Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.897 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

Columnist Rudi van der Made GroenLinks Helmond

Fuseren: het samengaan van twee of meer organisaties. Vaak wordt een fusie aangegaan om kosten te verlagen en slagkracht te vergroten. Soms pakt het ook echt zo uit, maar meestal niet.

Ook in Helmond zijn de fusies niet van de lucht. Zo is de Helmondse brandweer opgegaan in de Veiligheidsregio. De allang bestuurlijk gefuseerde basisscholen Leonardus en De Paardebloem krijgen binnenkort eindelijk één nieuw gebouw. De Troubadour en de Mariaschool moeten daar nog even op wachten. De Vrijwilligerscentrale, SWH, SWOH en LEV-groep worden in elkaar gevlochten. Bij het Werkplein Helmond sluiten zich steeds meer omliggende gemeenten aan. Lakei en Filmhuis gaan niet alleen samen in één nieuw gebouw zitten, maar worden daarbij waarschijnlijk ook samen één stichting. En, het meest actueel, ons eigen ROC Ter AA gaat in 2012 samen met ROC Eindhoven.

Maar is groter ook beter? Ik denk het niet. Tenminste niet voor de scholieren, cliënten en bezoekers.
De afstand tussen het bestuur van de organisatie en de doelgroep van de organisatie wordt groter. En aangezien in de meeste Nederlandse organisaties erg hiërarchisch gewerkt wordt, betekent dit meestal dat de realiteitszin van het beleid afneemt, en daarmee ook de kwaliteit van de dienstverlening.

In de tijd vertonen dit soort ontwikkelingen een golfbeweging. Deze jaren wordt er veel gefuseerd, maar over een aantal jaren wordt kleinschaligheid weer populair. En weer jaren later, als iedereen weer vergeten is dat kleinschaligheid eigenlijk altijd beter is, zijn er weer bestuurders die denken dat schaalvergroting kostenbesparend is, helaas.

Gelukkig zijn er ook nog brandweermannen, leerkrachten, docenten, hulpverleners en vrijwilligers, die zich niks aantrekken van al die fusies, en gewoon zo goed mogelijk hun werk blijven doen, voor en met hun doelgroep.

Rudi van der Made
Fractievoorzitter
GroenLinks

4 reacties:

Tja, je hebt natuurlijk gelijk, dat weet elke organiatiekundige. Maar je krijgt je gelijk pas over een flink aantal jaar. Small is beautiful.

Beantwoorden

@Rudi
In alle fusie drift zijn er ook politieke partijen die samengaan. Vb-en CDA en GL en lokaal de ophandenzijnde fusie tussen SDOH-Helmondse Belangen. Waarom? Omdat de ervaring is dat kleinschaligheid in politieke zin weinig zoden aan de dijk zet! Kortom soms is klein goed maar groot en samengaan / werking kan ook zijn voordelen hebben. Verder gooi je volgens mij de begrippen fusie en samenwerking een beetje op een hoop. De gemeentelijke brandweerorganisaties is inderdaad opgegaan in de Veiligheidsregio; een samenwerkingsverband. Berry Smits

Beantwoorden

Kleiner is ook zeker niet altijd beter, geloof dat maar.

Beantwoorden

Dat fuseren niet altijd beter is, is het intrappen van de grootste open deur aller tijden…

En wat betreft de fusie van de Lakei en het Filmhuis: laten we hopen dat er ooit een moment van gezond verstand aan komt waaien. Niet doen! Het zijn nu al kansloze instellingen waar geen hond op af komt. Daar moet je niet voor een hoop geld een nieuwe locatie gaan realiseren. Dat is het totaal niet waard!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *