26reacties

Van den Bogaard: overvragen

Op dit moment zijn veel politieke partijen bezig met het schrijven van hun verkiezingsprogramma’s voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Ook wij als D66 Helmond zijn al een heel eind op streek met het schrijven van het conceptverkiezingsprogramma. Hierin verwerken de verschillende partijen hun wensen, ideeën en toekomstplannen voor de komende coalitieperiode. Het risico hiervan is dat partijen vaak enorm veel goede ideeën hebben, maar niet kijken naar de uitvoerbaarheid ervan. Is het haalbaar en betaalbaar? Wat voor effect heeft een dergelijk plan op de ambtelijke capaciteit? Je kunt immers als partij gouden bergen beloven in je verkiezingsprogramma, maar het moet ook gerealiseerd kunnen worden.

Dit heeft voor een groot deel te maken met de beperkte ambtelijke capaciteit die we hebben als gemeente Helmond. Uit de Monitor Thuiswerken, een onderzoek dat de gemeente samen met de Arbodienst heeft uitgevoerd binnen de ambtelijke organisatie, kwam naar voren dat de gemeentelijke medewerkers de werkdruk als hoog ervaren. Als we kijken naar landelijke vergelijkingscijfers (https://www.aeno.nl/personeelsmonitor) dan zien we dat de Helmondse formatie ten opzichte van de inwonersaantallen van onze stad, in vergelijking tot andere gemeenten, ruim onder het gemiddelde ligt. Daarnaast geeft de accountant van de gemeente Helmond in de managementletter van 2020 aan dat Helmond de problematieken van een 100.000-plus gemeente heeft, maar de capaciteit en middelen van een 100.000-min gemeente.

Daar bovenop brengt corona ook nog extra werkdruk met zich mee. Deels vanwege het feit dat mensen andere werkzaamheden (erbij) doen of gedaan hebben, waardoor het reguliere werk achterstand oploopt. Maar deels ook vanwege extra investeringen door Corona die extra werk met zich meebrengen. Dit leidt ertoe dat de ambtelijke capaciteit onder druk staat. De te kleine organisatie in relatie tot de opgave is overigens al langer een structureel probleem. Dit zal door de grote investeringsopgave ook niet gauw veranderen de komende jaren. Daarom is er de afgelopen tijd ingezet op het aantrekken van extra capaciteit, zowel vast als tijdelijk. Er is echter sprake van krapte op de arbeidsmarkt, waardoor het heel lastig is om geschikt personeel te werven. Alle gemeenten hebben met deze problematiek te maken en vissen hierdoor in dezelfde, te kleine vijver.

Als gemeenteraad hebben we hiermee rekening te houden. Nu wordt er nog te vaak een groot beroep gedaan op de ambtelijke capaciteit, bijvoorbeeld door het indienen van tijdrovende moties. Ik denk dat het goed is om wat vaker stil te staan bij de beperkte ambtelijke capaciteit en te kijken naar de belasting hierop bij het indienen van plannen. Ook het maken van keuzes tussen reeds bestaande plannen, nieuwe plannen en ambities is daarbij van belang. Immers, niet alles kan tegelijkertijd worden opgepakt. Hierin hebben we als fracties een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Jochem van den Bogaard
Raadslid D66 Helmond