Buiten is het 13 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 102.944 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
13reacties

Afgelopen week was politiek gezien een drukke week. Eerst op dinsdag de ‘gewone’ maandelijkse raadsvergadering, daarna op donderdag de begroting 2015.
Dinsdag stonden o.a. de Ruit, versterking Stadsmarketing, de jeugdhulp voor 2015-2016 én een veranderde werkwijze en invulling van de raadscommissies op de agenda.

Helmond heeft het signaal afgegeven dat wij, op dit moment, de Ruit niet willen hebben. Een amendement van D66, SP, GroenLinks, Senioren2013, Helmond Aktief, Helder Helmond en mij op persoonlijke titel, kreeg gelukkig een meerderheid.
Het amendement (pfd) geeft richting provincie en rijk aan dat we eerst willen bekijken welke mogelijkheden er zijn, en of ze in de praktijk al dan niet voldoen, het zgn volgen van de ‘ladder van Verdaas’. Pas als écht in de praktijk blijkt dat nieuw asfalt nodig is, dán pas komt aanleg van de Ruit in beeld. Daarmee sluiten we de Ruit weliswaar niet uit, maar we willen wel zéker zijn dat het echt nodig is, voordat er een nieuwe wegenstructuur wordt aangelegd. Nu maar hopen dat de provincie en Rijk, die uiteindelijk over de Ruit beslissen, het signaal van afkeuring van diverse gemeenten oppakt en alsnog de weg afwijst!

Bij de nieuwe invulling van de Jeugdhulp, die per 1-1-2015 naar de gemeenten komt, lopen we aardig op schema. Het blijft natuurlijk een spannend onderwerp, maar het ziet er naar uit dat we de hulp aan jongeren in de Peel goed geregeld hebben. We blijven het volgen!

Dat de raadscommissies anders gaan werken, is voor u als lezer waarschijnlijk niet zo belangrijk, maar wel dat daardoor meer ruimte komt om beter ‘naar het veld te luisteren’. Er komt meer ruimte om in gesprek te gaan met mensen die bij een onderwerp betrokken zijn, zij krijgen ook meer de kans om aan de commissie hún visie te laten weten!

Ook de versterking van Stadsmarketing stond dinsdag op de agenda, maar dat had evenzo goed ook donderdag gekund, het ging nl. om een versterking d.m.v. geld. En geld daar gaat ‘t uiteindelijk over bij begroting!

Hoewel de begroting er niet echt slecht uit ziet, heeft onze fractie toch tégen de begroting gestemd en wel om reden dat nog niet duidelijk is hoe de uitwerking van bijvoorbeeld een bezuiniging van 1 miljoen op cultuur ingevuld zal gaan worden. Door ja te zeggen tegen de begroting, zeg je dus ook ja tegen de bezuiniging en hoewel we best snappen dat er bezuinigd moet worden, willen we toch ook in alle openheid tegen een bepaalde bezuiniging kunnen zijn wanneer de uitwerking van die bezuiniging volgens ons een foute is. Zoals bijvoorbeeld de bezuiniging op cultuur (1 miljoen) of de wijkaccommodaties (€500.000,-), die door het aannemen van de begroting weliswaar nu een feit zijn geworden, maar nu moet nog gekeken worden hóe deze bezuiniging zal worden uitgevoerd.

De volgende stap is dat het college in gesprek gaat met haar inwoners, met u dus, om te kijken hoe met innovatieve ideeën de bezuinigingen vorm gegeven kunnen worden. Dus nogmaals de oproep, wilt u meepraten, wilt u meebeslissen, laat dan van u horen!
Het woord is aan u!

Raadslid Henriëtte Verouden
Fractie Verouden-van Lierop

13 reacties:

Hoezo mevr. Verouden wij zijn aan zet?
Daar hebben we jullie toch voor gekozen en om zo maar te zeggen ingehuurd?
Wat is dit nu weer voor gebrabbel in de marge.

Beantwoorden
M.Betgem-van der Spuij

College in gesprek met burgers.Hoe wereldvreemd bent u nu eigenlijk?

Beantwoorden

Dat wordt flink krimpen dan, voor de grote 3 neem ik aan? Misschien een idee om dit probleem ook neer te leggen bij Denktank Helmond?

http://www.denktanklokaal.nl

Beantwoorden

Geachte mevr. Verouden,

Respect voor uw goede bedoelingen,
maar wat wilt u nu eigenlijk bereiken en zeggen hier?

Is uw verhaal eigenlijk niet mosterd na de maaltijd, nu de begroting achter ons ligt en gewoon met een meerderheid van stemmingen is aangenomen?

Het heet oppostitie, niet napostitie.
U verhaal komt net eventjes te laat!

Daarbij vraag ik me welke draagkracht uw nog heeft in het Helmondse.
Maar ik wil graag met u meepraten en meebeslissen zoals in uw oproep.

Graag de datum wanneer u dit wilt organiseren met de Helmondse bevolking!

U heeft bij deze het eerste kaartje verkocht!!

Beantwoorden

@Raadslid Henriëtte Verouden,

Ik heb mijn woord gegeven aan Helder Helmond, die vertegenwoordigen mij. Het blijkt dat ze ineens twee zetels minder hebben, dus mijn woord en dat van alle HH stemmers is minder waard geworden.

Beantwoorden

” De volgende stap is dat het college in gesprek gaat met burgers”.Hoe gaat dat werken denkt u? Even Frans bellen? Zo van wanneer schikt het Frans? Of loopt dit via u?

Beantwoorden

Iedereen in Nederland moet minimaal 40 uur per week werken voor zijn kost en doet daarnaast nog aan verplichte kinderopvang voor kleinkinderen en of mantelzorg en heeft nog wat hobbies of vrijwilligerswerk te doen.
Dus u ook mw. Verouden, dat geklaag over een keer per maand te vergaderen en dan een extra bijeenkomst is typisch iets van de politiek.

Beantwoorden

Mevrouw Verouden, moeten wij U wel serieus nemen?
Met Uw slinkse manier van politiek bedrijven – kiezersbedrog HH – heeft U mijn vertrouwen in ieder geval enorm geschonden.
Zoals ik al eerder opmerkte … het pluche zal wel lekker zitten!
Ook in deze column / dit schrijven probeert U wederom op een inhoudsloze manier de aandacht op U te vestigen.
Gezien eerdere reacties ben ik gelukkig niet de enige die dit opmerkt!

Beantwoorden

@Raadslid Henriëtte Verouden

Uit uw betoog hier:
” Dus nogmaals de oproep, wilt u meepraten, wilt u meebeslissen, laat dan van u horen!”

Diverse reacties hier inmiddels op uw oproep!

En nu geeft u geen reactie meer??
Laat van u horen zou ik zeggen, want door niet verder te reageren hier,
bent u wel heel ongeloofwaardig aan het worden, en is uw stuk niet meer als gebakken lucht!!

U wilt het gesprek aangaan met de Helmondse bevolking, echter durft of wilt verder niet ingaan op de reacties alhier!

Dag mevr. Verouden,….of toch nog?

Beantwoorden

Wat een negatieve reacties hier. Het enige wat het bovenstaande stuk aan ons vraagt is participatie. Niets meer dan normaal in deze tijd, en wat mij betreft op en top democratie, dat iemand van onze gekozen gemeente haar inwoners vraagt mee te denken. Je komt echt niet meer weg door te zeggen ‘daar hebben we jullie voor gekozen’, dat is te gemakkelijk. Chapeau mevrouw Verouden.
Ik heb geen relatie met HH en heb er ook niet op gestemd.

Beantwoorden

@Charles op donderdag 13 november 2014 om 21:05:
Helemaal mee eens. Ook dat steeds opnieuw vragen om een reactie op een vraag. Geef ze toch ff de tijd, misschien heeft ze ook nog wat anders te doen :-). Was ook al bv bij de column van Gaby vd Waardenburg, die reageerde toch ook op de duidelijke hockeyvragen aan haar.

Beantwoorden

@ alle reageerders
Het college heeft aangegeven met de inwoners van de stad het gesprek aan te willen gaan over de uitwerking van de, inmiddels vastgestelde, begroting. Het siert dit college dat zij, ook al zijn de kaders al aangegeven, de nadere uitwerking in samenspraak met inwoners wil doen. Zij hebben daarvoor van december tot maart gepland.Op deze manier heeft u vaker dan 1x per 4 jaar de kans uw invloed uit te oefenen. Daar kun je cynisch over doen, of het waarderen, ik ga voor dat laatste!
@ frutje frot: Wij, de fractie Verouden-van Lierop, hebben tégen de begroting gestemd, juist omdat daarmee de kaders al vast liggen. Toch denk ik dat het goed is dat inwoners mee kunnen praten over de invulling,
@eric: Wanneer, waar en hoe, zal door het college van burgemeester en wethouders nog ingevuld worden. Dat zal zéker ook via deze site bekend worden gemaakt.
@Bertje: ik weet niet waar u leest dat ik klaag over het vergaderen, ik constateer slechts dat in de week voorafgaand aan mijn column het een drukke week was.
Wellicht ten overvloede, naast het feit dat ik raadslid ben, ben ik ook gewoon een inwoner van deze stad, die werkt, een huishouden runt, regelmatig kinderoppas is en vrijwilligerswerk doet, dus zoals u zegt, net als iedereen.
@Charles, @Lieke, bedankt.

Beantwoorden

@Henriëtte op zaterdag 15 november 2014 om 23:52:

Ik ken u niet, maar ik lees hier regelmatig graag wat iedereen vindt. Maar het moest me even van het hart dat er hier op de weblog soms meteen antwoorden worden verwacht op elke vraag of reactie. Als ik een mailtje krijg duurt het soms een week voordat ik reageer. Net als u en iedereen staat er niet altijd mijn hoofd naar, heb je niet altijd tijd en zijn er ook nog andere dingen in het leven.
Voordat ik er weer kritiek op krijg, het hoort wel dat er op vragen een antwoord gegeven wordt met een week of zo. Zoals ik op de basisschool leerde, elke vraag eindigt met een vraagteken. 😉

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *