Buiten is het 1 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 104.131 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
6reacties

Namens D66 stelde Gaby van den Waardenburg vanavond schriftelijke vragen aan B&W over het nog overeind staande oude deel van de Mariaschool (de kop) bij het Speelhuis aan de Kromme Steenweg.
Hieronder haar 5 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleidingen. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties.

Op 21 juni 2017 stond in het Eindhovens Dagblad het volgende bericht:

“Het duurt iets langer voordat bekend is wat er gaat gebeuren met het nog overeind staande oude deel van de Mariaschool in Helmond. Komend najaar verwacht het gemeentebestuur te weten of de monumentale façade een nieuwe invulling krijgt, of toch plat gaat.”.

Tijdens de commissievergadering van 15 november 2016 heeft een ruime meerderheid van de gemeenteraad (alle partijen m.u.v. het CDA) aangegeven de kop van de Mariaschool te willen behouden. Hierbij is de mogelijke invulling van het pand niet als voorwaarde gesteld. Het slopen van de kop van de Mariaschool is dan ook tegen de wens van de gemeenteraad. Het krantenartikel doet echter vermoeden dat het slopen van het gebouw nog een optie is. Dit leidt bij ons tot de volgende vragen:

 1. Geeft het artikel een juiste voorstelling van zaken? Zo nee, dan ontvangen wij graag een nadere toelichting.
 2. Erkent het college dat de sloop van de kop van de Mariaschool indruist tegen te uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad om het gebouw te behouden?
 3. Kan het college bevestigen dat het gebouw behouden blijft?
 4. Waarom zijn we als gemeenteraad niet proactief geïnformeerd over de laatste stand van zaken rondom de ontwikkelingen van het Speelhuis en de kop van de Mariaschool?

Uit het krantenartikel hebben we ook vernomen dat eerdere ideeën voor de invulling van het pand stuk liepen op het gebrek aan geld.

 1. Is het college actief op zoek naar een nieuwe invulling voor het gebouw?
  a. Zo nee, waarom niet?
  b. Zo ja, dan ontvangen wij graag een update van de initiatieven die reeds zijn onderzocht.

6 reacties:

Als je maar wil, is er altijd een goede bestemming te vinden voor dit monumentale gedeelte van dit pand. Als het maar niet, zoals ook al eens geopperd werd, afgebroken en elders weer opgebouwd wordt ( alsof dat technisch al mogelijk, financieel haalbaar en sowieso wenselijk zou kunnen zijn). Gewoon even creatief denken, gemeente…en anders weet ik wel iets.

Beantwoorden
Hans van Gennep

Het Eindhovens Dagblad slaat er met zijn verhalen soms behoorlijk een slag in. Vergeet niet dat het ED vooral krantjes wil verkopen en dus lezers wil trekken. Dat het niet allemaal klopt wat erin staat boeit de redactie niet zo.

Beantwoorden

Het zou schandalig zijn als de kop van de Mariaschool wordt gesloopt. Waar een wil is, is een weg. Of niet soms?
Er is best iets moois van te maken. De slopershamer heeft Helmond al heel wat fraaie gebouwen gekost, ter wille van de falende politiek en dat begon allemaal rond de creatie van de Traverse en de vernieling van de gebouwen en tuin rond ons kasteel. Dus best lang geleden.

Beantwoorden

Laat staan !

Beantwoorden

Update: de beantwoording
Voor de jaarwisseling denkt B&W te weten of er voor de kop van de Mariaschool een nieuwe bestemming is. Daarmee kan dat nu nog overeind staande oude deel dan behouden blijven. De opening van theater Speelhuis is naar verwachting in september 2018.
Dat en meer antwoordde B&W op de 5 gestelde raadsvragen van D66. Hieronder staat de volledige beantwoording van B&W.

 1. Vraag: Geeft het artikel een juiste voorstelling van zaken? Zo nee, dan ontvangen wij een nadere toelichting.
  Antwoord: Na de opiniërende commissievergadering van 15 november 2016 hebben wij besloten een uitvraag te doen aan de markt, ten aanzien van de kop van de Mariaschool. De verwachting is dat voor de zomervakantie de randvoorwaarden van de tender kunnen worden vastgesteld. Daarna vindt de uitvraag aan de markt plaats. De resultaten van de tender worden verwacht in het najaar.
 2. Vraag: Erkent het college dat de sloop van de kop van de Mariaschool indruist tegen de uitdrukkelijke wensen van de gemeenteraad om het gebouw te behouden?
  Antwoord: Op 13 december 2016 hebben wij, gehoord de opinie van de commissie, besloten een uitvraag te doen aan de markt voor gepaste invulling van de kop van de Mariaschool. Daarmee geven wij invulling aan uw wens om te bekijken of het gebouw behouden kan blijven. Sloop is dus op dit moment niet aan de orde.
 3. Vraag: Kan het college bevestigen dat het gebouw behouden blijft?
  Antwoord: Het doel van de tender is een gepaste invulling voor het gebouw te vinden, met behoud van de voorgevel en kap. Naar verwachting weten we eind van dit jaar of er een passende nieuwe bestemming kan worden gevonden. Als dat niet lukt, zullen we opnieuw met uw raad moeten bekijken wat we met het gebouw gaan doen.
 4. Vraag: Waarom zijn we als gemeenteraad niet proactief geïnformeerd over de laatste stand van zaken rondom de ontwikkelingen van het Speelhuis en de kop van de Mariaschool?
  Antwoord: Ten opzichte van de besluitvorming in december 2016, hebben er geen wijzigingen meer plaatsgevonden in de kaders van het project. Er was dan ook geen aanleiding om u tussentijds te informeren. Voor de volledigheid merken wij op dat de bouw van het theater op schema ligt. De aanleg van het buitenterrein start op 1 december a.s. Zoals u wellicht al heeft kunnen vernemen wordt de feestelijke opening beoogd in september 2018.
 5. Vraag: Uit het krantenartikel hebben we ook vernomen dat eerdere ideeën voor invulling van het pand stuk liepen op gebrek aan geld. Is het college actief op zoek naar een nieuwe invulling voor het gebouw?
  a. Zo nee, waarom niet?
  b. Zo ja, dan ontvangen wij graag een update van de initiatieven die reeds zijn onderzocht.
  Antwoord: Ja, het college is via de genoemde tender op zoek naar een nieuwe invulling voor het gebouw. Over de ingediende initiatieven kunnen wij u pas na afronding van de tender informeren.
Beantwoorden

In haar column van vandaag geeft Gaby van den Waardenburg een reactie op de antwoorden van B&W.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *