Buiten is het 8 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 103.677 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
19reacties

Vanaf 25 september werd in de Nederlandse horeca, cultuur en evenementenbranche een coronatoegangsbewijs verplicht gesteld. Zonder test, vaccinatie of herstelbewijs krijg je geen toegang tot (binnen)horeca, sportkantine, concert of theater. Dit is een maatregel van het Rijk met verstrekkende gevolgen. Er wordt hiermee namelijk aangestuurd op uitsluiting en discriminatie van duizenden Helmonders. Dit past niet in een democratische rechtsstaat en dus ook niet in Helmond. Zowel als Gemeenteraad als College hebben we de wettelijke plicht om de belangen van al onze inwoners optimaal te dienen.

Volgens het coronadashboard is 23% van het aantal Helmondse inwoners van 18 jaar en ouder niet gevaccineerd. Dat zijn voor de goede orde een dikke 16 duizend Helmonders. Om de vaccinatiegraad te vergroten komt Helmond nog met een campagne om de ongevaccineerde Helmonders over te halen. Verspild geld, wat mij betreft, wat we beter anders kunnen besteden. Zowel de campagne als de invoering van de coronapas geeft duidelijk aan dat er toch wel degelijk wordt aangestuurd op dwang. Dit ondanks de eerdere toezeggingen van de politiek om dit niet te doen. Of je nu voor of tegen vaccinatie bent, in een democratische rechtsstaat als Nederland is het altijd vrijwillig geweest en moet dus ook zo blijven.

Wat deze maatregel extra dubieus maakt is dat hiermee de horeca, cultuur en evenementenbranche worden geraakt die al op omvallen staan. ‘’Hoe regel je in deze tijd extra personeel om bij de deur te controleren?’’ was een veelzeggende vraag van onze Helmondse horecavoorzitter. Ook voor de gemeente is deze maatregel niet uitvoerbaar. Er is daar simpelweg te weinig handhavingscapaciteit voor. Dit gaf voorzitter veiligheidsberaad Bruls ook al toe. Vuurwerkoverlast, drugscriminaliteit als overlast binnenstad. Keer op keer werden we door de Burgemeester erop gewezen dat er niet optimaal gehandhaafd kon worden. Met verschillende lobby’s richting het rijk als gevolg. Tevergeefs. En nu heeft het rijk ineens wel extra geld over voor de handhaving van deze coronapas. Dit is toch niet uit te leggen?

Om daarmee als Helmond een duidelijk signaal af te geven heeft Helder Helmond afgelopen raadsvergadering getracht een motie (pdf) in te dienen genaamd ‘’Terughoudendheid handhaving coronapas in Helmond’’. Om op die manier de beperkte handhavingscapaciteit blijvend in te zetten op het leefbaar houden van onze stad. Deze motie kon helaas op weinig steun rekenen. Andere gemeentes en Burgemeesters hebben een soortgelijke motie wel omarmt. Het vergt alleen wat meer durf bij onze Helmondse bestuurders!

Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond

19 reacties:

Triest zeg, wat valt me dat standpunt tegen van Helder Helmond! Leek me een partij met verstandige mensen die vanaf maart mee zou kunnen doen.

@Martijn Rieter:
Waar halen jullie de deskundigheid vandaan door te denken dat jullie er meer verstand van hebben dan het OMT en de andere deskundigen in Den Haag? Of is de volksgezondheid bij Helder Helmond niet meer belangrijk?
Waarom worden duizenden Helmonders gediscrimineerd? Die Helmonders kunnen zich toch laten testen of zijn ze daar te lui voor?
Als Helmonders de coronapas niet meer zouden hoeven te gebruiken en de rest van Nederland wel dan is dat toch ook discriminatie? Daar zijn jullie toch tegen begreep ik….

Beantwoorden

Helemaal eens Martijn, het is een stupide regel, het heeft totaal niets te maken met de volksgezondheid maar alles met controle.
Het is inmiddels 100% bewezen dat ondanks de prik mensen alsnog kunnen verspreiden, maar je hebt een groene vink voor het leven al ben je nog zo ziek.
En ook genoeg personeel is niet geprikt, dus?
Maar niet getreurd, prik 3 is al onderweg en jonge kinderen zijn straks ook niet meer veilig.
Ik weet niet of mensen lezen wat de bijwerkingen zijn zoals mondjesmaat gemeld bij het Lareb en EMA, dat zegt genoeg.
Maar de mensen geloven echt alles wat op de TV in die zever programma’s wordt verteld door vaak zelfbenoemde experts.
En Hugo de basisschool leeraar en Koopmans en Osterhaus beide dierenarts, tja…
Er wordt een vuil spelletje gespeeld is mijn mening, kijk op internet er valt genoeg te lezen, echter ook met een korrel zout lezen.

Beantwoorden

Bovendien heeft medicijn fabrikant Merck (VS) een succesvol Covid-19 geneesmiddel in ontwikkeling. Kwestie van tijd. Zo snel mogelijk stoppen met de ‘coronapas’. Iedereen weer blij en vrij.

Beantwoorden

Ik heb je zooo gewaarschuwd voor de spelletjes die dit college speelt!
Blij dat je op tijd wakker bent geworden.

Maar wat nu???

Gr. Yasmine

Beantwoorden

@ Twanneman

Hoi Twan,

Ook ik maak me ernstig zorgen over hoe ongenuanceerd dit alles nu in de media verschijnt.

Plotseling het bericht dat ook kleine kinderen gevaccineerd moeten worden tegen de griep deze morgen in de T.
Inmiddels weer tegengesproken door dhr. Blokhuis…Staatsecretaris.

Opvallend is dat dit soort berichten altijd ineens NA het weekend gedumpt worden.

Ervan uitgaand dat op dit moment 85% van de gehele Nederlandse bevolking is gevaccineerd, zie ik hoe dan ook geen enkele reden voor dit soort verontrustende akelige berichten in de media te laten
verspreiden., laat staan dat er op deze manier draagvlak voor komt.

Maar om nu ook over de ruggen van kleine kinderen ouders de stuipen op het lijf te jagen dat hun kind ineens gevaccineerd zou moeten worden tegen de griep???? Waar zijn we in godsnaam mee bezig??? Dit is alleen maar paniek zaaierij .

.

Beantwoorden

@Anja op maandag 11 oktober 2021 om 17:47:

Godzijdank zijn er in dit strontverwende land nog mensen die begrijpen dat even 10 seconden een QR-code laten zien werkelijk geen zak voorstelt. Zeker als je daardoor laat zien dat je rekening kunt én wilt houden met elkaars gezondheid. Maar omdat we tegenwoordig belangrijke zaken niet meer van een willekeurige reality-soap kunnen scheiden, zijn de rapen gaar.

Even makkelijk scoren van Helder Helmond. Onderbuikpolitiek scoort steeds gemakkelijker, omdat je ‘in begrijpelijke taal’ vertelt wat borrelpraatvolk graag wil horen. Prima, maar zeker in de politiek vind ik dit minstens even erg en gevaarlijk als de geheugenproblemen van Rutte.

Op één punt ben ik het eens met Martijn: handhaving is in dit land niet te doen.

In tegenstelling tot de ons omringende landen hebben veel Nederlanders moeite om zich te houden aan een doodsimpele regel. Wel klagen over het aanpassingsvermogen van De Buitenlander, maar zich zelf aan een simpele regel willen houden: ho maar.

Martijn heeft gelijk dat handhaven – helaas hard nodig voor genoemd volk – geen taak van de horeca kan zijn. Dat is niet te doen, hoe triest ook. Als je in de horeca werkt, ben je niet opgeleid tot beveiliger, boa of agent. Zo simpel is het.

Samenvattend zou het laten zien van een coronapas doodsimpel kunnen zijn, als er wat meer begrip, fatsoen én kennis zou zijn in dit land.
Geen cafébaas die er dan problemen mee had, zeker weten.

Beantwoorden

@Anja @Job

Fijn om te lezen dat er nog mensen willen reageren met rede en verstand.

De usual suspects hierboven komen weer aanzetten met Facebook-wetenschap en de eigen frustraties over “het college”. De domheid druipt er vanaf.

En hoe treurig is de dorpspoliticus die net als zijn grote voorbeeld Richard de Mos met goedkope oneliners landelijke politiek betrekt op het Helmondse en doet alsof je op dorpsniveau uitdagingen als corona en vluchtelingen kan pareren. En dat in de hoop dat wat goedgelovigen straks in het stemhokje het bolletje van Helder Helmond rood kleuren.

Beantwoorden

@Martijn Rieter – Begin dit jaar was er een internetconsultatie over dit onderwerp, daar had je je bezwaren rechtstreeks aan de landelijke overheid kunnen laten weten. Om nu met een motie te komen is een beetje aan de late kant en aan het verkeerde adres.

https://www.internetconsultatie.nl/wetsvoorsteltestbewijzen/

(Mocht je geïnteresseerd zijn in mijn bijdrage, dan moet je op de pagina met reacties even scrollen naar 14 maart, 13:37.)

Beantwoorden

Helder Helmond gaat de FvD achterna als wappiepartij? Ik vind het echt kwalijk dat je hier de leugen herhaalt dat het discriminatie zou zijn. Je hoeft niet te vaccineren, maar dan zul je via testen voor toegang een bewijsje moeten krijgen om te laten zien dat je niet ziek bent.

Even voor de helderheid, handhaven gaat prima als je maar wil. Het probleem in Nederland is vooral dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. De politiek is uitgegaan van de weldenkendheid en welwillendheid van mensen om anderen niet in gevaar te brengen. Dat blijkt een flinke misrekening te zijn geweest.

Waardoor we nu in de situatie zitten dat een kleine groep antivaxxers een iets grotere groep goedgelovigen overtuigd heeft van allerlei onzin. En die iets grotere groep zorgt er vervolgens met hun extra belasting van de IC’s voor dat de uitgestelde zorg door corona nog steeds niet ingehaald kan worden.

Maar we willen vooral die tere zieltjes van die mensen niet gaan krenken. Echt, hou op met me. Er gaan mensen dood omdat hun behandelingen te lang uitgesteld worden en dat is de schuld van die kleine groep die te egoistisch is om gewoon ff een prik te gaan halen die veilig is. Dat is de kern van wat er hier aan de hand is en het geduld van het weldenkende deel van de bevolking begint langzaam maar zeker op te raken omdat men tot de realisatie komt dat de “wappies” zo diep van hun eigen gelijk overtuigd zijn dat die zich dus nooit gaan laten vaccineren.

Van mij mag er streng gehandhaafd worden. Keuzes hebben gevolgen en mijn egoïsme zegt me dat ik graag een herfst en winter heb met weinig griep en corona, zodat we al die maatregelen eindelijk weer af kunnen schaffen. Liefst nog voor carnaval, zodat de cirkel rond is.

Beantwoorden

@MFvGeel. Ik zie Martijn Rieter niet zoas FvD de meest waanzinnige denkbeelden omtrent Covid benoemen. Het laten we maar niet handhaven omdat het toch niet lukt is verwerpelijk.
Helder Helmond is een partij geworden die in aanloop naar verkiezingen zorgvuldig zijn onderwerpen kiest die lekker scoren bij de onderbuikgevoelens burger.
Zodra de situatie te ingewikkeld wordt loopt hij weg om vervolgens weer met een ander stukje te scoren.
Ik geloof dat dit populisme heet. Maar doet niet elke politicus hier?

Beantwoorden

@Michiel van Geel op dinsdag 12 oktober 2021 om 10:41:

Je bent behoorlijk geïndoctrineerd door de TV en dergelijke, een echte struisvogel, geloof je werkelijk alles wat op TV wordt verteld?

Ik kan nog zeggen dat ik me verdiep MSM en alternatief nieuws en maak dan zelf mijn afweging in wat ik wel of niet geloof.

Bepaal jij wat echt nieuws is en wat onzin is? Heel arrogant en dom.

Even punt 1 van de code van Neurenberg (ik neem aan dat je weet wat de code van Neurenberg is):

De vrijwillige toestemming van de proefpersoon is absoluut noodzakelijk
Dit betekent dat betrokken persoon wettelijk bevoegd moet zijn om toestemming te geven; in staat moet zijn zijn of haar vrije keuze te maken zonder tussenkomst van enig geweld, fraude, misleiding, of enige andere vorm van beperking of dwang; en moet voldoende kennis en begrip hebben van het betreffende onderwerp zodat hij of zij in staat is een onderbouwde keuze te maken. Dit laatste vereist dat voordat de proefpersoon zijn of haar keuze kan bevestigen duidelijk gemaakt moeten worden de aard, duur en doel van het experiment; de methode en middelen waarmee het uitgevoerd worden; alle te redelijkerwijs te verwachten ongemakken en risico’s; en de gevolgen voor de gezondheid of de persoon die mogelijk deel zal nemen aan het experiment.
De plicht en de verantwoordelijkheid voor het vaststellen van de kwaliteit van de toestemming ligt bij de persoon die het experiment initieert, aanstuurt of eraan deelneemt. Dit is een persoonlijke plicht en verantwoordelijkheid die niet ongestraft overgedragen kan worden aan een ander.

Beantwoorden

Als je goed luisterd naar de Jong dan hoor je hem zeggen dat je als gevaccineerde net zo besmettelijk bent als niet gevaccineerde. Dus de wappies hebben gelijk. Het rivm had de regeling dat als je getest bent door huisarts, ziekenhuis, of ggd je een herstel bewijs kan krijgen. Dit hebben ze stil gewijzigd dat alleen getest bij ggd je een herstel bewijs krijgt. Hiervan waren ziekenhuis en huisarts niet over ingeligd. Als de leiding gevende in de corona soap eens alles met elkaar kort zou sluiten. Dan zouden ze wat geloof waardig overkomen. Zo zijn er talrijk van zo,n situaties. Groetjes gijs

Beantwoorden

@Twanneman op dinsdag 12 oktober 2021 om 11:31:

Ik begrijp je reactie, maar hij past helaas precies bij wat ik even terug heb willen aangeven en wat ik zo beangstigend vind aan populistische politiek bedrijven en vooral: blindelings volgen, of er tenminste erg gevoelig voor zijn.

Blijf alsjeblieft kritisch en houd werkelijkheid en gewenste situatie uit elkaar.

Ik ben het met je eens dat iedereen mag vinden wat ie vindt.
Er is alleen wel een probleem aan het ontstaan, namelijk dat er een kleine groep (ontevreden) mensen graag zou willen dat hun mening de waarheid zou zijn. Er wordt alles aan gedaan om deze mening als een feit te presenteren en dat is nu juist het gevaarlijke. Dat proberen Anja, Roland, Sander Lam en Michiel ook duidelijk te maken.

Het gaat er niet om dat ik vind dat je dezelfde mening als ik moet hebben, maar ik vind het wel van het grootste belang dat FEITEN ook feiten zijn en blijven. Oók als ik het helemaal niet zie zitten dat deze feiten feiten zijn.

Het gevaarlijke van deze ontwikkeling is dat mensen die dingen niet (willen) begrijpen het verschil niet meer (willen) zien tussen wens/fantasie en werkelijkheid, die hun toevallig het beste uitkomt, omdat ze die wel (willen) begrijpen.

Ik geloof graag in sprookjes, maar dat lijkt me nu juist de verstandelijke ontwikkeling die je als mens doormaakt van kind naar volwassene.

Ik vind het zorgelijk dat juist bij dat laatste hier in Nederland een zeer bedenkelijke link merkbaar begint te worden…

Beantwoorden

@Job

Bedankt voor jou pleidooi en jou visie, echter nogmaals ik lees links en rechts om het zo maar even te noemen, daaruit trek ik mijn eigen conclusies, en ik denk dat dit met oplevert dan alleen maar de msm te volgen.

Beantwoorden

Lachwekkend dom zijn de reacties van Anja, Job en enkele anderen.
Mensen hebben gegronde redenen en argumenten voor hun mening en deze links liberale gekken komen weer niet verder dan jijbakken.

Meer en meer wordt duidelijk dat alle overheden met hun maatregelen meer schade berokkenen, en dat het nauwelijks enig effect had. De grafieken met landen die het heel anders aanpakte zijn vrijwel gelijk. Het volledig gevaccineerde Israël kamt met grote aantallen “besmettingen”,, blijkbaar doet ook het vaccin niet zoveel als wat men zei met 95%.
Mensen worden wel minder ernstig ziek, maar dat geldt ook voor alle tweede en derde wereld landen 1% vaccinatie. Nergens lijken in de gangen of doodskisten buiten.
Het lijkt meer en meer gehypte marketing en massa hypnose. Kijk uit, de robots gaan ons overheersen. Die robots zijn niet van staal, maar heten Rob Jetten, Anja en Job. Gedwee volgen zij npo/d66 nepnieuws..

Beantwoorden

@Andre op dinsdag 12 oktober 2021 om 21:19:

En daar is ie weer! 🙂
“Mensen hebben gegronde redenen en argumenten.”
Noem ze eens? Met de nadruk op ‘gegronde’ alsjeblieft.

Wat heb jij toch een hoop tijd over man. Wel een beroep, of niet?
Ik zie je (niet onderbouwde) reacties zo ongeveer onder ieder artikel staan hier op de weblog. Je krijgt ook zelden een reactie.
Hoe zou dat komen denk je…?
Tijd voor wat zelfreflectie.

Beantwoorden

In een notendop: QR code is om de niet gevaccineerden te beschermen tegen het ernstig ziek worden door covid-19. Precies deze groep is dus vaak ook nog ‘tegen’ hun eigen bescherming. Wat vinden we van ziekenhuizen waar de bedden bezet worden gehouden door ‘bewuste’ niet gevaccineerden? Wat vinden we van de kankerpatiënt waarvan de operatie is uitgesteld?

De verwachtingen van het personeel in de horeca is hoog, maar ik geloof niet dat ze liever terug gaan naar de 1,5m en 22:00u sluitingstijd.
In horeca moet worden gecontroleerd op leeftijd voor alcohol gebruik. Dat gebeurt met een ID kaart. Is de QR code check dan zo veel extra moeite?

Het puntje discriminatie is een te zwaar woord voor deze situatie. Uitgesloten worden is in deze een vrije keuze! Je kiest er bewust voor om geen vaccin te nemen en niet te testen. Testen is zo gedaan en geen inbreuk op je privacy (Voorwaarde moet wel zijn dat de testmogelijkheid toegankelijk en laagdrempelig is en blijft).

Wappies vind ik een verschrikkelijk woord, iedereen is vrij om kritisch te denken en argumenten te leveren. Dat houdt de gemoederen scherp. Zorgmedewerkers zijn verplicht een hepatitis vaccin te nemen. Ga je naar een tropisch land? Je komt er niet in zonder de benodigde vaccinatie. Kortom, vaccineren is zeker wel de uitweg in dit geheel.

De landelijke 15% ongevaccineerden die over zijn gebleven kiezen bewust om dit niet te doen en dat is hun goed recht. Als we er nog 10% bij zouden vaccineren zijn we van alle maatregelen af. De grote taak, voor en met deze groep, is dus om meer vertrouwen in het vaccin te krijgen en de oprechtheid en de kundigheid van wetenschappers te verduidelijken. Ook eventuele irreële angsten te rationaliseren. Maar ook vooral meer begrip te tonen voor het gedachtegoed van deze groep.

Tot slot, tweedeling is de illusie die we zelf bedacht hebben. De neuzen staan zeker wel de zelfde kant op en we hebben allemaal het zelfde doel. We willen allemaal weer terug naar het oude normaal. En we komen er wel, als we allemaal het doel niet uit het ook verliezen..

Beantwoorden

Weg met die coronapas en weg met die QR code het wordt tijd voor nieuwe mensen in de raad kijk maar eens naar Australië dit moet je niet willen!

Beantwoorden

@jan op donderdag 14 oktober 2021 om 06:32:

Australië inderdaad maar ook Nieuw Zeeland, veel staten in America wat dichter bij huis: Italië, Frankrijk, Duitsland, e.a.
Maar Australië spant wel de kroon, en dit heeft NIETS maar dan ook NIETS meer met de volksgezondheid te maken, maar jan, ik vrees dat dit “het nieuwe normaal” gaat worden, ook in meeloopland NL, “build back better” ammehoela.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *