Buiten is het 12 graden, binnen zit al 15 jaar šŸ˜»

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.149 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Afgelopen zaterdag werd voor de eerste keer een vredesmars gehouden in Helmond, georganiseerd door de werkgroep Christenen en Moslims.
‘Vrede is ons gezamenlijk doel en daarom keuren wij elke vorm van geweld af.’ Dat was het uitgangspunt voor de tocht, die zowel een moskee, een protestantse als een katholieke kerk aandeed. Een groep van +/- 80 mensen liep mee, voor de eerste keer geen slecht resultaat, zeker als je bedenkt dat het weer niet echt meezat.
Onderweg zijn er onderling veel gesprekken gevoerd, waar vooral bleek dat de tegenstellingen tussen christenen en moslims steeds verder vergroot worden, terwijl we uiteindelijk allemaal hetzelfde willen, vrede en in Helmond op een goede manier met elkaar omgaan. Helpt zo’n mars? Nee, als het daarbij blijft, dan zet dat geen zoden aan de dijk. Maar het uitstralen van een verbondenheid van mensen naar de stad, kan niet anders dan een positief effect hebben.
We zijn met elkaar allemaal Helmonders die in deze stad samen wonen en daar het beste van moeten zien te maken. Volgend jaar op 19 december zal de vredesmars voor de tweede keer georganiseerd gaan worden. Hopelijk is de animo dan nog groter en hebben we in de tussentijd in Helmond laten zien dat het kan, elkaar respecteren en samenleven.

Dat brengt me ook op een ander initiatief dat nu rond deze dagen alom wordt uitgedragen, het delen. Zowel supermarkten als particulier initiatief doet van alles om deze tijd ook voor de minderbedeelden onder ons een pretige tijd te laten zijn. Mooi natuurlijk, maar jammer dat dit slechts enkele weken per jaar zoveel aandacht krijgt.
Armoede is namelijk voor velen onder ons iets van alledag. Bijna 10% van de bevolking leeft onder de armoedegrens en op dit moment is het het particuliere initiatief dat links en rechts van de grond komt dat er voor moet zorgen dat deze mensen in ons welvarende land niet verzuipen. Da’s toch eigenlijk te zot voor woorden. Mevrouw Jette Klijnsma bezuinigt en bezuinigt en het particuliere initiatief moet dit opvangen. Even voor de duidelijkheid: ik waardeer de goede acties ten zeerste en dit is zeker geen pleidooi om ermee te stoppen, maar ergens gaat er iets mis!

In het verleden hadden we ook particulieren en kerken die minderbedeelden ondersteunden, bijvoorbeeld de Vincentiusvereniging (bestaat overigens nog steeds). Minderbedeelden leefden destijds ‘van den erreme’. Op een gegeven moment werd bedacht dat dit leidde tot verschillen en ongelijkheid en het zorgen voor een leven op een minimumniveau werd een taak van de overheid. Iedereen droeg zijn steentje bij middels het betalen van sociale lasten. Dat laatste gebeurt nog steeds, maar de overheid trekt zich meer en meer terug van het op een menswaardig niveau houden van uitkeringen en het oppakken van de zorg voor hen die het nodig hebben.
De politiek in Den Haag gaat enkel uit van marktwerking, zelfredzaamheid en particulier initiatief, mooie woorden om uiteindelijk aan te geven, zoekt u het maar uit!
De gemeente doet haar best e.e.a. in ieder geval nog op een beetje leefbaar niveau te houden, maar ook zij heeft te maken met meer taken en minder geld.
Toch proberen we met elkaar ervoor te zorgen dat in Helmond niemand buiten de boot valt.
2015 Wordt een spannend jaar, waarin de gemeente een steeds grotere rol krijgt in het organiseren van langdurige zorg, jeugdzorg en participatie. De bakens zijn gezet en we hopen en verwachten dat het goed gaat, maar dat kan alleen als we het sƔmen doen.
En dat brengt me dan weer tot het eerste deel van mijn column, vrede en delen, dat moeten we sƔmen doen! Niet enkel rond kerst, maar het hele jaar door!

Ik wens u allen prettige kerstdagen en de allerbeste wensen voor 2015!

Raadslid Henriƫtte Verouden
Fractie Verouden-van Lierop

0 reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *