Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.546 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
36reacties

Net voor het zomerreces, op 7 juli, vond in de Helmondse raadszaal een ‘verdiepingsgesprek c.q. informatieve sessie veiligheid’ plaats. Dit naar aanleiding van recente incidenten in en rond de Heistraat en de oproep van de raad om te kijken naar de veiligheid van de Heistraat en omgeving. Het was een constructieve avond waarbij sprekers van politie en gemeente de raad informeerden over de actuele stand van zaken en de raad haar input mocht geven. Rode draad daarbij was het gepresenteerde ‘Ondersteuningsplan Binnenstad-Oost’.

Dit aanvalsplan moet het leven in de binnenstad prettiger maken. De nadruk ligt daarbij op de Heistraat. Er wordt extra aandacht besteed aan de aanpak van verkeersoverlast, verloedering, rondhangende jongeren, drugshandel en ander sociaal ongemak. Inmiddels zijn er mooie nieuwe woningen gerealiseerd in de Heistraat. Dit zorgt voor een grote opknapbeurt van de Helmondse binnenstad. Verder zijn er diverse panden gesloten vanwege drugsvondsten, wordt er extra gecontroleerd door de politie en zijn er 2 mobiele camera’s geplaatst. Ook worden er binnenkort maatregelen getroffen om hard rijdend verkeer terug te dringen. Als bewoner van de Heistraat kan ik deze maatregelen alleen maar toejuichen.

Jongeren krijgen veel aandacht in het plan. De komende twee jaar willen we als gemeente meer tijd en geld gaan steken in jongerenwerk in de binnenstad, zodat jongeren ook perspectief geboden wordt. Jongerenwerkers worden ingezet om het gesprek aan te gaan en om op te kunnen treden als jongeren zich misdragen. Om de overlast nog beter aan te pakken wordt door de gemeente een ‘programmaleider’ aangesteld die inzet op het terugbrengen van de hardnekkige problemen. Met deze aanpak hopen we onder andere drugscriminaliteit terug te dringen en jongeren die minder sterk in hun schoenen staan de kans te geven om andere wegen in te slaan. Om te weten wat er onder de mensen speelt wordt op Heistraat 125 een inlooppunt ingericht waar iedereen terecht kan voor contact, informatie en meldingen.

Communicatie met en de betrokkenheid van de wijkbewoners is wat D66 betreft essentieel. Op verschillende momenten is er gesproken met wijkbewoners over de veiligheidssituatie. Ook in de toekomst wordt contact met wijkbewoners gestimuleerd door het fysieke steunpunt, meer handhavers en themabijeenkomsten.
D66 is blij met deze brede aanpak en hoopt dat het zal leiden tot meer veiligheid en een betere leefbaarheid in deze wijk. De problematiek in de binnenstad speelt al decennia dus dit is niet binnen vijf jaar opgelost, maar het is een goed teken dat er nu volop aan gewerkt wordt en de problematiek de volle aandacht krijgt.

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond

36 reacties:

Jaren lang heeft de gemeente zitten slapen, nu moet er van alles gaan gebeuren maar ik vrees dat het al 10 over 12 is, dus te laat.
Hier had de gemeente al zeker 10 jaar eerder mee moeten beginnen.
Er komen steeds meer asielzoekers (uit veilige landen) bij, die hier niets te zoeken hebben en al zeker niet komen om te werken, of zich aan te passen aan onze leefwijze, ze komen enkel om ons land te plunderen en gaan de criminaliteit in.
De Helmonders zagen al lang dat het fout zou gaan in de Heistraat, daar hoef je geen helderziende voor te zijn, alleen maar je gezonde verstand te gebruiken.
En het zal op meer plekken fout gaan…..

Beantwoorden

Telkens werd weggewuifd wat door bewoners werd aangebracht. Politieke partijen deden onderzoeken en vielen ermee over elkaar heen. Het was immers ook “weer rustig” lazen we.
We lezen nu ook dat politieke partijen cameratoezicht voor elkaar hebben gekregen. Waarom niet eerder geluisterd naar de bewoners? De afstand en inspraak van de in- bewoner is groot. Weer poppetjes in de molen erbij,‘programmaleider’, de stadsmarinier, inlooppunt. Wie doet wat en vooral is er snel en laagdrempelig buiten de kantooruren te bereiken ?
Op naar het “aanvalsplan”. Succes !

Beantwoorden

Is er oorlog in Helmond?

Beantwoorden

Zoveelste geldverslindende initiatief…gewoon aan het werk zetten en anders geen uitkering…wordt toch altijd geroepen dan begin ook eens met de jeugd…tijd van pappen en nathouden moet toch ook eens voorbij zijn

Beantwoorden

en als ze ergens aan mee moeten doen waar toezicht is, dat vinden ze niet leuk, want dan zijn ze hun vrijheid kwijt en hebben ze verplichtingen. en dat is niets nieuws in deze (Corona) tijd, was ook al toen ze nog overal aan konden sluiten en mee konden doen.

Beantwoorden

Hoort de jeugd niet in zichzelf te investeren….. beetje apart dat als jongeren iets verkeerds doen dat de gemeente moet gaan investeren…… er wordt maar met belastinggeld gesmeten alsof er niks voor gedaan is….. sommige mensen moeten er keihard voor werken voor die centen….. klote gemeente en vooral d66

Beantwoorden

Niet alleen de jeugd bekeuren maar de ouders ook, misschien helpt dit 🤔en gaan korte op hun uitkeringen

Beantwoorden

GVD stuur die lui aan het werk en anders uitkering in trekken stelletje profiteurs

Beantwoorden

compleet lachertje en weg gegooid geld

Beantwoorden

Is het niet zo dat die gastjes zich verplaatst hebben naar elders en zich zo min mogelijk in de Heistraat laten zien. Ze weten precies waar geen camera’s hangen en daar gaan ze dan lekker naartoe.
Ik heb begrepen dat ze bij voorbeeld tegenwoordig nogal eens rondhangen op het plantsoen bij de Weg op de Heuvel en Parc Bruxelles. Ik meen gehoord te hebben dat ze daar voor redelijke overlast zorgen en dat de bewoners het niet leuk vinden. Mocht het niet zo zijn, dan ben ik niet goed geïnformeerd. En anders: Woonpartners neem uw verantwoording.

Beantwoorden

Ja want alle jeugd doet wa verkeerds……AUB STOP ERMEE alsof alle jeugd wa verkeerds doet😡

Beantwoorden

heistraat ga daar maar kijken, durven ze niet, wel 3x pwk braak autos controleren, ben ik blij dat ik op t hout woon

Beantwoorden

@Richard van Hout op maandag 27 juli 2020 om 12:36:

Jij zegt nou precies wat ik altijd denk. Ouders dienen hun verantwoording ook te nemen. Het zijn HUN kinderen die voor anderen het woonplezier bederven. Ik ben van een eerdere generatie, maar als mijn ouders in de gaten hadden dat ik b.v. lag te rellen op straat dan waren de rapen zeker gaar geweest. Daar hadden ze geen wijkcoach of jongerenwerker of hoe het ook mag heten voor nodig. Dan kon ik een week niet op mijn gat zitten en kwam zeker de deur niet uit. Ik hoor ze nog zeggen dat zolang je onder hun dak woonde je aan hun regels moest houden anders kon je beter vertrekken. Misschien ben ik wel hopeloos uit de tijd wie zal t zeggen. Maar zo denk ik erover. En dat de gemeente niet te veel geld in dit project mag steken, het is te dol voor woorden.

Beantwoorden

Het heeft al klauwen met geld gekost voor de jongere te helpen ,heeft niets uitgehaald .
Nog meer geld er tegen aan en laat de andere maar stikken

Beantwoorden

Ouders korten en elke keer meer.de gemeente kan het geld net zo goed in het putje gooien. Bij 2keer pakken het land uit .wij als gewone mensen moeten ook werken .het gaat altyd naar de de verkeerde.

Beantwoorden

De echte crimineeltjes zoeken gewoon een andere plek voor hun activiteiten. Controleer bijvoorbeeld eens op de braak wanneer de zon onder gaat. Daar rijden auto’s af en aan om hun grammetje te komen halen. De straten van Helmond liggen er verpaupert bij met al het onkruid. En mensen krijgen zo meer het idee dat dat ene blikje dat ze weggooien geen verschil meer maakt. Menig crimineeltje is ook niet bang voor de straf die ze krijgen… foei dat mag je niet meer doen en 40 uur taakstraf. Ik vind tevens wel dat een ieder recht heeft op een veilige thuishaven ook wanneer het om asielzoekers gaat. Maar vind ook dat het gevolgen voor ze moet hebben als ze zich niet gedragen. Korten op een inkomen zorgt dan echter weer voor meer criminaliteit. ”Als we het niet krijgen moeten we het ergens anders halen.” Niet alle jeugd is crimineel maar ik merk wel dat het respect en discipline die ik heb meegekregen ver te zoeken is. Zoek de oplossing in de opvoeding in plaats van de jeugd in een kwaad daglicht te stellen.

Beantwoorden

Moeten die leegvreters nog meer geld kosten

Beantwoorden
Harriet Meulendijks

Net als dit in 2014
220 duizend euro in 30 van die mafkezen gepompt.
En slechts 1 ervan heeft er een baan aan overgehouden.
Geef da geld maar liever aan mensen die het hard kennen gebruiken.
En laat die malloten die het verpesten voor de rest maar schoffelen voor hun geld.

Beantwoorden

Ja het begint bij de opvoeding, blank of gekleurd dat is om het even.
In het verleden is er heel veel geld in projecten gestoken om deze jongeren op het rechte spoor te krijgen of houden. Kennelijk is dat dus niet gelukt.
Dan kun je overgaan op plan B: pak naast de jongere ook de ouder(s) aan. Stel voor de jongere een avondklok in, de ouders moeten hierop toezien. Worden de jongeren gespot komt dit ook terug op de ouders, stel hiervoor boetes in of laat de jongeren in een “ opvoeding” traject meelopen. De ouders kunnen het kennelijk niet (voldoende). De kosten worden door de boetes aan de ouders en Korting op uitkering of inkomen van de jongere geind.

Beantwoorden

Ja zeer mooie nieuwe woning gebouwd aan en rond de Heistraat. Met de zelfde mensen er weer in, en dus veranderd er niets. Alleen dat nu nieuwe woningen worden uitgeleefd en vernield.

Beantwoorden

Niet alleen focus leggen op Heistraat maar grote parkeerterrein Torenstraat bij watertoren……elk weekend feest!!!

Beantwoorden

@Danielle Donck op maandag 27 juli 2020 om 22:20:

Ik verschiet ervan, 220.000 euro om 30 jongens zich te laten gedragen!

Ik snap het niet eens, waaraan ga je dan al dat geld uitgeven? Coaches, leuke activiteiten zodat ze zich niet vervelen, gesprekken met de ouders?

Geef ze een trap onder hun reet, en flink ook. Hadden de ouders al moeten doen! En besteed dat geld aan mensen die het niet breed hebben, die ieder dubbeltje moeten omdraaien. Die zijn er genoeg!

Beantwoorden

Waar blijft reactie v/d B. van die club nu alle berichten hierboven lezend; is hij nog steeds zo blij , oh is natuurlijk op vakantie van ons gemeenschapsgeld

Beantwoorden

Daar gaan we weer, de oude grammofoonplaat wordt door d66 weer opgezet: Inlooppunt, jongerenwerker(s), camera’s, nieuwbouw. Is dit de bijdrage van de Democraten uit 1966 in 2020? Echt? Een probleem wordt pas opgelost als je de kern te pakken hebt en daar iets mee doet. Aan d66 vraag ik hierbij wat de kern van het probleem is. Bij voorbaat dank voor je reactie en geniet vooral van de zomer!

Beantwoorden

Ouders opvoeden, zodat die hun kinderen opvoeden en corrigeren. En de scholen hier ook bij betrekken, als ik hoor hoe de leraren en leraressen worden aangesproken….

Beantwoorden

@Patricia op dinsdag 28 juli 2020 om 17:58:

Beste Patricia,

De kern van het probleem is dat een aantal jongeren in het criminele circuit belanden door een gebrek aan goede toekomstvooruitzichten (geen/lage opleiding, geen baan etc) en zich achtergesteld voelen. Deze probleemjongeren gaan zich vervelen, rondhangen in de binnenstad, dealen en veroorzaken hierdoor overlast. Dit moet aangepakt worden en de hierboven genoemde maatregelen zijn slechts ondersteunend hierbij.

Beantwoorden
Jochem van den Bogaard

@allen

Ik merk dat mijn column nogal veel emoties oproept. Ik vind dit ook een belangrijk onderwerp en ik snap de emoties, alleen hoop ik wel dat we op een constructieve manier met elkaar in discussie kunnen gaan. Met gescheld of persoonlijke aanvallen komen we in ieder geval niet verder.

Ik ben het met jullie eens dat het begint met opvoeding en onderwijs. Jongeren die zich misdragen moeten ook hard aangepakt worden. Het is ook geen of-of-verhaal maar en-en. De maatregelen die hierboven genoemd worden zijn ondersteunend hieraan. Jongeren helpen bij het vinden van een baan of studie is ook een onderdeel van het plan. De ouders hebben hier zeker ook een rol in en een goede opvoeding is heel belangrijk, maar men moet wel beseffen dat niet iedere ouder hiertoe in staat is. Dit kan komen door een taalbarrière, een grote afstand tot het kind/het kind niet in de hand hebben. Daarom zouden jongerenwerkers en docenten hierbij moeten helpen en ondersteunen waar nodig.

Beantwoorden
Jochem van den Bogaard

Klopt, maar voor een taalbarrière kies je toch echt zelf. Dat heet niet willen aanpassen!

Beantwoorden

@Jochem van den Bogaard op woensdag 29 juli 2020 om 13:07:

Ik word het zo beu die verhalen over geen kansen hebben.
Dat niet iedereen een hoge opleiding aankan is geen schande. Maar ook die mensen kunnen werk vinden. Als je Nederlands goed js en je bent een open persoon dan is er echt iets te vinden. EN ik ken mensen die zo bij bedrijven begonnen zijn met hun niet zo hoge opleiding. Allemaal op hun pootjes terecht gekomen. En als je dan ijverig je best doet heb je kans dat je omhoogklimt in functie. En petje af voor deze mensen, die mogen trots zijn op zichzelf.
In ons bedrijf hing ooit een jongen tegen de deurstijl met capuchon over zijn hoofd ongeïnteresseerd bijna onverstaanbaar te mompelen of we werk hadden. Nee dat hadden we niet. Op mensen met zo’n houding zit geen enkele ondernemer te wachten. Deze lui moeten niet zo gepamperd worden, niet door de ouders en zeker niet door de gemeente.

Beantwoorden

Geborenen en getogen in de Heistraat. 23 jaar gewoond .. Ik zeg altijd tegen mensen de Heistraat is nu een hele mooie auto met een kapotte motor… Je kunt hem mooi blijven oppoetsen maar het blijft een kapotte auto die nooit zal lopen als je motor niet fixed 😂😂

Beantwoorden

Jongeren kunnen nergens meer heen zoals wij vroeger. Geen wonder dat er zoveel rotzooi getrapt wordt. Maar wij hadden ook geen social media. Wilde wij zoveel bij elkaar krijgen moesten we maand van te voren een datum afspreken 🤣🤣

Beantwoorden

Een hoop geld weggooien aan een straat/buurt en de rest van de stad kan stikken. Bij ons in de buurt is de overlast al net zo erg. (Bloem en paarden velden/helmond noord). Een hoop overlast door lachgashandel. De veel bewoners gemeld. De politie verwijst door naar de gemente eant lachgas is zogenaamd legaal en de gemeente moet handhaven op de handel. Maar nog nooit iemand van de gemeente gezien. ( en gezien de vele meldingen van de bewoners is het precies bekend wie, waar en ook wanneer er voor dit handeltje verantwoordelijk is. Maar als er niets gaat gebeuren, dan gaan de bewoners zelf eens actie ondernemen. Al zal dat wel weer niet mogen, dan komt de gemente wel in actie. Echt de omgekeerde wereld, met dank aan de pappen en nathouden partijen zoals d66, groenlinks en de pvda.

Beantwoorden

@Theo van de Ven op woensdag 29 juli 2020 om 23:50:

Helemaal met je eens. En dan had jij veel vrienden in Stiphout. Bij mij op ‘t Hout zou me dat zelfs niet in een jaar lukken. 😉

Beantwoorden

Dat wat thuis niet goed gaat is en blijft in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de ouders. Een jongere die ontspoort kan in het bijzijn van zijn ouders zijn gedrag uitleggen. Bovendien in hun bijzijn een sterke tekst laten ondertekenen over ‘voor of tegen de andere Helmonders’ en ‘alle kosten van politie-inzet, werk van gemeente-ambtenaren, camera’s’ voor eigen rekening of voor de ouders.’ Voer de druk op, het helpt alleen als het persoonlijk geld kost, als de eer van ouders op het spel staat, als toekomstig werk op de tocht komt te staan, als je weet dat je kúnt kiezen tussen linksaf of rechtsaf. Alle jongeren hebben recht op een goede toekomst en dragen zelf, met hun ouders, de verantwoordelijkheid kansrijker te worden. De gemeente kan daarop focussen, niet via een inloophuis etc. maar via een persoonlijke en uiterst concrete aanpak.

Beantwoorden

Ik heb het idee dat Helmond na een 19.00 uur en al helemaal als de schemer invalt een niemandsland wordt waar wetten en sociaal gedrag niet meer gelden.
Ik las onlangs het bericht over het nieuw te bouwen politiebureau, ik las dat er in het huidige pand 160 agenten werken (?) en nog eens 60 rechercheurs aan de Deltaweg. 160 agenten, tel daar de witte vanaf, laten we zeggen 30 witte (= administratief personeel)? Dan hou je 130 blauwe agenten over, WAAR ZIJN DIE overdag maar vooral in de avond en nacht? Wordt er geen patrouille gereden? De kans dat je per ongeluk onder de trein loopt is groter dan dat je een politie patrouille tegen komt….. Wetteloos is Helmond in de avond en nacht, er wordt geracet met auto’s en motoren, vuurwerk afgestoken, gedeald, beroofd, vernield en weet ik wat nog meer allemaal.
Ik vind dat elke nacht, in ieder stadsdeel tenminste 1 patrouille auto met twee agenten zou moeten rijden, de hele nacht, het hele jaar! 24/7/365!
Helmond verloederd, in een heel rap tempo.

Beantwoorden

Ferme taal word gesproken maar oplossingen zijn er vooralsnog niet. Veel mooie woordjes en plannen. Het is allemaal leuk voor de bühne. Een 5 jaren plan. Buurpreventie gestopt. Waar is die marinier? Waar zijn die straatcoaches? Hebben we hier een wijkagent ja? Zei een buurman gisteren nog, toen crossende kleuters op een go scooter die avond een tijd lang onder de camera’s aan het scheuren waren. Twee hangen er inmiddels. Maar de “mcdrive” blijft buiten beeld.
De zoveelste auto parkeert, speeltuin hoor je hard door de speaker. Twee minuten is het antwoord. We zitten nog veel te laat op, vanwege de warmte en zijn ook wel nieuwsgierig. En zo komt twee minuten later ook “een lichtje” rustig aangereden. Hij rijd niet te hard, want ding kraakt en piept aan alle kanten. Wel netjes de lampjes aan. Een scootmobiel (gefaciliteerd door de gemeente) met een vriendelijke jonge man in een gewaad en bezorgd de bestelling. Vast geen coffeeshop spul. Terwijl dat de discussie vaak domineert als oplossing. Hij zwaait nog naar een buurman die op zijn balkon hangt. En is gezien. Hij zwaait ook maar vriendelijk terug. Zijn dat nou die “PGB inwoners” waar de burgemeester het over had, vraag ik hem? We gniffelen er nog maar om.
Niemand in geen velden of wegen. Politie je ziet ze helaas nauwelijks. Handhaving soms een momentje maar tot 2200 max. De tijdelijke camera’s hangen er immers voor de overlast van de “jongeren”. Ze zullen vast weer weg gaan omdat het probleem weer is opgelost.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *