Buiten is het 19 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 103.322 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
4reacties

Ik woon al weer bijna 19 jaar in Helmond en ben trots op onze stad. Niets om je voor te schamen. Toch kunnen mensen zich gekwetst voelen door de titel. Deze Helmondse ‘geuzennaam’ is namelijk afkomstig van een dieronvriendelijk ’volksvermaak’. De kat werd vroeger in een ton gestopt en daarna geslagen tot de ton kapot viel. Degene die de kat hierna ving, werd beloond met bier. Vervolgens werd het dier boven een vuur geroosterd.

We zijn tegenwoordig snel gekwetst over zaken uit het verleden! Zo werd de met pepernoten strooiende Piet die ik als kind zo lief had ineens het symbool voor discriminatie, racisme en slavernij. Waar stopt dit? Moeten we straks in de Oranjebuurt de ‘foute’ straatnamen zoals de Maurits- en Prins Bernhardlaan gaan vervangen? Maurits speelde immers persoonlijk een rol in slavenhandelen, prins Bernhard was een prins die zijn eigen waarheid vertelde, smeergeld aannam en regelmatig een scheve schaats reed.

Natuurlijk zijn wij tegenwoordig niet meer trots op het ‘kattenkwaad’ dat we vroeger hebben uitgehaald maar iedereen zal beseffen dat ook de Nederlanders uit het verleden goede en slechte kanten hadden. Wat goed en slecht is wordt beïnvloed door de tijd waarin je leeft, de plaats waar je woont of je godsdienstige overtuiging. 
Bathseba na Theo's columnEen inwoner van Helmond zal als hij een joint rookt in onze coffeeshop niet begrijpen dat er in Saoedi-Arabië mensen wegens cannabisovertredingen zijn geëxecuteerd. In de jaren ’70 lagen veel dames topless op het strand nu worden schilderijen met blote borsten uit musea gehaald omdat mensen zich erdoor gekrenkt voelen. Mensen die nooit iets negatiefs hebben gevoeld roepen ineens schande zonder dat ze zelf ooit hebben nagedacht over de context van de tijd waarin het gebeurde.

We moeten onze geschiedenis echter levend houden. Daar hoort zeker discussie bij. Maar als we met een grote gum een deel van de geschiedenis uit de samenleving wissen, dan heb je die discussie juist niet. Dan gooien we hele hoofdstukken weg, dan verliezen we onze helden en leren we ook niets meer van onze zwarte bladzijden.

Van mij mogen we onszelf dus gewoon kattenmeppers, kruikenzeikers, strontrapers, of stoepschijters blijven noemen. Dat wakkert het historische besef aan, creëert een gemeenschappelijk verleden, herinnert ons aan tijden die anders waren en levert misschien ook nog een vermakelijk stukje op in een blog.

Theo Manders
Raadslid VVD

4 reacties:

Goed gezegd Theo!
Ik ben trots op Helmond & je suis kattenmepper.
Fijn dat je deze column schreef, nu hoeven we in ieder geval niet bang te zijn dat je ooit kunt overstappen naar de Dierenpartij. 🙂

Beantwoorden

“Een inwoner van Helmond zal als hij een joint rookt in onze coffeeshop niet begrijpen dat er in Saoedi-Arabië mensen wegens cannabisovertredingen zijn geëxecuteerd”… oh?

Beantwoorden

Het is de identiteitspolitiek die is komen overwaaien uit de VS.
Deze heeft ook in Nederland voet aan de grond gekregen waarbij de gemeenteraad van Amsterdam misschien wel het beste voorbeeld is.

Daar staat Bij1 van Sylvana Simons de meest waanzinnige zaken te roepen op dit gebied. Maar ook partijen als b.v. Denk, Nida maken in de diverse gemeenteraden gretig gebruik van dit soort politiek, Je ziet het zelfs bij partijen als de PVDA, Groen Links en D66 opkomen.

Momenteel is het nog meer een randstedelijk probleem.
Ik zie het nog niet zo vlug zijn intrede maken in de Helmondse politiek, echter een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Blijf er alert op want het verziekt veel zaken en werkt de polarisatie alleen maar verder en harder in de hand.
Het is nooit genoeg bij deze activisten en als je eenmaal toegeeft staan ze klaar met een volgende eis.

Voorlopig hebben we er in Helmond weinig last van,…laat dat zo blijven!!

Goeie column trouwens Theo.

Groeten,

Beantwoorden

Ik ben absoluut geen VVD-stemmer, maar ben het met Theo’s strekking eens. Juist je geschiedenis kennen en voorvallen in de context plaatsen zorgt voor meer begrip in plaats van paniekvoetbal. Ook eens met wat humor tegen zaken aankijken, waar je misschien wat moeite mee hebt kan geen kwaad. Mooi!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *