Buiten is het 26 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.259 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

Zaterdagavond was ik bij de heropening van ons kasteel. Er is lang gewerkt, de asbest is verdwenen en het is een modern museum geworden.

Toen ik in eerste instantie hoorde van de verbouwplannen, was ik erg sceptisch. Ons mooie eeuwenoude kasteel, volgens mij het mooiste van heel Nederland, in een modern jasje! Maar het moet gezegd, het heeft het kasteel goed gedaan. Met projecties en maquettes komt het verleden tot leven, de historie van het kasteel wordt op een mooie en leuke manier verteld en ook voor de kinderen is het erg leuk. Zij mogen bijvoorbeeld een maliënkolder of een ‘ijzeren’ handschoen van een ridder aanpassen. Ook is een gedeelte met meubels en snuisterijen van de Wesselmans ingericht. Hier woonde de baas van de stad!

Later, toen het kasteel eigendom werd van de gemeente Helmond, zetelde er de raad en kon je er terecht voor het ophalen van je paspoort.
Ik moest zaterdagavond denken aan de raad die daar zetelde. Het was een tijd dat het ‘er nog op ging’ tijdens vergaderingen. Ouderen kennen zeker de verhalen van Jan van Rooij of Jan Bungeners, die niet altijd even subtiel, maar wel héél duidelijk hun boodschap verkondigden. Soms zou er best wat van dat vuur van toen terug mogen komen.

Maar het was natuurlijk ook de tijd dat politici in het kasteel achter dikke muren hun beleid bepaalden, omringd door een gracht, alsof de burgerij maar buiten moest blijven. Dat is gelukkig in deze tijd anders. Weliswaar weet niet iedere Helmonder de weg naar Boscotondo te vinden, maar als er iets besproken wordt dat diezelfde Helmonder aan het hart gaat, zit de tribune vol! En gelukkig maar.

Vanaf januari zal de raadsvergadering integraal worden uitgezonden en kunnen álle Helmonders zien wat, hoe en door wie iets gezegd wordt. Wij als raad hopen op die manier weer wat transparanter te zijn naar de inwoners. We kunnen gemakkelijker aangesproken worden over hetgeen tijdens raadsvergaderingen gebeurt.

Wat zou het mooi zijn als de openheid die we willen geven ertoe leidt dat de Helmonder meer geïnteresseerd raakt in het politieke gebeuren en meer dan een keer per vier jaar zijn stem laat horen. We snappen dat enkel een uitzending er niet voor kan zorgen dat iedereen zich voor politiek gaat interesseren, maar het is wel weer een stap in de goede richting.

Het Helmondse kasteel nodigt u uit; de raad van Helmond doet dat ook!

Henriëtte Verouden
Raadslid Lokaal sterk

6 reacties:

Het kasteel is prachtig geworden! Het kasteelbezoek is een echte beleving geworden. Je waant je terug in de tijd. Helmond mag trots zijn op zo’n mooi stukje cultuur. Een parwl c erbij!

Beantwoorden

Een parel voor Helmond erbij!????

Beantwoorden

Het mooiste van Nederland? Volgens de websit Kastelelen.nl staat het op de zestiende plek.Zal een persoonlijke mening zijn.

Beantwoorden

Het is zeker een aanrader om te gaan kijken. De jeugdige onderons zij kunnen en mogen meer meedoen. En wat zeker ook gezegd mag worden. ….Er is rekening gehouden met minder valide mensen. Een nieuwe lift om naar binnen te gaan. Ook binnen kan men overal naartoe. De inpandig nieuwe lift is van glas zodat ik met de rolstoel ook naar elke verdieping kon.

Al met al een aanwinst voor de gehele stad en hun inwoners. Ik kan dit weer bijschrijven op de site van Ongehinderd een App voor minder valide personen om te kijken waar zij overal wel of niet goed naar toe kunnen.

Beantwoorden

Ons kasteel behoort tot ons historisch erfgoed. We mogen er trots op zijn. Ben het dan ook geheel met Sandra en Jolanda eens. Een parel voor Helmond…

Beantwoorden
Jean Pierre Poppeliers

@Klaas Jan op maandag 19 december 2016 om 10:28:

Heb je afgunst? omdat hij niet in jouw tuin staat.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *