Buiten is het -0 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.793 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
51reacties

foto: StadsgalerijMichael Rieter van Helder Helmond stelde schriftelijke vragen aan B&W over de huisvesting van de Stadsgalerij Helmond. Deze stichting moet aan het eind van de maand uit hun pand.
Hieronder staan zijn raadsvragen (Question) voorafgegaan door zijn inleiding. Zodra we de antwoorden (Answer) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Helder Helmond zou het heel jammer vinden als er geen nieuwe huisvesting komt voor de Helmondse maquettes van de stadsgalerij. Men moet voor 1 februari a.s. het huidige pand van de gemeente aan de Heistraat verlaten omdat dit wordt verkocht. We hopen dat de gemeente wellicht een ander gemeentelijk pand ter beschikking kan en wil stellen om wederom, al is het maar tijdelijk, deze aparte objecten veilig te stellen? Mocht dat niet mogelijk zijn dan hoopt Helder Helmond dat met het netwerk van politieke partijen, raadsleden en B&W er serieus gezocht kan en gaat worden naar een ruimte voor deze typische Helmondse collectie. En middels deze open brief hopen wij anders ook anderen in de stad (of daarbuiten?) om met suggesties of zelfs oplossingen te komen. Samen staan we immers sterker. In afwachting van een hopelijk positieve reactie, die minstens tot enige hoop kan leiden voor de stichting stadsgalerij Helmond.

In de reacties hieronder staat een update.

51 reacties:

Het zijn mooi nagemaakte gemaakte gebouwen! Maar is het aan de burgers om dat te betalen? Is toch een particulier initiatief? Ik zou zeggen, er staan winkelpanden genoeg leeg in de Veestraat waar ze in zouden kunnen. Doe daar eens rondvraag.

Beantwoorden

zou het geen idee zijn om deze samen met bij het Edah museum en het draaiorgel museum te zetten in de oude van Gent en Loos loods, bij het spoor.
daar is denk ik op de 2 verdieping van het gebouw wat aan die loodsen staat nog wel wat ruimte vrij. Dan zitten de dingen over Helmond wel mooi bij elkaar in 1 gebouw.

Beantwoorden
Weer eens wat anders

zou het geen idee zijn om deze samen met bij het Edah museum en het draaiorgel museum te zetten in de oude van Gent en Loos loods, bij het spoor.
daar is denk ik op de 2 verdieping van het gebouw wat aan die loodsen staat nog wel wat ruimte vrij. Dan zitten de dingen over Helmond wel mooi bij elkaar in 1 gebouw.

Beantwoorden

Zo’n 25 jaar geleden heeft een man Pea Park ten toon gehad in het kasteel. Die oude man kwam elke dag braaf alles vertellen over zijn bouw werk.
De man overleed… op bijna 100 jaar en de macette verdween. Dood zonde… zo iets zou toch in het kasteel moeten kunnen… in Helmond… over Helmond…

Beantwoorden

Zoiets moet de gemeente tentoonstelle en in ere houden wat dat ook kost. Handwerk en prachtig

Beantwoorden

Bij het nieuwe computermuseum in de Kluisstraat, in het vroegere pand van Bristol zal zeker wel plaats zijn, dat is heel erg groot.

Beantwoorden

Ik sta versteld dat dit een onderwerp van gesprek is, lijkt me toch niet moeilijk iemand te vinden die het wil huisvesten? Kan toch ook een particulier zijn?

Beantwoorden

Ik hoop dat de gemeente Helmond anders met cultuur omgaat als Den Haag.

Beantwoorden

De bovenste etage van de bieb is een goede lokatie, deze staat toch maar leeg.

Beantwoorden

De gemeente Helmond heeft door sloop zoveel moois om zeep geholpen. Moet dit nu ook langzaam via een achterdeur verdwijnen?
Helmond zou zich moeten schamen om zoveel geschiedenis die hier in realiteit is gemaakt niet te waarderen.
Er is zoveel leegstand in de stad en dan is hier geen plaats voor? Onbegrijpelijk.

Beantwoorden

Hopelijk mag dit blijven bestaan, en een mooi en blijvend, plekje krijgen in Helmond.
Waar mensen hart en ziel ingestoken hebben. Alles verdwijnt, laat dit prachtigs ergens stralen, en dat het tot zijn recht komt.

Beantwoorden

Moet wel behouden blijven .ik schaam me af en toe om Helmondse te zijn .ze doen maar raak zonder verstand .kom op mensen .behoud zo iets moois.er is al zo veel oudheid weg ..

Beantwoorden
Hetty van der Kuijlen

Mooiste plek in ,t kasteel

Beantwoorden

Ik heb zoveel moois gezien toen ik 43 jaar geleden in Helmond kwam wonen , waarvan al veel verdwenen is. Oude fotos van gebouwen gezien die al gesloopt zijn. Dit , waar hart en ziel en zoveel werk inzit , zou een eervol onderkomen moeten krijgen. Het is het verleden van Helmond dat je nergens anders meer kunt vinden en daarom van onschatbare waarde .

Beantwoorden

En het industrieel erfgoed ook samen met al het moois wat hier is beschreven samen op een locaatie zoals de van Gend en Loos locatie.

Beantwoorden

Kasteel museum ?????

Beantwoorden

ik mocht een aantal jaren mensen rondleiden in de stadsgalerij. Een uniek stukje oud Helmond voor jong en oud Een stuk educatie wat niet kan en mag verdwijnen . Dit MOET een nieuwe plek krijgen ter ere van twee prachtige mensen die dit tot stand hebben gebracht

Beantwoorden
jeanne van de Kerkhof

Zonde als dit mooie Helmonds handwerk verloren gaat.

Beantwoorden

En wat denkt men over de schilderijen. Prachtig helmond uitgebeeld door loes Ruland. Die moeten ook nog een plaatsje krijgen

Beantwoorden

@Ineke Oversier op woensdag 8 januari 2020 om 08:37:

Voor wie de eerste 18 schilderijen van karakteristieke Helmondse panden door Loes Rüland wil bekijken, verwijzen we graag naar haar galerij op de weblog.

Beantwoorden

Update:
Gemeente verleent geen medewerking aan de huisvesting van Stadsgalerij
Helder Helmond vraagt in bovenstaande brief aandacht voor de situatie van Stichting Stadsgalerij Helmond. Concreet werd daarin 1 vraag gesteld aan B&W. Kan en wil de gemeente wellicht een ander gemeentelijk pand ter beschikking stellen om wederom, al is het maar tijdelijk, deze aparte objecten veilig te stellen? B&W heeft daarop het volgende antwoord gegeven dat je hieronder in zijn geheel kunt lezen. 

Als eerste willen wij opmerken dat ons college kennis heeft genomen van het overlijden van de heer Van Neerven, maker van de maquettes en dat we meeleven met de familie en de stichting.
.
Ons college heeft eerder een verzoek van Stichting Stadsgalerij Helmond ontvangen over de huisvestingssituatie. Toen was de vraag om opgenomen te worden in het Van Gend en Loos gebouw. In de collegevergadering van 10 juli 2018 hebben wij daarover een besluit genomen en dit per brief van 11 juli aan de stichting laten weten.
.
Wij hebben besloten om geen structurele medewerking te verlenen aan de huisvesting van Stadsgalerij Helmond. Wel werd tijdelijk het pand aan de Heistraat beschikbaar gesteld.
.
De brief van Helder Helmond geeft geen aanleiding om op deze besluitvorming terug te komen. Net als u hebben wij waardering voor alle tijd en energie die is gestoken in het maken van de maquettes. Wij zien de collectie, met alle respect voor de uren die er in zijn gestoken en het bijzondere resultaat, toch op de eerste plaats als het resultaat van een hobby en liefhebberij. Het kan niet worden aangemerkt als een museale collectie. De maquettes zijn weliswaar een weergave van verdwenen gebouwen in Helmond, maar dat betekent niet automatisch dat ze in een museum thuis horen. Zo zijn andere Helmonders bezig met het schilderen van Helmondse taferelen, dichten over Helmond, etcetera. Het tentoonstellen van het resultaat zien wij niet als een gemeentelijke verantwoordelijkheid, ook niet in financiële zin. Het eindigen van de tijdelijke huisvesting in de Heistraat betekent dan ook dat de stichting zelf voor een alternatieve oplossing zal moeten zorgen.
.
Het huisvesten van de maquettes in de Heistraat was een tijdelijke oplossing; de Stichting was daarvan op de hoogte. Onlangs hebben wethouders Van den Waardenburg en Maas een bezoek gebracht aan de Stadgalerij. Daarbij is waardering uitgesproken voor alle inzet van de stichting en de heer Van Neerven in het bijzonder, en daarbij is nogmaals aangegeven dat de gemeente niet opnieuw voor huisvesting zal zorgen. Over het definitief eindigen van de huurovereenkomst zal nog ambtelijk contact worden opgenomen met de Stichting. Tevens is de suggestie gedaan om bijvoorbeeld in gesprek te gaan met partners in de stad, zoals verzorgingshuizen

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 16 januari 2020 om 15:55:

In het kasteel zou een mooi optie zijn of in het museum

Beantwoorden

Of in een van de vele leegstaande panden in het centrum!

Beantwoorden
Hans van de Vijfeijken

Belachelijk pfff

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op donderdag 16 januari 2020 om 15:55:

Waardeloos

Hart en ziel zit hierin

Gemeente helmond mag zich weer gaan schamen

Beantwoorden

In de bieb of Edah museum

Beantwoorden

Schandalig er is plaats genoeg

Beantwoorden

Kan de openbare bibliotheek niet tijdelijk uitkomst bieden?

Beantwoorden

Te triest voor woorden.
Bakken met geld naar onvoorstelbaar Havenplein project, maar voor zoiets helaas.

Beantwoorden

Even egoïstisch als de regering. Niet wat de mensen willen. Nee, wat zij in hun bolle hoofd halen. De Helmondse mens houdt van nostalgie, van alles wat de gemeente al moedwillig heeft laten afbreken.

Beantwoorden

Zet ze voor het raam in alle lege winkels, lichtje erin dan hebben we tenminste wat te kijken in plaats van dichtgeplakte ramen.

Beantwoorden

Het slaat nergens op er zijn genoeg plaatsen waar dat neer gezet kan edah museum daar zou het ook mooie bij staan het nostalgie van helmond
het zou zonde zijn dat het ergens in een kast /berghok wordt gezet

Beantwoorden

ik vind dit echt niet netjes meneer is pas overleden,, wat maakt dat nou uit om n klein pandje voor de mooie maqettes te geven,,, meneer en mevr zo heb ik ooit gelezen hebben heel veel uurtjes er in gestopt,,, toch zonde om zomaar weg te doen er staan zoveel panden leeg …..er zal best wel ergens iets zijn waar het neergezet kan worden ,,,nou burgemeester Blanksma geef n ruimte over n hele tijd denkt u wat ben ik blij dat we de mooie kunstwerkjes nog hebben leuk voor volgende generaties om te kijken hopelijk word dit ook gelezen en er iets mee gedaan dank je wel

Beantwoorden

Wie beslist in Helmond gemeente bestuur of gemeenteraad? Of luisteren ze daar ook niet naar.

Beantwoorden

Zoals ik al eerder zei…gemeente Helmond bestaat voor het merendeel uit “niet-helmonders”…dus wat geven zij erom?…

Beantwoorden

Niet normaal dat hier geen plek voor is bij de gemeente,

Beantwoorden

Tja, mensen, er is weliswaar plaats genoeg, maar plaats kost ook geld..inrichting ,allerlei voorwaarden en eisen, en dan openbaar toegankelijk houden.

Ik denk zelf ook in de richting van veel ouderenhuizen; daar worden dit soort uitstallingen erg gewaardeerd.

Beantwoorden

Alle mooie oude panden in Helmond zijn afgebrokem met toestemming van de gemeente. Dat wat overblijft zijn herinneringen en maquettes. Schaam je diep gemeente Helmond dat je niet mee wil werken aan een goede blijvende plek voor de maquettes die met zoveel liefde zijn gemaakt.

Beantwoorden

Schandalig ????

Beantwoorden

Natuurlijk niet kunnen ze niet borrelen ????en kost niet teveel geld kunnen ze niks verdoezelen, aan wethouders. Schandalig, handwerk wordt niet gewaardeerd door de gemeente helmond, en o ja komt dat onze burgemeester van echte helmonders houdt????????????

Beantwoorden

Niet te geloven ????

Beantwoorden

Het is schandalig wat ze nu weer doen wat een zware klap voor de weduwe zij ware beide zo trots op wat ze maakten

Beantwoorden

Waarom doen jullie niet het edha museum /maquettes+schilderijen /orgel museum
In een maken en daar het helmonds nostalgie museum van maken dan is het heel probleem opgelost

Beantwoorden

Hartstikke knap gemaakt en er zal veel liefde en tijd in gestoken zijn maar ik snap best dat de gemeente dit standpunt inneemt. Hobbywerkjes zonder historische of culturele waarde kunnen prima bij particulieren op zolder of in de schuur. Dat hoeft niet met gemeenschapsgeld.

Beantwoorden

waardering ?? denk het van niet!! Harteloos is meer het juiste woord!!

Beantwoorden

Afbraakstad, synoniem voor Helmond.
Er moet toch wel ergens een plekje zijn om het onder te brengen. Maar er is geen échte wil bij Gemeente Helmond. Foei, foei!!

Beantwoorden

Ik zou zeggen, veilen die inboedel…eens zien wat de klagers hier te bieden hebben.
Verder wat Roland zegt..

Beantwoorden

Zou een goed idee zijn als Helder Helmond iets doet met al deze steunbetuigingen aan de Stadsgalerij en die bijvoorbeeld aanbiedt aan de burgemeester Blanksma. Zij weet niet hoeveel Helmonders ze nu pijn doet.

Piet de Wilde mede namens mijn vrouw (die het bericht zag bij Je bent Helmonder)

Beantwoorden

Misschien heeft de burgemeester nog een kamertje vrij in haar VILLA.
Of in het boscotondo dat is toch te klein voor al die ambtenaartjes
Stelletje *** volk

Beantwoorden

Wat moeten die nabestaanden dan met deze prachtige maquettes?!? Maak potverdorie ergens plaats voor deze prachtstukken

Beantwoorden

Schandalig gewoon. !!!????

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *