1reactie

Vd Kant: Motie (sport)clubs aangenomen!

Sinds deze raadsperiode is de gemeente Helmond een mooie traditie rijker. Inwoners kunnen zich opgeven als ‘Gast van de Raad’. Op de dag van de raadsvergadering maken gasten kennis met twee raadsleden. Bij de laatste raadsvergadering mochten Lara Tamarinof (GroenLinks) en ik de gasten ontvangen. Eén van de vragen die zij aan ons stelden: “Hoe zorg je ervoor dat jouw idee ook echt wordt uitgevoerd?”

Voor het antwoord verwees ik naar de inhoud van mijn column vorige maand. Daarin benoemde ik de zorgsignalen van Helmondse (sport)clubs en verenigingen. Ondanks het mooie weer nu nemen de uitdagingen toe als de temperaturen komend najaar dalen. Het weer heeft immers directe impact op het gasverbruik en daarmee de energielasten. Ik haalde ook aan dat de zorgen behoorlijk uiteenlopen. Sommige clubs zeggen niet (goed) op de hoogte te zijn van verschillende regelingen bij zorgen over energielasten. Andere clubs worstelen met de aanvraag van zo’n regeling. En weer andere clubs geven aan nét niet voor de huidige regelingen in aanmerking te komen. De gemene deler? De fors toegenomen energiekosten.

In een motie (pdf) riep onze fractie op om als gemeente tegemoet te komen aan de behoefte van deze clubs om goed geïnformeerd te worden over de verschillende regelingen. Maar ook om duidelijk te maken hoe zij daarop aanspraak kunnen maken. Daarnaast verzochten we het college van B&W om met clubs in gesprek te gaan als de bestaande regelingen niet van toepassing zijn – óf als de zorgen net niet groot genoeg zijn om voor zo’n regeling in aanmerking te komen. Samen met CDA Helmond dienden Mí Hellemonders, VVD Helmond en Helder Helmond de motie in.

“Maar dat zijn oppositiepartijen. Hoe kun je dan toch een meerderheid krijgen?”, luidde de vervolgvraag van een van de raadsgasten. Ik gaf aan dat het aan alle partijen (eigenlijk: alle raadsleden individueel) is om een afweging te maken: is het voorstel goed onderbouwd? Voorziet het in een behoefte? En maakt het voorstel een positief verschil voor onze stad? In dat geval vergroot je de kans dat ook andere partijen voor het voorstel stemmen. Dat gebeurde ook. De motie werd unaniem aangenomen: alle raadsleden stemden voor. Goed nieuws dus voor (sport)clubs met zorgen nu of als het over een tijdje weer kouder wordt. En een prettige bijvangst: dat onze Gasten van de Raad hebben ervaren hoe ideeën echt in de praktijk landen.

John van der Kant
raadslid CDA Helmond