Buiten is het 1 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.524 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
31reacties

Een aantal bewoners van Rijpelberg en Brouwhuis, samen de Werkgroep Stadsverwarming Helmond heeft een burgerinitiatef ingediend bij de gemeente om gedaan te krijgen dat de Stadsverwarming niet enkel van een aanbieder afhankelijk is, maar dat men, net als de rest van Nederland, kan kiezen welke aanbieder de voordeligste tarieven hanteert.

De stadsverwarming is al vanaf dag één een ‘zorgenkind’. Helaas kan ik er zelf ook over meepraten.
Ik heb een aantal jaren in de wijk Rijpelberg gewoond en was toen ook aangewezen op De Stadsverwarming. Toen ik ging verhuizen naar de Pronto, was ik dolgelukkig dat ik weer gewoon op gas kon koken, maar ik werd nog gelukkiger, toen mijn maandelijkse energienota werd vastgesteld. Ik ging een aanzienlijk lager bedrag betalen, terwijl het huis niet kleiner was, en de gezinssamenstelling gelijk. Het heeft ruim 4 jaren geduurd voordat ik weer op het niveau van betalen zat, waarmee ik de Rijpelberg had verlaten. Daarin was uiteraard ook de jaarlijkse verhoging opgenomen.
Ik concludeerde destijds voor mezelf al dat ik voor mijn stadsverwarming dus jaren teveel had betaald!

Inmiddels zijn we jaren verder, en het probleem bestaat dus nog steeds. Inwoners van Helmond die verplicht zijn aangesloten op het stadverwarmingsnet, betalen meer dan anderen in andere wijken, daarenboven hebben ze ook nog eens geen keus. En als er problemen zijn met de warmtewisselaar, kan het maanden duren voordat dit opvalt. Een hoge jaarrekening is dan het gevolg. Helaas, ook dat heb ik in Rijpelberg zelf ervaren. Er was in de wijk warmteverlies, maar men wist niet waar. Uiteindelijk bleek dat in mijn warmtewisselaar te zitten, met als gevolg dat ik vele honderden euro’s als jaarafrekening kreeg. Door goed onderhandelen hebben de eigenaar van de woning en destijds Obragas mij gedeeltelijk gecompenseerd, maar het kostte me toch extra.

Ook het constante probleem aan het leidingnet roept vragen op, niet enkel over de vraag hoe het er nu voorstaat, maar ook, wat daarover in de toekomst te verwachten valt. Betekent het dat om de haverklap weer een ander gedeelte van de wijk moet worden afgesloten om de leiding te repareren? En wat betekent dat voor het wegdek, het wordt een lappendeken, die de uitstraling van de wijk geen goed doet. We zien nu dat de Deltaweg alweer een aantal maanden openligt i.v.m. reparaties, twee jaar geleden was dat ook al het geval.

Ik snap dus volkomen de vragen die de indieners van het burgernitiatief aan de gemeenteraad stellen.Inmiddels is de hele energiemarkt volledig op de schop gegaan en geprivatiseerd, maar omdat je toevallig in de verkeerde wijk woont, heb je geen keuze, dat is niet van deze tijd!
Het belangrijkste wat de initiatiefnemers vragen aan de Gemeenteraad een onderzoek in te stellen en samen met de bewoners te komen tot een modern, betaalbaar, warmtenet. Dit kunnen ook andere energiebronnen zijn, of aanleg van een gasleidingnet. Vrijere keuze van de consument.

Inmiddels woon ik al jaren niet meer op de Rijpelberg, maar alles wat de indieners in hun verzoek noemen is voor mij herkenbaar. Op mijn steun mogen ze rekenen!

Raadslid Henriëtte Verouden
Fractie Verouden-van Lierop

31 reacties:

Goed verhaal.

Beantwoorden

Heel mooi, en vooral herkenbaar geschreven.

Jolanda de ruijter v dijk

Beantwoorden

Inderdaad goed weergegeven.

Beantwoorden

Nou ik lees alleen dat burgerinitiatief een goed punt heeft volgens dit fractielid om de keuzevrijheid te eisen voor goedkoopste aanbieder.

Leuk maar dan blijkt: de rest van haar verhaal een klaagzang over waarom Stadsverwarming het dus NIET is. Wat is daar goed aan…..omdat het spreken uit eigen ervaring is of vanwege herkenbaarheid van deze shit ontstaan door de plannenmakers van destijds?

Waarom gaat burgerinitiatief dan niet voor optie eruit met die zooi en aardgas erin?

Of is dat weer te simpel, wegen liggen kennelijk toch al regelmatig open

Beantwoorden

en daar gaan we weer, weer een kratertje bij op de Rijpelberg hoek Bouvingehof

Beantwoorden

@werk groep

Inderdaad en wat ik ook zo belachelijk vindt: vorige week hebben ze 5 meter verderop een krater gegraven in het gras en vorig jaar hebben ze 10 meter verderop een krater gegraven in het fietspad. Ofwel 3 kraters op rij.

Gaan ze op die manier de hele wijk doen? Stop er dan meteen een stuk pijp bij om een gasnet aan te leggen zodat we op termijn eindelijk verlost worden van deze ellende. Het is een groot schandaal dat wij allemaal gelegaliseerd bestolen worden en geen kant op kunnen.

Beantwoorden

Als ze nu naast een mooi verhaal ook daadwerkelijk iets laat veranderen hebben ze er een stem bij.
Maar hoop heb ik er niet meer op.
Zoals ze zelf al zegt, verhuizen is de enige oplossing, en twee leegstandswijken achter laten.

Beantwoorden

Bij het volgen van de hoorzitting met stijgende verbazing kennis genomen van de gedachtegang van Autoriteit Consument en Markt. Hun vertegenwoordiger sprak vooral over de marges bij de warmtebedrijven die onder druk staan. Zijn conclusie was vervolgens niet dat stadsverwarming dus een dure hobby is, maar dat het NMDA principe (je weet wel, dat je zogenaamd maximaal evenveel betaalt als een gas-klant) misschien maar losgelaten moest worden…

Ik snap dat gas OOIT op raakt en dat dan naar alternatieven uitgeweken moet worden om in onze warmtebehoefte te voorzien. Wat ik niet snap ik dat ik moet boeten voor het verschil in rendement tussen gas en stadsverwarming NU. Bovendien is nog maar de vraag of stadsverwarming, warmte-koude opslag of bijvoorbeeld geothermie het gaan halen tegen elektrisch verwarmen. De verwachting is dat de komende paar jaar zonnecellen nog eens rond de 40% in prijs gaan dalen. Daarmee wordt zonne-energie dus een geduchte concurrent voor alle andere vormen van energielevering.

Het zou dus zomaar kunnen dat we over een paar jaar collectief de stadsverwarming vaarwel zeggen. Dat lijkt me na alle ellende en uitbuiting een mooi vooruitzicht.

Beantwoorden

Het is vechten tegen de bierkaai, men zal nooit toegeven en wij zijn de klos.

Ik ben zelf maar op zoek gegaan naar alternatieven.
Een gasleiding is het eenvoudigst omdat die in Brouwhuis al aanwezig is maar dat krijg je nooit voor elkaar.

Een palletkachel is een goed alternatief. Wel duur in aanschaf en je moet zo’n lange schoorsteenpijp ergens kwijt.
Ik vraag me alleen af welke kosten Ennatuurlijk dan nog in rekening brengt als ik niks afneem.
Nu betaal ik immers ook voor een hoop dingen die niet van hen zijn zoals de warmteinstallatie.
Deze werkt in de winter trouwens niet goed. Het tabwater is niet heet genoeg zodat de thermostaatkraan in de douche de temperatuur niet goed kan regelen. Het water wordt niet heter dan 40°C.
Er zit wel een thermostaatknop op de warmteinstallatie maar die kan je niet verstellen.

Beantwoorden

Klopt, de gevestigde politici en bestuurders zullen hierin nooit toegeven…vergelijk maar hoe men op nationaal nivo niet toegeeft aan het gelijk van Wilders en de PVV, of europabreed met het doorzetten van mislukte euro.
Als je ziet hoeveel straten er continu opengelegd en weer hersteld moeten worden in de wijken, dan snap ik dat stadsverwarming niet rendabel is..en de helmonders betalen wel de kosten; NIET die fijne “groene”producenten of overheden en bestuurders….DAT wordt vooral door groene linkse mensen nog wel eens vergeten; ALLE geld dat een overheid, EU,rijk,provincie of gemeente, eventueel bijdraagt is dus OOK geld van de belasting betalende burger!
Dus wil je goedkoper leven met meer vrijheid; minder overheid!
En daar is inderdaad 1 politiek partij voor ; de PVV

Beantwoorden

@Michiel van Geel op woensdag 4 februari 2015 om 17:48:

Je moet de vaste aansluitkosten blijven betalen.
Je af laten sluiten is onmogelijk.

Beantwoorden

@rob

Nee, dat heb ik op de informatieavond nog expliciet bevestigd gekregen. Je mag wel degelijk opzeggen. Ze schermden wel onmiddellijk met een afsluitbijdrage, maar volgens mij is dat wettelijk helemaal niet toegestaan. Ze mogen hun buizen namelijk gewoon laten zitten als jij er geen bezwaar tegen hebt, dat is met afsluiten van elektriciteit of gas niet anders.

Er is ook al een rechtszaak geweest van iemand uit Meerhoven die gewonnen heeft en zich af heeft mogen laten sluiten heb ik mij laten vertellen.

Beantwoorden

Stadsverwarming is een compleet verouderd concept, voordeel van gas is dat het een energiebron is die dicht bij de plek waar de warmte nodig is zijn warmte pas afgeeft, stadsverwarming heeft altijd verliezen in de leidingen, die in Helmond ook nog eens erg verouderd zijn.

De kosten in beide wijken zijn daarom alleen al hoger, omdat er natuurlijk ook wat verdient moet worden…

Los daarvan hebben alle inwoners volgens mij ook nog krachtstroom 3 vazen binnen liggen ivm het elektrisch koken, ook dat is veel duurder… Sinds ik mijn door de vorige bewoners geplaatste elektrische kookplaat weer heb omgewisseld door een glasplaat ben ik bijna 200 euro per jaar minder kwijt, geen kracht meer nodig en veel minder stroomkosten, meerkosten voor gas er weer vanaf gehaald…

Beantwoorden

@Michiel van Geel op donderdag 5 februari 2015 om 20:21:

Klantnummer 0800090208

Beste heer Van Schaijk,

Wij hebben uw vraag van 27 januari jl. ontvangen met het verzoek om uw warmte aansluiting af te sluiten. Graag geef ik u een reactie hierop.

In de akte van levering van uw woning is opgenomen (zie artikel 3 bij de bijzondere verplichtingen) dat u verplicht aangesloten moet blijven op de stadsverwarming. Het verwijderen van de warmteaansluiting is dan ook niet mogelijk.

Wanneer u besluit om uw woning op een alternatieve manier te verwarmen en geen warmteverbruik meer heeft, dient u de vaste kosten voor warmte te blijven betalen.

Heeft u nog vragen? Meer informatie vindt u op onze website http://www.ennatuurlijk.nl. Direct zelf uw zaken regelen? Maak dan gebruik van onze online service http://www.mijnwarmte.nl. Wilt u een medewerker spreken? Neem dan contact op met onze Klantenservice via het telefoonnummer 085 2734567. Onze medewerkers zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur.

Met vriendelijke groet,

Natalie van Zuiden
Medewerkster Expert Centrum
Ennatuurlijk B.V. | De Maas 8 | 5684 PL Best | Nederland | Postbus 371 | 5680 AJ Best |

Hier mijn mailkontakt met Ennatuurlijk er over.
Het enige wat kan zijn is dat ik een koopwoning heb.

Beantwoorden

@ rob Michiel weet het even niet meer?
Oplossing is misschien onbewoonbaar laten verklaren of slopen; 🙂
want onze commerciële Natalie geeft ook niet aan hoe hoog die vaste kosten zijn

Je komt er dus niet vanaf tenzij je verhuist, een echt wurgslangconstructie en de daders of liever gezegd de bedenkers ervan wonen zeker niet in deze 2 wijken.

Beantwoorden

@rob Ennatuurlijk heeft op de infoavond duidelijk wel die toezegging gedaan. Ik ben bereid daarover te getuigen en ik mag hopen dat meer aanwezigen daar ook toe bereid zijn.

Beantwoorden

De vraag is of het iets gaat oplossen. Het zou al heel wat zijn als er andere spelers op die markt mogen komen en de berekeningen eerlijker worden.

Beantwoorden

Ik weet het nu ook meer niet.
Ik heb uitgeteld dat ik met een lucht/warmte pomp instalatie zo,n 50% kon besparen ten opzichte van de stadsverwarming.
De investering die ik dan moet doen zijn als volgt:
Lucht warmte pomp 1200 euro, electrische boiler 75 euro.
Hier zit meteen ook een leuk reken sommetje in.
Met een 50 liter boiler kun je met eenmalig opwarmen zo,n 137 liter water gebruiken van 38 graden.
De aangehaalde 380volt spanning is niet nodig, de meeste elec. kookplaten werken tegenwoordig op 2×220 volt, zo ook de luchtwarmte pomp.
Het geschatte electro verbruik zuo zo,n 300 euro zijn.
Zetten we dit af op de stadsverwarming waar ik per jaar ong 1000 euro aan betaal betekend dat ik de investering in zo,n 2 jaar heb terugverdient.
Ga ik dan ook nog wat zonnepanelen plaatsen, dan kan ik nog meer terug verdienen.
Hoezo niet meer dan anders.
Helaas kan ik dus niet overstappen

Beantwoorden

Waar koop jij een electrische boiler van 50 liter voor 75 euro ?

Beantwoorden

Slip van de vinger, moest 175 euro zijn, maar kon het bericht niet wijzigen.
Zie het ook pas na deze opmerking.

Beantwoorden

De linkerhand weet bij Ennatuurlijk niet wat de rechterhand doet…

Dat bedrag is trouwens onwettig. Reeshofwarmte wist op twitter te melden dat volgens art. 7:408 lid 3 BW een boete bij opzegging van een contract verboden is. Ook het bedrag voor het afsluiten is fors te hoog. Er kan immers volstaan worden met het dichtdraaien en verzegelen van de kranen (tenzij je als consument die dingen per se verwijderd wil hebben). Dat maakt het voor een volgende bewoner ook makkelijker om eventueel weer aan te sluiten.

Ik heb de indruk dat ze bij Ennatuurlijk helemaal geen beleid hebben ontwikkeld voor dit soort gevallen en nu maar iets doen zonder uit te zoeken wat juridisch gezien wel of niet mag.

Beantwoorden

Klopt ze rommelen maar wat raak daar.
Er staat zelfs in hen eigen voorwaarde dat je mag opzeggen, maar daar hoeven ze zich natuurlijk niet aan te houden.
Nuon vraagt 195 euro voor het verwijderen van de meter en verzegelen van de leidingen, teminste ik las zoiets onlangs op het www.
Ben je helemaal klaar, nu dat zou ik dus meteen doen.
En dat is hier ook mogelijk, er zit een afsluiter op de aanvoer en retourlijding, dus deze dicht zetten, meter los schroeven en zegels er op en klaar is klara
Moet in 10 minuten te doen zijn, dus ze verdienen er dan nog genoeg op.

Beantwoorden

Op 100m Rijpelbergseweg 7 gaten vanaf januari 2015. Mooi gemiddelde toch?
Helaas kunnen wij niet van deze rommel af. Ik kijk nu meer naar het Tilburgse “Reeshof” die al een stuk verder is in zijn stappen naar duidelijkheid of zelfs verlossing van deze stadsverwarming.

Beantwoorden

Blij dat ik niet in de Ripel woon als ik dit lees. Sterkte!

Beantwoorden

Hallo,

Heeft iemand al eens meegemaakt dat er een tergend piepgeluid in je straat is wat tevens door je huis gaat en wat bromgeluiden in je huis geeft,slapen is haast niet mogelijk geluid gaat dag en nacht door.
Stadsverwarming in onze straat langs ons huis is open gegraven, waarom weten we niet. Wij verwachten dat het hiervandaan komt.

Beantwoorden

De in januari gestelde vragen over stadsverwarming worden nog niet beantwoord door het college van burgemeester en wethouders. Het ingediende burgerinitiatief daarover en de omvang van de complexe problematiek zijn daaraan debet, zo werd geantwoord (pdf) op de vele schriftelijke vragen van Senioren 2013. Uiterlijk in mei wordt de stand van zaken dan wel de eerste resultaten gedeeld, zegt B&W nu toe.

Beantwoorden

Gewoon de kranen dichtdraaien de zooi afkoppelen de meter verwijderen met een moker en dan per post verzenden.
Of gewoon niet meer betalen dan komen ze je echt wel afsluiten.vervolgens je schuld aflossen en ze niet meer in staat stellen weer aan te sluiten.
Dat is gezien de afsluitboete en treinage de goedkoopste optie.

Beantwoorden

Komt er nog bij dat als je zoals wij maar 15 tot 17 giga verbruikt je altijd goedkoper uitbent met een boiler evt in combi met een airco inverter cop 5.
Vanaf cop 2.6 ben je al aan het verdienen.
Evt voor 900 euri een electrische cv voor de extreem koude dagen of de houtkachel.
Die gebruiken wij verschil met omwonenden ca 150 euri per MAAND

Beantwoorden

Wij zijn afgesloten nadat we vooruit de afsluit boete a 423 euro hadden voldaan uiteraard daarna meteen de automatische incasso stopgezet waarna de rovers bende van ennatuurlijk nogmaals probeerde 423 euro te incasseren hoe onbeschoft en inhalig kun je zijn.
Sinds dien niets meer van ze gehoord zelfs geen eindafrekening dat zal wel zo zijn omdat ik nog geld terug krijg…..
Ons nieuwe systeem werkt perfect heet water 80
graden met een enorme druk ca 22 liter per minuut op 80 graden heb nu echter wel een snorkel set nodig onder de douche anders verzuipen we😊
Ook onze verwarming werkt perfect in de frisse ochtend en avond stoken we dmv de airco.
Als we beiden thuis zijn gaat de hout/kolen kachel lekker aan.
Voor noodgevallen hebben we ook nog een electrische cv ketel.
Ons extra electra verbruik is afgedekt met nu 12 zonnepanelen.binnenkort zullen er nog 10 bijkomen.
Onze kosten waren ca 200 euro per maand en zijn nu gedaald naar 55 euro per maand.
Als de laatste zonnepanelen zijn geplaatst gaan we naar 0 op de rekening.
Onze totale investering is dan ca 7500 euro.
De volledige terugverdientijd is 3.2 jaar!!!!!!☺

Beantwoorden

Wij danken ennatuurlijk voor de nu volledig gratis vloerverwarming die zij ons na laten dit komt doordat de zeer slecht geïsoleerde transportleidingen onder de woningen in onze kruipruimte is het daardoor ca 24 graden.
Deze warmte trekt uitraard ook in de vloer en muren.
Dit zorgt voor een fijne droge woning die dus ook niet zo snel koud wordt.
Ook heeft het een zeer positief effect op de hoeveelheid energie die wij nodig hebben om tot een fijn en comfortabele binnen temperatuur te komen.
Ook als wij savond alles uit zetten is het bij min 5 buiten smorgens nog 19 a 20 graden binnen.
Een lofzang voor ennatuurlijk dat zij zo zuinig / gierig zijn geweest met de isolatie van hun leidingen.

Beantwoorden

Nogmaals dank voor onze warme kruipruimte dmv een extra ongeisoleerd boilervat in de kruipruimte waar de koud waterleiding op is aangesloten wordt nu mijn warmwater boiler gevoed met water dat al zo’n 22 graden is in plaats van 5 graden.
Dat scheeld mij het opwarmen van het koude water met 17 graden.
Anders gezegd ik bespaar nu ca 25% op de electra voor mijn boiler.
Hulde voor ennatuurlijk!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *