Buiten is het 14 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 97.463 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
18reacties

Het onderhoudsniveau van de openbare ruimte in Helmond is hoog. De titels Schoonste Stationsgebied en Schoonste winkelgebieden van Nederland getuigen hiervan. Vanaf 2017 moet er echter flink bezuinigd worden op het beheer van de openbare ruimte. Het onderhoud gaat terug naar een basisniveau. Wij zijn benieuwd naar uw ideeën om het onderhoud in uw straat of buurt op het gewenste niveau te houden.

€ 1,5 miljoen bezuinigen
Bij het beheer van de openbare ruimte gaat het om het onderhoud van wegen, groen en water. Hiervoor is elk jaar € 10 miljoen beschikbaar. Vanaf 2017 moet er jaarlijks € 1,5 miljoen bezuinigd worden. De afgelopen tien jaar is er al veel bezuinigd door zaken slimmer en efficiënter aan te pakken en scherper aan te besteden. Daar is geen winst meer in te behalen. De bezuinigingen die nu moeten plaatsvinden, betekenen dat er minder onderhoud zal plaatsvinden aan wegen, groen en water.

Een aantal keuzes is al gemaakt
Van de € 1,5 miljoen die bezuinigd moet worden, is een deel al ingevuld door de gemeenteraad. Het gaat dan onder andere om minder bewegwijzering, vermindering van het onderhoud aan landwegen en minder hermarkering van wegen. Ook wordt er bezuinigd op bosonderhoud, het onderhoud aan speelgelegenheden en de vervanging of vernieuwing van bestrating. Daarnaast wordt het onderhoud aan sportvelden met de sportverenigingen besproken en het onderhoud in het centrum met de winkeliers en horecaondernemers in het centrum. Deze onderdelen zijn hier dus geen onderwerp van discussie.

Onderwerpen van het stadsgesprek
Waar kunt u dan wél uw mening over geven? Over de volgende twee onderwerpen:

1. Er wordt € 760.000,- bezuinigd op het onderhoud van wegen, groen en water. Het onderhoud gaat terug naar een basisniveau. De gemeente zorgt ervoor dat de openbare ruimte veilig blijft en gebruikt kan worden waarvoor die bedoeld is. Maar door deze bezuiniging zal er vaker onkruid staan, blijft zwerfaval langer liggen, zal er minder snel een verkeersbord of paaltje rechtgezet worden en zal er vaker een gebroken stoeptegel blijven liggen.

Tijdens het Stadsgesprek op woensdag 28 januari in Westwijzer zijn hiervoor door de aanwezigen onder andere de volgende ideeën naar voren gebracht:

  • Wijkschoonmaakacties houden
  • Verenigingen kunnen zwerfafval opruimen of een plantsoen onderhouden
  • Winkeliers of horecaondernemers kunnen zelf meer doen om zwerfvuil na een bezoek aan hun zaak te voorkomen of op te ruimen
  • Stukjes openbaar groen verkopen of in bruikleen geven aan inwoners
  • In overleg met het Werkplein kijken of er meer mensen die in een uitkeringssituatie zitten ingezet kunnen worden bij aannemers. Maar dit mag niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt
  • De schoonste buurt belonen, als motivatie voor bewoners
  • Gereedschap in wijkhuizen neerleggen, zodat bewoners het kunnen gebruiken om hun straat te onderhouden

Wij zijn benieuwd wat u van deze ideeën vindt. Wat kunnen inwoners, bedrijven of verenigingen hieraan bijdragen? En ziet u het zitten om, samen met anderen, met een of meerdere van deze ideeën aan de slag te gaan? Wat verwacht u hierbij van de gemeente? Kortom: wij horen graag wat u kunt en wilt doen om het onderhoud op een gewenst niveau te houden.

2. Er moet voor nog eens € 200.000,- bezuinigd worden op het beheer van de openbare ruimte. Deze bezuiniging is nog niet ingevuld. Hiervoor zijn we op zoek naar creatieve ideeën. Deze aanvullende bezuiniging is nog niet ingevuld. In het Stadsgesprek zijn daar al wel enkele creatieve ideeën voor aangedragen, zoals een Helmondse ‘Holle Bolle Gijs’ als afvalbak, scholieren of stagiairs die verkeersborden opknappen en de vervuiler (nog meer) laten betalen. We kunnen nog meer creatieve en innovatieve ideeën gebruiken om deze bezuiniging in te vullen. Ieder idee dat hieraan kan bijdragen is welkom!

Namens het gemeentebestuur,

.
.
.
Erik de Vries
Wethouder Mobiliteit, Stedelijk Beheer en Groen en Wijken

18 reacties:

Het zou in ieder geval mooi zijn wanneer het onderhoud aan de openbare ruimte in de stad op een soortgelijke wijze wordt aangepakt. Ik kan me namelijk niet aan de indruk onttrekken dat er wat dat betreft in de stad met diverse maten gemeten wordt.

In diverse wijken is het onderhoud al behoorlijk onder de maat. Als je dan kijkt naar wijken als Brandevoort, Dierdonk of Stiphout, lijken de inspanningen daar toch op een beduidend hoger niveau te liggen. Mijn voorstel zou dan sowieso zijn om de bezuiniging te plaatsen in de wijken die vooralsnog ontzien lijken te worden.

Beantwoorden

Op het schoonhouden van de bossen en het bijhouden valt veel te bezuinigen.
Verkoop gewoon een groot deel van de bossen aan de Stichting Natuurmonumenten. Dat bespaart veel onderhoudskosten en brengt wat extra geld in het laatje. Dat doen wel meer gemeenten aan Natuurmonumenten met in het contract dat het altijd goede bossen zullen blijven.

Beantwoorden

Gebruik standaard overal het zelfde materiaal. Niet overal op elk pleintje een andere bank of bak. Lijkt me voor de inkoper een stuk goedkoper.
en waar is de goedkope 30*30 tegel gebleven? Alle nieuwe ontwerpen zijn gemaakt met duur materiaal en dat is vaak ook duurder in beheer en vervangen.

Haal de hagen en knotbomen maar weg zijn ook duur.

Beantwoorden

Scholieren inzetten om hun eigen zooi op te ruimen heeft mijn eerste voorkeur, in vorm van militaire of maatschappelijke dienstplicht.

Beantwoorden

Een beetje zwerfafval leidt al snel tot meer afval. Ontzie de zwakke wijken. Van menzen met veel draagkracht kun je meer verwachten dan van mensen die al moeite hebben hun eigen huishouden op de rit te houden.
De inzet van BOA en Stadswacht is belangrijk om mensen op hun verantwoordelijkheden te wijzen hun burt schoon te houden.

Beantwoorden

Zet analoog aan de bladkorven een soort tuinafval-korven/bakken neer die gewoon met het tweewekelijkse groen mee opgehaald worden. Dan kunnen bewoners die zelf een plantsoen voor de deur willen onderhouden daar de rotzooi kwijt. Bericht vervolgens via de wijkbladen wat in welke weken het best gesnoeid/bijgehouden kan worden. De wijkraad kan dan vervolgens daar ook acties aan verbinden.

Minder opruimen van zwerfafval betekent ook meer behoefte aan afvalbakken. Laat mensen melden waar zwerfafval zich ophoopt en zet daar een extra bak neer of vergroot de bestaande bak.

Zorg voor stevige “noodtegels” die per stuk opgehaald kunnen worden bij een wijkhuis onder vermelding van het adres waar ze gelegd worden. Als een wijkbewoner dan zelf een tegel wil vervangen voor de deur, dan kan dat. Misschien ook leuk om die noodtegels te voorzien van een leuke print ontworpen door de lokale basis- of middelbare school. Die noodtegels worden dan apart gehouden en gerecycled als opnieuw bestraat wordt.

Bovenstaande oplossingen kosten wel op de korte termijn wat geld omdat er zaken aangeschaft moeten worden, maar zouden wel moeten leiden tot een structurele besparing.

Beantwoorden

Vandaag langs het nieuwe wevepark geweest………, Dat wordt een hele dure om te onderhouden(aanschaf zal ook heel hoog zijn)
Wat staan daar veel verschillende dingen in die ik nog niet eerder gezien heb Meer eenvoud zal een stuk goedkoper zijn.

Voor de natuur meer bosplantsoen en bloeirijke velden. Daar hoef je niet te schoffellen, blad te ruimen en kun je minder maaien.
Paar grote struiken onder de boomringen in de kasteeltuin ipv van onkruid met de hand er uit vissen.
en meer asfalt ipv die klei/steentjes wandelpaden waar het onkruid goed op groeit.
Bomen in het gras of beplanting ipv in een pot op een brug. Scheelt ook een file als die weer eens extra water nodig hebben……

Beantwoorden

laat maar zien waar de grootste kostenposten zitten. Bij ons in de buurt moest een stukje van 5 bij 5 meter herbeplant worden nadat er een container voor opslag had gestaan. Er kwam een nieuwe mercedesbus met aanhanger aangereden; geen opdruk of iets. Drietal getatooeerde ongeschoolden hebben er ene hele dag over gedaan om lellijke bezemstengels te beplanten en de compost hoop te verdelen. die manen krijgen er waarschijnlijk bijna niks voor..kon wel een taakstraf zijn zo liepen ze erbij, en keken ze ook. Maar ongetwijfeld is dit reintegratie cq uitzendburo vorstelijk beloond, dat men met nieuwe auto’s en materiaal rondrijdt; allemaal nog eens extra gesubsidieerd.vanuit diverse overheidslagen en geldstormen(belastinggeld van de mensen)
Zodoende kost een bosje brandhout al gauw 200.000 euro…de buurt zelf had met een budget van tienduizend euro tienmaal meer gedaan dan dit soort uitgestreken aanplant.

Beantwoorden

@Dan

Heb jij jezelf wel eens afgevraagd waarom er in deze wijken niet zo’n puinhoop is?
Omdat als je er door loopt of fietst in de zomer, zie je dat de mensen hun plantsoentje (gemeente) aan het maaien zijn!
Hun oprit aan het vegen, en ook alles netjes snoeien, raar he dat het netjes oogt.
En hun ook geen puinzooi voor hun deur op straat gooien, of de honden laten poepen.
En dan zeg jij hierop bezuinigen? deze mensen werken heel de dag en ruimen hun eigen rommel op (zover die er is).
Ik wil hier ook alles in de puntjes hebben, heeft toch geen uitstraling een vuilnisbelt voor je deur (in de wijken die jij noemt!).
Gewoon iedereen zn eigen troep opruimen, heb je ook geen gedoe.
Maar ja de maatschappij is helaas anders, helaas kan niet iedereen kiezen waar ze wil wonen financieel gezien of om wat voor reden ook.
Ik ben blij dat ik woon waar ik woon, lekker rustig en netjes.

oproep, als een ieder zorgt voor zijn eigen troep!

Beantwoorden

De schoonste buurt belonen, als motivatie voor bewoners

Heel goed idee. Maar maak er bij voldoende deelname ook iets duidelijks van en let er op dat het project zelf niet te veel geld kost. Geef bv 10% van de bezuiniging die het hele project te weeg brengt terug aan de winnende buurt (en misschien de runner up) in de vorm van iets extra’s moois in die buurt. En steek (inclusief ambtenarenuren) maximaal 10% in de organisatie van De Schoonste Buurt Verkiezing.
Ik denk dat veel buurten graag meedoen. Want iedereen herkent wel zo’n geval als wat Bas gisteren beschreef. En zo’n flinke prijs als hoofdprijs helpt daarbij wel

Beantwoorden

Nou Mopje, heb jij mazzel in jouw buurt:

Het is een utopie om te denken dat iedereen z’n troep opruimt. in Helmond-Noord b.v. is het rond winkelcentrum de Bus vaak één grote rotzooi. In de brandgangen en op de afdaken van een gedeelte van de wijk Venuslaan-Wilma blijft het dweilen met de kraan open. Zelf het meubilair en etensresten wordt in de gangen gesmeten. Woningbouwvereniging Volksbelang is jaarlijks meer dan een ton kwijt voor het opruimen van afval. Vraag het maar eens aan Peter van Putten, de buurtbeheerder van Volksbelang, hij weet er alles van. De malloten die de troep veroorzaken hebben niet in de gaten dat dit verhaald wordt op alle huurders. Zolang ouders (die het zelf ook doen) hun kinderen niet bij kunnen brengen dat ze hun troep niet van zich af moeten gooien, blijft het een rotzooi. Ik zie het dagelijks dat alles uit auto’s wordt gegooid, blikjes, plastic, gewoon alles. Hoeveel keren hebben we met een paar goedwillende mensen de afdaken en parkeerplaatsen schoon proberen te houden en vuilniszakken vol er afgehaald. Een paar weken later is het weer hetzelfde. Je kan medelijden hebben met de mensen van de gemeentelijke instellingen die dit dagelijks moeten opruimen en dan constateren dat het achter hun rug weer vol wordt gegooid.

Beantwoorden

@Twan Peters

Ja als ik het zo hoor (en zie!) heb ik idd mazzel.
Maar het is zoals je zegt, en dat ontken ik zeker niet.
Heb echt medelijden met die mensen die alles op moeten ruimen voor een ander.
Maar dan zeggen ze opvoeden, jaaaaa dat is een goed punt.
Als iedereen hun kinderen normen/waarden/respect zou leren, dan hadden we ook minder problemen. (dank je wel en alstublieft, kijken andere soms al vreemd als ons kind dat moet zeggen).
Maar dat is met alles zo, niet alleen het afval.
Daar kunnen wij samen denk ik wel wat dagen over praten haha.
Je hebt weer eens gelijk.

Beantwoorden

Ik wil ook best wat grove struiken of boompjes snoeien als ik het stookhout mag hebben. De kleine takjes stook ik ook wel op. scheelt uren en stoortkosten… en mij stookkosten.

Beantwoorden

kijk eens naar Heerlen naar het project baanbrekend werk dat is een project om mensen uit de bijstand weer aan het werk te krijgen wat overigens goed werkt geef de mensen een vrijwilligers bijdragen van een euro en je hebt mensen om het basis groen te doen kijk eens wat dat bespaart voor de specialistische taken van het groen heb je dan alleen mensen nodig

Beantwoorden

Gemeente: Wij zijn benieuwd wat u van deze ideeën vindt?

Burgers: Wij zijn benieuwd wat u met deze ideeën doet?

Beantwoorden

Een goed idee voor uw wijk? Ga naar de Rabo ambassadeur!

Dichtbij en betrokken. Dat is Rabobank Helmond. Deze kernwaarden komen voort uit het coöperatieve gedachtegoed van de bank en om die woorden nóg meer inhoud te geven investeren wij in de Helmondse wijken. Wij stellen daarvoor €10.000 ter beschikking. Onze eigen Rabo ambassadeurs helpen u om dit geld goed te besteden.

https://www.rabobank.nl/particulieren/lokalebanken/helmond/cooperatief_sponsoren/wijkfonds_ambassadeurs/

Voor veel in te zetten.
Bijvoorbeeld als je ergens op bezuinigt waar dat eigenlijk niet kan, kan de Rabobank mooi inspringen en is er toch bezuinigd. Die subsidie past precies. Misschien willen ze zelf wel meer doen dan die 10.000 euro… Zou niet de eerste keer zijn.
Maar kan ook om bijvoorbeeld te betalen voor de organisatie en prijzengeld van de schoonste buurt of Rabobank-buurt

Beantwoorden

Beboet het weggooien van rommel op straat meteen met 250 euro. Dan laten veel mensen het wel uit zijn/haar hoofd peuken, kaugom, papiertjes zo maar weg te gooien en dat scheelt daarom veel schoonmaakkosten. En wie gepakt word, betaald flink mee aan de Helmondse schoonmaakkosten. Een dubbele besparing dus! Noem het evt. een lokale schoonmaakbelasting.

Beantwoorden

Maar dat de gemeente ongeschoolde krachten aan het werk zet is te zien langs het P.v.Hovenpad. In het wilde weg snoeien, omdat ze er geen verstand van hebben.
Rijden de grasvelden allemaal kapot, schijnt erg moeilijk te zijn over het fietspad te rijden, wat bepaald niets smal is.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *