7reacties

Helmond te klein voor aantal raadszetels

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in Helmond

Helmond moet snel uitgroeien tot een stad van meer dan 200.000 inwoners. Althans, afgaande op het aantal raadszetels dat de politieke partijen zichzelf toedelen. Als we hun voorspellingen optellen, komen we uit op een gemeenteraad van niet minder dan 56 leden. Een aantal dat in Nederland niet voorkomt omdat dit het maximum van 45 ruim overschrijdt. Voor dat laatste aantal heb je 200.001 inwoners nodig.
Het meest optimistisch is nieuwkomer TON die zichzelf van 0 op 6 zetels ziet komen. GroenLinks en D66 zijn relatief bescheiden met een groei van 1 naar 3. Dat de VVD zichzelf ziet groeien, zal iemand die de landelijke ontwikkelingen bijhoudt niet verbazen. CDA en TON zitten dan meer op de wip. Grootste optimist is misschien wel de PvdA die zich zowel landelijk als in Helmond in een moeilijke positie heeft gemanoeuvreerd. Ondanks dat, denken de partijbonzen toch op 8 zetels uit te komen, slechts 1 minder dan nu. En op 2 of 1½ wethouder, zoals PvdA'er Lodewijk den Breejen ons schreef.
Theo van Mullekom reageert dan realistischer: "Helmond Aktief doet niet aan luchtfietserij. Als ik alle verhalen in de wandelgangen hoor, heeft Helmond naar alle waarschijnlijkheid misschien wel 49 zetels te verdelen in plaats van de 37 die er werkelijk te verdelen zijn. Velen rekenen zich nu al rijk, terecht?????" Dat hij met zijn 49 nog aan de voorzichtige kant zat, blijkt uit bijgaande tabel waarin we de (maximale) voorspellingen op een rij gezet hebben.
Eveneens voorzichtig is Rudi van der Made van GroenLinks: "Wij verwachten in maart 2010 te groeien. We hebben nu 1 zetel, dus we verwachten 2 zetels of meer. We hopen op 3 zetels."
Optimistisch is ook Berry Smits van Helmondse Belangen: "Ons doel is méér als 2. Uitgangspunt is mogelijk terug naar het niveau van 2002 (en deelname in coalitie)."
Aangezien er in Helmond nog steeds maar 37 zetels te verdelen zijn, zullen over ruim 2 maanden heel wat mensen en partijen teleurgesteld zijn… Trouwens, veel meer zitplaatsen zijn er ook niet te maken in de raadszaal.