Buiten is het 4 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 104.156 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
29reacties

Terwijl veel Helmonders vakantie vieren, gaat de sloop van ’t Speelhuis stug door. Want de mannen van het sloopbedrijf Koole hebben helemaal geen bouwvak.
Daarom, hun werkzaamheden in de afgelopen werkweek in 80 foto’s:

[royalslider id=”1″]

De komende tijd plaatsen we hieronder geregeld nieuwe foto’s. Maak(te) jij 1 of meer goede foto’s van de sloop, leuk als je die ons per mail of Twitter stuurt met (of zonder) een begeleidend tekstje voor in de reactie. Dan plaatsen wij het voor je in een reactie hieronder.

Het begin van het einde van ’t Speelhuis was de titel van het vorige log met de eerste foto’s van het afbreken van ‘t Speelhuis. Ook in dat eerste deel mochten we officieel nog niet van sloop spreken. Toch vinden wij dat het toen en nu verdacht veel op slopen lijkt. Op vrijdag 13 juli liet de gemeente op hun website weten “Als het gebouw volledig asbestvrij is, kan gestart worden met de fysieke sloop. De precieze startdatum hiervan is nog niet bekend.”
Hoe dan ook, alle Helmonders die ‘t Speelhuis passeren kunnen zelf zien of de sloop begon. Leuk feitje: gemiddeld 7 van de 10 lopende passanten keken afgelopen week (minimaal even) omhoog naar de eerste verdieping. Tenzij het regende of donker was, zo bleek uit 6 steekproefjes à 10 passanten.

29 reacties:

Op de website van de gemeente staat ook dat de bovengrondse asbestsanering klaar is en alleen nog in de kelder asbest verwijderd dient te worden. Aangezien de gemaakte foto’s van boven de grond zijn is men dus al begonnen met de sloop. Laat de gemeente daar nu eerlijk over zijn.

Ik heb in de afgelopen tien jaar nog nooit zoveel naar ‘t Speelhuis gekeken als sinds de brand. Hoewel er eigenlijk niet heel veel te zien is, behalve de brandschade en wat gesloop. Raar eigenlijk, ben ik nou een ramptoerist? 🙁

‘t Speelhuis op zaterdag 14 juli.

Mooie foto’s, weblog.

Mooie foto’s ja, maar waarom liegt de gemeente over zoiets? Iedereen kan toch zelf wel zien dat er al maanden gesloopt wordt.

Naw (op 3 juli) heet het Café ‘t Speelhuis:

Vruuger (op 8 juni) heette dat nog Theatercafé Blom en Sanders:

Zou de gemeente door de vakantietijd echt niets weten van de sloop? Dat kan toch niet waar zijn!! De gemeente is toch de eigenaar van dat gebouw? Dan kom je toch af en toe een keer langs als ze bezig zijn om te kijken en een praatje te maken.

Ik sprak zelf een paar weken terug met een heel aardige keurige jongeman die er werkt. Hij vertelde honderduit over het slopen en wat hij van onze stad vond. Toen ik over de asbest begon, zei hij, oh dat is al lang klaar, want dat was er nauwelijks. Hij blij want die witte pakken moeten geen pretje zijn. Maar, officieel moeten we nog zeker een paar weken astbest doen, zei die met een vette knipoog.

De restanten van de grote zaal van ‘t Speelhuis:

Onderstaande foto’s werden vanmiddag door de gemeente Helmond gemaakt toen zij ‘t Speelhuis binnen gingen.

Toen de brand was mocht er geen brandweer in omdat het op instorten stond, en nu staat er wel een bobcatje bovenop het dak en de gemeente loopt zo naar binnen….

Macht, monopolie, eigen belang… ik kan genoeg zaken opnoemen waarin de rol van deze gemeente op z,n minst dubieus is als het gaat om berichtgeving en eerlijkheid naar de burgers toe. Daarin stat alles wat er zich afgespeeld heeft in, zeg maar de ‘zaak’ Het Speelhuis echt niet op zichzelf. Ikzelf moet ook niets van bestuurders hebben, van welke orde dan ook.

Dat officieus de asbethoudende materialen al weg zijn hoeft nog niet te betekenen dat de delen die nu gesloopt worden geen hogere concentraties asbest bevatten en dus apart behandeld moeten worden. Niet te snel oordelen dus.

Het kan ook een verzekeringskwestie zijn dat het officieel nog geen sloop mag heten. Dat het officieel nog geen sloop heet kan ook juist in het voordeel van de gemeentelijke financien zijn. Als je al een deel kunt slopen onder het motto “asbest verwijderen” en dit op de verzekering kan verhalen bijvoorbeeld. Da’s nou bureaucratie, plak er een ander labeltje op en het komt uit een ander potje.

Al met al neem ik aan dat de gemeente goede redenen heeft om het zo te doen. Ik geloof in ieder geval niet dat de gemeente bewust haar burgers verkeerd voorlicht in dit geval. Welk doel zou dat immers moeten dienen?

“Update:” Sloop van Speelhuis begon maandag 16 juli
Hoewel de gemeente Helmond bij hoog en laag ontkent dat het slopen van
‘t Speelhuis al is begonnen, blijkt dat nu uit een update op hun eigen website:

13 juli 2012: stand van zaken sloop Speelhuis
Er wordt druk gewerkt om ‘t Speelhuis asbestvrij te maken. De bovengrondse asbestsanering is klaar. Vanaf maandag 16 juli worden asbesthoudende onderdelen uit de kelder verwijderd. Als het gebouw volledig asbestvrij is, kan gestart worden met de fysieke sloop. De precieze startdatum hiervan is nog niet bekend.

Toeval of niet, de 80 foto’s bovenaan in dit log werden gemaakt in de periode van maandag 16 tot en met vrijdag 20 juli. Als (zoals de gemeente stelt) de bovengrondse asbestsanering op vrijdag 13 juli klaar was, dan blijkt uit die 80 foto’s dat er dus vanaf 16 juli bovengronds gesloopt wordt.
Waarom de gemeente deze sloop ontkent, weten we niet.

Foto’s van de afgelopen week
Na de perspresentatie dinsdagmiddag werd afgelopen week de voorlopig laatste container van de eerste verdieping getakeld. Ook de minikranen en bobcat die op die verdieping werden gebruikt, werden per vrachtwagen afgevoerd.

Afbraak van ‘t Speelhuis, zicht vanaf het terras van de bibliotheek.

De ontmanteling van de grote kraan

De grote kraan die sinds mei bij ‘t Speelhuis staat (en al op zo veel foto’s op de weblog staat) is niet meer. Vanochtend werd die kraan met behulp van de volledig gele kraan ontmanteld (zie de bovenstaande foto’s) en vanmiddag wordt, als alles goed gaat, het geheel afgevoerd. Met dank voor de bewezen diensten.
Omdat deze kraan elders nodig is en niet meer bij ‘t Speelhuis, aldus 1 van de medewerkers van het sloopbedrijf Koole. De gemeente laat weten dat zij begin volgende week meer informatie geven over de echte sloop van ‘t Speelhuis.
Onderstaande foto’s van de aankomst kraan in mei.

 

De belangstelling voor ‘t Speelhuis is ogenschijnlijk nog nooit zo groot geweest.

Na de schaft werd de klus gistermiddag en -avond afgemaakt. De avondploeg bleef in hun vrachtwagens slapen en vanochtend heel vroeg waren zij vertrokken met de romp van de grote hijskraan.

Begin volgende week meer informatie over ‘t Speelhuis. Oké, het kan niet op! Zullen we samen nog effe binnenlopen?
centrumganger

Bij het afscheid mogen de Helmonders door ’t Speelhuis wandelen
In het weekend van 25 en 26 augustus kan elke Helmonder persoonlijk afscheid nemen van ’t Speelhuis. Althans, van wat er nog van het gebouw over is natuurlijk. Middels een afgezette route mag iedereen door het deels gesloopte gebouw wandelen. Het dragen van een helm is daarbij verplicht.
Een delegatie ging maandagochtend 6 augustus alvast een kijkje nemen. In juli liet wethouder Jan van den Heuvel voor de camera van Omroep Brabant weten dat bij het afscheidsmoment de mensen het theater niet in mogen omdat dat te gevaarlijk is.
Meteen na dit weekend (dus maandag 27 augustus) wordt dan begonnen met de echte fysieke sloop, zoals de gemeente Helmond dat noemt. Naar verwachting zal het gebouw na een week tot maaiveldhoogte zijn gesloopt.
Het bovenstaande vernamen wij van een doorgaans zeer goed ingelichte bron.

Geweldig. Zal druk worden en dat verdient het Speelhuis.

Van deze mogelijkheid had ik niet durven dromen.

Zojuist bevestigde de gemeente ons nieuws van gisteravond inzake het afscheid en de sloop van ‘t Speelhuis. Zij komen nog met een officiëler bericht.
Onze “doorgaans zeer goed ingelichte bron” blijkt het wederom juist te hebben.

Zeer interresant, datnstaat alvast in mijn agenda!

De omwonenden van ‘t Speelhuis kregen vanmiddag deze brief met informatie over het bezoeken van het voormalige theater in hun brievenbus.
In het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 augustus kunnen er maximaal 3.000 mensen door ‘t Speelhuis wandelen.

Nu ook het officiële persbericht van de gemeente Helmond:

Nog één keer naar ’t Speelhuis
Binnenkort worden de restanten van theater ’t Speelhuis gesloopt. Het gebouw werd door de brand van 29 december 2011 ernstig beschadigd. Het college van burgemeester en wethouders van Helmond heeft besloten om belangstellenden nog één keer de kans te geven het gebouw te bezichtigen. Dat kan op zaterdag 25 en zondag 26 augustus, beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur.
De rondleidingen door het gebouw worden georganiseerd door Stichting Stadspromotie Helmond in samenwerking met gemeente Helmond en ’t Speelhuis. Gidsen begeleiden de groepen mensen en zorgen voor tekst en uitleg ter plaatse.
Groepen van maximaal 25 personen
Belangstellenden kunnen zich beide dagen tussen 11.00 en 17.00 uur melden in de bibliotheek aan de Watermolenwal 11. Van daaruit wordt met groepen van maximaal 25 personen ’t Speelhuis bezocht. Vooraf aanmelden en een tijdstip reserveren is niet mogelijk. Afhankelijk van de belangstelling moet men rekening houden met enige wachttijd.
Veiligheidsmaatregelen
Om de rondleidingen in goede banen te leiden en vooral veilig te laten verlopen zijn een aantal voorzorgsmaatregelen genomen. De constructie van het gebouw is door de brand op een aantal plaatsen ernstig beschadigd. Daarom is niet het hele gebouw toegankelijk. Er is door de aannemer een veilige route gemaakt. Er mag onder geen beding worden afgeweken van die vastgelegde route. Men mag alleen in groepsverband en onder leiding van een gids het gebouw in. Bezoekers moeten zelf zorgen voor stevige schoenen met dikke zolen en bijpassende kleding. Het is en blijft immers een sloopterrein met allerlei scherpe voorwerpen. Het dragen van een bouwhelm is verplicht. Deze worden ter plaatse uitgereikt. Er wordt alles aan gedaan om de veiligheid van de bezoekers in het gebouw zo goed mogelijk te garanderen. Toch is de organisatie niet aansprakelijk voor eventuele schade aan kleding of schoenen. Op het moment van de rondleidingen is het hele gebouw volledig asbestvrij.
Meer informatie
Meer info en foto’s van de restanten van ’t Speelhuis zijn te vinden op http://www.helmond.nl/theaternu

Heb een tuintje op m’n dak.

De laatste dagen werd er druk voorbereid voor de rondleidingen door de restanten van ‘t Speelhuis morgen en overmorgen. Hieronder enkele foto’s daarvan.
“Houd rekening met het weer, er zit geen dak meer op de theaterzaal” zo liet de gemeente iedereen vanmiddag nog even weten.


.

Alle foto’s en een video van het weekend dat de restanten van theater ‘t Speelhuis bezichtigd kunnnen worden:

https://www.deweblogvanhelmond.nl/actuele-onderwerpen-helmond/laatste-rondgang-door-t-speelhuis/