18reacties

Krijgt Helmond een stedenband met Burnley?

– PRIMEUR –
Martijn Rieter van Helder Helmond wil dat B&W onderzoekt of onze stad ook een stedenband kan aangaan met Burnley. Deze stad in het noordwesten van Engeland is tegenwoordig bekend van de traditie- en historievolle Burnley FC.
De supporters van die Premier League club en Helmond Sport hebben al 22 jaar een innige vriendschapsband. Dat werd prachtig vastgelegd in oa deze Engelse documentaire, deze video, strandhanddoeken, het filmpje in deze weblogreactie en de foto’s van een gezamenlijk feestweekend ter ere van de bevrijding van Helmond in 1944.
Hieronder Martijns volledige brief aan B&W en de andere gemeenteraadsleden. Zodra zijn raadsvraag (Question) een antwoord (Answer) van B&W krijgt, komt dat in zijn geheel in de reacties hieronder.

Afgelopen 4 mei is er door supporters van Helmond Sport gevoetbald tegen de Engelse supporters van Burnley FC. Beide supportersgroepen zijn al jaren bevriend en stonden dat weekend stil bij de bevrijding van Helmond. De hechte vriendschap tussen de supportersgroepen ontstond in 1997. Darran Wooller verhuisde als arbeidsmigrant van Burnley naar Helmond. Hij vond hier werk en kwam al snel in contact met Helmond Sport. Vanaf het begin worden er uitstapjes over en weer gemaakt. Deze vriendschap, die dus al 22 jaar bestaat, lijkt ieder jaar steeds sterker te worden en er komen steeds meer mensen bij.
 ­
De club is gelegen in de plaats Burnley, in het Engelse graafschap Lancashire. De plaats telt ruim 73.000 inwoners. Naast de sterke supportersband zijn er meer overeenkomsten tussen Helmond en Burnley. Beide zijn oude industriesteden. Net als Helmond was Burnley een textielstad. Zelfs lange tijd hoofdproducent van katoen in de wereld. Ook liggen beide steden aan een kanaal. Opvallend is verder nog dat beide inwoners met een accent praten.
 
Voor Helder Helmond zijn dit redenen genoeg om te onderzoeken of er een stedenband tussen Helmond en Burnley kan worden aangegaan.
 
Helder Helmond is zéér benieuwd naar zowel de reactie van raad als van het college!

In de reacties hieronder staan updates.