Buiten is het 16 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 107.918 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in HelmondDe verschillen tussen de politieke partijen moet je met een loep zoeken. Het verschil zit in de details. Dat bleek weer eens tijdens het ‘grote Helmondse televisiedebat’ waarvoor vanmiddag de opnamen gemaakt zijn in de Fonkel. Alle lijsttrekkers deden hun best zich te profileren maar de overeenkomsten (b)lijken groter dan de verschillen. Zeker met de 10 tot 20 miljoen euro die Helmond vanaf volgend jaar structureel moet gaan bezuinigen. ‘Investeren en bezuinigen’ was dan ook het thema van dit debat.
Bezuinigen kan door alle grootse plannen wat later, meer bescheiden of helemaal niet uit te voeren, zo stellen vrijwel alle leiders voor. “Helmond neemt te veel hooi op haar vork,” zoals Peter Tielemans (SDOH) het formuleerde. Dan gaat het over plannen voor het verdubbelen van het aantal vierkante meters winkels in het centrum, het ontwikkelen van de kanaalzone en de nieuwbouw op Suytkade. Wat in ieder geval op de zeer lange baan geschoven gaat worden, is het idee een groot themapark rond industrieel erfgoed te gaan inrichten. Wel blijft het verbeteren van het stadscentrum en Helmond-West belangrijk.
Weinig nieuws dus in dit door Stadsradio Helmond georganiseerde debat. Opvallend is wel dat vrijwel alle sprekers Trots (op Nederland) fel aanvielen, hoewel hun standpunten op allerlei gebieden dicht bij die van genoemde Tielemans en zelfs Rieter (Helder Helmond) zitten.
Van Michael Rieter komt het voorstel de Helmondse cultuur beter te verkopen om zo geld in het laatje te brengen, bij voorbeeld door het invoeren van toeristenbelasting. Ander punt van discussie: bezuinig je meer door ambtenaren te ontslaan en werk uit te besteden of is uitbesteden juist veel duurder dan zelf kennis in huis hebben en houden?
Opvallend was ook dat D66’er Jan van den Heuvel wel alle andere partijen vraagt hoe ze miljoenen willen bezuinigen (“bezuinigen doet pijn”) maar zelf niet verder komt dan ambtenaren aan het werk zetten om nog eens met een (grove) stofkam door de begroting te gaan. Bezuinigen doet pijn maar waar D66 die pijn wil leggen blijft onduidelijk.
Wie de meeste indruk maakte tijdens het debat, is moeilijk te zeggen. De debatten blijven toch voornamelijk preken voor eigen parochie. Opvallend is wel dat elkaar vliegen afvangen al snel gaat ten koste van de inhoud. Of de prijs moet naar Theo van Mullekom (Helmond Aktief) gaan, die die met zijn humor en inzet zoals gebruikelijk de show stal en daarmee een vaste plaats in de raad verdient voor de rest van zijn leven. Wie het allemaal zelf wil zien, het debat wordt volgend weekeinde uitgezonden op Kanaal Helmond.

5 reacties:

Politiek debat terug van weggeweest

De politieke debatten vliegen je dit jaar om de oren, zoals een collega het onlangs zei. Vier jaar geleden kreeg Helmond met moeite één stadsbreed verkiezingsdebat van de grond. Dit jaar zijn het er zeker een stuk of tien. Zelfs op televisie, voor het eerst in ruim 20 jaar. Is Helmond meer politiek bewust geworden of is dit een laatste wanhoopsoffensief van de democratie? Terug naar de stemplicht zou ik bijna zeggen.
En als we toch bezig zijn: waarom niet voortaan verkiezingen combineren? Op één dag kiezen voor gemeente en Tweede Kamer? Daar kunnen dan ook nog wel de Eerste Kamer, Waterschappen en waar moeten we tegenwoordig overal voor kiezen bij. Stuk makkelijker en goedkoper. 'Kiezen' is toch de leuze van deze tijd. En net als bij gas, water, energie of ziektekosten, valt er verdraaid weinig te kiezen.
Hoe dan ook, het openbare politiek debat is in Helmond helemaal terug van weggeweest. Zelfs dit hele weekeind op tv, waar ik gefascineerd naar heb zitten kijken. De debatten worden dit jaar zelfs een beetje te veel, heb ik links en rechts al horen verzuchten. Misschien is er zoetjesaan wel sprake van metaalmoeheid. Want van wat ik her en der lees of hoor, worden daar soms wel rare dingen verteld. Of juist hele mooie. Ik geeft u een kleine bloemlezing. Altijd goed voor het gezelschapsspel: Wie heeft dat gezegd?
– We gaan veel meer beperkt preventief fouilleren
– Bestuurders let op, het zou wel eens mis kunnen gaan
– Helmond is groot genoeg
– We gaan voor de meest mogelijke minimale oplossing
– Is dit wenselijk, haalbaar of nodig?
– De SP wordt een traditionele partij
– Onze ambtenaren hebben te weinig binding met de stad
– Op sport ga ik niet bezuinigen
– Bezuinigen is pijn doen
– Ik ben het absoluut niet met je oneens
– Minder beleid, meer uitvoering
– Weg met de troetelsubsidies
– Ik verkoop elke dag harddrugs, namelijk alcohol
– Bij al die aandacht voor jongeren vergeten we de ouderen.
– Hij stelt 't helder (ook: denktank, teddybeer of luis in de pels)
– Jongeren zitten te wachten tot de politiek het voor hen oplost
– Wij zijn de dupe van jullie onderwijssysteem
– Ze zeggen allemaal hetzelfde
– Wij als [vul maar een partij in]…
– Onderscheidend vermogen nihil
– Jullie zijn bijna coalitie-fähig

Samen met stemwijzers die me allemaal heel verrassende kanten opsturen, wordt het beeld van de politiek er wat mij betreft alleen maar chaotischer op. Als dat u ook overkomt: veel succes op 3 maart!

Beantwoorden

@Jean Cat:
De uitspraak:
– Ik verkoop elke dag harddrugs, namelijk alcohol
zal wel van Geert Blenckers van GroenLinks en het Muziekcafé zijn.

Beantwoorden

@Pieter,
Hartstikke goed! Jammer dat dit geen prijsvraag is. Wie biedt er meer?

Beantwoorden

Ehm, ik ben bij de meeste debatten aanwezig geweest, maar weet ze toch niet allemaal te plaatsen . . . toch een aantal:

“beperkt preventief fouilleren”: Michael Rieter

“Helmond is groot genoeg”: Rudi van der Made

“De SP wordt een traditionele partij”: Jan van den Heuvel

“Op sport ga ik niet bezuinigen”: Frans Stienen

“Bezuinigen is pijn doen”: Jan van den Heuvel

“Ik ben het absoluut niet met je oneens”: Yvonne van Mierlo

“Minder beleid, meer uitvoering”: Seyit Yeyden

“Weg met de troetelsubsidies”: Peter Tielemans

Hij stelt 't helder (ook: denktank, teddybeer of luis in de pels): Prem en anderen over Theo van Mullekom

“Jongeren zitten te wachten tot de politiek het voor hen oplost”: Margreet de Leeuw

“Wij zijn de dupe van jullie onderwijssysteem”: Prem

“Ze zeggen allemaal hetzelfde”: ROC leerling

“Wij als Helmondse Belangen”: dat moet dan inderdaad Berry Smits geweest zijn

Beantwoorden

@ Rudi,
Nou Rudi, je bent het beste jongetje uit de klas of hebt in ieder geval verdraaid goed opgelet. Laten we zeggen dat de prijs een stevige verkiezingswinst voor GroenLinks wordt…. Tenzij iemand je nog klopt…

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *