Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 110.569 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

18reacties

– PRIMEUR –
Martijn Rieter van Helder Helmond wil dat B&W onderzoekt of onze stad ook een stedenband kan aangaan met Burnley. Deze stad in het noordwesten van Engeland is tegenwoordig bekend van de traditie- en historievolle Burnley FC.
De supporters van die Premier League club en Helmond Sport hebben al 22 jaar een innige vriendschapsband. Dat werd prachtig vastgelegd in oa deze Engelse documentaire, deze video, strandhanddoeken, het filmpje in deze weblogreactie en de foto’s van een gezamenlijk feestweekend ter ere van de bevrijding van Helmond in 1944.
Hieronder Martijns volledige brief aan B&W en de andere gemeenteraadsleden. Zodra zijn raadsvraag (Question) een antwoord (Answer) van B&W krijgt, komt dat in zijn geheel in de reacties hieronder.

Afgelopen 4 mei is er door supporters van Helmond Sport gevoetbald tegen de Engelse supporters van Burnley FC. Beide supportersgroepen zijn al jaren bevriend en stonden dat weekend stil bij de bevrijding van Helmond. De hechte vriendschap tussen de supportersgroepen ontstond in 1997. Darran Wooller verhuisde als arbeidsmigrant van Burnley naar Helmond. Hij vond hier werk en kwam al snel in contact met Helmond Sport. Vanaf het begin worden er uitstapjes over en weer gemaakt. Deze vriendschap, die dus al 22 jaar bestaat, lijkt ieder jaar steeds sterker te worden en er komen steeds meer mensen bij.
 ­
De club is gelegen in de plaats Burnley, in het Engelse graafschap Lancashire. De plaats telt ruim 73.000 inwoners. Naast de sterke supportersband zijn er meer overeenkomsten tussen Helmond en Burnley. Beide zijn oude industriesteden. Net als Helmond was Burnley een textielstad. Zelfs lange tijd hoofdproducent van katoen in de wereld. Ook liggen beide steden aan een kanaal. Opvallend is verder nog dat beide inwoners met een accent praten.
 
Voor Helder Helmond zijn dit redenen genoeg om te onderzoeken of er een stedenband tussen Helmond en Burnley kan worden aangegaan.
 
Helder Helmond is zéér benieuwd naar zowel de reactie van raad als van het college!

In de reacties hieronder staan updates.

18 reacties:

Als het tussen die supporters al 22 jaar kan, waarom dan niet tussen die gemeentes?
Ik zeg ja!! 🙂

Beantwoorden

Hopelijk snapt de politiek dat dit een prachtige kans is. De wedstrijden van Burley FC op TV krijgen wekelijks wereldwijd een miljoenenpubliek. Daar kunnen we als Helmond dan soms een mooi exposure-graantje van meepikken.

Vraag aan Helder Helmond:
wat kost zo’n stedenband behalve wat reis- en telefoonkosten van de burgemeester?

Beantwoorden

Wou geweldig nieuws zijn! De 2 steden hebben meer van elkaar weg dan we denken.

Beantwoorden

???? punten voor het idee.
???? Ideetje: Jaarlijks een oefenwedstrijd tussen Burnley en Helmond Sport en als voorwedstrijd een team van ieders politici, G-team, politie, kasteleins, ….

Beantwoorden

Ik zeg doen!!! Clubs en steden lijken veel op elkaar

Beantwoorden
Ralf van Deursen

Update 1:
De Burnley Express (maandelijks 21.352 lezers in Burnley) pakt het nieuws op. De kop mag er wezen, het artikel van deze Engelse krant ook ????:

Sing when you’re twinning: Dutch politician proposes twinship between Burnley and Helmond

Eerder liet In de Hekken (jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers) ons weten dat zij een maand geleden dit uitgebreide artikel publiceerden:

Burnley from the north, Helmond from the south

Beantwoorden

Ik zeg: doen! Ook de mentaliteit van de inwoners van beide steden komt erg overeen.

Beantwoorden

Zal Burnley het plekje gaan innemen van Zielona Góra?

Beantwoorden

@smits
De kosten hiervan hangt helemaal af van hoe het ingevuld gaat worden. Dus dat is nu nog moeilijk in te schatten.

Beantwoorden

Helmond – Burnley tattoo van TurfCast

Beantwoorden

Update 2:
B&W wil meer info over mogelijke stedenband Helmond-Burnley
Naar aanleiding van de bovenstaande brief van Helder Helmond, laat B&W het onderstaande weten over de mogelijke stedenband met het Engelse Burnley. Voor wie het nog niet wist: de supporters van Helmond Sport en de Premier League-club Burnley FC zijn al ruim 20 jaar bevriend.

In de brief d.d. 6 juni wordt door Helder Helmond een onderzoek voor een stedenband Helmond-Burnley voorgesteld. Voor de zomer 2019 heeft hierover een gesprek plaatsgevonden tussen de voorzitter van de gemeenteraad, de griffier en raadslid Martijn Rieter van Helder Helmond.
Alvorens het vraagstuk voor te leggen aan het college en de gemeenteraad is verdere onderbouwing van het voorstel noodzakelijk. Naar aanleiding van deze onderbouwing en motivatie over de toegevoegde waarde, kan een definitief standpunt door de raad worden ingenomen. Het is daarbij van belang op te merken dat het aangaan en beëindigen van stedenbanden een directe bevoegdheid is van de raad. Dit zagen we bijvoorbeeld ook terug bij het door de raad aangaan en beëindigen van de jumelage met Zielona Gora.
Verder initiatief en besluitvorming hierover laten we dan ook aan u als raad.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 20 augustus 2019 om 17:27:

Ik zeg tegen die te veel vergaderende politici: gewoon doen!!! Is toch prachtig!

Beantwoorden

Haha leuk

Beantwoorden

This can happen..
Bringing these towns together can be so beneficial to the community.
We could exchange ideas on sport, young on the streets, how we care for our elderly, our bus services, benefits, our homeless, our single parents & how we accommodate young people to ģet on the ladder to own a home.
The local businesses how they are supported & advertised. How the market is promoted as it is so important.
Restaurants, Bistros entertainment etc.
This merger can only be good for both towns.
❤????????????????????????❤

Beantwoorden

Prima initiatief…..vergelijkbare steden….de goodwill onder de voetbalsupporters is er in ieder geval. Het is mijn inziens aantrekkelijker en aansprekender dan de banden met de steden in Polen en Midden Amerika….en wat zal Darren Wooller glimlachen en ervan genieten daarboven….

Beantwoorden

Beter nieuws dan 1 a 2 nieuwe coffeeshops – Zoiezo Lijpe broer!
Nog leuke vrouwen daar in Burnley ofwat

Beantwoorden

Newcastle United – Burnley FC om 16.00 uur begonnen

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op dinsdag 20 augustus 2019 om 17:27:

Weet iemand hoe die stedenband is afgelopen?

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *