Buiten is het 4 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 104.156 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
14reacties

Theater Speelhuis in de OLV-kerk krijgt een grote facelift die in 2018 voltooid moet zijn. Dat wordt betaald van de verzekeringspenningen waarop de gemeente nog recht heeft vanwege het afbranden van het oude Speelhuis eind 2011.
Hieronder zie je in 7 afbeeldingen hoe het gaat worden. Architectenbureau Van Dongen-Koschuch maakte dat ontwerp en won daarmee van 4 andere bureaus.
Daaronder een impressie hoe het ook had kúnnen worden als de gemeente dat ontwerp van LX ARCHITECTEN had gekozen. En tenslotte zie je een foto van de OLV-kerk vanuit de lucht voordat ‘t Speelhuis daar haar intrek nam.

de foyer begane grond doorsnede dwars het afgekeurde ontwerp van LXARCHITECTEN

In de reacties hieronder staan updates.

14 reacties:

Zojuist kregen we van LXarchitecten een tweede impressie die zij in hun presentatie aan de gemeente hadden opgenomen. Zoals hierboven al gezegd was dat tevergeefs: de keuze viel niet op dit Helmondse architectenbureau.

Beantwoorden

Andere vraag. Is het nodig?

Beantwoorden

Idd, 3 jaar geleden bakken geld gestoken in een inmiddels mooi en functionerend theater. Wordt er nu weer met geld gesmeten terwijl het totaal niet nodig is

Beantwoorden

Ik vind beide ontwerpen mooi, maar die het afgekeurde ontwerp is mooier, heeft iets meer kathedraals en meer grootsheid.

@Mark en Henk: Of ze bouwen het of ze lopen het verzekeringsgeld mis. Dit kost Helmond niks. Goede keuze dus!

Beantwoorden

De nostalgie van de Maria school gaat hiermee verdwijnen.
Dus ik zeg…Niet doen.

Beantwoorden

Dat is straks weer een aanwinst voor Helmond, ik zeg, DOEN !

Beantwoorden

@toon

Jij denkt dat ze alleen het verzekeringsgeld gebruiken? Onder de streep gaan er weer duizenden euro’s extra in

En dan nog, dat geld zouden ze ook gewoon moeten kunnen verwerken als ‘reeds gebruikt’. Als jij een nieuwe auto moet aanschaffen na een ongeluk, dan Schaf je niet weer een nieuwe aan als je het verzekeringsgeld terug krijgt

Beantwoorden

@henk op maandag 27 april 2015 om 09:27:

Misschien gebruiken ze wel extra geld inderdaad, weet ik ook niet. Maar zulk verzekeringsgeld van gebouwen, ben je verplicht te steken in de herbouw. Zo hebben ze het mij altijd verteld. Zou zijn om mensen niet hun pand in de fik te zetten om daarna een smak geld te hebben.

Beantwoorden

Ik vind ze allebei mooi, moet een moeilijke beslissing zijn geweest denk ik.

Beantwoorden

Ja. Helmond heeft dit nodig. De stad moet meer uitstraling en meer allure krijgen. We moeten af van het oude imago. Helmond moet een paar iconen krijgen waar buitenstaanders van zeggen: zo, dat is een mooie stad.

Beantwoorden

Je trekt echt niet meer publiek zo, Eindhovenaren komen hier niet heen want alles wat hier speelt speelt daar ook.

Beantwoorden

@Mark op zondag 3 mei 2015 om 12:13:

De wereld is groter als Helmond en Eindhoven….

Beantwoorden

2 Andere afgekeurde ontwerpen voor de facelift
Toen het Speelhuis een jaar tijdelijk in de OLV-kerk zat, werd begin 2014 besloten dat het definitief in die Neo-Byzantijnse kerk zou blijven. Voor de bijbehorende facelift is nog maximaal zo’n 10 miljoen euro beschikbaar, zijnde het nog resterende verzekeringsgeld in verband met ‘t afgebrande oude Speelhuis.
Voor het ontwerp van dat vernieuwde en uitgebreidere Theater Speelhuis werden 5 architectenbureaus uitgenodigd. In april koos de gemeente voor het ontwerp van het Amsterdamse bureau Van Dongen-Koschuch (zie helemaal bovenaan). Wethouder Frans Stienen prees destijds alle ingediende ontwerpen: “De kwaliteit van de presentaties was zeer hoog.”
Benieuwd naar hoe de afgevallen ontwerpen eruit zien?
Dezelfde dag kregen we van het Helmondse LX ARCHITECTEN hun ingediende maar afgekeurde ontwerp. 2 Impressies daarvan staan ook hierboven.
Gisteren lagen de 2 afgekeurde ontwerpvoorstellen van Ector Hoogstad Architecten uit Rotterdam in onze mailbox. Hun voorstellen (met ieder 2 impressies) staan hieronder.

Beantwoorden

Veel mooie ontwerpen! Op die derde foto heeft het wel iets weg van het Sacré-Coeur in Parijs.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *