Buiten is het 4 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 104.156 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
16reacties

Maandag begint de echte sloop van ‘t Speelhuis. Vandaag en morgen kan elke Helmonder voor het laatst door (de restanten van het theater) wandelen. In dit log een impressie door foto’s, video, reacties en … Maakte je zelf een mooie foto tijdens die wandeling, mail die naar [email protected] of Twitter ze met @weblog_Helmond en wij zetten ze er voor jou in de reacties bij.
Kort na 10.30 uur mochten de eerste bezoekers naar binnen. Hieronder de foto toen zij (toen nog in het zonnetje) naar buiten kwamen.

Wil je 1 (of meer) van de vele foto’s zien die we tot vandaag van de sloop van ‘t Speelhuis maakten, kijk dan hier en hier.

16 reacties:

Beantwoorden

Mooi afscheid, goed georganiseerd, jammer dat er bijna niemand komt, fijn dat ze ook kleinere groepjes rondleiden. Thx. RIP

Beantwoorden

@Ronald op zaterdag 25 augustus 2012 om 14:40:

Ik huil tranen met tuiten.

Beantwoorden


.

Beantwoorden

Laatste applaus

Bij de ruïne van ‘t Speelhuis hing een theatergordijn. Daarvoor stond een man die volgens zijn naamkaartje Hans heette. Hij had een shirt aan met ‘crew’ erop en droeg net als wij de verplichte witte helm. Hans was een man van principes. ‘Iedereen behandel ik gelijk,’ legde hij uit. Bij het Kasteel van Sinterklaas had hij niemand voor laten gaan. Zelfs de burgemeester moest er van hem achter in de rij aansluiten. ‘Heb ik later nog wel problemen mee gekregen,’ bekende hij.
Er was nu geen rij. Ook geen burgemeester. Slechts vijf mensen, waaronder mijn dochter en ik, stonden in de druilerige regen om afscheid te nemen van wat eens ‘ons theater’ was. Hans wees naar een bordje waar ‘Ingang Speelhuis’ op stond. Volgens hem een mooie plek voor een herinneringsfoto.
In de eerste met hekwerk afgezette ruimte kregen we een stift om op de muur te schrijven. Er stonden al teksten als Ooit was dit de kubus, nu is de cirkel rond en Zal ’t Speelhuis altijd blijven herinneren. Dochter wist niet wat ze op moest schrijven. ‘Maakt niet uit,’ hielp een man haar. ‘Overmorgen gaat het toch allemaal tegen de vlakte.’
We mochten de stift ruilen voor een paraplu en betraden het karkas van de theaterzaal. Alleen de brandwerende deuren stonden ongeschonden overeind. Boven ons, waar het befaamde geschilderde tentdoek had gesierd, dreven grijze wolken.
‘Wij zaten altijd op de vijfde rij,’ fluisterde een vrouw. Ze probeerde de plek terug te vinden, maar we moesten verder. De volgende groep kwam eraan.
Het theatercafé was nog wel herkenbaar. ‘Geen brand of waterschade’, werd ons met enige trots verteld. De werkgroep die het om die reden als monument wilde behouden, had echter geen gehoor gevonden. Nog één keer keken we om ons heen. Uit de voor de rondleiding opgehangen geluidsboxen klonk voor de laatste keer applaus. ‘Daar kunnen jullie je helm inleveren,’ zei iemand van de crew.

Beantwoorden

De gemeente Helmond liet zojuist weten dat er vandaag plusminus 300 mensen gebruik maakten van de mogelijkheid om door ‘T Speelhuis te wandelen.

Beantwoorden

Een paar foto’s vanuit het team der vrijwilligers.

Beantwoorden

Laat je ZIEN vandaag kan het nog !

Beantwoorden

Gisteravond was er bij het tv-programma Hart van Nederland (SBS6) een reportage te zien van de eerste afscheidsdag van ‘t Speelhuis. Die kun je op hun website terugkijken.
Wat je daar leest is niet helemaal accuraat, want voor zover wij weten ligt Helmond niet in Limburg.

Beantwoorden

Fijn dat dit georganiseerd is, goed ook! Erg jammer dat ik nog op vakantie ben, dus de afscheidsronde gemist heb, blijf bij het zien van de foto’s een brok in mijn keel krijgen, het blijft toch nog steeds moeilijk.
van hieruit: adieu Speelhuis!

Beantwoorden

Wat een in- en intriest weer voor dit prachtig initiatief.
Mooie foto’s.
@Tania Heimans op zaterdag 25 augustus 2012 om 19:42:
Mooi verhaal.

Beantwoorden

De crew en een aantal anderen kregen vanmiddag ook een rondleiding op de eerste verdieping van ‘t Speelhuis.

Beantwoorden

Vandaag zijn er 400 bezoekers in ‘t Speelhuis geweest. Dat liet Peter-Paul van Meerwijk van de Stichting Stadspromotie Helmond zojuist weten.

Beantwoorden

@Ronald op zondag 26 augustus 2012 om 12:32:

Ben je de draad nog steeds kwijt?

Beantwoorden

.

Beantwoorden

Brand Bier Speelhuis

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *