Buiten is het 3 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 79.407 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Niet iedereen houdt van ons. Mooi!

Brandevoort - Helmond

foto door Ugur Ozdemir in 2010

26reacties

Behalve het plezier dat veel Helmonders hebben van vuurwerk, zorgt het ieder jaar ook voor overlastmeldingen, letsel en schade aan straatmeubilair.
Gisteren gingen agenten in Dierdonk poolshoogte nemen nadat de politie een melding kreeg van vuurwerkoverlast in die wijk. Zij stuitten op een groep die aan het opgegeven signalement voldeed. Het vuurwerk dat ze nog niet afstaken werd in beslag genomen. Wijkagent Maizie Beckschebe voorspelt dat het niet het laatste vuurwerk zal zijn dat in beslag wordt genomen…
In de reacties hieronder zal de weblog (en kun jij ook) Helmond op de hoogte houden van de lokale vuurwerkperikelen.

In de reacties hieronder staan updates.

26 reacties:

In beslag nemen is niet genoeg! Een fikse boete er bovenop.
Stel het gelijk met een soortgelijk bedrag als het rijden door rood.
Hier in Helmond-Oost loopt het alweer de spuigaten uit, af en toe tot diep in de nacht.
Heb de laatste tijd ook alweer halve nachten opgezeten om mijn honden te kalmeren 🙁

Beantwoorden

Eind oktober werd al vuurwerk tussen de mensen gegooid en ’s avonds is het gewoon weer hetzelfde liedje als altijd in Brouwhuis.

Beantwoorden

Ik vind het altijd wel fijn dat vuurwerk, weten hondeneigenaren ook eens hoe het is om overlast te ervaren die wij moeten ervaren van die kutjoekels van ze.

Beantwoorden

@Nina op zondag 26 november 2017 om 18:38:

Inderdaad, in winkelcentrum Brouwhorst knalt de jeugd regelmatig.
Gisteren in het centrum was het ook raak. Ik heb er minder last van. Maar ik dacht gisteren wel even aan een schietpartij toen ik een politieauto snel die kant in zag rijden.

Beantwoorden

Begonnen? Hoor hier op het hout het hele jaar door vuurwerkbommen.

Beantwoorden

Is niet alleen in oost, Brouwhuis of Dierdonk, hier in Noord kunnen ze er ook wat van en dat zal wel in heel Helmond het geval zijn……
Hier is het ook al weken bezig soms zelfs inderdaad ook middag in de nacht, maar we kunnen er zo weinig mee, want je kunt alleen en melding doen als het bij jou voordeur afgestoken wordt en je de kwalletjes zelf kunt herkennen. Want wat heeft het voor nut om te zeggen: richting de vogeltjesbuurt hoor ik knallen. Eer dat de politie daar dan iets verdachts ziet zijn ze al weer gevlogen. 🙁 🙁

Beantwoorden

Gister onder de brug bij de boot flatten

Beantwoorden

Begonnen? Bij mij in de buurt is het nooit opgehouden. Verderop in de straat wonen 2 volwassen kerels die het leuk vinden bijna ieder weekend vuurwerk af te steken. Keihard en ’s nachts. Als je daar iets van zegt lachen ze je vierkant uit.

Beantwoorden

opnieuw vuurwerk te horen nabij kerkhof molenstraat helmond . zou plaatsvinden volgens buurtapp op het Johan Cruyff Cort.
is al dagen aan de gang.
babies schrikken wakker en honden beginnen te blaffen.

Beantwoorden

Ze moeten niet mouwe cat 1 mag het hele jaar afgestoken worden

Beantwoorden

Het lijkt mij wel leuk om met oud op nieuw per wijk een speelveld aan te wijzen waar je dan met veel mensen bij elkaar kan genieten van al het siervuurwerk van de mensen. Je weet nooit waar het te doen is namelijk.

Beantwoorden

Update 1:
2 Raadsvragen van GroenLinks over de vuurwerkoverlast
Antoinette Maas van de GroenLinks-fractie stelde gisteren schriftelijke vragen aan B&W over de overlast door vuurwerk. Hieronder haar 2 raadsvragen (Questions) voorafgegaan door haar uitgebreide inleiding. Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

Al diverse keren heeft GroenLinks in Helmond de overlast van vuurwerk onder uw aandacht gebracht. De redenen blijven dezelfde, de weerstand tegen de overlast door vuurwerk groeit. Nederlandse artsen roepen massaal op tot een vuurwerkverbod en afgelopen week presenteerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid een ‘explosief’ rapport, met daarin de aanbeveling om knalvuurwerk en vuurpijlen landelijk te verbieden. GroenLinks vindt het daarom tijd om inperking van het afsteken van vuurwerk opnieuw onder de loep te nemen.
Veel mensen ervaren vuurwerkoverlast rond Oud en Nieuw. Elk jaar wordt er weer meer en zwaarder vuurwerk afgestoken. Het aantal slachtoffers, de schade en de overlast voor mens, dier en milieu is dan ook buiten iedere proportie: “Nederland is Europees kampioen vuurwerkletsel’, aldus oogarts Tjeerd de Faber van het Oogheelkundig Gezelschap (bron ED). Een titel die je niet moet willen, ook lokaal niet. Bovendien, niet alleen mensen hebben last van harde knallen, vuurwerkbommen of te vroeg afgestoken vuurwerk, ook huisdieren staan angsten uit om vuurwerk. De discussie over vuurwerk en een mogelijk verbod daarop laait daarom jaarlijks weer op.
Een vuurwerkverbod is een ingrijpende maatregel en zou idealiter niet nodig moeten zijn. Ook GroenLinks begrijpt dat het hier om een jaarlijkse traditie gaat die diep is geworteld in de Nederlanse samenleving. Echter, het letsel en de schade door onverantwoordelijk gedrag bij het afsteken van vuurwerk is groot. En ook de daarmee samenhangende extra inzet van nood & hulpdiensten rond de jaarwisseling is groot.
Wij hebben daarom opnieuw de volgende vragen voor u:

  1. Helmond heeft veiligheid hoog in het vaandel staan en loopt graag voorop in het bestrijden van overlast voor onze inwoners. Wij stellen voor om niet te wachten op landelijk beleid maar ook hierin het voortouw te nemen. Bent u bereid om in 2018 met een raadsvoorstel te komen dat overlast door vuurwerk inperkt?
  2. Wij pleiten voor een (digitaal) onderzoek naar draagvlak onder onze inwoners voor een professionele vuurwerkshow op een centrale plaats als veilig alternatief. Bent u genegen om dit onderzoek in 2018 te laten uitvoeren?
Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 4 december 2017 om 12:15:

Ik vindt dat als je het op goede manier doet en goed op de regels Let je hier zelf over mag en moet kunnen beslissen.
Oh en nee ik steek zelf geen vuurwerk af maar ga wel buiten kijken

Beantwoorden

Is het reeel om op Ouderjaarsnacht tienduizenden aangeschoten en dronken Hellemonders de straat op te lokken voor een centraal vuurwerk? Kan ook wel voor een probleempje zorgen! Wanneer de vuurwerkterreur dit jaar weer doorgaat, volgend jaar een totaalverbod met zeer strenge handhaving.

Beantwoorden

Hier in Brouwhuis bij de Deltaweg in de tunnel onder de Deurnese weg is het al weken bezig b.v. vorige week s’nachts om half 2, vannacht on kwart over 2
Wordt tijd dat het hele vuurwerk verboden wordt.
Onzin over traditie.

Beantwoorden

@Beppie op maandag 4 december 2017 om 19:28:

Helemaal mee eens, maar ze staan wel dikwijls ook aan de andere kant bij het fietspad.Klinkt zo lekker hard onder het viaduct. En het gedoe is niet alleen ’s nachts.

Beantwoorden

2 raadsvragen over de overlast het vuurwerk? ha ha ha ha. Ik lach elke keer om de wetshandhavers van Helmond Welnu, de Venusbrug in Helmond-Noord ziet er weer fris uit, zwart geblakerd van de bijna handgranaten die er elke dag neergegooid worden. Want, zo groot is de kracht van de nitraat-bommen. De ruiten trillen hier af en toe. Politie? Niet te zien Politie bellen? Heeft geen zin, want ze zijn altijd te laat. Trouwens, je moet eerst uitvoerig je personalia uitleggen, dan is er al 15 minuten verstreken….. Overigens, Helmond geilt op vuurwerk, want elke gelegenheid het hele jaar door wordt aangegrepen om vuurwerk af te steken, zoals daar zijn…KONINGSDAG, KERMISSEN en FESTIVALS. die worden afgesloten met……????? De gemeente wakkert het wel aan bij de mensen door de vergunningen hiervoor te verstrekken.. Het is net als bij drugs, je raakt er aan verslaaft. En nog iets, wie controleert de levensgevaarlijke situatie van garages en schuren hier die tot de nok zijn gevuld met zwaar vuurwerk. Dat wordt in augustus al volgeladen als geen enkele ziel er erg in heeft. Ik kan jullie zeggen, er hoeft in de Isidoor op Somerstraat en het
pleintje er achter maar iets te gebeuren en je krijgt een kleintje ramp zoals destijds in Enschede. Maar dit gaat al vele jaren zo, het kan niemand wat schelen, totdat het …..echt mis gaat. Because, de hele helft is er voor, de andere helft is er op tegen en die doen ook niets. Dus, we gaan weer kijken hoe oudjaar gaat verlopen dit jaar. Nou, zoals altijd, van 2 uur in de middag tot 3 uur in de morgen lijkt het hier dan op Afganistan……

Beantwoorden

@Twan Peeters op maandag 4 december 2017 om 22:56:

Welke garagenummers met vuurwerk op de Isidoor op Somerstraat en het pleintje erachter zijn dat dan precies?

Beantwoorden

Dat moet de politie maar uitzoeken Toon.

Beantwoorden

toen ik 12/13 was vond ik het ook wel geinig om ‘Astronautjes’ te gooien….

toen ik 12/13 was….

Nu lopen gasten van midden 25/30 ’s avonds laat als pubers door de wijken. kansloze kindertjes zijn het. Hoop dat ze beseffen hoe zielig ze zijn.

Beantwoorden

Bart,

Helemaal goed. Bovendien is het af te vragen waar veelal uitkeringstrekkers al dat geld vandaan halen. Ik kan je vertellen dat hier in Noord al zo’n maand flink gestookt wordt. Dat loopt alleen maar op. Straks, op oudejaarsdag zal het hier weer op een oorlogsgebied gaan lijken tot diep in de nacht….. en gaat er voor tienduizenden euro’s de lucht in. Ongelooflijk hoeveel leegkoppen er rondlopen……..

Beantwoorden

Ben ook eens een paar uurtjes in het centrum, maar in de buurt van de Ameideflat is het die uren nu flink raak met vuurwerk! Is dat altijd?

Beantwoorden

@Twan Peeters op vrijdag 8 december 2017 om 01:11:

Wat ongelofelijk triest ben jij!!! 😡 Je bent nog veel asocialer dan ik altijd al heb gedacht. Ik hoop maar dat Helga er niet net langsloopt als zo’n garage met illegaal vuurwerk op de Isidoor Opsomerstraat ontploft.
In sommige landen belandt je in de bak als je zoiets levensbedreigends niet meldt bij de politie. Of het ook in Nederland strafbaar is krijg ik op Google niet gevonden.

Beantwoorden

Welnu Toon,

De politie doet niets totdat er ongelukken gebeuren. Het is niet aan mij om dit door te geven. De politie weet zelf goed genoeg dat er situaties zijn dat dit niet kan. Overigens beste Toon, dit gaat al jaren zo, er veranderd niets t.o.z. van zwaar vuurwerk, het wordt alleen maar erger. Gewoon met oudjaar weer 12 uur lang genieten van het ‘mooie’ vuurwerk zou ik zo zeggen. Fijne dagen!

Beantwoorden

Update 2:
Vooralsnog geen verbod op knalvuurwerk
Burgemeester en wethouders zijn niet van plan voorop te lopen bij het instellen van een verbod op (knal)vuurwerk. Dat blijkt uit de antwoorden van B&W op bovenstaande vragen van Antoinette Maas van GroenLinks. Het College gaat wel komend jaar (digitaal) onderzoeken of er ‘draagvlak onder onze inwoners bestaat voor een professionele vuurwerkshow op een centrale plaats’.
Zie hun volledige (nogal wollige) antwoorden:

  1. Vraag: Helmond heeft veiligheid hoog in het vaandel staan en loopt graag voorop in het bestrijden van overlast voor onze inwoners. Wij stellen voor om niet te wachten op landelijk beleid maar ook hierin het voortouw te nemen. Bent u bereid om in 2018 met een raadsvoorstel te komen dat overlast door vuurwerk inperkt?
    Antwoord: Wij nemen het signaal vanuit de politiek serieus. Wij zien de landelijke discussie. Een verbod op knalvuurwerk is alleen effectief als het landelijk wordt ingevoerd. Pas dan kan het daadwerkelijk de overlast terugdringen. De komende periode vindt er door ons een verdieping plaats die betrekking heeft op de inperking van overlast door vuurwerk. Daarin wordt het maatschappelijk debat meegenomen. Afhankelijk van hoe het kabinet en de Tweede Kamer hier tegenover staan, kan de gemeente acteren. Het kabinet en de Tweede Kamer is opgeroepen zich hierover uit te spreken.
    Er wordt in Helmond al veel gedaan om de risico’s voor de veiligheid in te perken, en in preventieve zin om de overlast te bestrijden. Binnen Helmond wordt nu prioriteit gegeven aan het bestrijden van excessen (zwaar, mogelijk illegaalvuurwerk) en handhaving van de openbare orde. Bij meldingen over excessen wordt door de politie of de boa’s van SSH opgetreden. Er zal daarnaast door SSH gecontroleerd worden op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Daarnaast is er een aanpak ter voorkoming van vreugdevuren, waarbij SSH, brandweer, woningcoöperaties en gemeente preventief inzetten om de vreugdevuren in de openbare ruimte te voorkomen. Deze aanpak, die vanaf 2009 met name in de wijken Helmond-Noord en Helmond-Oost, toegepast wordt, heeft een goede preventieve werking. Mochten er toch vreugdevuren in de openbare ruimte worden voorbereid of aangestoken, dan worden deze opgeruimd.
  2. Vraag: Wij pleiten voor een (digitaal) onderzoek naar draagvlak onder onze inwoners voor een professionele vuurwerkshow op een centrale plaats als veilig alternatief. Bent u genegen om dit onderzoek in 2018 te laten uitvoeren?
    Antwoord: Ja, een (digitaal) onderzoek naar draagvlak onder onze inwoners voor een professionele vuurwerkshow op een centrale plaats, wordt in 2018 uitgevoerd. Mogelijk kan het Stadspanel daar een rol in vervullen.
Beantwoorden

Jammer!

Heb geen hekel aan vuurwerk (vind het mooi zelfs) als iedereen zich aan de tijden zou houden waarop het mag, en die vind ik al zeer ruim.
Jammer ook dat sommige ouders hun kinderen maar aan laten kloten en dan het hardst huilen als het mis gaat.
Boetes zouden veel hoger moeten zijn en te verhalen op de ouders eventueel, iedereen is zelf verantwoordelijk wat zijn kroost doet.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *