Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.243 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
42reacties

Helmond Aktief stelde vandaag schriftelijke vragen aan B&W over het beheer en onderhoud van de openbare ruimte en groenbeheer. De bezuinigingen daarop moeten met minimaal 50% worden teruggedraaid. Dat laat deze coalitiepartij weten via een brief van Jan van Aert, Theo van Mullekom, Gerard van Vugt en Berry Smits.
Juli vorig jaar, voorafgaand aan die bezuinigingen, stelde Senioren 2013 ook raadsvragen over onkruidbestrijding. B&W liet toen weten dat het welig tierende onkruid zoals bij het kasteel niet het gevolg was van bezuinigingen op onkruidbestrijding maar in dat geval een fout was van de aannemer.
Hieronder de volledige brief van Helmond Aktief met daarin hun vragen (Questions). Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

De gevolgen van de bezuinigingen voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte, zoals die voor dit jaar zijn doorgevoerd, beginnen duidelijk te worden! Het onkruid tiert welig bijv. in de bestrating en het groenbeheer roept vele vragen op. Zeker in deze periode waar de weersomstandigheden groeizame resultaten opleveren! Het is op dit gebied bijna dweilen met de kraan open. Bewoners spreken ons daar op aan.
Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat de inzet voor de openbare ruimte met minder middelen c.q. inzet, zijn uitwerking krijgt. Minder geld is simpel gezegd minder inzet en zodoende minder kwaliteit!
Maar betekent minder inzet nu ook de gevolgen zoals we die nu ervaren? Zijn de alternatieven voor bijv. onkruidbestrijding zoals het branden, borstelen of stomen wel zo efficiënt? Natuurlijk zijn chemische middelen niet (meer) gewenst, maar soms zou je die als bestrijdingsmiddel graag terugzien! Kloppen onze beeldbestekken nog wel? Beeldvorming waar naar wordt verwezen voor de kwaliteit van het groenbeheer?
Verder vragen wij ons als fractie af of binnen de burgerparticipatie er wel voldoende is ingezet om de burgers mede te betrekken voor dit onderwerp? Wij twijfelen of daar wel voldoende inspanning voor is gedaan.
Een ding lijkt ons wel belangrijk gezien de huidige situatie, namelijk om bij de komende begrotingsbehandeling te heroverwegen of deze bezuiniging wel de juiste is! Naar de inzichten van onze fractie zou de bezuiniging, specifiek voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte en groenbeheer, minimaal met 50% moeten worden teruggedraaid. We zullen daar zeker aandacht aan gaan besteden en serieus gaan bekijken of we daar binnen de begroting middelen voor kunnen vrijmaken.

In de reacties hieronder staat een update.

42 reacties:

Tja Helmond wordt van eigens een groene schandvlek. Maar goed bezuinigingen.

Beantwoorden

Wat ziet t er overal verschrikkelijk uit. Je kunt op heel veel plekken met de grasmaaiers over de stoep. Dramatisch schaam je Gemeente Helmond

Beantwoorden
Charlotte van Campenhout

Dat is te merken

Beantwoorden

Waarom moet het Q & A zijn het heet toch gewoon V vragen en A antwoorden
We wonen in Nederland
En volgens mij is die 50% bezuiniging al 6 maanden eerder ingegaan
Het ziet er niet uit in de straten trottoirs etc in helmond
Triest

Beantwoorden

Beslist geen goede reclame voor gemeente Helmond!

Beantwoorden

Het is idd schandalig kom maar eens kijken op de Rijpel !

Beantwoorden

Achterstand

Beantwoorden

De binnenwegen in alle wijken,lijken wel glijbanen als t wat geregend heeft.dus door deze “Bezuinigingen”levert de burger meer schade en n hoger premie bij schadebureau’s.dus op t einde betalen we allemaal meer dan deze bezuiniging op de groenvoorziening,en wij als huurders van woningen gemaand worden om in je eigen tuin(voor&achter) onkruidvrij te maken anders wordt uw huurcontract opgezecht……..hoe en door wie wordt de gemeente dan gemaand????

Beantwoorden

Het is de gemeente niet alleen.
Vroeger werd er Door de inwoners zelf ook meer aan gedaan.
Nu dat ze samen minder doen krijg je dit jammer!

Beantwoorden

Bezuinigen bezuinigen

Het ligt er maar aan in welke wijk men woont, in de o.a. Zwanenbeemd waar Miss Elly woont ziet het er een stuk beter uit.
En dan wil men van het Havenpark een echt park maken en langs het kanaal in het centrum meer groen, ben dan wel benieuwd hoe dit er dan naar verloop van tijd uit gaat zien.
En als het er dan niet uitziet en de gemeente een hoop commentaar krijgt is het o zo gemakkelijk om de aannemer de schuld te geven, bij de gemeente zijn ook opzichters die er op toe moeten zien of een aannemer zich aan het bestek houdt,
Men kan zich ook afvragen of deze personen daar nog wel tijd voor hebben om dat de afdeling groenvoorziening het met steeds minder mensen moet doen wat
een gevolg is van de reorganisatie binnen de gemeente.

Een voorbeeld: Begraafplaats Wesselman van Helmond ( Gemeentelijk monument ) is in 2002/3 geheel gerestaureerd in 2015 stond in het bestek dat er
5 keer per jaar door de Atland groep onderhoud gepleegd moest worden, ga nu maar eens kijken hoe het er daar uit ziet men is er niet meer geweest sinds 1 juli
2015
En dat voor een monument van een familie die toch wel belangrijk is geweest voor Helmond.
En het is de enigste particuliere en oudste ( aangelegd in 1816 ) begraafplaats in
Helmond.

GEMEENTE HELMOND SCHAAM JE DIEP !!!!!!

Beantwoorden

Inderdaad maar niet alleen op trottoirs en in straatgoten veel onkruid, ook in de droog staande geulen in de wijk Dierdonk en in de bermen langs de fietspaden en wandelpaden.
Sorry door de bezuinigingen is de wijk qua uitstraling niet mooier geworden. Toen van Kasteren het onderhoud deed zat er meer structuur in.
Nu bv wordt er eerst links van een fietspad gemaaid vervolgens weken erna rechts en ondertussen staat het gras en onkruid links weer hoog.

Beantwoorden

Laten we wel duidelijk houden dat Helmond Actief mede verantwoordelijk is voor deze bezuiniging op het onderhoud van de openbare ruimte. Ze is deel van de coalitie die dit College steunt.
‘Denk aleer gij doende zijt, en al doende denk dan nog’ zei vondel eens.

Ik vind het een beetje goedkoop om nu ‘moord en brand’ te schreeuwen, toen oppositiepartij Senioren 2013 ditzelfde probleem aan de orde stelde bleef Helmond Actief wel erg stil.

Beantwoorden

Dat er veel meer onkruid staat dan normaal is duidelijk, in vrijwel elke wijk.Dat er geen onderhoud meer is geweest sinds 2015 bij de graven van Wesselman is niet waar. Meerdere malen loop ik elke week een rondje door de Warande en er is zeker regelmatig onderhoud bij de graven. Wel zouden er meerdere vuilnisbakken bij de banken gezet kunnen worden, dan kunnen de mensen ook hun rommel daarin dumpen i.p.v. naast de banken. En helaas moet ik “Een Helmonder” gelijk geven, wel heel goedkoop om nu moord en brand te schreeuwen. Typisch gevalletje, ik stond er destijds bij en keek erna en achteraf zal ik wel commentaar leveren, het liefste via de media.

Beantwoorden

@Mien Wandelt op maandag 15 augustus 2016 om 22:34:

Mien, mbt. de begraafplaats in de warande hier is voor de laatste keer gemaaid
( ondh. gepleegd op 1 juili 2015 ) in december 2015 is er voor de laatste keer blad geruimd. vanaf januari tot afgelopen zondag is er op en rondom de begraafplaats niet meer gemaaid ( onderhoud gepleegd ).
Ik kom hier zeker een keer per 14 dagen en omdat ik weet wat er in het bestek
stond voor 2015 mbt. onderhoud houd ik dat angstvallig in de gaten en maak 1
keer per maand foto’s van hoe de situatie op en rondom het eiland is.

Als u het nog niet met mij eens bent wil ik u wel een keer ontmoeten bij de begraafplaats en u heel wat meer hier over vertellen.

Maar niet via deze weg.

Beantwoorden

Beste Ikke2,

Helaas ben ik het niet met u eens, of er gemaaid, geveegd of wat dan ook is gedaan weet ik niet. Ik heb alleen gezien dat ze er een soort platen als brug/toegangsweg gemaakt hebben en dat hier mensen met oranje hesjes met een bladblazer bezig waren, waarschijnlijk personeel van de groenvoorziening, Atlant Groep wellicht. Dit is wat ik zelf gezien heb. En natuurlijk zien we met z’n allen dat het onderhoud aan het Helmondse Groen minder wordt maar hier hebben wij (of degene waar we op gestemd hebben) toch mee ingestemd?

Beantwoorden

We betalen allemaal OZB (onroerendezaakbelasting) en deze is ook onder andere voor de groenvoorziening. Als je dan met aanbesteden voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten als gemeente zijnde, krijg je een steeds groenere stad. Zelf houd ik een stukje groen met pikkerstruiken bij, omdat er de laatste 25 jaar geen struiken gesnoeid zijn, maar om het hele pleintje onkruidvrij te maken, vind ik te ver gaan. Er komen wel ooit medewerkers van de groenvoorziening in de straat, maar dat is om te gaan staan plassen op een bospad.

Beantwoorden

@Mien Wandelt op dinsdag 16 augustus 2016 om 21:38:

Beste Mien,

Zojuist nog even naar de begraafplaats geweest om te kijken hoe het er bij ligt,
wij verschillen duidelijk van mening, maar zoals ik eerder heb aangegeven wil
ik er hier niet verder over uitweiden.

Maar mijn aanbod geldt nog steeds.

Groetjes Ikke2

Beantwoorden

Hey Helmonders, dit College met voorop de SP van Eric de Vries, die ook over het openbaar groen gaat, CDA, VVD, Groen Links en Helmond Actief hebben hiervoor gezorgd. Zij vormen de coalitie!

De rest, uitgezonderd Senioren 2013 kijkt al jaren werkeloos toe!

Nog anderhalf jaar voor de verkiezingsstrijd weer los zal barsten.

Beantwoorden

@een Helmonder op woensdag 17 augustus 2016 om 20:17:

Hoi Helmonder, Hier een andere ras echte Helmonder.

Je hebt helemaal gelijk dat deze coalitie hier voor gezorgd heeft en dat “wij” hierop gestemd hebben.
Maar dat wil nog niet zeggen dat we geen commentaar mogen leveren als zij
van onze stad een zooitje maken.

En vaak is het zo dat ze tijdens de verkiezingstijd van alles beloven waar niks van terecht komt en wat ze wel doen wordt tijdens die verkiezingsstrijd niet over
gel.ld.

Beantwoorden

Het zou best leuk zijn als iedere buurt mensen mobiliseert om wat te doen aan het onkruid.

Gezien de weersomstandigheden is het wat overmatig, ook in mijn tuin. Ikke2 ziet wat complotten bij de gemeente en politiek. Laten we de wijkraden inschakelen om even te helpen en dit te coordineren.

Rijpelberg is al het groene dorp, wellicht nemen zij het voortouw! Participatie is leuk!

Johan Megens
Coordinator Repaircafe Rijpelberg

Beantwoorden

In het centrum vind ik het behalve op het Havenpark allemaal netjes bijgehouden.

Beantwoorden

@ Ikke 2

Onderhoud is niet sexy. Politiek gezien zeker niet. Zal nooit een wethouder bekend staan als een goede beheerder. Valt geen lintje te knippen, geen foto te maken. Ook in de programma’s heel weinig tot niks op terug te vinden.
Veiligheid, zorg,leerlingenvervoer of vluchtelingen spreek meer tot de emotie dan onkruid of zwerfvuil… Terwijl dat iets is waar we allemaal mee te maken hebben.
Erge is dat de bezuinigingen op beheer volgens de begrotingen de komende jaren nog harder en dus erger zal worden.

Beantwoorden

@Ruud op donderdag 18 augustus 2016 om 21:46:

Ben het helemaal met je eens Ruud, maar zo krijgen we op den duur wel een
verpauperde stad.

Als ze nou eens in plaats van een lintje te knippen en daarna hun kanus vol
vreten en zuipen, wat onkruid gingen knippen dan kan ik nog wat respect voor
die lui opbrengen.

Beantwoorden

@ikke 2 op donderdag 18 augustus 2016 om 22:14:

Door wat meer onkruid zal een stad niet verpauperen, hooguit er wat verwaarloosd uitzien. Vandaag heb ik een rondje gefietst door verschillende wijken en ik vind het allemaal we meevallen.

De kans dat een stad wel kan verpauperen is door mensen als jij, met ongenuanceerde meningen en bruut taalgebruik. Jouw houding is schadelijker voor Helmond dan onkruid. Hopelijk ben jij een eenling.

Beantwoorden

Johan, helemaal mee eens (eerste, zowel tweede alinea). Kon op sommige plaatsen wat minder dat onkruid.
Misschien wat voor ikke2 om eens de armen uit de mouwen te steken en zelf aan de slag te gaan. Ik hoor hem al piepen, ikke??? Van mij, als oude knar kun je dat niet meer verwachten.

Beantwoorden

@punt-uit op vrijdag 19 augustus 2016 om 08:22:

Ik weet niet hoe oud jij bent punt-uit maar ik ben inmiddels 68 en heb 50 jaar gewerkt waarvan 30 jaar in de buiten dienst.
Ik voel mij nog geen oude knar al gaat het met mijn gezondheid de laatste jaren
minder, ik hou de omgeving waar ik woon als enigste elke week vrij van zwerfvuil
wat de schoolgaande jeugd maar overal neer gooit en ben ook niet te beroerd om af en toe wat onkruid te verwijderen, maar het komt wel altijd op de zelfde neer terwijl hier ook andere moord en brand schreeuwen dat het er niet uitziet.
Jij zult mij niet horen piepen want ik kan het nog en ik houd van de omgeving
van waar ik woon.

Ge zijt gegroet PUNT-UIT

Beantwoorden

Ik noemde me oude knar, omdat dat zo een uitdrukking van me is! Ik voel me dat overigens helemaal niet.
Overigens ben ik nog héél wat jaartjes ouder dan jij. Pakweg tien, dus!

Beantwoorden

@johan op vrijdag 19 augustus 2016 om 00:37:

Als ik zo jou commentaren lees mbt. repaircafe over de helmondse politiek mag jij beslist andere niet terecht wijzen.

Beantwoorden

Update:
Boetes uitgedeeld voor ondermaatse onkruidbestrijding
In Helmond stond inderdaad meer onkruid dan was afgesproken met de aannemers van het groenonderhoud. Die zijn daarop aangesproken en daardoor is het onkruid nu weer op het vereiste niveau. B&W heeft kortingen en boetes opgelegd bij de verantwoordelijken. Een forsere bezuinigingsopgave op het beheer en onderhoud van de openbare ruimte wordt echter vanaf komend jaar merkbaar.
Dat en meer liet B&W weten in antwoord op de bovenstaande raadsvragen van Helmond Aktief die deze partij op 14 augustus stelde.

Het volledige antwoord van de burgemeester en haar wethouders:

Bezuinigingen
Aan het begin van deze collegeperiode zijn afspraken gemaakt over bezuinigingen op het onderhoud van de openbare ruimte. Helaas is het onvermijdelijk dat dit in de stad zichtbaar is. Het vele onkruid wat u in de afgelopen periode in openbare ruimte heeft zien staan is echter niet alleen een gevolg is van de bezuinigingen. Er zijn meer oorzaken zoals het groeizame weer en het verbod op onkruidbestrijding met chemische middelen.
Onkruidbestrijding op verharding
Het bestrijden van onkruid op verharding gebeurde in het verleden door middel van het spuiten met chemische middelen. Dit was een bijzonder effectief middel, maar milieuonvriendelijk. Vanaf begin dit jaar is het bij wet verboden om onkruid in de openbare ruimte met chemische middelen te bestrijden.
Alternatieve methodes zijn bijvoorbeeld borstelen, stomen en branden. Al deze methodieken hebben hun voor- en nadelen. Helaas zijn ze wel allemaal duurder en minder effectief dan het bestrijden met chemische middelen.
Het niveau van onderhoud is beschreven in zogenaamd beeldkwaliteitsnormen. Deze hanteren we al verschillende jaren. Dit jaar heeft vooral het groeizame weer voor een explosie van onkruid gezorgd. Dit tot gevolg dat in delen van de stad meer onkruid stond dan conform het beschreven beeld zou mogen staan. De onderhoudsaannemer is hierop aangesproken en heeft hierop gereageerd. Op dit moment is de bestrijding van onkruid op verharding weer op minimaal het gestelde niveau.
Onkruidbestrijding in beplanting
Op het onderhoud van de groenvoorzieningen zijn dit jaar slechts beperkt bezuinigingen doorgevoerd. De onkruidbestrijding ligt in 2016 op hetzelfde niveau als de voorgaande jaren. In het westelijk deel van de stad hebben wij te maken gehad met een ander probleem. De groenaannemer kampte met een onderhoudsachterstand. Daardoor stond er veel meer onkruid dan toegestaan. De betreffende aannemer is hiervoor in gebreke gesteld en hebben wij kortingen en boetes opgelegd. Op dit moment is het onderhoud weer op het vereiste niveau.
Meldingen
Net zoals u, hebben wij ook meldingen van burgers gekregen die niet tevreden zijn over het niveau van onderhoud. Deze meldingen hebben wij ter harte genomen en waar nodig actie op ondernomen.
Burgerparticipatie
Voor wat betreft het betrekken van bewoners bij het onderhoud van de openbare ruimte in hun wijk zijn wij op diverse niveaus in gesprek. Inwoners kunnen bijvoorbeeld helpen bij het opvegen van blad, het aanplanten en onderhouden van bloembakken, het meedenken in renovatie en reconstructie projecten en het prikken van zwerfvuil. Waar mogelijk ondersteunen wij hen hierin. Veel van deze activiteiten zijn klein van aard, maar daarom niet minder belangrijk om een schone en leefbare stad te houden. Wij waarderen het bijzonder als mensen bereid zijn een steentje bij te dragen.
Bezuinigingen 2017 e.v.
Veruit het grootste deel van de bezuinigingen op het beheer en onderhoud van de openbare ruimte wordt vanaf 2017 geeffectueerd. De afdeling IBOR is op dit moment bezig met de uitwerking hiervan en de vertaling in opdrachten en bestekken. Uitgangspunt is dat het effect voor de burgers zo beperkt mogelijk moet blijven en dat kapitaalsvernietiging voorkomen moet worden. We moeten ons echter wel realiseren dat we voor een forse bezuinigingsopgave staan. Het is onvermijdelijk dat het beeld buiten daardoor verandert.

Beantwoorden

Onkruid op gewenste niveau? Moet je eens kijken op de houten vlonders langs het kanaal recht tegenover het stadskantoor. Daar staat onkruid op van zeker halve meter hoog, Aanfluiting voor gemeente Helmond.

Beantwoorden

Bij de watertoren is het een hopeloos gevalletje schandalig voor de mensen die er langs lopen

Beantwoorden

Helmond groenstad. Onkruid wel te verstaan, grote schande hoe de gemeenteraad omgaat met Helmond.

Beantwoorden

Schandalig het ziet eruit vortaan zo zoveel onkruid gemeente schaam je eigen zeg.. Doe er wat aan overal

Beantwoorden

Niet alleen bij de gemeente kijk maareens bij Park Hortencia [VOLKSBELANG word ook iedere maand voor betaald

Beantwoorden

Maar waarom doen bewoners van een straat eigenlijk zelf niets dan klagen? Uurtje met strimmer en je straat is weer netjes.

Beantwoorden

@Roel Segers op woensdag 21 september 2016 om 12:36:

Roel gaat U er dan voor betalen en zelf dan voor noppes werken?

Beantwoorden

@Hanny van Stiphout op woensdag 21 september 2016 om 13:05:

Een uurtje op zaterdag? Lijkt mij niet zo’n probleem om op deze manier mijn straat netjes te krijgen. Het is toch een gedeelde verantwoordelijkheid ?

Beantwoorden

Begraafplaats Warande ligt in het westelijk deel van de stad, ik weet niet wat vereist niveau is maar ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog onkruid is wel op hoog niveau, maar ik neem aan dat dit eigenlijk 10 tot 15 centimeter moet zijn.

Ook al zou de aannemer ( Atlant ) beboet of gekort zijn hier is dus nog steeds
( 19-09-2016 ) niets gebeurd.

Uit bovenstaande reacties kan ik wel weer opmaken, veel beloven weinig geven
doet de gek in vreugde leven.

Beantwoorden

Voorheen werd het onkruid chemisch bestreden wat effectiever en goedkoper was dan de huidige werkwijzen. Dat scheelt ook enorm. In werkelijkheid is er dit jaar amper bezuinigd op de groenvoorziening.

Beantwoorden

Dat onkruid wordt volgend jaar als er minder geld voor is dus nog veel erger. 🙁

Beantwoorden

@Roel Segers op woensdag 21 september 2016 om 13:06:

Ik ben het helemaal met Roel eens. Als iedereen de stoep en de goot voor zijn eigen huis schoonhoudt (minder dan een uurtje werk) zijn we al een heel eind. Hoeven we ook niet meer zo’n gedoe te maken over burendag en zo.

Beantwoorden

@Rob Michiels op woensdag 21 september 2016 om 15:31:

Liever een mooie wilde bloem op de stoep dan chemische rommel in het grondwater.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *