15reacties

PvdA keert niet terug in college

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in Helmond

De PvdA keert niet terug in het college. Dat maakte informateur Frans Stienen (CDA) zojuist bekend. Het nieuwe college gaat bestaan uit 2 wethouders van het CDA, 1 van de VVD en 2 van de gelegenheidscombinatie SDOH, Helmondse Belangen en D66. De 3 laatste partijen gaan als 1 fractie optreden.
Stienen neemt 2 weken de tijd om met deze partijen een collegeprogramma op te stellen, de portefeuilles te verdelen en daarna daar personen bij te zoeken. Daarbij is ‘alles onderhandelbaar’, om te beginnen de indeling van de portefeuilles.
De voornaamste reden waarom Stienen besloten heeft niet met de PvdA in zee te gaan, is dat hij de huidige fractie van deze partij ‘niet stabiel’ genoeg vindt. Bovendien vormde de coalitie van de afgelopen 4 jaar geen team en vertoonde niet voldoende cohesie. Voorzitter Gerard Meijer van de PvdA vindt dat spijtig. Volgens hem heeft de PvdA nooit serieus bij Stienen aan tafel gezeten. De PvdA beraadt zich op de situatie.
Een College met de ‘stoplicht-samenwerking’ SP, Helder Helmond en GroenLinks bleek volgens informateur Stienen onmogelijk omdat deze 3 partijen onderling te veel verschillen. De nu beoogde coalitie heeft een raadsmeerderheid van 20 zetels.