Buiten is het 29 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.254 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
7reacties

Afgelopen zaterdag werd voor de eerste keer een vredesmars gehouden in Helmond, georganiseerd door de werkgroep Christenen en Moslims.
‘Vrede is ons gezamenlijk doel en daarom keuren wij elke vorm van geweld af.’ Dat was het uitgangspunt voor de tocht, die zowel een moskee, een protestantse als een katholieke kerk aandeed. Een groep van +/- 80 mensen liep mee, voor de eerste keer geen slecht resultaat, zeker als je bedenkt dat het weer niet echt meezat.
Onderweg zijn er onderling veel gesprekken gevoerd, waar vooral bleek dat de tegenstellingen tussen christenen en moslims steeds verder vergroot worden, terwijl we uiteindelijk allemaal hetzelfde willen, vrede en in Helmond op een goede manier met elkaar omgaan. Helpt zo’n mars? Nee, als het daarbij blijft, dan zet dat geen zoden aan de dijk. Maar het uitstralen van een verbondenheid van mensen naar de stad, kan niet anders dan een positief effect hebben.
We zijn met elkaar allemaal Helmonders die in deze stad samen wonen en daar het beste van moeten zien te maken. Volgend jaar op 19 december zal de vredesmars voor de tweede keer georganiseerd gaan worden. Hopelijk is de animo dan nog groter en hebben we in de tussentijd in Helmond laten zien dat het kan, elkaar respecteren en samenleven.

Dat brengt me ook op een ander initiatief dat nu rond deze dagen alom wordt uitgedragen, het delen. Zowel supermarkten als particulier initiatief doet van alles om deze tijd ook voor de minderbedeelden onder ons een pretige tijd te laten zijn. Mooi natuurlijk, maar jammer dat dit slechts enkele weken per jaar zoveel aandacht krijgt.
Armoede is namelijk voor velen onder ons iets van alledag. Bijna 10% van de bevolking leeft onder de armoedegrens en op dit moment is het het particuliere initiatief dat links en rechts van de grond komt dat er voor moet zorgen dat deze mensen in ons welvarende land niet verzuipen. Da’s toch eigenlijk te zot voor woorden. Mevrouw Jette Klijnsma bezuinigt en bezuinigt en het particuliere initiatief moet dit opvangen. Even voor de duidelijkheid: ik waardeer de goede acties ten zeerste en dit is zeker geen pleidooi om ermee te stoppen, maar ergens gaat er iets mis!

In het verleden hadden we ook particulieren en kerken die minderbedeelden ondersteunden, bijvoorbeeld de Vincentiusvereniging (bestaat overigens nog steeds). Minderbedeelden leefden destijds ‘van den erreme’. Op een gegeven moment werd bedacht dat dit leidde tot verschillen en ongelijkheid en het zorgen voor een leven op een minimumniveau werd een taak van de overheid. Iedereen droeg zijn steentje bij middels het betalen van sociale lasten. Dat laatste gebeurt nog steeds, maar de overheid trekt zich meer en meer terug van het op een menswaardig niveau houden van uitkeringen en het oppakken van de zorg voor hen die het nodig hebben.
De politiek in Den Haag gaat enkel uit van marktwerking, zelfredzaamheid en particulier initiatief, mooie woorden om uiteindelijk aan te geven, zoekt u het maar uit!
De gemeente doet haar best e.e.a. in ieder geval nog op een beetje leefbaar niveau te houden, maar ook zij heeft te maken met meer taken en minder geld.
Toch proberen we met elkaar ervoor te zorgen dat in Helmond niemand buiten de boot valt.
2015 Wordt een spannend jaar, waarin de gemeente een steeds grotere rol krijgt in het organiseren van langdurige zorg, jeugdzorg en participatie. De bakens zijn gezet en we hopen en verwachten dat het goed gaat, maar dat kan alleen als we het sámen doen.
En dat brengt me dan weer tot het eerste deel van mijn column, vrede en delen, dat moeten we sámen doen! Niet enkel rond kerst, maar het hele jaar door!

Ik wens u allen prettige kerstdagen en de allerbeste wensen voor 2015!

Raadslid Henriëtte Verouden
Fractie Verouden-van Lierop

7 reacties:

Hoi Henriëtte,

Zeker een mooi gebaar van de deelnemers en goed bedoeld stuk van je.
Echter ook een tikje naief.
Ik zit eigenlijk nog een beetje bij te komen over die slachting van die 140 kinderen op school in Pakistan.
Ik zal die andere gebieden in Syrie, Irak etc etc maar buiten beschouwing laten.

Ik deel je wens, helaas is het niet de realiteit.
Mooi al die marsen, helaas zijn ze nutteloos daar we met gekken en extrimisten te maken hebben.

Beantwoorden

Extremisten bedoelde ik natuurlijk.

Beantwoorden

Inhakend op eerste deel van het stukje over de gehouden mars en het daarbij bereikte resultaat.

Stond net een mooi stukje hierover in Telegraaf van vandaag;
een columnist die had gelijk door de moslims op te roepen om te doen als de Basken destijds hebben gedaan naar de (hun) ETA toe.
Zij kwamen massaal op straat en protesteerden tegen deze bommen-terreur zogenaamd vanuit hun belang.

Als het waar is dat moslims tegen geweld zijn omdat hun geloof dit niet predikt en zij zichzelf hiervan willen distantiëren, laten ze dat dan eens massaal in praktijk brengen en in het openbaar zich gaan uiten tegen die extremistische minderheid en hen verantwoordelijk te stellen voor verbreden van deze kloof.
Dus niet alleen “belijden met de mond maar met de daad” door zo’n massaal protest, schept ook richtingen andere gelovigen een band of daad van begrip en poging tot vrede op deze aardkloot….

Beantwoorden

Wat een lachertje, die zgn. mars voor vrede. Het enige beoogde doel der organisatie is laten zien wat voor ‘goedmensch’ men wel niet is.
Uitgaande van de gepubliceerde foto in het ED liepen er maar weinig moslims mee. Op de foto waren enkel blanken te zien, er vanuit gaande natuurlijk dat dit Christenen zijn. Hoeveel van de 80 deelnemers waren moslim?

Zolang men, ook u in uw betoog, het probleem dat we hebben met integratie niet durft te benoemen, zullen er geen oplossingen komen. In de laatste regel vraagt u ook nog om begrip op te brengen voor andere gelovigen. Hoe kunt u begrip opbrengen voor het beledigen/mishandelen/vermoorden van homo’s, vrouwen, geen moslims, afvalligen etc. door moslims zelf? En dan vindt u het vreemd dat de autochtone Nederlander, na tig jaren verplichte, bovendien mislukte integratie, hier geen begrip voor kan opbrengen?

Wat u wilt is een utopie gebleken de laatste jaren. Integratie is een geliefd woord bij socialistisch Nederland. Meer realistisch ziet men een parallelle samenleving van autochtonen en allochtonen. Daar waar de allochtonen graag in het zieligenhoekje zitten en discrimantie roepen omdat men zelf niks presteert, probeert u de autochtonen die hier voor opdraaien begrip aan te praten.

Begint u eens als volksvertegenwoordiger aan uw opdracht om het volk te vertegenwoordigen, en niet uw eigen idealen aan anderen op te leggen.

Beantwoorden

Het blijft toch gek dat je hier als raadslid stukken schrijft, en dan verder niet meer wilt reageren op reacties of vragen op je stuk.
Waarom gaat u niet in op de reacties hier mevr. Verouden?
Het zou u sieren, de discussie omtrent u stuk aan te durven gaan met degene die moeite nemen te reageren op uw stuk.

U gaat dit echter ( nog?) uit de weg.

Anders is uw stuk m.i. niets meer dan een loos stukje propaganda van uw partij, waarbij u enkel de weblog als reclamemiddel gebruikt.

Ik verzoek u alsnog te reageren op de diverse reacties.

Beantwoorden

Verdeeldheid begint bij elkaar in hokjes duwen.
Alsof het hier om religie gaat, het gaat om groepen extreme idioten.
Wat is De cristen of De moslim?
De meeste mensen die ik ken hebben gelukkig geen religie en kunnen heel goed voor zichzelf denken. 😉
Enkelen van die atheisten of ongelovigen of heidenen hebben in andere steden meegelopen in een fakkeltocht voor verdraagzaamheid.
Of het helpt? Geen idee maar het gaf een gevoel van saamhorigheid.
Ik wil niemand kwetsen die een geloof heeft , ik zeg alleen wat ik vind: houd je geloof bij je en val andere mensen er niet mee lastig.
Dat is verdraagzaamheid.

Beantwoorden

@Frutje Frot en @Diana H

Volgens mij zijn onze goede kerst gedachten niet uit gekomen, maar wat we al wisten gaat nooit weg (denk ik, al hoop ik van wel).
Van mij mag iedereen geloven wat hij wil, als ze er mij maar niet mee lastig vallen, en zoals hierboven tijd van vrede en delen?
Daar mag ze over verder dromen!
Volgens mij, komt de meeste oorlog door het geloof (of ik heb niet goed opgelet op school, of nog te jong kan ook).

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *