Buiten is het 26 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.041 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
15reacties

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in Helmond

De PvdA keert niet terug in het college. Dat maakte informateur Frans Stienen (CDA) zojuist bekend. Het nieuwe college gaat bestaan uit 2 wethouders van het CDA, 1 van de VVD en 2 van de gelegenheidscombinatie SDOH, Helmondse Belangen en D66. De 3 laatste partijen gaan als 1 fractie optreden.
Stienen neemt 2 weken de tijd om met deze partijen een collegeprogramma op te stellen, de portefeuilles te verdelen en daarna daar personen bij te zoeken. Daarbij is ‘alles onderhandelbaar’, om te beginnen de indeling van de portefeuilles.
De voornaamste reden waarom Stienen besloten heeft niet met de PvdA in zee te gaan, is dat hij de huidige fractie van deze partij ‘niet stabiel’ genoeg vindt. Bovendien vormde de coalitie van de afgelopen 4 jaar geen team en vertoonde niet voldoende cohesie. Voorzitter Gerard Meijer van de PvdA vindt dat spijtig. Volgens hem heeft de PvdA nooit serieus bij Stienen aan tafel gezeten. De PvdA beraadt zich op de situatie.
Een College met de ‘stoplicht-samenwerking’ SP, Helder Helmond en GroenLinks bleek volgens informateur Stienen onmogelijk omdat deze 3 partijen onderling te veel verschillen. De nu beoogde coalitie heeft een raadsmeerderheid van 20 zetels.

15 reacties:

Als geen ander kan ik zeggen als onderhandelaar namens Helder Helmond dat ik vanaf donderdagmorgen 4 maart bezig ben geweest met een andere variant dan waarmee CDA en VVD thans in zee gaan namelijk de combinatie (SDOH, D66 en HB).
Op mijn initiatief hebben Rudi vd Made (GroenLinks) en Eric de Vries (SP) bekeken of wij met drie partijen een alternatief konden vormen voor de combinatie. Dat hebben we afgelopen vrijdag alle drie afzonderlijk neergelegd bij de informateur Frans Stienen. Waarbij wij overigens alle 3 óók de PvdA (nog altijd de 2e partij van de stad) samen met ’n 4e partij als mogelijke 3e optie zagen; maar dat terzijde.
Afgelopen zaterdag dachten we dat we afgeserveerd zouden worden máár niets was minder waar! We werden met z’n driëen gezamenlijk uitgenodigd voor een tweede ronde en wel gisteren-middag samen met CDA én VVD. Zondagavond hebben we met de 3 partijen samen in de Molenstraat 95 e.e.a. voorbereid. Het was zowel die avond als gisteren een boeiend gesprek maar ook geen makkelijk gesprek vanwege o.a. een paar nadrukkelijke wensen.
Reden waarom (in)formateur Frans Stienen mij zojuist meedeelde nadat vanmiddag óók nog een gesprek met de PvdA (3e optie)had plaatsgevonden, te gaan voor de combinatie.
Kan ik vanavond in alle rust naar de raadsvergadering waarin afscheid wordt genomen van de scheidende (hetzij niet herkozen hetzij eerder zelf al te hebben aangegeven niet terug te willen keren) raadsleden.

Beantwoorden

Slechte zaak dat het CDA niet eens echt wil praten met de tweede partij van Helmond. Hoogmoed… Of willen ze gewoon de linkste partij zijn in het bestuur…

@Michael Rieter:
Leuk om eens te lezen hoe dat gaat met zo’n gesprekken voor het bestuur van Helmond.

Beantwoorden

@Johan
Ik adviseer je om wat beter te lezen, Michael benadrukt duidelijk dat niet verwacht had nog te worden uitgenodigd en dat is wel gebeurd. Samen met de andere twee partijen. Dus ze hebben wel degelijk gepraat, alleen heeft de afgelopen vier jaar geleerd dat het CDA en de PvdA te weinig op een lijn zitten betreffende bepaalde kwesties.

Beantwoorden

@Rob
Bedankt voor je advies, beter lezen is inderdaad belangrijk. 😉
In mijn eerste alinea had ik het over de PvdA, in de tweede alinea over de gesprekken die Michael Rieter (de lijsttrekker van Helder Helmond) had met Frans Stienen en de SP en GroenLinks. Zo’n openheid hoor je normaal nooit.

Beantwoorden

Gisterenavond hoorde ik trouwens dat de fractieleidster van het CDA, Magreet de Leeuw, waarschijnlijk ook wethouder wordt. Niet zo vreemd vond ik. Of het klopt weet ik niet, maar die persoon zei toen meteen: “Niet om haar kwaliteiten maar omdat ze niet geliefd is in der fractie door hoe ze de CDA-fractie leidde en er zo dus niet meer inkomt.” Ik hoop maar dat het kwaaie roddel is, omdat ik altijd dacht dat wethouders juist hele goede bestuurders zouden moeten zijn.

Beantwoorden

Ik acht die kans klein dat mevrouw de Leeuw wethouder wordt, volgens mij heeft zij zelf vaak uitgesproken dat ze zich liever als fractievoorzitter blijft presenteren.

Beantwoorden

Dat de PvdA een probleem heeft, is al minstens duidelijk sinds de lijst van kandidaten werd samengesteld. Dat het in het 'oude' College geen koek en zopie was zelfs nog langer. Maar misschien loopt (in)formateur Stienen wel een beetje te hard van stapel door de PvdA buiten te houden en een gelegenheidscombinatie binnen te halen. Zowel in Helmondse Belangen als in D66 begint het gemor al. De enige die tevreden mag zijn, is de SDOH en in het bijzonder Peter Tielemans. Hoe lang houdt die combinatie dus stand, is de vraag. Een andere vraag is wie de tweede CDA-wethoud(st)er wordt. Daarover staan ze binnen het CDA ook nog lang niet op één lijn.
Intussen likt de Helmondse PvdA haar wonden en 'beraadt zich' op wat er mis ging. Dat is nogal wat maar theoretisch hebben ze daar nu vier jaar voor, tot de volgende raadsverkiezingen. Tenminste, als CDA'er Frans Stienen nu wel een stabiel team vol cohesie bij elkaar krijgt. En dat zou wel eens moeilijker kunnen zijn dan nu lijkt.

Beantwoorden

@Jean Cat: om aan het gemor van Helmondse Belangen en D66 een eind te maken kan Stienen kiezen voor de combinatie; CDA,VVD,SDOH en Helder Helmond. Dat levert ook een meerderheid op en doet recht aan de winst van Helder Helmond.

Beantwoorden

Ik vind het nu wel raar dat het CDA de schuld aan de PVDA geeft voor het ontbreken van een eenheid binnen het college. Stienen himself blonk nou zelf ook niet bepaald uit in het samenwerken en zorgen dat de neuzen de zelfde kant op stonden.
Dat de PVDA uitgesloten zou worden heeft denk ik meer te maken met de rommel in de partij. Ik zie bij de PVDA totaal geen eenheid en zeker niet na die rare verkiezingsuitslag.
De keus die Michael Rieter wilde maken is geen slechte, alleen het CDA is dan bang om in het nauw gedreven te worden door een sterk links blok.
Ik ben bang dat dit college weer de speren richt op stadsverfraaïng ipv de echte problen oa de WMO. Daar zou een combinatie van GL SP en HH prima voor kunnen zorgen.

Beantwoorden

@Jean Cat
Dat Stienen wel eens te hard van stapel gelopen zou kunnen hebben was ik met je eens totdat ik vandaag het intervieuw las met PvdA-voorzitter Meijer in het ED. Je vraagt je af waar zo’n man mee bezig is. Nagenoeg je hele nieuwe fractie als randdebielen wegzetten en je partijgenoten, die de lijst hebben vastgesteld, achterlijk stemgedrag verwijten.
Zou me niks verbazen als dit artikel wel eens het begin van een prachtig koningdrama zou kunnen worden, waar de landelijke PvdA niet blij mee zal zijn.
Stienen zal zich ongetwijfeld vergenoegd in de handen wrijven over zoveel politiek onbenul.

J. Zorgeloos

Beantwoorden

@Niels…..zeker weten? Lees de stukken er maar eens op na.

Beantwoorden

@frans, dat is meer een onderbuik gevoel wat ik aan heel de kwestie overhoud.

Beantwoorden

Mensen zo is het al jaren met de PvdA Helmond een beschaming voor de partij op zich en voor de Helmondse politiek. En daar is niemand anders verantwoordelijk voor dan de PvdA Helmond zelf en dan met name de mensen die je vier jaar niet op het toneel ziet en zich weer gaan mengen wanneer er een nieuwe lijst moet komen. En dan vervolgens gerenommeerde mensen als Ibrovic en De Jager belachelijk wegzetten op de lijst en dat is niet voor het eerst in de geschiedenis van de PvdA Helmond. Wanneer je een kritische noot uitslaat over bepaalde standpunten, willen ze maar een ding en dat is je uit de partij werken.

Beantwoorden

Nieuwe college van B&W gemeente Helmond is bekend
Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van gemeente Helmond is bekend. De coalitiepartijen CDA, VVD en de gezamenlijke fractie SDOH-D66-Helmondse Belangen zijn tot overeenstemming gekomen over de samenstelling van het college en de verdeling van de wethoudersportefeuilles.
Vanmiddag om 16.00 uur presenteert formateur Frans Stienen de samenstelling van het nieuwe college.

Bron: gemeente Helmond

Beantwoorden

Dat hebben ze dan best snel gedaan. Ben benieuwd wie de wethouders worden. Formateur Stienen natuurlijk, en van de Heuvel van D’66 lijkt me ook logisch.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *