veel meer dan ik dacht. Dat is toch ongelofelijk! 🙁 Ik zeg NEE!!
Ik zie nu dat Martien dat bedrag ook al noemde.

Beantwoorden

In Helmond wordt wel heel creatief omgesprongen met publiek geld. Onderwijsgeld voor het opvijzelen van Suytkade in een Groene Campus die met enkel nog een paar food-afdelingen op MBO niveau van het begin af aan in een véél te groot jasje zit, het invullen van Brandevoort door vervanging van het Carolus dat een naar verhouding nieuw gebouw leeg achterlaat en nu het z.g. redden van Helmond Sport door het de laatste tien jaar voor miljoenen vernieuwde Knippenberg voor leegstand te verlaten en naar de Braak te verhuizen. Ook sportgeld wordt héél creatief besteed: bij PSV zitten méér Helmonders op de tribune dan bij Helmond Sport, maar tegen de wettelijke voor- schriften in dreigt Helmond na de leningen en borgstellingen van méér dan 1 miljoen nóg meer miljoenen aan gemeenschapsgeld kwijt te zijn aan het Helmondse in de toekomst heel onzekere betaald voetbal! De Stadssporthal in het centrum moest verlaten worden om Suytkade/Fitland/Groene Campus te stimuleren met een stedelijke sporthal binnen Fitland waar de gemeenschap de komende tientallen jaren voor tientallen miljoenen aan vastzit. En natuurlijk ook weer om Suytkade/Fitland te ‘helpen’ met het verlaten en creëren van nóg een ruïne/lege plek bij de Wissen. Dat het reeds jaren min of meer aan Fitland beloofde zwembad dáár zal en moet komen is wel duidelijk. En dat het met veel tromgeroffel gepresenteerde Stadslab in feite wordt gefinancierd met zorggeld wekt dan ook geen verbazing. Intussen petje af voor onze stadsschrijver Tania Heimans die direct haar ‘besmette’ subsidie terugstortte!

Beantwoorden

Jammer dat er zo negatief of Helmond Sport gepraat wordt hier op de weblog. We staan op dit moment 7e en 2e in de periode (van de 20 clubs in de Jupiler league). Dat de tendens is dat we zouden degraderen snap ik dan ook niet! Ben toch eens een keer trots op onze stad en prestaties… Beter nog, ga zelf een keer naar de braak…

Beantwoorden

De plannen voor De Braak onderschrijf ik. HS moet ons wat waard zijn. Wel verantwoord. Waarom het nieuwe zwembad bij voorkeur op De Braak zou moeten ontgaat mij. Er moet wel een keer garen op de klis komen.

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *