Buiten is het 7 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 91.715 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
2reacties

Vandaag beginnen weer de verkeersexamens! Weet u het nog, hoe u zenuwachtig op uw fiets zat, omdat vanuit elke onzichtbare hoek gekeken kon worden of je het wel goed deed. Ik weet dat nog. Gelukkig heb ik mijn examen gehaald en mijn verkeersdiploma ligt samen met mijn andere diploma’s goed opgeborgen! Wat was ik trots!

Dit jaar doen 1111 kinderen, onder toeziend oog van 50 vrijwilligers hun examen. Kinderen uit groep 7 van alle Helmondse scholen. Op weg naar goed verkeersgedrag. Op school zijn ze er al lange tijd op voorbereid. Maar ook thuis, de ouders hebben hun steentje moeten bijdragen. Is de fiets helemaal in orde of moet dat lampje nog snel gerepareerd?
Ze hebben geoefend om dat diploma te kunnen behalen. Maar zoals u allemaal wellicht ook weet, het stopt niet als je je diploma hebt.
Juist dan moet je het in praktijk brengen.
Het is vooral aan ouders om ervoor te zorgen dat hun kinderen verkeerswijs worden. Vaak samen met de fiets gaan, je kinderen niet altijd met de auto, maar zeker ook met de fiets naar school brengen, en met je kinderen de weg oefenen die ze moeten gaan wanneer ze naar de middelbare school gaan. Maar het is aan iedere verkeersdeelnemer om te zorgen dat de kinderen de kans krijgen om het goed te leren. Het is aan ons allen om rekening met elkaar te houden in het verkeer. Met kinderen, met ouderen, gewoon met iedereen. Erger je niet te snel, maar bedenk dat je zelf ook wel eens fouten maakt en je dan blij bent als die ander niet meteen over de rooie gaat.

Brabant gaat voor NUL verkeersdoden en de actie week is deze week. Van 15 tot 21 mei zijn er diverse acties op verschillende plekken in de provincie, kijk op www.nulverkeersdodenbrabant.nl. In Helmond zijn er geen speciale acties maar het is natuurlijk niet toevallig dat de verkeersexamens deze week zijn. Ook Helmond gaat voor NUL!
En daar kunnen we met elkaar voor zorgen. Om te beginnen door met elkaar bewust te zijn van al die kleine dingen die er soms insluipen. Toch even kijken als dat appje binnenkomt, toch dat telefoontje beantwoorden, toch met de auto gaan al geeft de sticker bj de medicijnen aan dat het de rijvaardigheid kan beïnvloeden, nog snel doortrappen al staat het ligt op rood. Vaak gaat dat goed, maar als het fout gaat is het te laat. Ik roep iedereen op om mee te doen met Brabant gaat voor NUL en te beginnen bewust te zijn van je eigen verkeersgedrag en daar waar nodig/mogelijk het verschil te maken bij jezelf, of bij die ander, door diegene aan te spreken op verkeers(on)veilig gedrag.
Ik wens iedereen een verkeersveilig Helmond en de kinderen succes met hun examen.

Henriëtte Verouden
Raadslid Lokaal sterk

In de reacties hieronder staat een update door de weblog.

2 reacties:

“nog snel doortrappen al staat het ligt op rood.”

Als het verkeerslicht ligt, staat het sowieso niet goed met de verkeersveiligheid. 😉

Beantwoorden

Update:
Bijna 84% van de leerlingen geslaagd voor het verkeersexamen
“Onze nieuwe oefen- en examenroute dwars door het centrum is uitstekend bevallen, maar de noodzaak van het vooraf oefenen is nog groter geworden. Het is drukker en er is meer contact met andere verkeersdeelnemers, dat maakt het examen een stukje moeilijker en spannender” zegt VVN-voorzitter Jan van der Zanden. “Het is dan ook niet verwonderlijk dat er wat meer gezakten zijn dan vorig jaar.” Toch zou dat volgens de voorzitter niet hoeven te gebeuren. Wanneer kinderen vooraf onze instructiefilm bekijken en onder het veilige en toeziend oog van de ouders de route meerdere malen fietsen, dan is de kans op slagen enorm groot. “Plus en dat is toch het allerbelangrijkste”, aldus Jan van der Zanden, “de kinderen raken vertrouwd met het drukke verkeer in het stadscentrum. Op korte termijn krijgen ze daar toch mee te maken als ze naar het voortgezet onderwijs gaan.” Van de ongeveer 1100 deelnemende kinderen uit de groepen 7 en 8 is bijna 84% geslaagd. Dat is minder dan vorig jaar (87%). Er zijn dit jaar 12 verkeersbonzen. Dat zijn kinderen, die zowel voor het theoretisch als het praktisch examen nul fouten hebben gemaakt. Zij zijn op 7 juni in het kasteel door burgemeester Blanksma voor hun bijzondere prestatie gehuldigd. Verkeersschool van het jaar is dit keer basisschool De Bundertjes. Deze school heeft dus haar leerlingen het best op het examen voorbereid.
Helmond kende al vele jaren twee vaste oefen- en examenroutes, een in het oosten van de stad en een in het westen. De westelijke route is jarenlang buiten gebruik geweest vanwege weg- en reconstructiewerkzaamheden. In plaats van de westelijke route nieuw leven in te blazen, besloot het bestuur van VVN-Helmond in overleg met de gemeente om in plaats van twee routes één nieuwe route in het centrum van de stad te maken. De route is voortaan voor alle Helmondse kinderen hetzelfde en het centrum biedt de mogelijkheid om de leerlingen met ingewikkelde verkeerssituaties kennis te laten maken. “We hebben wel het verwijt gekregen, “zo zegt de VVN-voorzitter, “dat we de lat op deze manier te hoog leggen. De route zou te gevaarlijk zijn voor kinderen van deze leeftijd. Wij zijn het daar niet mee eens op voorwaarde natuurlijk dat er alles aan gedaan wordt om de leerlingen op een veilige manier aan de route te laten wennen. Dat kan dus door de door VVN-Helmond gemaakte instructiefilm te bekijken en verder door oefenen, oefenen, oefenen. Vanzelfsprekend onder veilige begeleiding en toezicht van ouders of andere volwassenen. Wij als VVN-Helmond hebben gelukkig veel vrijwilligers, die behalve rechtvaardig jureren ook waken over de veiligheid van de kinderen tijdens het examen.” Jan van der Zanden vervolgt: “Kinderen niet met deze verkeerssituaties confronteren, is een beetje je kop in het zand steken. Binnen afzienbare termijn zullen ze toch met dit verkeer te maken krijgen. Zorg er dan voor dat ze goed voorbereid zijn.”
Enthousiast wordt de voorzitter als de inzet van de vrijwilligers ter sprake komt. “Wij beschikken over een geweldige club mensen, de sfeer is prima en iedereen wil graag volgend jaar weer zijn of haar steentje bijdragen. Sommige vrijwilligers hebben zelfs speciaal vrij genomen om bij de examens te kunnen helpen. Als bestuur zijn we bijzonder trots op al deze mensen”.
Ook over de leerkrachten is Jan van der Zanden door de bank genomen erg te spreken. Een aantal van hen heeft wel heel goed gepresteerd. Daarom was het ook best moeilijk om de Verkeersschool van het jaar aan te wijzen. Na rijp beraad is besloten dat basisschool De Bundertjes dit jaar deze eer te beurt valt met de aantekening dat meerdere scholen dicht tegen deze titel aanzaten.
PresVisuals.com maakte de onderstaande foto.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *