22reacties

Vd Kant: Helmond versneld klimaatneutraal?

Een van de parels van Helmond: de kasteeltuinconcerten. Afgelopen vrijdag trakteerde Voltage op het ‘kleine’ podium de bezoekers op een heerlijke mix van rock, blues en country. Een mede-liefhebber stootte me aan en begon over het weer. “Wat is er nou lekkerder dan in de buitenlucht met elkaar te genieten?” Ik knikte instemmend, terwijl de gitarist aan een imposante solo begon. Het gesprek nam vervolgens een politieke wending.

“Vorig jaar ging het in de raad over de droogte. Maar dat valt dit jaar best mee, toch? Is ‘klimaat’ daarmee van de politieke agenda? En hoe kijken jullie aan tegen de ambitie om met Eindhoven versneld klimaatneutraal te worden? Dat wordt een kostbare zaak, nietwaar?” Goede en terechte vragen. Maar om niet te veel van het muzikale spektakel te missen, beloofde ik om er in een column op terug te komen. Bij dezen!

In Helmond (en de rest van Nederland) beleven we een milde zomer. “Gemiddeld”, aldus het label van de KNMI. Dat is echter geen garantie voor de toekomst. Kijk maar naar het weerbeeld in 2022. We zullen vaker met zulk soort zomers te maken krijgen. Het is daarom goed om ook vooruit te kijken: wat zijn waarschijnlijke trends? En hoe kunnen we daar als stad op inspelen? Meer en langere periodes van hitte raken onder andere de gezondheid en het welzijn van onze inwoners.

En ja, eerder is met partnerstad Eindhoven het streven uitgesproken om versneld klimaatneutraal te worden. Dat roept vragen op. Want, hoe ziet een ‘klimaatneutraal’ Helmond eruit? Wat moet er dan veranderen? Het is begrijpelijk dat sommige inwoners zich hardop afvragen hoe het zit met de kosten die met zo’n transitie gepaard gaan.

Aan de andere kant opent het de deur naar nieuwe mogelijkheden voor Helmond. Denk bijvoorbeeld aan de financiële positie van onze stad. En aan samenwerking met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen als de Technische Universiteit Eindhoven of de Helmondse mbo-instellingen. Dat kan kostenbesparingen opleveren, maar ook investeringen en groei door het creëren van nieuwe banen in de groene sector. En naast economische voordelen dragen we dan ook bij aan een prettige leefomgeving.

Ik denk dat we (ook!) daar vaak genoeg na het reces in de raad over van gedachten zullen wisselen en meng me graag in dat debat. Maar eerst kijk ik uit naar alweer het laatste, hopelijk zonnige kasteeltuinconcert van 2023.

John van der Kant
raadslid CDA Helmond