Buiten is het 11 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 84.961 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
37reacties

Beste woningbouwvereniging, ziektekostenverzekering, energieleverancier enz.

Ik schrijf u deze brief, om u te laten weten dat ik u voortaan later ga betalen. U heeft hierover waarschijnlijk al een brief gehad van Senzer, maar het lijkt mij niet meer dan redelijk dat ik u daar ook over bericht, het gaat tenslotte om een contract tussen u en mij, en tenslotte zult u mij (en niet Senzer) wellicht extra kosten in rekening brengen (als u niet tijdig kunt afschrijven).

Senzer heeft besloten dat vanaf 1 januari 2018 mijn uitkering voortaan op de 10e van de maand betaald zal gaan worden. Nu wilt u graag uw betaling voor het eind van de maand ontvangen, maar dat gaat dus niet meer lukken.
Vanaf april 2017 ontvang ik mijn geld nl voortaan in het begin van de maand.
Ik zou graag direct een nieuwe afschrijvingsdatum met u afspreken, maar helaas, dat gaat niet. Senzer heeft in haar wijsheid besloten het in stapjes te doen, en ik heb helaas geen reserverekening om dat goed met u te regelen.

Ik wil u vragen om voortaan hiermee rekening te houden en elke maand een paar dagen later af te schrijven. Nu weet ik dat u zult zeggen dat dat u veel extra administratie kost, maar het is voor Senzer véél makkelijker, en die levert het minder werk op. Daar heeft u wat extra werk en wachten op uw geld toch wel voor over?
Op de site van Senzer vindt u de data waarop ik mijn geld zal ontvangen, dus graag niet voor die datum proberen af te schrijven, want dat gaat niet lukken, dan moet u mij weer manen (met extra kosten) en dat levert dus nóg meer extra werk op.
Het feit dat het u ook geld gaat kosten, omdat u later uw geld krijgt, en dus renteverlies daarover, daar kan ik helaas niets aan doen, wellicht kunt u dat met Senzer regelen.

In het werkingsgebied van Senzer zijn zo’n 6000 mensen, die last van deze regel zullen gaan krijgen, niet enkel in Helmond, maar ook de Peelgemeenten en Mierlo-Geldrop. Dat betekent natuurlijk voor u heel veel extra administratie, want elke maand een paar dagen opschuiven van het incasseren kost u in dit geval maandelijks een paar duizend keer een datum aanpassen. Als u nog iemand zoekt om dit werk voor u te doen, neemt u dan gewoon met mij contact op. Ik ben op dit moment werkloos, als u mij op die manier aan een baan helpt slaan we 2 vliegen in een klap. Ik heb dan niets meer met Senzer van doen en u kunt gewoon afschrijven op de dag zoals we dat eerder afgesproken hebben.

Met vriendelijke groeten.
Een Senzeriaan

Deze column is geschreven door Henriëtte Verouden, raadslid van Lokaal sterk.

37 reacties:

Snap het niet helemaal.Indien u dit echt meent en schrijft als raadslid en als iemand die een uitkering geniet,zou dit betekenen dat een raadlid dus ook een uitkering krijgt.Laten we het hopen dat ik het mis heb.Mij is het niet duidelijk wat hier bedoeld wordt.

Beantwoorden

Ik lig in een deuk.

Beantwoorden

@klaas-jan, dit is een column. het is fictief. Voor uw duidelijkheid, naast mijn werk als raadslid heb ik een baan.

Beantwoorden

@Klaas Jan op maandag 28 november 2016 om 08:49:

Om onduidelijkheden te voorkomen, hebben we de ondertekening van de column zojuist iets aangepast.

Beantwoorden

Lang geleden, toen ik pas zelfstandig ging wonen, meen ik me te herinneren dat de uitkering ook op de tiende werd bijgeschreven.( Ik had een soort ezelsbruggetje: “Met de tien kan ik t licht weer zien” Ofwel: dan was er weer geld.
Wil dat zeggen dat in een tijdsbestek van dertig jaren ongeveer ze overheid dus 1 maand in eigen zak bezuinigd heeft? Want er werd altijd net even later uit betaald. Nooit eerder.
Dat zou betekenen dat er ineens van ALLE uitkeringsgerechtigden iedereen precies n maand minder hun geld hebben gekregen? ( ik vroeg het me maar af, hardop denkend….)

Beantwoorden

@Kitty op maandag 28 november 2016 om 10:49:

Dat klopt Kitty. Ik kan me herinneren dat een aantal jaren geleden de uitkering ook al naar achteren werd geschoven. Je zal zien dat Senzer, of hoe het dan ook mag heten, over een x aantal jaren de datum weer naar achteren schuift.

Beantwoorden

Volgens de tabel op de site van Senzer wordt de eerste uitkering in 2017 uitgekeerd op 27 januari 2017 en de eerste van 2018 op 9 februari 2018.

https://www.senzer.nl/uitkering-uitbetaling

Je moet met het geld voor 2017 dus 378 dagen doen in plaats van 365 dagen. Dit is 3,6% meer tijd. Als Senzer bij de uitkeringen in 2017 3,6% extra euro’s overmaakt, is het boekhoudkundig eerlijk.

Beantwoorden

Vraag me af hoe omgegaan wordt met de mensen die onder de IVA vallen. vanuit UWV. Hier hoor je niets over.

Beantwoorden

@Jolanda op maandag 28 november 2016 om 14:50:

Wil er nog even op aanvullen dat dit nl mensen zijn die alleenstaand zijn en een WWB aanvulling hebben vanuit de gemeente.

Beantwoorden

Volgens Senzer is de latere uitbetaling bedoeld als service voor de ontvanger:

“Doordat de bijstandsuitkering nu aan het eind van de maand wordt uitgekeerd, kan het zo zijn dat bijstandsgerechtigden achteraf een naheffing krijgen, bijvoorbeeld omdat er die maand parttime is gewerkt. Daardoor ontstaan wisselende maanduitkeringen, wat onprettig wordt ervaren door de uitkeringsgerechtigden.”

Als dat werkelijk de reden is, waarom dan niet de mensen zelf tussen de beide mogelijkheden laten kiezen? De een zal dolblij zijn met de verschuiving, de ander zal het bij het oude willen laten. Vraag gewoon iedereen apart wat hij/zij wil.

Dit noem ik nou echt een gemiste kans om maatwerk te leveren.

Beantwoorden

Senzer kent alleen voordelen voor zich zelf was al bekend toen het nog Atlant heten!

Beantwoorden

Dit wordt een financieel drama voor heel veel huishoudens. Misschien kan de gemeente wel bijspringen waar het fout gaat met besmet zorggeld…

Beantwoorden

Bedankt gemeente Helmond dat jullie je probleem naar degene schuiven die het het zwaarst hebben. Eindelijk loopt het hier soepeltjes en in bijstandssituatie ontzettend strak gepland…. Met geen enkele speelruimte…. Tot dat jullie je probleem bij ons neerlegden. Bedankt voor de stress weer… Zoek het maar weer uit jullie “steuntrekkers”…. Zal blij zijn als ik weg ben hier *kots*.

Ja ik ben zwaar pissed!

Beantwoorden

Inmiddels zijn er partijen waaronder Helder Helmond, en D66 die vragen gesteld hebben hierover. Wij hopen hierin toch een standpunt in te nemen zodat de overige peel-gemeenten ook meegaan om dit zeker niet uit te voeren. Helaas volgens wet kunnen gemeenten vrijblijvend dit soort acties doen. Informatie ingewonnen te hebben bij een jurist is dat gebleken.

http://www.overheid-uitkering.nl/voorschot-uitkering-of-geldlening/

Lees hierin tweede alinia’ Een voorschot op de eerste uitbetaling………..met andere woorden ze betalen normaal niet vooruit. Maar pas nadat je een maand zonder werk zit achteraf.

Dus de gevolgen zijn idd niet te overzien.

Beantwoorden

Wat wil de SP hiermee? Laten ze het opnieuw afweten en laten ze de minima barsten?

Beantwoorden

En zo wordt je niet alleen door de politiek getild, maar ook door de woningcorporaties en de gemeentelijke uitkeringsinstanties. En zoals altijd staan wij er met z’n bij, kijken erna en…….doen zoals altijd met z’n allen…..niks!

Beantwoorden

@johan op dinsdag 29 november 2016 om 20:46:

De SP wil hier niets mee! Sinds ze in het college zitten gedragen ze zich als een elitaire VVD partij.

Beantwoorden

@Ton50 op dinsdag 29 november 2016 om 20:58:

Ik denk dat er genoeg wil is om iets te doen, maar geen inspiratie wat er dan gebeuren moet. Of heb jij een concreet voorstel?

Beantwoorden

@Jolanda op dinsdag 29 november 2016 om 14:32:

Het kan nog bonter: in Eindhoven is de uitkeerdatum rond de 15e. (Ik vraag me af of er een maximum wachttijd is. Mag het ook de 20e van de volgende maand zijn? De 25e? Het einde van het volgende kwartaal?)

Senzer zou het voorbeeld van Den Bosch kunnen volgen: een onderscheid maken tussen oude en nieuwe gevallen. Betaling rond de 27e voor iedereen die op 1 januari 2017 al een uitkering heeft, betaling rond de 10e van de volgende maand voor iedereen die na 1 januari 2017 een uitkering aanvraagt.

Als Senzer dan ook nog iedereen die nu een uitkering heeft in de loop van 2017 aan regulier werk helpt, is het eindresultaat hetzelfde maar met veel minder pijn.

Nog beter blijft gewoon uitbetaling tegen het einde van de maand, zoals bijvoorbeeld ook gebeurt in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Tilburg, Groningen, …

http://www.overheid-uitkering.nl/bijstandsuitkering-aanvragen-wwb/betaaldatum-bijstandsuitkering/

Beantwoorden

@Sander Lam op woensdag 30 november 2016 om 11:41:

Als je kunt neem eens een kijkje op onze Facebook Pagina van Helder Helmond. Daar heb ik het eea uiteen gezet ivm de raadsvergadering van gisterenavond. De motie van Groenlinks en de SP hebben wij met meerdere partijen ondertekend. Zo ook de Motie van Lokaal Sterk is ondersteund.
De raad heeft beide Motie`s Unaniem aangenomen.

De weth. neemt dit mee in de verdere onderhandelingen. De Motie van Lokaal Sterk heb ik niet in mijn bezit en staat ook nog niet op hun website wellicht komt dit nog op de weblog.
De motie van Groenlinks en de SP staat op onze Facebook pagina. We volgen deze onderhandelingen op de voet.

Wel is het een gegeven dat er meerdere gemeenten net zoals Helmond en Geldrop Mierlo met deze onderhandelingen mee moeten gaan en de motie steunen. Geldrop Mierlo heeft deze week al een uitspraak gedaan dus wij denken dat dit wel snor zit. Lees onderstaand bericht uit ED

http://www.ed.nl/regio/helmond/helmond-wil-betaaldatum-bijstand-alleen-verschuiven-voor-parttimers-1.6692879

Beantwoorden

@Arve Omic op dinsdag 29 november 2016 om 21:17:

Lees de motie van SP en Groenlinks zoals ik hieronder geschreven heb aan Sander Lam.

Beantwoorden

@Jolanda op woensdag 30 november 2016 om 12:13:

Bedankt voor de informatie. Ik heb geen Facebook-account, dus ik kan op jullie pagina alleen maar ‘koppen snellen’.

Ik heb de motie van GroenLinks en SP alsnog gevonden op de site van de SP. Ziet er goed uit.

https://helmond.sp.nl/sites/helmond.sp.nl/files/motie-later-betalen_0002.pdf

Beantwoorden

@Sander doe jij toch altijd koppensnellen 🙂
@ Jolanda bedankt voor aanvullingen

Beantwoorden

Lokaal sterk had een motie ingediend die erin voorziet dat de betaaldatum ongewijzigd blijft.
http://www.lokaalsterkhelmond.nl/motie-betaaldata-uitkeringen-bijstandsgerechtigden-senzer/

Helaas heeft die motie het niet gehaald, enkel D66, Helder Helmond en uiteraard Lokaal sterk stemden voor.
Hoewel de motie van Groen Links en SP, wat ons betreft niet ver genoeg ging, hebben wij toch voor deze motie gestemd, omdat dit in ieder geval voor een groot gedeelte van de mensen het leed verzacht.

Helaas blijft het ook nu nog afwachten hoe e.e.a. verder zal gaan lopen, wethouder van Bree, zegde toe hetgeen in de aangenomen motie staat mee te nemen naar het bestuur van Senzer, maar niets te kunnen toezeggen. In principe bepaalt de directeur van Senzer in deze wat er nu zal gaan gebeuren. Wanneer alle 7 gemeenten tegen zijn, zal het niet gebeuren lijkt me, maar vooralsnog is dat niet het geval!
Ik heb ook met de wethouder besproken hetgeen @Sander Lam op 28 nov. heeft geschreven (378 dagen), hij zou daar nog bij mij op terug komen. Zodra ik daar meer over weet zal ik dat hier delen.

Beantwoorden

Ik vind het uberhaupt een vreemde onwikkeling dat een uitkering zomaar een paar weken wordt opgeschoven. Dit ook nog zonder enige compensatie. Senzer stuurde in eerste instantie een brief dat alleen de naam veranderde, verder niets. Niets was minder waar.

Bepaalt de directeur van Senzer nu werkelijk wat er gaat gebeuren? Senzer is een uitvoerende organisatie. Onze gemeenteraad lijkt wat mij betreft het laatste woord te hebben.

Knikker die directeur er eens snel uit. Dit is toch onmogelijk beleid!

Beantwoorden

@Henriëtte op woensdag 30 november 2016 om 23:13:

Een motie aangenomen die raakvlakken heeft met mijn opmerking van maandag 28 november 2016 om 16:23, en ook mijn opmerking van maandag 28 november 2016 om 13:27 meegegeven aan de wethouder. Mijn week is weer helemaal goed. Als de wethouder nog aanvullend advies nodig heeft, kan hij mij bereiken via mijn website 🙂

Serieus: ik ben heel benieuwd naar het vervolg. De gemeenteraad van Geldrop-Mierlo zit op dezelfde lijn als Lokaal sterk, dus wie weet. Het is in Senzers eigen belang alle opdrachtgevers te vriend te houden.

Beantwoorden

Dit krijg je ervan als je alles maar privatiseert.

Op een gegeven moment heb je als VERANTWOORDELIJK college / gemeenteraad niets meer te zeggen.

Je kunt deze directeur dan wel buiten willen flikkeren maar dat kun je dan
ook met een groot gedeelte van ons Stadsbestuur uit eindelijk zijn zij in zee
gegaan met Senzer.

Onze zogenaamde volksvertegenwoordigers maken er de laatste tijd wel
een zooitje van.

Beantwoorden

@Jolanda op woensdag 30 november 2016 om 12:13:

Als ik Henriëtte (Verouden denk ik) goed begrijp is de motie van Lokaal Sterk juist niet aangenomen.

Beantwoorden

@Gerard Maas op donderdag 1 december 2016 om 22:39:

Klopt helemaal Gerard, wij hebben idd in deze motie mee gestemd…mijn foutje om jullie verkeerd te informeren. Al met al ligt er een motie van Groenlinks en SP dmv van de vragen van D66 dat Unaniem aangenomen is, deze gaat mee in verdere onderhandelingen.

Ook wij als Helder Helmond moeten afwachten wat er uiteindelijk van uitkomt. Helaas zijn we als Helmond niet de enige die er een oordeel over velt. We hopen dat de andere peel-gemeente ook een positief advies uitbrengen om niet mee in te stemmen met het voorgelegde besluit om te verschuiven.

Inmiddels hebben we afgelopen woensdag weer een brief gekregen van Senzer dit betreft een Beschikking Taaleis (persoonlijk) ik was kwaad hierover. Vind dit discriminerend, zo kijk ik er tenminste tegenaan.Of het nu wettelijk is of niet.

Beantwoorden

@Jolanda op vrijdag 2 december 2016 om 13:16:

Ik hoorde ook laatst van iemand dat zij moest aantonen dat zij de Nederlandse taal voldoende beheerst. Daarmee deed Senzer haar pijn. Ze heeft al jaren met het bedrijf te maken. Senzer is op de hoogte van haar opleiding en zou ook uit de persoonlijke contacten kunnen weten dat ze de taal goed beheerst. Dan vraag je zoiets niet, dan voer je gewoon in het systeem in dat aan de eis is voldaan.

Beantwoorden

@Sander Lam op vrijdag 2 december 2016 om 14:25:

Als je hier geboren en getogen bent in de jaren 60 vind ik zo`n hele brief niet nodig als ze je toch opzoeken in GBA register.

Beantwoorden

N.a.v. de signalen over de taaltoets is door Lokaal sterk contact opgenomen met de verantwoordelijke wethouder, dhr van Bree. Hij heeft op zijn beurt contact opgenomen met Senzer. Het blijkt een fout in het systeem te zijn (waarschijnlijk ivm de koppeling na het samengaan tussen Atlant, Werkpleinregio Helmond en werkgeversplein regio Helmond) Degenen die bij Senzer hun ongenoegen bekend hebben gemaakt, zouden inmiddels een excuusbrief ontvangen hebben.

Beantwoorden

@Henriëtte op woensdag 7 december 2016 om 22:52:

Netjes opgelost. Behalve dan dat de excuusbrief ook naar mensen had gekund die niet hebben geklaagd. Het gaat veelal om kwetsbare personen die moeite hebben om voor zichzelf op te komen.

Beantwoorden

het besluit is genomen!
Enkel mensen met een part-time baan zullen vanaf 1-7-2017 hun uitkering op de 10e ontvangen.
Mensen met een volledige bijstandsuitkering blijven dus gewoon aan het eind van de maand hun uitkering ontvangen.
De wijziging gaat ook niet stapsgewijs, maar ineens per juli 2017.
Als je eenmaal je (aanvullende) uitkering op de 10e ontvangt, dan blijft dat zo, ook als je daarna geen werk meer hebt.
Iedereen die na 1 maart een uitkering aanvraagt, gaat ook meteen per de 10e de uitkering krijgen (ook als dit een volledige uitkering is)

Voor degenen die met deze verandering te maken krijgt, heeft Senzer een aantal maatregelen genomen, zoals bijv. de mogelijkheid van een voorschot van €350,= in mei, wat in 24 maanden wordt terugbetaald, en persoonlijke begeleiding om betalingsproblemen te voorkomen.

Beantwoorden

@Henriëtte op dinsdag 13 december 2016 om 14:14:

Dit is goed nieuws voor heel veel mensen met een bijstandsuitkering. Maar het is ook goed nieuws dat Senzer bereid is tot luisteren en aanpassingen aan het beleid. Ik ben benieuwd welke stappen het bedrijf in 2017 nog meer gaat zetten in de richting van menselijkheid en de menselijke maat.

Beantwoorden

@Henriëtte op dinsdag 13 december 2016 om 14:14:

Wat fijn!!!!

Beantwoorden

@Henriëtte op dinsdag 13 december 2016 om 14:14:

Wat ben ik hier blij mee!!! Een hoop stress nog ff vlug voor de feestdagen weggenomen!!!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *