5reacties

TV-debat is preken voor eigen parochie

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in HelmondDe verschillen tussen de politieke partijen moet je met een loep zoeken. Het verschil zit in de details. Dat bleek weer eens tijdens het ‘grote Helmondse televisiedebat’ waarvoor vanmiddag de opnamen gemaakt zijn in de Fonkel. Alle lijsttrekkers deden hun best zich te profileren maar de overeenkomsten (b)lijken groter dan de verschillen. Zeker met de 10 tot 20 miljoen euro die Helmond vanaf volgend jaar structureel moet gaan bezuinigen. ‘Investeren en bezuinigen’ was dan ook het thema van dit debat.
Bezuinigen kan door alle grootse plannen wat later, meer bescheiden of helemaal niet uit te voeren, zo stellen vrijwel alle leiders voor. “Helmond neemt te veel hooi op haar vork,” zoals Peter Tielemans (SDOH) het formuleerde. Dan gaat het over plannen voor het verdubbelen van het aantal vierkante meters winkels in het centrum, het ontwikkelen van de kanaalzone en de nieuwbouw op Suytkade. Wat in ieder geval op de zeer lange baan geschoven gaat worden, is het idee een groot themapark rond industrieel erfgoed te gaan inrichten. Wel blijft het verbeteren van het stadscentrum en Helmond-West belangrijk.
Weinig nieuws dus in dit door Stadsradio Helmond georganiseerde debat. Opvallend is wel dat vrijwel alle sprekers Trots (op Nederland) fel aanvielen, hoewel hun standpunten op allerlei gebieden dicht bij die van genoemde Tielemans en zelfs Rieter (Helder Helmond) zitten.
Van Michael Rieter komt het voorstel de Helmondse cultuur beter te verkopen om zo geld in het laatje te brengen, bij voorbeeld door het invoeren van toeristenbelasting. Ander punt van discussie: bezuinig je meer door ambtenaren te ontslaan en werk uit te besteden of is uitbesteden juist veel duurder dan zelf kennis in huis hebben en houden?
Opvallend was ook dat D66’er Jan van den Heuvel wel alle andere partijen vraagt hoe ze miljoenen willen bezuinigen (“bezuinigen doet pijn”) maar zelf niet verder komt dan ambtenaren aan het werk zetten om nog eens met een (grove) stofkam door de begroting te gaan. Bezuinigen doet pijn maar waar D66 die pijn wil leggen blijft onduidelijk.
Wie de meeste indruk maakte tijdens het debat, is moeilijk te zeggen. De debatten blijven toch voornamelijk preken voor eigen parochie. Opvallend is wel dat elkaar vliegen afvangen al snel gaat ten koste van de inhoud. Of de prijs moet naar Theo van Mullekom (Helmond Aktief) gaan, die die met zijn humor en inzet zoals gebruikelijk de show stal en daarmee een vaste plaats in de raad verdient voor de rest van zijn leven. Wie het allemaal zelf wil zien, het debat wordt volgend weekeinde uitgezonden op Kanaal Helmond.