Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 108.535 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
19reacties

We leven op dit moment in onrustige, hectische tijden met de oorlog in Oekraïne en de stijgende (energie)prijzen. In deze onzekere tijden is het des te belangrijker dat inwoners en het lokale bestuur samenwerken en elkaar weten te vinden. Het vertrouwen in de (lokale) politiek is echter alleen maar minder geworden en men voelt zich minder betrokken bij de besluitvorming. Eén van de oplossingen hiervoor is de inwoners meer betrekken bij het beleid. We moeten niet over onze inwoners praten, maar mét.

D66 wil dat de gemeente Helmond hierin een voortrekkersrol neemt door ruimte te bieden aan maatschappelijke initiatieven en te experimenteren met vernieuwende vormen van participatie, denk bijvoorbeeld aan het burgerberaad. Goede participatie zorgt voor beter en gedragen beleid en een meer soepele realisatie. Dit moet de komende tijd naar een hoger niveau gebracht worden. Gelukkig is hier ook aandacht voor in het ambitieakkoord. Zo wordt er op dit moment hard gewerkt aan een nieuw participatiebeleid van de gemeente. Het is belangrijk dat aan de voorkant helder is wat we van elkaar mogen verwachten en wie waarvoor verantwoordelijk is. Vooral om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Draagvlak ophalen is zeker wenselijk, maar meepraten is niet hetzelfde als je zin krijgen. Ook moet er altijd sprake zijn van maatwerk.

Dit is tot nu toe lang niet altijd goed gegaan. Te vaak zien we het gebeuren dat mensen met ideeën vastlopen in de bureaucratische mallemolen. Daarom moet dit makkelijker en dichter bij de inwoners georganiseerd worden. We moeten het immers samen doen, zeker in deze onzekere tijden. Daarvoor moeten we het wijkgericht werken sterker maken, gebruikmakend van de ervaringen met de stadsmarinier in de Binnenstad. Die werkt als een vooruitgeschoven post van de gemeente in het hart van de wijk en heeft daar ook zijn kantoor. Dagelijks is hij bezig met alles en iedereen in de wijk, en ziet ook meteen waar extra aandacht voor nodig is. De stadsmarinier kan ook een rol spelen bij het mogelijk maken van kleinschalige burgerinitiatieven. Dit zie je in de Binnenstad al succesvol gebeuren. Een ander mooi voorbeeld is de herinrichting van de openbare ruimte. Hierbij moeten de omwonenden en andere betrokkenen nadrukkelijk een stem krijgen, waarbij er zo soepel mogelijk met regels en kaders omgegaan moet worden.

Als gemeenteraad moeten wij ons ook meer laten zien en de wijken in gaan. Op 4 oktober wordt er een podiumbijeenkomst georganiseerd rondom burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad hierin. Verder wordt dieper ingegaan op het instrument burgerberaad.

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66

In de reacties hieronder staat een update van de weblog.

19 reacties:

Zegtde partij die inspraak en referendum omzeep bracht. Blinken ook uit in doordrammen, tegen draagvlak in. Vandaar hun gejank over proberen meer draagvlak te krijgen. Praatjes.
Een woord als “stadsmaribier”, daar zit al zoveel in.
Echt een rampenpartij.

Beantwoorden

Ik ben van mening dat een referendum de enige manier gaat zijn waarbij we alle Helmonders “horen” een burgerberaad is een verkapte versie van ik heb je gehoord we doen er niks mee!!

Beantwoorden
Joanna Verbaarschot

Deze reactie is verwijderd door de weblog omdat die niet on topic is.
Op De weblog van Helmond gaat het immers over… Helmond.
Wat het topic is, lees je hierboven in de column van Jochem.

Beantwoorden

Ik had nog nooit van stadsmariniers gehoord, maar afgezien van de wat agressief klinkende naam spreekt wat ik er zo snel op https://www.helmond.nl/stadsmarinier over lees mij wel aan: laat binnen de praktische mogelijkheden niet de volksvertegenwoordiging maar het vertegenwoordigde volk benoemen voor welke problemen er oplossingen moeten komen. (Niet alleen in “deze” hectische/onzekere tijden maar altijd. Het tijdloze idee dat vroeger alles beter was past niet in een politieke column.)

Let wel: problemen benoemen is iets anders dan meebeslissen over oplossingen. De grootste valkuil van het burgerberaad is dat het onwerkbare eisen aan de politiek kan stellen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/17/burgerberaden-leiden-tot-een-chaotische-democratie-a4133827#/krant/2022/06/18/#204

Beantwoorden

@Joanna Verbaarschot op maandag 5 september 2022 om 09:58:

Op zich vind ik een bindend referendum geen slecht idee. Ik weet niet of daar veel partijen in de gemeenteraad voor te vinden zijn. D66 in ieder geval niet. Tenminste landelijk verkwanselde die partij dat kroonjuweel. Maar misschien dat D66 Helmond daar anders over denkt…

De vraag is wel hoe vaak per jaar je zo’n referendum dan wilt organiseren. Minder dan de helft van de Helmonders kwam de laatste keer bij de stembus opdagen.

Beantwoorden

@Andre op maandag 5 september 2022 om 09:21:

@Joanna Verbaarschot op maandag 5 september 2022 om 09:58:

@Jan de Vries op dinsdag 6 september 2022 om 07:37:

Over welke onderwerpen zou je graag een referendum zien?

Beantwoorden

@Sander Lam op dinsdag 6 september 2022 om 09:44:

Schandpaal op groot plein in Helmond voor alle die draaideurcrimineeltjes

Beantwoorden

@Bart op dinsdag 6 september 2022 om 13:26:

Een schandpaal plaatsen zal vast wel kunnen, maar daadwerkelijk mensen daaraan tentoonstellen is denk ik in strijd met de huidige wetgeving. Probeer het eens zo te formuleren dat het ook echt uitvoerbaar is.

Beantwoorden

@Sander Lam op dinsdag 6 september 2022 om 09:44:

Ik zat te denken aan de grote uitgaven van meer dan 10 miljoen euro belastinggeld. Bijvoorbeeld het nieuwe stadshuis. Zowat elke Helmonder heeft het er nu nog over als het over geldsmijten door de gemeente gaat. Er zijn nauwelijks Helmonders te vinden (vanwege de super de luxe werkomgeving wel de(?) ambtenaren en blijkbaar de politici) die er blij mee zijn.

Ook meer principiële zaken als bijvoorbeeld het aantal coffeeshops uitbreiden ja of nee. Nu blijft Blanksma al sinds haar aantreden steeds maar talmen en verandert er niks. Precies wat Blanksma en het CDA wil.

Beantwoorden

@Jan de Vries op dinsdag 6 september 2022 om 14:49:

Na afloop van het zomerreces wordt de gemeenteraad op de hoogte
gebracht van de meerkosten t.o.v. de oorspronkelijke begroting.
Misschien valt het totaal wel mee.

Bovendien; je moet voor de dag kunnen komen met zo’n bouwwerk.

Wat zouden de buren wel niet denken als Helmond genoegen zou nemen
met een gemeentehuis dat binnen 10 jaar deels of misschien wel geheel zou moeten worden gesloopt of vervangen?

Denk groot en leef in stijl!

Beantwoorden

De kosten voor een referendum bedragen ca. €2,50 per onderwerp per kiesgerechtigde.

Beantwoorden

@Roland op dinsdag 6 september 2022 om 17:01:

Dat kan stukken goedkoper. Helaas wil links een alsmaar grotere overheid en meer controle over alles.

Jochem heeft goed opgelet, vat zijn conclusie samen en daar blijft het dan ook bij. Hetzelfde als Kaag voor de show een hoop praatjes en daarna verdwijnen.
Wanneer gaat D66 eens benoemen en aanpakken, ipv deze holle zinnen?

Beantwoorden

@Marko op dinsdag 6 september 2022 om 15:29:

Dat nieuwe stadshuis is maar een voorbeeldje waarover ik een bindend referendum zou willen hebben gehad. Dat was een antwoord op de vraag van Sander Lam.
Dat stadshuis-besluit is allang genomen en wordt echt niet meer teruggedraaid natuurlijk. Terecht ook, het staat er al gedeeltelijk zag ik.

Beantwoorden

@Jan de Vries op dinsdag 6 september 2022 om 14:49:

Dat dure nieuwe stadhuis was geloof ik bedoeld als oplossing voor een financieel probleem met de huidige huisvesting van de ambtenaren. Het gemeentebestuur heeft in al zijn wijs- of domheid deze ene variant gekozen uit een rijtje alternatieven met elk een stevig prijskaartje.

Het referendum zou dus niet moeten gaan over ja of nee het dure nieuwe stadhuis, maar over welke van dat rijtje dure oplossingen het moest worden. Ik vraag me af in hoeverre elke kiesgerechtigde zich in de materie zou willen/kunnen inlezen, dus of een referendum over dit gecompliceerde onderwerp de manier is om geldsmijten tegen te gaan.

Beantwoorden

@Jochem van den Bogaard:

Die podiumbijeenkomst op 4 oktober zal wel weer in de avond georganiseerd worden en dan kan ik dus niet. ‘s Avonds is vaak een probleem voor mij omdat ik dan vaak moet werken.
Is het niet mogelijk om zoiets voortaan in weekenden te gaan organiseren, dan kunnen er veel meer mensen. Of soms in het weekend en soms in de avonden, dan bevoordeel (of benadeel) je iedereen af en toe.

Beantwoorden

@Roland op dinsdag 6 september 2022 om 17:01:

Als dat klopt, is dat een duur grapje. Dat is in Helmond dan dus een paar ton per onderwerp.
Zijn dat kosten die in een andere gemeente werden gemaakt of hoe kom jij aan die 2,50 euro?

Beantwoorden

Beste Ron,

Terechte vraag die je stelt. De podiumbijeenkomsten zijn inderdaad altijd op dinsdagavond. Dit is zo vastgelegd in ons vergaderschema. De podiumbijeenkomst van 4 oktober vindt om half 8 plaats in het Speelhuis. Ik zal het eens voorleggen aan de griffie of we ook eens op een zaterdagochtend iets kunnen organiseren.

Beantwoorden

@Jochem v/d Bogaard op zaterdag 10 september 2022 om 10:07:

Goed om te horen dat je er achteraan gaat.

Beantwoorden

Update 1:
Informatie over de Podiumbijeenkomst Burgerberaad en Participatie
Zoals Jochem hierboven al meldde, houdt de gemeenteraad dinsdagavond 4 oktober vanaf 19.30 uur een informatieavond over Burgerberaad en Participatie. Bij die zogeheten Podiumbijeenkomst staat deze vraag centraal: “hoe kunnen burgers van Helmond meer en beter worden betrokken bij politieke besluiten over de toekomst van hun stad.”
We kregen er van de gemeente een persbericht over met de volgende grotendeels aanvullende informatie:

De gemeenteraad neemt veel belangrijke beslissingen. Keuzes die gevolgen hebben voor Helmond en zijn inwoners. De raad wil burgers hierbij meer betrekken. Maar hoe doe je dat? In andere gemeenten organiseren ze hiervoor steeds vaker burgerberaden. Een groep van zo’n 100 willekeurige burgers geven de raad adviezen bij belangrijke onderwerpen Werkt die aanpak ook in Helmond? Diverse deskundigen geven hierop hun visie en discussiëren hierover met de gemeenteraad. Iedereen kan meepraten op:
.
Podiumbijeenkomst Burgerberaad en Participatie
Dinsdag 4 oktober vanaf 19:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur),
Het Speelhuis, Helmond
.
Sprekers die avond zijn onder meer: Harm van Dijk (initiatiefnemer Platform G1000), Job Kantelburg (ervaringsdeskundige gemeente Enschede), Lars Schotel/Rik Kors (ervaringsdeskundigen gemeente Utrecht) en Stefan Raedts (beleidsmedewerker participatie gemeente Helmond)
.
Iedereen is van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. Het volledige programma staat op helmond.raadsinformatie.nl

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *