Buiten is het 5 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.897 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
14reacties

Columnist Rudi van der Made GroenLinks Helmond

We stôn ‘r gekleurd op, deez doag. Ik bedoel niet alleen het blauwbekken bij de optocht, omdat ik geen blauw-rood-wit-groen-gele-zwarte sjaal heb. Nee, ook politiek wordt het steeds kleurrijker. Het oranje en blauw van de VVD heeft in Helmond en Brabant de provinciale verkiezingen gewonnen. Wat gaat dat ons brengen? Geeft een bruine coalitie binnenkort het schaamrood op mijn Brabantse kaken, of zet Hans Wiegel zijn roze bril op, en krijgen we hier wel iets paars (plus plus, dan). Hoe dan ook, de rood-zwarte bril van Helmond Sport voorzitter Antoinette Knoet-Michels zal voortaanregelmatig in Den Bosch te vinden zijn.
Ook in het Helmondse zelf wordt regelmatig kleur bekend. Zo blijken de Dijkse Boys toch geen oranje en zwart erbij te willen. En aan de Houtse Parallelweg is het nog altijd onduidelijk of grijs de kleur van hun uitzicht wordt. Ondertussen kunnen alle kleuren van de regenboog ónder de Traverse niet verbloemen dat groene bomen in de manshoge potten óp de Traverse al helemaal bruin zijn.
En ikzelf? Ik kan me zo nu en dan groen en geel ergeren. Bijvoorbeeld aan de totale minachting voor democratie die ons kleurrijke college soms aan de dag legt. Nu weer door de gemeenteraad te passeren, en zelf te besluiten om Lakei en het Filmhuis naar de Cacaofabriek te verplaatsen.Het is om witheet van te worden. Aldus schreef het zwarte schaap van de partij waar groen de boventoon voert.

Rudi van der Made
Fractievoorzitter
GroenLinks

14 reacties:

Misschien ergeren er zich ook mensen zich bont en blauw aan GL omdat het ook daar niet optimaal is.

Beantwoorden

leuke column (erg creatief)

Beantwoorden

@rechtse bal
Mensen ergeren zich niet bont en blauw, maar groen en geel.

Beantwoorden

Beste Rudi,

Zou je kunnen zeggen of je voor of tegen de komst van dit cultureel centrum bent?

Beantwoorden

Goed gezegd, chapeau!

Beantwoorden

Mooie column, ga zo door! Je gaat bijna iets denken bij de naam Lakei, bij een dergelijk autoritair koninkrijk Helmond. Heeft de lakei zich met het Filmhuis (die natuurlijk graag een zaal erbij wil, maar de huidige ene zaal vaak amper bezet heeft)in het gemeentelijk pak laten doen? Daar willen we als raad & burger toch meer van weten?

Beantwoorden

@Kris: Ik vind het in ieder geval jammer dat er een dergelijke grote investering wordt gedaan zonder dat dit direct meerwaarde brengt voor de cultuursector in Helmond. Filmhuis zit mijn inziens prima waar ze zitten, en hebben aan één zaal voldoende. En het bestuur van Lakei heeft vorig jaar zelf nog aan de politiek laten weten dat de locatie aan de Molenstraat geen bezwaar vormt om de doelstellingen te behalen. Er wordt hier geen langgekoesterde wens vanuit de samenleving vervuld, maar er wordt bij een bestuurlijke kans (veel subsidie van provincie en rijk) een invulling gezocht. Het probleem met de gemeentelijke cultuurbeleid zit ‘m niet in het gebrek aan locaties, maar in het gebrek aan invloed vanuit de samenleving en de culturele sector zelf. En juist dat wordt niet opgepakt, helaas.

Beantwoorden
Rudi van der Made

Respect dat je stopt als je het er niet mee eens bent…………………en als je mee wilt praten moet je dat doen met de bekende middelen en niet achteraf zoals nu!
Maar is dat politiek???

Beantwoorden
Wim van den Broek

@Rudi, je hoeft niet witheet te zijn. Alleen even terugkijken naar de vorige raadsperiode. Je zat een jaar geleden toch ook in de raad toen het programma voor de ontwikkeling van de Cacaofabriek werd vastgesteld. Misschien moet je nog even het ED van 26 februari 2010 er op nakijken? Dit college heeft, in zeer goed overleg met de besturen, “slechts” de financiële haalbaarheid van het concept uitvoerig onderzocht en een ‘go’ beslissing genomen. En..besturen en directies van Lakei en Filhuis staan volledig achter deze beslissing van het college. Deze nieuwe culturele hotspot biedt juist allerlei kansen voor versterking van het Helmondse culturele leven.

Beantwoorden
Jan van den Heuvel

Ik ben benieuwd of dit plan er ook zou komen als er iemand hoofdelijk aansprakelijk zou zijn.

Het blijkt in ieder geval maar weer dat je extra voorzichtig moet zijn, als B&W komt met plannen die nog niet helemaal ingevuld zijn en waarvan nog het een en ander uitgezocht moet worden.

Beantwoorden

@Jan van den Heuvel: Leuk en goed dat je reageert. Witheet paste natuurlijk vooral mooi in de gekleurde stijl van de column, maar ik ben wel boos. Het ED van 26 januari 2010 heb ik niet meer bij de hand, maar dat geeft niets, ik probeer over het algemeen op basis van officiële stukken het verleden te reconstrueren. Het voert te ver voor deze weblog om alvast het verhaal van dinsdag a.s. in de commissie te gaan houden, maar ik raad je aan om naast de raadsinfobrief van 24 februari 2010 (http://www.helmond.nl/BIS/2010/RIB/RIB%20021%20Ontwikkeling%20Cacaofabriek.pdf) ook de notulen van de raadsvergadering van 2 maart 2010 eens te bekijken (http://www.helmond.nl/BIS/2010/Notulen/Raadsnotulen%2003%2C%2002%20maart%202010.pdf). Je voorganger heeft daar in antwoord op vragen van Berry Smits duidelijk toegezegd dat dit in de raad zou komen voordat een definitief besluit genomen wordt. Als ik kijk naar de stukken voor de commissie van dinsdag a.s. (het raadsvoorstel staat helaas niet online), worden alleen de financiële consequenties ter besluitvorming aan de raad voorgelegd. Wel staat er in “op 1 maart jl. heeft ons college een positief besluit genomen over de verplaatsing van Lakei en Filmhuis naar de Cacaofabriek”.
Dinsdag meer, maar dan in de vergadering.

Beantwoorden

@Wim van den Broek: ik weet niet of ik goed begrijp wat je zegt. Als je bedoelt dat ik over het besluit over de Cacaofabriek eerder aan de bel had moeten trekken, in plaats van nu te zeuren, dan hoopo ik dat het bovenstaande duidelijk maakt dat ik als gemeenteraadslid op basis van toezeggingen van de vorige wethouder Cultuur in de veronderstelling was dat er een discussie in de raad zou komen, in plaats van een besluit van het college dat niet aan de raad wordt voorgelegd.
Als je iets anders bedoelde, hoor ik het graag.

Beantwoorden

@Rudi: Goed nieuws!
De bruine planten in de potten op de Kasteel Traverse beginnen alweer kleur te krijgen. Dat schijnt overigens bij wel meer planten voor te komen, dat ze in de winter wat dor zijn en in de lente weer opbloeien 😉
Nog heel even en die struiken zijn misschien wel groener dan GroenLinks

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *