Buiten is het 8 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 96.324 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

Column René Vetjens Trots op Nederland Helmond

Het is toch wel even wennen, die politiek. Uiteindelijk ga je er vanuit dat de Raad en het College gezamenlijk de stad besturen met als doel een goed en veilig Helmond. En dan loop je tegen zo'n geval aan, het leerlingenvervoer. Een noodzaak voor gezinnen die kinderen hebben met een beperking.

Dat er bezuinigd moet worden, weet iedereen. Dat de keuzes daarvoor moeilijk zijn, dat weet ook iedereen. Uiteindelijk wil niemand er financieel op toeleggen. Dat je eerst iets moet onderzoeken op haalbaarheid, is meer dan normaal. Maar om dan als College tijdens de onderzoeksfase al een brief te sturen aan de betreffende ouders met de mededeling dat een afstand van 6 km de bepalende factor wordt om wel of niet voor leerlingenvervoer in aanmerking te komen, lijkt mij erg voorbarig. Maar vooruit, een fout is snel gemaakt en kan altijd rechtgezet worden. Toch?

Wat is het geval? Tijdens de raadsvergadering van 1 februari jl. werd het leerlingenvervoer door de voltallige Oppositie inclusief Trots op Nederland middels een ingediende motie aan de orde gesteld. De brief had bij de betreffende ouders voor nogal wat onrust had gezorgd. De strekking van die motie was: "Best college hanteer naast de 6 km grens ook andere criteria". Een debat volgde waarbij het college zich verschuilde achter de datum 14 maart 2011 (De resultaten van het onderzoek worden dan in de Commissie Samenleving besproken). Blijkbaar is het onderzoek nog gaande en zijn er geen beslissingen genomen!? Klaarblijkelijk is de brief prematuur verstuurd.

Uiteindelijk werd de motie door de volledige Coalitie weggestemd. Zij durfden geen stelling te nemen, dekte het College in de standpunten en wilden wachten tot 14 maart. Wat schetst mijn verbazing, de dag erna stelt het SDOH als lid van de Coalitie op papier vragen aan het College met de zelfde strekking als de motie die zij die avond daarvoor wegstemden?

Wat schetst mijn tweede verbazing dat meteen een Raads Informatie Brief verstuurd werd met de mededeling dat 10 lokalen van de Hilt niet doorgaan in verband met een andere rekeningmethodiek van kosten!! Deze informatie was door mij in de Raad aan de orde gesteld en blijkbaar geen gemeen goed. Meteen werd een brief aan de betreffende ouders gestuurd met de strekking dat je kind wel naar een andere school kan in Helmond, Horn of Stevensbeek! Hoezo kostenbesparing?
Waarom staan kinderen (met een beperking) nu ineens niet meer centraal zoals bij de kwestie Brandevoort waar € 900.000 is uitgetrokken voor tijdelijke schoollokalen?

Trots Op Nederland blijft dit volgen en adviseert de ouders om zich duidelijk te laten horen, ook in de Commissie Samenleving van 14 maart 2011. Laat de bewuste brief geen voorbode zijn van een definitieve beslissing!

René Vetjens
Raadslid
Trots op Nederland, Helmond

4 reacties:

De Hilt krijgt er geen nieuwe lokalen bij. Hierdoor dienen kinderen met een beperking uit te wijken naar scholen in Eindhoven, Uden en Weert! Tot zover de kostenbesparing op het leerlingenvervoer!
De politiek kijkt weer eens niet verder dan hun neus lang is!

Beantwoorden

Het is en blijft schandalig dat de bezuinigingen zo uit de hand moeten lopen, dat weer de zwakke er onder moeten lijden. Wordt er in de krant een artikel geschreven dat de Hilt niet kan uitbreiden vanwegen bezuinigingen, lees je een paar dagen later dat de silvester bernadette wel gaat verbouwen!! Na de 2 bredescholen en nu de silvester bernadette laat Helmond de Hilt in de kou staan. Want de “gewone” kinderen lijken het in Helmond wel te verdienen om meer ruimte te krijgen. Zo kunnen de meeste scholen geen leerlingen weigeren, maar het speciaal onderwijs moet kinderen teleurstellen door hen te vertellen dat er geen plaats is.

Degene die deze beslissing van bezuinigingen heeft genomen, heeft waarschijnlijk geen kind met een beperking. Heeft geen idee hoe een kind moet zien te overleven op een school die niet bij hun past,of die gepest worden op de huidige school omdat ze “anders” zijn.

Mijn kinderen zitten beiden op speciaal onderwijs na eerst gewoon onderwijs te hebben gevolgd. Mijn zoon heeft jaar in jaar uit op tenen moeten lopen, werd dagelijks gepest en bedreigd, ja zelfs bedreigd met een mes in de klas!!!
Mijn zoon wilde niet meer naar school, hij werd door de leerkrachten uitgekost tot aan de directeur toe. Een leerkracht en directeur die mijn kind afbalfte waar ik zelf bij stond. Jaren vechten om je kind op speciaal onderwijs te krijgen en de school werkt gewoon niet mee.

Hoeveel kinderen moeten met angst en verdriet naar school?
Hoeveel ouders moeten hun kind naar school slepen en iedere dag die strijd aangaan?
Hoeveel ouders en kinderen worden er steeds weer teleurgesteld?

Weet je hoe klote je je voelt als je te horen krijgt dat je kind niet terecht kan op school omdat het nbiet voldoende geld krijgt om uit te breiden, maar vervolgens op stad tv ziet hoe prachtig de bundertjes is verbouwd tot een brede school en vervolgens te lezen dat de silvester wel mag uitbreiden?

Ouders die een kindje krijgen hopen altijd op een “gezond” kind. Helaas worden kinderen niet altijd “gezond” geboren, daar hebben wij ouders en onze kinderen niet voor gekozen, maar we proberen er met z’n allen wat van te maken. Maar waar ouders van “gezonde” kinderen bijna overal met gemak doorheen rollen zijn ouders van een gehandicapt kind steeds weer aan het vechten. Vechten voor de juiste diagnose, vechten voor hulp thuis, vechten de juiste school,etc. En het is niet zo dat als je het een bereikt hebt dat je dan klaar bent, want nee elk jaar worden de regeltjes weer veranderd, dus kun je weer van voor af aan beginnen met vechten.

Dan heb ik het nog niet over de ellende die er over je kind en jou gezin heen komt. Ouders die hun baan verliezen of niet kunnen gaan werken vanwege de handicap van hun kind, relaties die kapot gaan omdat ze de stress die dit alles met zich meebrengt niet meer aankunnen. Het kind dat voelt dat er van alles gaande is, zich niet op zijn plek voelt en in zijn schulp kruipt.

ik voel de woede weer opborrelen, vooral nu weer rondom de verkiezingscampanges, want schijnbaar zijn hoofddoekjes belangrijker dan de rechten van het kind!!!

Beantwoorden

@kwiebes:
potdikkeme dat is wel een verhaal wat je schrijft! Ik snap je kwaadheid wel. Heel veel sterkte!!

Beantwoorden

De criteria van het leerlingenvervoer zou in mijn ogen moeten zijn, om te checken welke kinderen met de fiets kunnen en welke niet. Ook een kind binnen de 6 km. zou wel eens gewoon echt niet op de fiets kunnen.

Er zijn ook kinderen die door het busje thuis afgezet worden, dan op de fiets stappen en naar de andere kant van Helmond fietsen, nou deze kunnen dus zelfstandig naar school.

Leerlingenvervoer heeft toch weinig met kilometers te maken, maar meer met het kind op zich.
Niet te vergeten de chauffeurs die op straat komen te staan.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *