Buiten is het 19 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 89.616 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
22reacties

Lonneke Maráczi van de SP stelde 6 schriftelijke vragen aan B&W naar aanleiding het onafhankelijk intern onderzoek over hoe men met elkaar omgaat bij werkbedrijf Senzer. Dat is de organisatie waarin Werkplein Regio Helmond, Werkgeversplein Regio Helmond en de Atlant Groep in 2016 zijn opgegaan. Vorig jaar schreef Sander Lam een gastblog over het Senzer gevoel.
Hieronder staan haar raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van het college hebben, plaatsen we die ook (zoals altijd) in zijn geheel in de reacties hieronder.

Al jaren bereiken ons klachten van medewerkers van Senzer. Deze klachten hebben wij de afgelopen jaren, in samenwerking met de betreffende medewerkers en de FNV, regelmatig besproken met de directie van Senzer. De directie heeft hier vervolgens een aantal stappen op ondernomen. Zo is er bijvoorbeeld op ons verzoek een externe vertrouwenspersoon aangesteld, is het beleid rondom het ziekteverzuim aangepast en is er een FNV-bedrijfsledengroep opgericht. Uiteraard stappen waar we blij mee zijn maar onze analyse dat het hierbij niet om incidenten ging maar de klachten van structurele aard waren is door de directie helaas nooit erkend. De eindrapportage (pdf) van het onafhankelijk intern onderzoek bij Senzer bevestigd wat wij al jaren tevergeefs aangekaart hebben bij de directie. Namelijk dat Senzer met een diep en structureel probleem kampt dat niet op te lossen is met pleisters plakken maar aangepakt moet worden bij de wortels. Het onderzoek toont voor ons ook aan dat de gestelde problemen zich op meerdere afdelingen en niveaus voordoen. De medewerkers die wij de afgelopen jaren gesproken en ondersteund hebben zijn voornamelijk werkzaam binnen de sociale werkvoorziening maar lopen tegen dezelfde problemen aan als de medewerkers die in dit onderzoek zijn betrokken. De eindrapportage is voor ons één grote herkenning.
Wij zijn blij dat de medewerkers na dit intern onderzoek nu wel serieus genomen worden door de directie van Senzer. De erkenning van de problemen is een eerste goede stap in de richting naar de vele medewerkers die zich al jaren niet gehoord voelen. Wij delen de mening van het college dat er een belangrijke opdracht ligt bij de directie en het management van Senzer, maar zijn ook van mening dat dit het college niet ontslaat van haar eigen verantwoordelijkheid hierin. En hebben daarom de volgende vragen:

 1. Herkent het college de bevindingen in het eindrapport?
 2. Hoe gaat het college zorgen dat de juiste stappen gezet gaan worden binnen Senzer, zodat de situatie zich verbeterd? En hoe gaat het college hierbij de vinger aan de pols houden?
 3. Is het college het met ons eens dat het verwarrend, zo niet onwerkbaar is, voor de medewerkers als de verschillende gemeente ieder een eigen kijk op de dienstverlening en uitvoering hebben? Zo ja, is het college bereid hierover in overleg te treden met de andere gemeenten, met als doel om samen tot een werkbare situatie te komen voor de medewerkers?
 4. Is het college het met ons eens dat de gemeente de beleidskaders stelt en de regie dient te nemen, dat Senzer het door ons vastgestelde beleid daadwerkelijk uitvoert en dit voor iedereen duidelijk moet zijn? Zo ja, hoe gaat het college hier actie op ondernemen?
 5. AIs het college het met ons eens dat niet alleen de medewerkers die betrokken zijn geweest bij dit intern onderzoek, maar alle medewerkers van Senzer zich erkend en gehoord moeten voelen?
 6. Is het college bereid om de gemeenteraad op de hoogte houden van de voortgang?

In de reacties hieronder staat een update.

22 reacties:

Ik ben benieuwd of het nog iets gaat opleveren!! Ongeregeld zooitje met alleen maar woorden zonder daden.

Beantwoorden

Gaat goed daar…
Ik begrijp goed wat ze doen daar en dat is geen goed iets.. alleen maar woorden geen daden ja daden je ontslag als je je mond open trekt daar zijn ze goed in.

Beantwoorden

dan wil ik ook wat zeggen..toen ik uit de ww kwam moest ik op een werkplaats werken ..met behoud van mijn uitkering ..280 uur als of je een werkstraf moest doen.werkervaring op doen .ik heb altijd werk gehad en weet zelf wel wat ik kan.je moest cursus doen ..waar je niks mee op schoot ..tijd verdrijf ..als je ziek was en terug kwam moest je de tijd in halen..je moest op tijd komen anders was het in halen de tijd .of iedereen kinderen waren zo werd je behandeld ..ik vond het mens ont vriendelijk daar ..
schroefjes wegen en in doosjes doen voor Gamma ..ik heb gehoord dat op een anderen afdeling de schroefjes weer uit werden gepakt op nieuw in de kist werden gegooid ..dweilen met de kraan open…
net als werken met behoud van je uitkering ..overal word je met de nek aan gekeken .wat komt hij hier doen..of je een crimineel bent ..en zo kan ik door gaan over Senzer !

Beantwoorden

je word als normaal mens bij Dorel geplaatst .auto stoeltjes in elkaar zetten
tussen mensen met een beperking niks mis mee .maar vroeger was dat de Helso .en daar zit je dan tussen..of dat zo fijn is .ik heb er bijna 3 maanden gewerkt ..had niet langer moeten duren dan was ik rijp voor het ggz in helmond
of je word op de vuilstort geplaatst als toezichthouder ..bij de Kringloop neer gezet ..sorry maar dat vond ik allemaal mens mensonterend ik voelde mij vaak een Crimineel ..altijd normaal werk gedaan ..40 uur gewerkt ..veel op de weg gezeten met een bestelbus ..dan word je zo behandeld ..werken voor je uitkering oke ..prima maar er word niet gevraagd of je het wil ..of leuk vind .
de anderen worden er beter van ..en ik denk dat meer mensen het met mij eens zijn .zeker op die Werkplaats achter werkplein ..de medewerkers van Senzer waren Toppie ..die je begleiden ook op het werk daar zeg ik niks van .werken ook hard voor hun geld ..

Beantwoorden

Ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen die nu komen gaan. Het zal echt wel een tijd duren voordat angels gevonden zijn. Geef het dan ook de tijd.

Ik ben Dirk van Dam, voorzitter bedrijfsLedenGroep Senzer.

Wij de bedrijfsledengroep van de FNV Senzer, vinden dat iedereen meetelt binnen ons bedrijf. Wij zijn een aanspreekpunt voor iedereen in ons bedrijf. Wij komen op voor de collectieve belangen, denk daarbij bijvoorbeeld aan het ziekteverzuimbeleid.
Ook de werkdruk nemen wij serieus. Tijdens de reorganisatie zoeken wij samen naar de juiste oplossingen, deze kunnen collectief zijn of individueel.
Samen staan we sterker dan jij alleen, samen met iedereen in het bedrijf.

Maar ook de BLG heeft tijd nodig om haar voelsprieten uit te zetten. We herkennen al veel problemen.

Hopelijk kunnen we ons later voorstellen aan onze collega’s binnen het werkbedrijf Senzer.

Met vriendelijke groet,
Dirk van Dam
Voorzitter Bedrijfsledengroep Senzer

Beantwoorden

De OR van Senzer filtert naar mijn mening ook veel dingen. De voorzitter van de OR is een senior arbeidsmakelaar die volgens mij bepaalde zaken niet bespreekt met de rest van de OR.

Beantwoorden

@mark, daar heb ik nu nog geen zicht op. De OR is ook een belangrijk orgaan binnen het werkbedrijf Senzer. Zij hebben mede ook voor dit onderzoek gezorgd.

@edwin,
Ik begrijp je frustratie, maar ook wij zijn gewoon mensen die graag aan het werk gaan. Voor jou was het misschien ongemakkelijk om tussen collega’s te staan, waar je eerder mogelijk niet mee in aanraking bent geweest.
Heb je dit ook gemeld aan de leidinggevende?

Beantwoorden

Kut bedrijf is het hoe ze daar met mensen omgaan echt triest heb er zelf 2 jaar gewerkt maar echt blij dat ik der weg ben je mocht er niks van zeggen kinderstoeltjes. Die afgekeurd worden snel maken en. Inpakken en hup weg gaan in vrachtwagen terwel ze Helmaal uit elkaar moeten als het afgekeurd is maar goed daar draai het allemaal op de aantalen en veligheid voor kinderen /baby telt niet!

Beantwoorden

Er is een nieuwe directrice aangesteld hopelijk gaat er nu wat verandering in komen want Dhr Walenberg was niet van alles op de hoogte ( hij heeft nu tijd genoeg om na de EFTELING te gaan om daar zijn sprookjes te delen) Hopelijk wordt er nu wel gekeken en gewerkt zoals het zou moeten in een sociale werkvoorziening, Goed hoor een BLG top heeft Senzer echt nodig, maar deze weg is nog heel lang , verder als dat u allen kunt zien.

Beantwoorden

Zou mooi zijn als die trubbel daar nu eindelijk eens wordt opgelost! Hopelijk dat niet alleen de SP zich hier hard voor maakt. Het gaat immers veelal om Helmonders die daar werken die het toch al niet zo gemakkelijk hebben.

Beantwoorden

Dankzij dit o zo niet leuke bedrijf zit ik voorgoed thuis hoezo niet over ruggen gaan van mensen

Beantwoorden

Senzer is gewoon een corrupte organisatie met (veel) verkeerde mensen op leidinggevende plekken. Leidinggevenden die wel opkomen voor de zwakkeren van onze samenleving kunnen ontslag krijgen/contract wordt niet verlengd. Geld wordt verkwist aan verkeerde doelgroepen als voorbeeld de statushouders, op 1 statushouders zitten meerdere duur betaalde participatie coaches en zolang het op papier maar klopt wordt deze geldverslindende asiel industrie in stand gehouden ten koste van potentiële werknemers. Zolang Senzer aan de desbetreffende gemeentes kan laten zien dat statushouders ‘sucsesvol’ aan het werk zijn is er geen haan die er naar kraait. De werkelijkheid is dat deze statushouders vaak na korte tijd weer thuis gaan zitten omdat ze weten dat hoe dan ook hun uitkering toch niet wordt gestopt/gekort. Hier wordt in grote aantallen misbruik van gemaakt. En de leiding van Senzer is hier zeer zeker van op de hoogte. Deze doelgroep krijgt bijvoorbeeld een dure heftruckopleiding gratis aangeboden terwijl op hetzelfde moment personen die ergens 40 jaar (zonder werk vaak door faillliet bedrijf)hebben gewerkt bijvoorbeeld als vrachtwagen chauffeur moeten staan schoffelen voor hun bijstand tot ze pensioengerechtigd zijn. Deze mensen willen zó graag omgeschoold worden maar krijgen de kans niet en staan diep diep ongelukkig hun laatste werkzame jaren te verslijten in o.a de plantsoenendienst. Voor hun is geen geld. Voor de jonge gezonde statushouders die gewoon niét willen werken wel. Maar zolang het plaatje maar klopt he? Mensen die parttime een baan hebben met aanvullende bijstand , worden gedwongen deze parttime baan op te geven voor een fulltime baan via een uitzendburo ingehuurd door Senzer. Zo wordt er weer dubbel verdiend aan deze mensen. Mensen in de bijstand waarvan bekend is dat deze fraude plegen worden niet aangepakt, puur omdat Senzer dit niet aandurft en banger is voor een rechtszaak dan gerechtigheid te halen voor dit soort mensen. Binnen Senzer worden werknemers letterlijk monddood gemaakt en aan de kant geschoven. Hopelijk worden de gemeentes die nu zaken moeten doen
met Senzer eens wakker en willen ze nog meer actie! Want zo een onderzoek zelf uitgevoerd binnen de organisatie is natuurlijk gewoon een lachtertje! Een slager die zijn eigen vlees keurt!
De overbetaalde leidinggevende dekken elkaar altijd en dat zullen ze ook altijd blijven doen binnen deze organisatie!

Beantwoorden
oplichters ontmaskert

En dat leidinggevende zich consequent blijven verschuilen achter; het is de schuld van de overheid, zij hebben sociale werkplaatsen opgeheven.
Is te triest voor woorden!
Net alsof werknemers die voorheen bij Atlant of Helso werkten nu opeens gezonde mensen zijn die mee kunnen draaien in een regulier bedrijf.
Deze mensen dienen beschermt en gekoesterd te worden en niet tot de grond afgebroken zowel lichamelijk als geestelijk onder het mom van ‘sociale werkplaatsen bestaan niet meer’

Diep en diep triest!

Beantwoorden
oplichters ontmaskert

Geloof er niks van dat de problemen echt aangepakt worden bij senzer.. om de simpele rede dat de mensen daar elkaar allemaal een hand boven het hoofd houde.. liege, bedriege en dreige.. ik werk er nu al vele jaren en ik er hardstikke misbruikt.. ik had veel extra taken en ineens ben ik als vuilnis aan de gesmeten.. toen was ik alleen maar goed genoeg voor hersendodend productie werk.. want ander werk is er gewoon niet.. ze liege al vele jare dat er meer werk gaat komen maar het word alleen maar minder.. werk word heel vaak niet compleet geleverd.. of fouten gemaakt.. en maar nie te spreke over de slechte hygiene.. als je er de leiding op aan spreekt zeggen ze er iets aan te doen maar er gebeurd niks..

Het ergste vind ik hoe ze om gaan als je ziek bent.. je word gedreigd of ze beslissen zelf zonder naar de arbo te gaan want ze zeggen de wachtlijst is veels telang wanneer je moet werken of hoe te opbouwen.. en als je dit dan niet lukt krijg je nog een trap na dat ze zeggen dat je je niet aan de afspraken houdt.

Je leeft in een angst culteur.. de regels gelde alleen als het de leiding uit komt.. ik geloof er niks van dat er nu verandering komt.. gewoon een hoop leugens om te zorge dat de media straks senzer weer met rust laat en daarna gaan ze lekker verder zoals ze het al zolang gaat..

Maja ik zal wel in de problemen komen als ze erachter komen wie ik ben..

Beantwoorden

En zoals Privé hier boven schrijft is het,
maar komt de WAARHEID nu boven??
Het kan geen DAGLICHT verdragen!!
Eruit met die ROTTE APPELS en dat zijn er nogal wat!!
Samen staan we sterker
Dus Senzer medewerkers kom met je verhaal na buiten, samen kunnen we het een heel stuk aangenamer maken!

Beantwoorden

Update:
Pas eind vorig jaar kreeg B&W serieuze signalen uit de organisatie dat het niet goed zat bij Senzer

Dat en meer antwoordde B&W op de raadsvragen die de SP stelde. Hieronder de volledige antwoorden. 

 1. Vraag: Herkent het college de bevindingen in het eindrapport?
  Antwoord: Eind vorig jaar kwamen er via de ondernemingsraad van Senzer serieuze signalen uit een deel van de organisatie. Het bestuur, met daarin wethouders uit alle zeven deelnemende gemeenten, heeft in reactie daarop besloten om samen met de ondernemingsraad een intern onderzoek uit te laten voeren. De resultaten daarvan liggen nu op tafel en worden herkend door de medewerkers van Senzer. Het college heeft kennisgenomen van het eindrapport en concludeert dat er een belangrijke taak ligt bij het management van Senzer om de gesignaleerde problemen op te lossen. 
 2. Vraag: Hoe gaat het college zorgen dat de juiste stappen gezet gaan worden binnen Senzer, zodat de situatie zich verbeterd? En hoe gaat het college hierbij de vinger aan de pols houden?
  Antwoord: De verantwoordelijkheid om van Senzer weer een gezonde organisatie te maken waar zowel oog is voor de mensen als het resultaat ligt in de eerste plaats bij de directie en het management van Senzer. Uiteraard blijven zowel het bestuur als de ondernemingsraad hier nauw bij betrokken. Via het bestuur blijven ook de colleges van de deelnemende gemeenten op de hoogte.
  Overigens concludeert de onderzoeker dat er in de afgelopen maanden al stappen in de goede richting zijn gezet. Dat geeft ons vertrouwen voor de toekomst.
 3. Vraag: Is het college het met ons eens dat het verwarrend, zo niet onwerkbaar is, voor de medewerkers als de verschillende gemeente ieder een eigen kijk op de dienstverlening en uitvoering hebben? Zo ja, is het college bereid hierover in overleg te treden met de andere gemeenten, met als doel om samen tot een werkbare situatie te komen voor de medewerkers?
  Antwoord: Voor de tweede helft van 2019 staat de evaluatie van de GR Senzer op het programma; zie raadsinformatiebrief 69 (pdf) van 14 mei. Daarnaast loopt op dit moment het traject om te komen tot een sluitende meerjarenbegroting voor Senzer. Daarover hebben wij u geïnformeerd via raadsinformatiebrief 72 (pdf) van 22 mei. In beide trajecten zal de vraag op tafel komen hoe om te gaan met de opdrachtverlening vanuit de zeven gemeenten. Dit sluit aan bij de conclusie uit het nu voorliggende onderzoek dat er meer duidelijkheid nodig is over de koers van de organisatie. De algemeen directeur heeft naar de medewerkers al aangegeven dat duidelijkheid over de koers voor haar een belangrijke prioriteit is.
 4. Vraag: Is het college het met ons eens dat de gemeente de beleidskaders stelt en de regie dient te nemen, dat Senzer het door ons vastgestelde beleid daadwerkelijk uitvoert en dit voor iedereen duidelijk moet zijn? Zo ja, hoe gaat het college hier actie op ondernemen?
  Antwoord: Ja, dat zijn wij met u eens. Zie ook het antwoord op vraag 3.
 5. Vraag: Is het college het met ons eens dat niet alleen de medewerkers die betrokken zijn geweest bij dit intern onderzoek, maar alle medewerkers van Senzer zich erkend en gehoord moeten voelen?
  Antwoord: Ja, dat zijn wij met u eens. De directie van Senzer ziet dat ook nadrukkelijk als haar verantwoordelijkheid. Er zijn vanuit de directie op regelmatige basis contacten met onder andere vakbonden, ondernemingsraad, georganiseerd overleg en vertrouwenspersonen. Wanneer er signalen zijn dat mensen zich niet gehoord voelen, kunnen die daar op tafel komen. Daarnaast is de directie graag bereid het gesprek aan te gaan met mensen die naar aanleiding van dit onderzoek hun verhaal kwijt willen.
 6. Vraag: Is het college bereid om de gemeenteraad op de hoogte houden van de voortgang?
  Antwoord: Ja, daar zijn wij uiteraard toe bereid. Wij zullen via het presidium het voorstel inbrengen om de algemeen directeur van Senzer komend najaar een presentatie te laten geven in de Commissie Inwoners. Zij kan u dan vertellen over hoe zij, enkele maanden na haar indiensttreding, tegen de organisatie aankijkt en hoe zij de ontwikkeling van Senzer in de komende jaren voor zich ziet.
Beantwoorden

Ik begrijp alle negativiteit in de reacties hierboven heel goed, en toch kijk ik er anders tegen aan.

Dit onderzoeksverslag luidt een nieuwe fase in. De signalen van jaren zijn nu door een onafhankelijke partij bevestigd en de nieuwe algemeen directeur gaat ermee aan de slag.

Tijd voor een nieuwe website. Ik houd pestwerk.nl voor alle zekerheid nog even in de lucht, maar nu de klachten worden erkend, vind ik een toekomstgerichte, optimistische naam beter op zijn plaats. Daarom doe ik op

(tromgeroffel)

ZichtOpHarmonie.nl

mijn visie op de bevindingen van de onderzoekster uit de doeken.

Beantwoorden

Mijn verwachting is dat er weinig gaat veranderen. Hoe kun je het tij nu keren wanneer intimidatie er door de gehele organisatie ingebakken zit?

Werkleiders veranderen niet zomaar.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zaterdag 13 juli 2019 om 10:03:

natuurlijk wisten Burgemeester en wethouders al lang van die misstanden, maar ze keken (berust?) de andere kant op, omdat Walenberg maar bleef volhouden dat het om “een kleine, oproerkraaiende” minderheid zou gaan, die erop uit was het bedrijf in diskrediet te brengen.

Beantwoorden

Ik denk dat ze elkaar de hand boven het hoofd hebben gehouden…

Beantwoorden
Carinne van der Horst

Ben benieuwd hoe het nu verder gaat,
Ze praten, vergaderen enz enz maar wie van jullie is erbij op de werkvloer?
LOZE BELOFTES dat is Senzer.

Beantwoorden

Senzer, de naam alleen al.. vroeger kon je er kopieren internetten en raad vragen.
Nu kan je jouw naam doorgeven en je bent een nummer.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *