Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 112.432 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

20reacties

Willen wij als Helmond uitbreiding van de coffeeshops? Ons antwoord als CDA Helmond is NEE. Ik zit nu bijna 12 jaar in de Helmondse gemeenteraad en het gaat er al meer dan 12 jaar over een eventuele uitbreiding van de aantal coffeeshops in onze stad. De gemoederen lopen steeds hoog op als dit agendapunt weer wordt besproken. Wij als CDA Helmond zijn hierin heel duidelijk. Wij willen geen uitbreiding.

Wij als CDA Helmond vinden het al niet normaal dat mensen op elke hoek van de straat drugs kunnen kopen. Wij weten ook wel dat er legio scooters door de stad rijden om de drugs aan de man te brengen. Onlangs verschenen een nieuw rapport en daarin kwam naar voren dat Helmond een zeer bijzondere situatie heeft en dat het koopgedrag van de gebruikers hetzelfde zou blijven want kopers blijven bestellen bij die drugsscooters. Wat heeft het dan nog voor toegevoegde waarde om een of meerdere coffeeshops toe te voegen aan onze stad?

Wij bekijken zien het zo. Onze kinderen gaan naar school of naar een vereniging en men komt verschillende keren per week langs een coffeeshop. En wat denkt het kind? Als ik 18 jaar ben mag ik ook daar naar binnen want het is een gewone winkel en ik wil dat ook wel eens proberen. Wij als CDA Helmond vinden elke vorm van gebruik niet normaal en zeker niet in zo’n vroeg stadium.

Je ziet dat verschillende gebruikers er echt aan onderdoor gaan en dan niet alleen de gebruiker zelf. Nee, een heel gezin gaat er aan onderdoor. Die ellende willen wij als het kan voorkomen. Maar hoe kijken er de Helmonders er naar? Ruim een jaar geleden heeft weekblad De Loop een enquête uitgezet met de vraag of er behoefte was voor een extra coffeeshop. De uitkomst was zeer duidelijk: 50% van de inwoners van Helmond wilde geen uitbreiding en 24% wist het nog niet.

Volgens mij zijn wij als raadsleden gekozen door en voor onze inwoners. Als onze inwoners duidelijk aangeven dat zij geen behoefte hebben aan iets dan is het in mijn beleving niet moeilijk om hieraan gehoor te geven. Wij begrijpen oprecht niet dat andere politieke partijen in Helmond dit onderwerp tekens agenderen om te pleiten voor uitbreiding. Laten we voor 2022 een goede start maken en onze burgemeester duidelijkheid verschaffen. We moeten definitief een streep zetten onder elke uitbreiding van een coffeeshops.

Pieter Vervoort
Fractievoorzitter en lijsttrekker CDA Helmond

20 reacties:

Misschien moet het CDA eens met de tijd meegaan..
Voor alle duidelijkheid ik gebruik geen wiet, maar ben voor de aanpak van onze oosterburen, in Duitsland wordt wiet gelegaliseerd, gecontroleerd gekweekt binnenkort, en per gram voor 10 euro incl accijns verkocht, een win win situatie, het hele illegale circuit wordt plat gelegd, boeren mogen het kweken, het levert geld voor de staat op en 27000 banen aldus de prognose, politie en justitie ontlast..
Dan het argument dat kinderen denken ik ben 18 ohh dan ga ik het proberen ..moet elke drankenhandel ook maar sluiten? Daar zijn net zoveel problemen mee, met drankmisbruik .. hoe was het ook alweer…geniet met mate… het hele probleem ligt in den Haag een halfbakken gedoog constructie, je mag het verkopen maar niet kweken en eigenlijk ook niet hebben alles is grijs gebied… als het gelegaliseerd wordt ben je van de kwekerijen en alle bijbehorende overlast af.
Die 50 % die tegen is nu, is die ook tegen als de bijbehorende criminele zaken er niet bij komen en het geregeld is zoals Duitsland nu gaat doen??

Beantwoorden

Da thuisbezorgd is ook veul hendiger.

Beantwoorden

@Joep op maandag 6 december 2021 om 21:46:

De spijker op zijn kop Joep !

Beantwoorden

“Onlangs verschenen een nieuw rapport en daarin kwam naar voren dat Helmond een zeer bijzondere situatie heeft”

Staat er ook bij hoe het komt dat de situatie in Helmond totaal anders is dan in de rest van het land / de wereld? Dat biedt misschien aangrijpingspunten om er iets aan te doen, zodat oplossingen die elders werken alsnog ook in Helmond kunnen werken.

Beantwoorden

@Sander Lam op maandag 6 december 2021 om 22:47:

Ik denk dat de columnist dit onderzoek bedoelt: https://www.deweblogvanhelmond.nl/afgevoerd_van_de_voorpagina/onderzoek-1-a-2-extra-coffeeshops-mogelijk/

Beantwoorden

Het onderzoek van weekblad De Loop opgezocht en dat zegt iets heel anders dan de columnist schrijft. Er zijn juist meer (sterke) voorstanders van een tweede en mogelijk een derde coffeeshop dan (sterke) tegenstanders. Dat is duidelijk te zien op de tweede staafdiagram van dit artikel https://www.deloop.eu/nieuws/is-een-extra-coffeeshop-wenselijk/
Gegeven de laatste alinea van deze column, neem ik daarom aan dat het CDA nu zijn standpunt verandert over coffeeshops.

Beantwoorden

@Joep op maandag 6 december 2021 om 21:46:

Beetje kort door de bocht om te denken dat bij legalisering de illegale handel wordt plat gelegd,dan gaat de illegale handel toch onder de legale prijs zitten.

Beantwoorden

Natuurlijk draagt één coffeeshop meer geen enkele verandering aan het criminaliteitsprobleem.
Maar waarom duurt deze discussie bu al 10 jaar? Waarom elf coffeeshops in Tilburg?

Dat komt omdat sommige politici er belang bij hebben de monopoliepositie zoals die er nu is gehandhaafd blijft.
Maar vooral “oogjes dicht en snaveltje toe “.

Ik voorspel u: Zolang deze burgemeester de scepter zwaait,komt er geen coffeeshop bij.

Beantwoorden

@slaapwel

Dat is toch een van de argumenten waarom Duitsland dit zo invoert, en Duitsers en kort door de bocht..die zullen daar best wel een onderzoek naar gedaan hebben…. Ik heb het niet verzonnen

Beantwoorden

De columnist heeft het óf heel snel geschreven, óf toch ook een beetje onder invloed want MAN wat staan er veel slordigheden in deze column.

Ik ben ook groot tegenstander van drugs, maar misschien ben ik nog wel meer tegen CDA.

Zou meneer Vervoort ook eens aanbevelen het onderzoek in De Loop goed te lezen, want zijn conclusie is nogal vlug getrokken.

Nogmaals, ik ben ook tegen drugs. Maar volgens mij is er in de raad een grote meerderheid voor meer coffeeshops. Het CDA is hier een roepende in de woestijn.

Beantwoorden

Heeft U soms de percentages van de twee vragen soms bij elkaar opgeteld ?

Wat een verkeerde conclusie en slechte column (wederom) van dhr. Vervoort.

Beantwoorden

Bekende, 4-jaarlijkse, CDA retoriek voorafgaand aan een verkiezingsjaar. Het vuurtje opstoken met een gevoelig onderwerp. Overigens wel een grote mond voor een zo gemarginaliseerd groepje.

Beantwoorden

Dat het CDA geen uitbreiding van het aantal Coffeeshops wilt, is al lang bekend. Nu staat het eindelijk op papier en kan iedereen lezen dat er geen een steekhoudend argument aan ten grondslag ligt. Er wordt verwezen naar een enquête die door maar liefst 327 Helmonders is ingevuld. Welgeteld 0,4% van onze Helmondse bevolking. Daarnaast wordt er gegoocheld met de cijfers uit diezelfde enquête. Want 35% voorstander & 31% tegenstander van extra coffeeshops. https://www.deloop.eu/nieuws/is-een-extra-coffeeshop-wenselijk/

Ook met het rapport wordt de lezer op het verkeerde been gezet. Bevindingen uit het rapport geven namelijk iets heel anders aan: “Extra coffeeshops kan op de lange termijn een positieve bijdrage leveren aan het bestrijden van de heimelijke, illegale verkoop van softdrugs” & “extra coffeeshops kan een positieve impuls geven op het gebied van preventie”. Bij deze een mooi antwoord op Pieters vraag wat de meerwaarde kan zijn van meerdere Coffeeshops. https://www.deweblogvanhelmond.nl/wp-content/uploads/2021/07/Onderzoeksrapport-fase-2-De-markt-voor-coffeeshops-in-de-gemeente-Helmond-breuer-Intraval.pdf

Tot slot vind ik het argument dat er mensen aan onderdoor gaan ook wel erg gemakkelijk. Nog steeds is alcohol veel verslavender en slechter voor de mens dan cannabis. Wilt het CDA Helmond dan ook het havenplein sluiten? Nee natuurlijk niet! Daarom zowel alcohol en cannabis gereguleerd toelaten, excessen aanpakken en de markt zijn werk laten doen. https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/verslavingszorg-zo-kom-je-van-een-verslaving-af/verslavende-middelen-top-10/item123133

Beantwoorden

@Henk op dinsdag 7 december 2021 om 09:38:

Wat had je anders verwacht van dees persoon

Beantwoorden

Deze diagrammen zeggen juist iets heel anders:
https://www.deloop.eu/nieuws/is-een-extra-coffeeshop-wenselijk/

Getalsmatig zijn er juist meer voorstanders dan tegenstanders van een 2e coffeeshop.

Ik hoop dat Dhr. Vervoort een andere bron heeft. Zijn column over alle belastingen via de BTW was op zijn zachts gezet ook niet erg sterk op de cijfertjes.

Beantwoorden

@F. van der Zanden op dinsdag 7 december 2021 om 10:02:

Mee eens. Het klassieke verhaal. De ultieme machtspartij, die nog steeds alles verdraait en manipuleert om in het gevlei te komen bij mensen.

Als je onderzoeken aanhaalt, LEES ze dan en belangrijker: interpreteer ze juist. Uit alle Helmondse onderzoeken blijkt al tijden dat we precies dezelfde conclusies kunnen trekken als iedere andere middelgrote stad, namelijk dat legaliseren van softdrugs werkt.

Ik ben het zelden eens met Helder Helmond, maar Martijn geeft hierboven een prima uitleg over dit onderwerp.

Zoals bij zoveel dingen begrijpen andere landen zoals Duitsland dit al wel en anticiperen ze daar nu ook op.

Beantwoorden

Op zich wel zorgwekkend.Deze inzending rammelt feitelijk aan alle kanten en zoals gebruikelijk geeft de publicist geen enkele reactie.Een partijpolitiek spelletje om de burgemeester, die mordicus tegen is,een steuntje te geven.
Dat heeft ze niet nodig,want deze burgemeester maakt de dienst uit en heeft daar deze zevenendertig slippendragers helemaal niet voor nodig.
Maar misschien een actie om de burgemeester voor eerder bewezen diensten te bedanken.Want zo werkt het nu eenmaal.

Beantwoorden

@Eric Betgem op woensdag 8 december 2021 om 08:16:

Misschien heeft Pieter ook wel een scooter en wil hij de concurrentie buiten de deur houden.

Beantwoorden

CDA diskwalificeert zichzelf.
Angstaanjagend dom stukje.

Beantwoorden

A joint a day keeps the doctor away.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *