Buiten is het 4 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 104.156 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
28reacties

Uitbreiden van het theater in de Onze Lieve Vrouwekerk (OLV), een groot commercieel theater op Suytkade in combinatie met de OLV-kerk, of toch een nieuw theater bouwen in het centrum. Dat zijn volgens B&W de 3 mogelijkheden voor het permanente theater over een aantal jaar.
Wat ooit theater ‘t Speelhuis was werd eind december 2011 verwoest door een brand. Sinds begin dit jaar zit in de OLV-kerk het tijdelijk theater. Voor het permanente theater heeft de gemeente onderzocht of er private partijen zijn die een theater willen ontwikkelen. Ook is gekeken wat financieel haalbaar is met de beschikbare middelen (de brandverzekering plus de jaarlijkse gemeentelijke subsidie).
Aan de gemeenteraad is het nu om te beslissen welke van de 3 mogelijkheden verder wordt uitgewerkt. Op maandagavond 23 september hebben zij daarover een openbare commissievergadering. Begin 2014 geeft B&W dan een concreet voorstel van de gekozen mogelijkheid.

 1. Uitbreiden theater in Onze Lieve Vrouwekerk
  Hierbij wordt het het tijdelijke theater in de OLV-kerk het permanente theater van onze stad. Het gebouw en schoolplein van de Mariaschool worden betrokken bij de uitbreiding van het theater. Het vernieuwde theater wordt dan uitgebreid met een kleine zaal, horeca, een buitentheater en een ruimere foyer. Marktpartijen BMC en BAM Utiliteitsbouw dienden hiervoor samen een voorstel in.
 2. Groot commercieel theater op Suytkade
  Fitland en Green Invest legden een voorstel op tafel voor een groot theater voor commerciële programmering, als onderdeel van het Fitlandcomplex op Suytkade. De initiatiefnemers denken daarbij aan langlopende producties. Ook een klimwand, fitness en een zwembad maken deel uit van het plan. Het plan van Fitland/Green gaat er vanuit dat het huidige tijdelijke theater in de OLV-kerk een permanente status krijgt.
 3. Centrumtheater
  Een derde mogelijkheid is een nieuw te bouwen (klein) stand alone theater op een nader te bepalen gemeentelijke locatie in het centrum. Met de beschikbare middelen is het mogelijk een zelfstandig theater te bouwen. Het zal dan gaan om een eenvoudig gebouw met circa 500 zitplaatsen. Voor deze variant is geen voorstel ingediend door een marktpartij.

Uitgebreidere info van begin dit jaar: Voortgangsrapportage Permanent Theater.

Update op maandagmiddag 16 september:
de bijbehorende Rapportage Permanent Theater Helmond

28 reacties:

Ik zie optie 2 wel duidelijk zitten. Zou de gemeente hier een referendum over houden?

Beantwoorden

Optie 2 lijkt mij ook het beste. Optie drie niet omdat je als je het doet ook goed moet doen en niet zo’n mini-theater moet gaan bouwen, daar komen geen grotere namen op af en dus ook minder mensen. Daarom lijkt me optie 1 ook niet ideaal, ondanks de unieke en originele locatie van een theater in een kerk, ook dat blijft aanpassen en improviseren. Vandaar dat optie 2 mij het beste lijkt: nieuwbouw (daardoor precies af te stemmen op het gebruik als theater), groot opgezet, voor aantrekkelijke producties en ruimte genoeg. Niets mis mee!

Beantwoorden

Optie 4, groot nieuwbouw theater op het voormalig obragas terrein. Mede in combinatie met evt nieuwbouw van een of twee grote winkelketens (MediaMarkt/Saturn of V&D).
Sowieso gelijk het contract opzeggen met die Xperience world onzin, en vervolgens uitzoeken of er private partijen of winkelketens interesse in hebben in een dergelijk plan.

Beantwoorden

Optie 2 graag! 🙂

Beantwoorden

Ik zie wel mogelijkheden voor optie 2 als de naam “het speelhuis” in die constructie naar Suytkade verhuist. Dat is verzekeringstechnisch handig, omdat je dan het hele bedrag voor de herbouw kunt claimen.

Beantwoorden

Zet dat ding gewoon op de plek waar die zogenaamde speelhal moet komen het voormalige obragas terrein KLAAR! 😉

Beantwoorden

Als de ChristenUnie al in de gemeenteraad zat zouden wij kiezen voor optie twee, als de financiele paragraaf in orde is.

Beantwoorden

Ik vind optie 2 ook wel erg sterk. Zo versterk je Suytkade, waar de ontwikkeling gewoon echt verder moet inmiddels (die mensen wonen al te lang in een bouwput. Tevens geeft het ruimte voor betere en grotere producties en geeft het het centrum letterlijk alle ruimte voor uitbreiding naar eigen inzicht. Die locatie daar is briljant, ik zou ontzettend graag daar aan ontwerpen.

Beantwoorden

Optie 2 lijkt mij het beste. Mensen kunnen gewoon met de auto naar het theater. Parkeren geen probleem. Suytkade wordt dan de Hotspot voor recreatie. Lijkt me heel belangrijk. Goed bereikbaar ook.

Beantwoorden

Waar is de tijd gebleven dat Helmond lef had en het aan durfde om spraakmakende gebouwen en wijken in de stad te realiseren. Als enge stad binnen de B5 hebben wij geen middelgroot (750 stoelen) theater. Als we nu gaan voor een nieuw klein theater trekken we weer geen mensen uit de regio naar Helmond. 450 stoelen hebben ze zelf allang gebouwd en blijven dus lekker in hun eigen dorp. Optie 2 bied alleen maar langlopende voorstellingen en verder blijft het culturele programmering in de OL Vrouwenkerk van een dorps niveau. Helmond Toon lef en laat weer zien wat Helmond voor elkaar krijgt ook in minder tijden. Dus bouw een middelgroot theater (750), misschien wel gefaseerd. Kijk naar de Sagrada Familia in Barcelona, waar ze al jaren bouwen. De locatie is natuurlijk op het Obragas terrein uitkijkend op het Havenplein. Misschien weet niet iedereen wat je in het huidige Speelhuis niet kunt programmeren hier een klein lijstje uit het onderzoek “Perspectief op een middelgroot Theater”

Niet speelbare voorstellingen in ’t Speelhuis, maar die wel in een
middelgroot theater kunnen worden geprogrammeerd. Daarmee kan een groot extra
potentieel worden aangeboord.
Cabaret Muziek en show
Najib Amhali Acda en de Munnink
Marc-Marie Huijbregts André van Duin
Wim Helsen Tineke Schouten
Youp van ’t Hek Paul de Leeuw
De Ploeg Boudewijn de Groot
Nuhr 3J’s
Plien en Bianca Trijntje Oosterhuis
Guido Weijers Ruth Jacott
Herman van Veen Marianne Weber
Bert Visscher Frans Bauer
Jochem Myjer Guus Meeuwis
Ronald Goedemondt Tributes, onder andere Night of Queen, Abba
Theo Maassen Magic of the Dance
Kommil Foo Lord of the Dance

We moeten voorkomen dat Helmond in de zomer bruist van de activiteiten en in de herfst weer indut

Beantwoorden

Nu zou ik niet weten waarom een cabaretier of een zanger(es) met begeleiding niet in het huidige theater kunnen. Shows met o.a. Tineke Schouten hebben altijd in het Speelhuis gestaan, Lord of the Dance is veel te duur, die komen zelden of nooit naar Nederland. Nee, ik vind dat dit lijstje van @Karel Garenfeld niet passen in de discussie. het bevat teveel feitelijke onjuistheden.

Beantwoorden

Hoi Hans, lees even het rapport

Input voor marktconsultatie
Perspectief op een
middelgroot theater
in Helmond
Interessant om te lezen en het lijstje komt uit dit rapport onder 2.8.

Beantwoorden

@Karel Garenfeld op zondag 15 september 2013 om 21:56:

Dat zal best, ik ken het rapport niet. Maar staat dan ook in het rapport waarom het niet kan? Het mag duidelijk zijn dat een Andre van Duin niet kan, maar dat komt ook doordat die geen shows meer geeft. Wie heeft dat rapport geschreven? Waar kan ik het lezen?

Beantwoorden

@Karel Garenfeld op maandag 16 september 2013 om 00:20:

Nogmaals, mij wordt niet duidelijk wie dit rapport heeft samengesteld, en waarop het gebaseerd is. Men gooit ook zaken door elkaar. Sommige artiesten zijn zo duur, dat je die in een klein of middelgroot theater niet kunt boeken. Een productie van Joop van den Ende is technisch niet haalbaar. Ik heb in het Speelhuis voorstellingen bijgewoond van Boudewijn de Groot, Youp van ‘t Hek, Tineke Schouten. En dan gaat dat rapport even noemen dat we ABBA niet kunnen programmeren. Dit is absoluut niet serieus te nemen.

Beantwoorden

Inmiddels is de recente bijbehorende rapportage Permanent Theater Helmond ook beschikbaar. Die rapportage werd vorige week dinsdag door het college van B&W vastgesteld.

De rapportage:
https://www.deweblogvanhelmond.nl/wp-content/uploads/2013/09/RN-094-Rapportage-Permanent-Theater.pdf
en de bijlagen:
https://www.deweblogvanhelmond.nl/wp-content/uploads/2013/09/RN-094-Bijlagen-bij-rapportage-permanent-theater.pdf

Beantwoorden

Ik neem aan dat alle mensen die voor de opties waar subsidie voor nodig is zijn al aan het collecteren en doneren zijn? Of willen die alles door anderen laten betalen?

Beantwoorden

Optie 2 zie ik ook het liefste.

Beantwoorden

ik ben momenteel bezig met een concept voor een theater complex aan het havenplein, ik zal het binnenkort plaatsen!

Beantwoorden

@allen vanwege de verzekeringspenningrn hoeven we pas op 21 dec. 2016 gestart te zijn met de herbouw van een theater. Waarom nu zoveel haast?
Evalueer eerst eens terdege het tijdelijke OLV theater en stop dit onderwerp het in het overdrachtdossier naar de nieuwe gemeenteraad! Deze raad heeft een minderheids college en een minderheids coalitie.En als het college nu eens een “advies had meegegeven”! Nu begint iedereen zijn “kennis” in te zetten. En dan lijkt het wel een Poolse landdag! Gr. Berry

Beantwoorden

Beste Webloggers,

Wisten jullie al dat het mogelijk is je mening te geven over de nieuwe locatie van het Speelhuis?

Vul de Poll in en laat van je horen: pollitiek.wordpress.com

Beantwoorden

B&W wil Speelhuis in de kerk houden
Het college van B&W laat weten dat er in de gemeenteraad een brede steun lijkt te zijn voor het permanent maken van het tijdelijk theater, waarbij er geen behoefte is aan (nog) een kleine zaal en uitgebreide horeca omdat deze concurreren met bestaande voorzieningen;
Over de 2 andere bovengenoemde alternatieven meldt B&W: het initiatief van Fitland wekt de interesse, maar roept nog (te) veel vragen op. Voor een nieuw te bouwen stand alone theater op een nieuwe locatie is slechts op beperkte schaal animo.
Op basis hiervan hebben zij een dubbele opdracht voor zichzelf geformuleerd:

 1. Kom met een voorstel voor het permanent maken van de huidige tijdelijke voorziening in de OLV-kerk.
  De Mariaschool en het schoolplein kunnen worden betrokken bij oplossingen om te komen tot een volwaardig theater (met foyer, ondersteunende functies, kantoorruimte, e.d.). Aan een extra kleine zaal en uitgebreide horecavoorzieningen is vooralsnog geen behoefte.
 2. Onderzoek en werk uit hoe de gemeente (naast het voorstel onder 1) medewerking kan verlenen aan het particuliere initiatief op Suytkade voor de realisatie van een commercieel theater.

“Bij de uitwerking van de opdrachten zal binnen de financiële kaders moeten worden gebleven” aldus B&W. In de gemeenteraadsvergadering van komende dinsdag zal de gemeenteraad naar alle waarschijnlijkheid officieel instemmen met hun plan.

Beantwoorden

Jammer, jammer, jammer. Daar spreekt weinig ambitie uit.
Hopelijk komt het commerciële en grote theater op Suytkade er alsnog.

Beantwoorden

Fijn! Goede keus om in een schitterende kerk te blijven. Ik denk dat de meeste Helmonders dat vinden.

Beantwoorden

@Hein op donderdag 26 september 2013 om 15:54:

Als je nog een paar centen over hebt, zal niemand je weerhouden om contact op te nemen met Fitland.

Hopelijk hebben ze wel contact gehad met één of meerdere theaterproducenten, om te kijken of er behoefte aan is. Op een (mooi) theater zonder producties zit immers niemand te wachten.

Daarnaast zou voor de kleinere zaal gewoon beter samengewerkt moeten worden met de bestaande zalen in Helmond. Volgens mij is er dan ruimte genoeg en hoeft er niet speciaal een zaal bij te komen.

Beantwoorden

Er is al genoeg geld in de kerk gepompt dus mooi blijven zitten

Beantwoorden

In de kerk. Maar eigenlijk had het oude speelhuis herbouwd moeten worden. Nu is rest er een gapend gat in de binnenstad waar snel een lelijk plein is neergelegd.

Beantwoorden

Alsof dat schandalige stuk hoogbouw van Fitland en hotel nog niet voldoende is om de wijk de nek om te draaien ouw er ook nog maar een theater,waarom bouwen we dat theater niet op de plek waar HS nu zit want daar zit toch weinig leven in

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *