Buiten is het 16 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 88.652 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
301reacties


B&W heeft besloten dat vanaf maandag 200 vluchtelingen tijdelijk terecht kunnen in Helmond. De vluchtelingen worden, vooralsnog voor 72 uur opgevangen in VeKa Sportcentrum (aan de Deltaweg 201), met een mogelijke uitloop van enkele dagen.
Vandaag kreeg de gemeente het verzoek om een crisisnoodopvang in te richten voor deze vluchtelingen. De situatie in Nederland rondom de vele vluchtelingen blijft zorgelijk en er is nog altijd een ernstig tekort aan opvanglocaties. Onze  gemeente vindt het belangrijk om haar verantwoordelijkheid te nemen in de opvang van deze mensen, vandaar dit besluit.
Crisisnoodopvang betekent dat de vluchtelingen voor 72 uur opgevangen worden. In sommige gevallen wordt dit met 72 uur verlengd. Er is dus géén sprake van een langdurige opvang. De vluchtelingen gaan vanuit de crisisopvang door naar een andere (meer permanente) opvanglocatie, buiten Helmond. Zoals je wellicht weet heeft de gemeente voor een eventuele langduriger opvang het Carolus-gebouw aangemeld. Het COA onderzoekt deze optie, dit onderzoek loopt nog en hierover zijn nog geen besluiten genomen.
De bewoners en ondernemers in de directe omgeving van de VeKa sporthal zijn vanavond geïnformeerd via een brief (pdf).
De gemeente houdt alle betrokkenen op de hoogte van het laatste nieuws. De komende dagen doen zij dat via www.helmond.nl/vluchtelingenopvang in de vorm van een logboek, Facebook en Twitter.

In de reacties hieronder staan diverse updates.

301 reacties:

@Kim op vrijdag 20 november 2015 om 14:56:

Laten we niet mensen tegen elkaar opzetten. Niemand is perfect, de meest leuke en lieve mensen maken fouten en maken wel eens ruzie met iemand. Kortom Cindy heeft behoefte aan maandverband…

Beantwoorden

@Riana Opvallend dat er maar weinig van bovenstaande stennisschoppers op de informatiemarkt waren……. Dat was toch uw tekst….

betrokken aangesproken tja,…. dat komt omdat ook wij in de buurt vd VEKA wonen. Kinderen op die school hebben en dus in de wijk. Hiermee persoonlijk dus ook direct te maken krijgen met deze mensen in de buurt. En het er niet op deze manier mee eens zijn.
Vandaag ook pas door school echt zijn geïnformeerd. Buiten de gebruikelijke informatie via mediaberichten. Maar daar heb ik begrip voor. Kinderen hebben die angst, voor dingen en vooral veel vragen. Dat we geen mogelijkheid hadden bij de binnenstad te komen. Haha, we worden hier toch al lang vergeten door Helmond. In een volop werkend draaiend gezin met kinderen is dat soms last minute wat lastig. En wat was er meer aan info ? Behalve mensen zoeken om….

Dus ja, word er behoorlijk mee geconfronteerd en dus betrokken en voel me dus ook beetje aangesproken. Ben je het eens met grenzen sluiten of geen opvang. Dat is alleen de PVV en die word voor nazi uitgemaakt ook bekende nl-ers doen dit en ook in de politiek. En dat nemen mensen ook over. Sorry Riana, als je dit verkeerd of niet begrijpt. Als voorstander raakt je dat vast ook niet zo.

Ik hoor namelijk vooral veel tegenstand van mensen die ik ken in de wijk en er is toch van tevoren niets gevraagd. Achteraf daar nog klagen, tja. Blijf het raar vinden als je zegt dat je veiligheid niet helemaal kan garanderen dat je ze dan in het centrum van 2 wijken tussen ouderen en kinderen neerzet. Met duidelijke beveiligers in het zicht. Vast ineens ook veel rondrijdende politieauto’s. Extra aandacht bij verlaten van school ed. Is dat gevoel van veiligheid. Zo lijkt het wel of er zelfs hier wel wat aan de hand is toch? Is dat gevoel van veiligheid? Kinderen, ouderen, hebben we het hier over. Sorry nee, er was vast wel een andere manier.

Beantwoorden

@Anamari Alonso Calvo op vrijdag 20 november 2015 om 14:22:

zou zeggen neem ze mee naar je tuin kunnen de verenigingen op hun plek blijven zitten

Beantwoorden

Tjonge,

Waar vroeger de Nederlanders als nuchter bekend stonden, zijn het tegenwoordig maar een stel gestreste paniekzaaiers.
Ben ik even blij dat ik nog bij de oude nuchtere Nederlanders hoor. En ik woon er hemelsbreed zo’n 300 meter vanaf.

De rollen zouden eens omgedraaid moeten zijn….

Beantwoorden

@Bart op vrijdag 20 november 2015 om 20:00:

Bart nogmaals. Je niet zo druk maken. Die zg paniekzaaiers zijn een of twee personen die niets anders omhanden hebben dan hun dag vullen met het verkondigen van Wilders heilboodschap.
Denken het met hun armzalige 20% voor het zeggen te hebben. Maar wij zijn met meer zoals ik Rutte hoorde zeggen.

Beantwoorden

@henk op vrijdag 20 november 2015 om 15:37:

De angst die bij velen leeft begrijp ik wel degelijk. En iedereen moet zich veilig voelen.
Maar het is toch triest dat de vluchtelingen door sommige al op voorhand worden neergezet als terrorristen, verkrachters en dat ze ziektes meebrengen. Dat is niet eerlijk!
Wij zijn niks meer of minder dan vluchtelingen.
Iets meer compassie en respect voor de medemens zou velen sieren.

Beantwoorden

@Riana Wij? zijn niks meer dan vluchtelingen, valt nog over te twisten. Er worden telkens maar 2 landen genoemd. Echte duidelijkheid is er niet. De regels volgens asiel werden immers diverse malen overtreden en grenzen gepasseerd. Ik begrijp niet waarom helemaal hier, maar dat is een mening. Ze zijn er. Verder hebben we die mensen hier niet veel te bieden aangezien je in de maatschappij merkt dat er steeds minder is en iedereen op zich word aangewezen. Alles word in rap tempo immers ook afgebroken. Ik vind dan ook dat we uitermate realistisch moeten zijn tegenover die mensen.

We lezen dat in de wijk bij Meneer Rutten ze precies deze mensen niet willen en eisen stellen aan de mensen die ze wel willen opvangen. Ik vind ook dat dan raar. Verder begrijp ik ook wat je zegt, ik praat niet over ziektes, terroristen of verkrachters, maar je kunt niet 100% instaan voor alle 200 dat ook niet.

Daarom rest de vraag waarom de kinderen hiermee dan direct dmv nieuwe buren, gymles, langs school te confronteren. Inclusief de mensen en de ouderen in de 2 wijken ? Ver buiten het centrum. Was er geen andere methode zonder verandering, buiten de nieuwe mensen om. Was er echt geen andere manier ? Ook al gaat het goed, waarom dan toch dat heeel minimaal risico bij hen neerleggen ? Als je wil dat iedereen zich veilig voelt waarom dan deze actie, zo hier op deze manier ? Want dat is nu dus niet het geval. Ook al wil je dit niet horen.

Er is niet genoeg opvang er komen meer en meer mensen. Alhoewel ik een andere mening bedeel is dat de realiteit en vraag ik me af waar het ophoud. Er word geschoven met de mensen. Ik verwacht dan ook dat het nog wel wat langer dan 2x 72 voor 1 groep zal gaan duren. Er kan natuurlijk een 2e groep komen. Die optie is open. Dus waarom op deze manier ? Waarom niet een gebouw in het centrum wat leegstaat ? Hoef je ook niet te schuiven. Kun je ze iets meer bieden. In het centrum is zo veel meer. Dat verplaatsen is wat de vluchtelingen het ergst vinden als ik ze hoor in de media.

Beantwoorden

Update 4:
Er hebben zich inmiddels ruim 300 vrijwilligers aangemeld voor de crisisnoodopvang van de VeKa-vliuchtelingen. Met dat aantal heeft de gemeente voldoende vrijwilligers. De gemeente: “Ontzettend bedankt voor alle hartverwarmende reacties!
Voor wie vandaag of morgen tussen 10.00 en 16.000 uur spullen wil afgeven voor de vluchtelingen: de ingang van de gymzaal van de Mariaschool ligt aan de Wilhelminalaan 20.

Beantwoorden

Volle sporthal of lege school, villawijk of gewone wijk, oost of west…
Helmond is weer een fraaie afspiegeling van Nederland.

Beantwoorden

@Ton op vrijdag 20 november 2015 om 15:32:

Behoefte aan maandverband? Heb je de minima groepen al eens gezien op Facebook? Mensen die geen eten hebben? Mensen die diep in de stront zitten? Die inderdaad zijn persoonlijke verzorging niet kunnen betalen.
Dat word door Helmond niet gezien, ook door veel mensen niet hoe groot die armoede eigenlijk is in Helmond.
Dus voordat je hier de leukste wil zijn en de held van Helmond, die vluchtelingen krijgen toch wel alles cadeau, dat ze maar wat doen voor de eigen helmonders.

Beantwoorden

@Cindy op zaterdag 21 november 2015 om 17:31:

Misschien moeten die minima-Helmonders ook gewoon hun huis hier in Helmond laten bombarderen en alleen nog een gymtasje inladen van wat er over is. En dan ook naar de Veka sporthal trekken.
Daar hebben ze dan ook alles gratis wat hun hartje begeert, hebben ze het veel beter dan ze het nu hebben en hebben ze meteen een soort groepsvakantie in die sporthal. Het mooie is dat ze dan al die gemakken veel makkelijker kregen dan die vluchtelingen uit Syrië en zo want die moesten er eerst duizenden kilometers te voet, trein, boot en bussen voor afleggen. En ze weten overal de weg en ze spreken nog Nederlands ook, ook makkelijk. Dan zijn het meteen eigenlijk de eerste rangsvluchtelingen en niet meer de minima-Helmonders. Ze gaan er dus flink op vooruit. Helemaal mooi is dat ze over een week weer een ander deel van het mooie Nederland zien, gratis vervoer en ook daar weer alles gratis. En als het een beetje mee zit krijgen ze daarna nog een aantal gymzalen en kantoorgebouwen te zien. Een pracht vakantie dus.
Een klassieke win-win-situatie. Ik zeg gewoon DOEN! Iedereen blij en niemand voelt zich meer achtergesteld.

Beantwoorden

@Piet ik denk dat Cindy een punt heeft want binnenkort worden misschien wel alle minima uit hun huizen verdreven en we verdienen als COA aan vluchtelingen meer als aan deze autochtone minima en dus vertrek maar uit je woning en lever de sleutel maar in bij het COA want dan kan zo’n economische vluchteling erin. Waarom noem ik ze categorisch economische vluchteling, nou het argument van de bombardementen wordt mijns inziens te vaak gebruikt als ware reden van hun vlucht; maar laat duidelijk zijn het bombarderen in Syrie is erg en mag niet gebeuren nergens in de wereld dus ook niet in het Midden-Oosten.

Maar vanaf Turkije zijn alle europes landen veilig geweest op hun route dus zijn het niets anders dan reguliere gelukzoekers die wij nog eens gaan pamperen. Je mag jezelf daar vragen bij stellen en dat verdient NIET zo’n cynisch antwoord zoals jij die meent te moeten geven als reactie. Denk even na man of wil je op die “gouden kalf acteur” Frans Timmermans lijken.
Want iedereen vergeet met alle emotie en commotie over Aylan (dat verdronken jongetje) was geboren in Turkije en omdat zijn vader een gebit nodig had en dit niet vergoed werd door turkse autoriteiten stapten ze maar in een boot (daarvoor had vaderlief wel geld) dus regelrechte gelukzoeker die nu spijt heeft en terug naar Syrie is gekeerd, dus zo onveilig was het niet en inmiddels heeft hij zijn gebit laten renoveren op kosten van Syrische overheid.
Dus laten we emotie allemaal in juiste perspectief plaatsen en NIET AFGAAN op wat media ons voorschoteld gevoed door de omvangrijke vluchtelingenmachine onder aanvoering van allerlei hulporganisaties die hun geld daarmee verdienen. Sorry was even off-topic maar ik vond dat ik het eens moest uiten, want kennelijk leven er ook genoeg papegaaien in Helmond

Beantwoorden

@bert ten brinke op zondag 22 november 2015 om 12:29:

Vanaf morgen heb je 72 uur de tijd (en met een beetje geluk zelfs iets langer) om aan 200 ervaringsdeskundigen te vragen waarom ze uitgerekend naar Nederland zijn gekomen. Het is altijd beter om met dan om over mensen te praten.

Beantwoorden

Ja overduidelijk allemaal IS strijders die naar de Veka komen. Er staan hier en daar zelfs ledikanten waar ze hun explosieven en andere wapens kunnen bewaren……..

En voor de (uit meerdere reacties blijkend) gelukszoekers liggen de nieuwe huissleutels, autosleutels en de zak geld onder het kussen.

Beantwoorden

Je snapt het nog niet echt he Bart. Je zou de groepsapps van de kinderen van kleine jan eens moeten lezen. Dat word wel door mensen als jullie opgedrongen. Er zou er maar eens 1 tussen zitten. Jij kent ze ook niet. Alhoewel ik niet bang ben voor strijders ben ik wel bang dat wij deze mensen weinig kunnen bieden dan plaatsnemen in de onderste lagen van onze samenleving. Voor elke goede is er ook een slechte. Maar ook tussen Nederlanders hoor. Blijf lekker schuiven met die nieuwe mensen en doe net of je op deze manier de wereld verbeterd. Dit gaat helaas wel ten koste van veel andere mensen. Of je wilt geloven of niet het is zo. Hele beleid is erop aangepast. Je kunt nu eenmaal niet alle wereldproblemen oplossen.

En Sander we mogen vast geen “aapjes” kijken volgens de wethouder uit Gemert. Belachelijk dat is pas stigmatiserend. Mag dat kijken hier wel ?

Beantwoorden

@henk op zondag 22 november 2015 om 17:10:

Zoek het lekker uit kerel.

Beantwoorden

En zo gaan we hier dus met elkaar om.

Beantwoorden

Waarom niet gewoon in het Hotel van Fitland ondergebracht of een ander hotel?
Een hotel is er toch voor tijdelijk onderdak?
Hebben alle faciliteiten; bedden, beddegoed, douches, maaltijden, etc.
En waarschijnlijk was een hotel uiteindelijk goedkoper, comfortabeler en minder weerstand en /of geen mensen gedupeerd doordat de Veka tijdelijke opvangplaats is.
Maar misschien denk ik te simpel?!

Beantwoorden

Ik verbreek het zwijgen….Heb op verschillende AZC,ees gewerkt en weet als geen ander dat er VEEL gespuis onder zit. Snachts gaan er velen op strooptocht of te wel dieven pad, Jatten.. Komen met fietsen aan gesjouwd.En als ik mijn collega’s er op attent maakt ,haalt deze zijn schouders op, tja .En heb er geen meelij mee, de meeste hebben dure telefoons van rond de400 euro en soms wel 3 stuks. En op de azc krijgt een gezin met 2 kinders 1100 euro netto.. Daar hoeven zij alleen eten van te kopen. Keuken gerei is gratis net zo als taxi,, openbaar vervoer. Gratis internet ,gratis een tv toestel en als dat toestel niet naar hun zin is knallen zij hem gewoon op de grond in stukken…..En verklaren dan dat ie gevallen is…… O zeg COA geef niet je krijgt een nieuwe…
Al hun klagen worden positief beantwoord…… Tja onze DAKLOZE die door omstandigheden op straat zijn gekomen zonder geld moeten het maar zelf uitzoeken en kunnen onder het viaduct gaan liggen….. Nee Nee een vluchteling wordt hier in een HEEL dik pak watten gelegd. Maar wij kunnen ons groen en geel betalen aan EN natuurlijk dan liggen die vluchtelingen lekker warm VOOR NIKS. ja toch….. O mag dat niet gezegd worden…. Nee schijnheilig spelen voor 72 dagen dat worden 5 jaar en daarna weer verlengt met 5 jaar…. Waarom hebben alle AZC bewoners en POSTBANK rekening ???? Tja als de burgers alles wisten van AZC opvang…..Kijk bij Budel werd een bushalte aangelegd.. Tja want je kan die zielige mensen niet laten lopen, maar die soldaatjes konden wel gaan lopen….ggggggrrrrrrrrr.

Beantwoorden

O JA MENSEN …. doe geen VRIJ willigwerken ….. er gaat miljoenen in om…

Beantwoorden

Bewegende beelden van het ingerichte VeKa-sportcentrum
Eddie maakte vanmiddag tussen 16.00 en 16.30 uur onderstaande beelden van de ingerichte VeKa-sporthal. Zodoende kan een ieder zelf zien hoe de vluchtelingen vanaf morgen worden opgevangen. Hoe laat zij morgen in de bussen bij de sporthal aankomen is nog niet bekend.

Beantwoorden

Beste speurneus,

Ik zou toch een andere naam kiezen of het artikel eens goed lezen.
Het gaat om maximaal 2keer 72uur in plaats van weken die u beschrijft. En daarnaast zijn het geen asielzoekers zoals u deze doelgroep noemt maar vluchtelingen. Heel verschil.

Daarnaast ben ik wel een van de vrijwilligers. Want mijn instelling is dat een betere wereld bij jezelf begint.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zaterdag 21 november 2015 om 11:02:
Ik kom morgen even nog 2 tassen met nieuwe spulletjes voor de kids afgeven en even vragen hoelaat ik er moet zijn heb wel tijden en ben gebeld maar ben slechthorend zou mail gestuurd worden helaas geen mail ontvangen

Beantwoorden

Edit: Daarmee doel ik op de naam AZC ipv vluchtelingen (excuses, kon het niet meer wijzigen in de tekst) het is een CrisisNoodopvang.

Verder denk ik dat we vooral dankbaar mogen zijn dat we zelf niet huis en haard achter moeten laten. Niemand gaat voor zijn of haar plezier met een heel gezin op de vlucht.

Zelf woon ik er hemelsbreed zo’n 300meter vandaan. De rust behouden en jezelf niet vijandelijk opstellen lijkt me een betere instelling dan direct vingers te wijzen en te gaan bedenken wat er allemaal kan gebeuren.
Waarschijnlijk merken mensen er weinig van en is alle ophef voor niks.

Beantwoorden

Het is niet te hopen dat er een flinke snurker tussen zit, die houdt heel de tent wakker zo te zien 😉

Beantwoorden

@henk op zondag 22 november 2015 om 17:10:

Er is een verschil tussen oprechte belangstelling tonen en aapjes kijken. Veel Syriërs en Eritreërs spreken Engels. Als je ze benadert zoals je zelf benaderd zou willen worden, staan ze vast wel open voor een goed gesprek.

Ik zie geen principieel probleem in de komst van deze mensen. (Wel praktische knelpunten, waar dan weer oplossingen voor zijn.) Wel vind ik het net als de tegenstanders opvallend dat er onevenredig veel naar Nederland komen. Ik zou daar best wel meer van willen weten, uit de monden van de mensen zelf.

@Weblog/Eddie

Kunnen we een interview met enkele vluchtelingen tegemoet zien?

Beantwoorden

@Sander Lam op zondag 22 november 2015 om 22:26:

Wellicht, ik ben daar wel voor in eerlijk gezegd!
Is overleg in ieder geval over die mogelijkheid.

Groeten Eddie

Beantwoorden

Mooi gefilmd Eddie!

Beantwoorden

@Piet De Wilde op zondag 22 november 2015 om 23:03:

Thanks Piet! Goed te horen!

Beantwoorden

@Henk

Wat een lulverhaal. Ooit een AZC van dichtbij gezien of alleen fb verhaaltjes gelezen.

Beantwoorden

En @speurneus.

De postbank bestaat al jaren niet meer.

Beantwoorden

@Franske nee Franske niet echt, echt van binnen gezien. Niet verder dan de gang toen bij Chris Koning. En AZC toen ik in dienst zat in oirschot. Maar er is helaas toch echt ook nog een andere realiteit. Een die sommige niet willen zien omdat ze ergens in willen geloven. En ik lees echt niet op fb hoor. Dat is wel t laatste medium wat je moet lezen. Volg en hoor wel iets meer. Zelfs de verhalen van een in intussen met zijn herenigd gezin in een huis geplaatste syrier. Ik ben echt niet zo rechts en zo eenzijdig denkend als jij misschien wil geloven.

Beantwoorden

@speurneus op zondag 22 november 2015 om 19:05:

Wat een onzin… de postbank bestaat al eeuwen niet meer. Ik kan me niet voorstellen dat een racist werkt in een AZC… Dit zijn vluchtelingen en die gaan we helpen!

Beantwoorden

@Jacky op maandag 23 november 2015 om 09:56:

Ieder zijn eigen mening, maar om Speurneus nu racist te noemen……

“Racisme: De term racisme wordt in meerdere betekenissen gebruikt. In de meest algemene zin betekent racisme dat leden van een bepaald ras zich inherent superieur achten aan leden van een ander ras. Bij debatten over racisme is echter vaak sprake van verwarring over de precieze betekenis of implicatie van deze term. Velen gebruiken het racisme in algemene zin als aanduiding van xenofobie (angst voor vreemdelingen).”

Beantwoorden

Beantwoorden

Goh, zien jullie ook al die goudzoekers en bom gordel dragende kinderen.

Als je deze foto’s ziet dan ben ik toch heel blij dat ik toevallig in Nederland geboren ben en me nergens druk over hoef te maken.

Je zal maar met je hele familie moeten vluchten naar een land waar je niet echt welkom bent en waar je niemand verstaat.

Ik wens deze mensen heel veel succes toe.

Beantwoorden

Vanmiddag kwamen de vluchtelingen aan
Tussen 15.00 en 16.00 uur zijn vanmiddag 187 vluchtelingen gearriveerd in de VeKa-sporthal. Zij werden voorafgaand aan hun komst naar Helmond 3 nachten opgevangen in het Zeeuwse Kruiningen. Van de 187 mensen zijn er 160 afkomstig uit Syrië. Onder hen bevinden zich zowel gezinnen (sommigen met kleine kinderen) als alleenstaanden. De overige 27 vluchtelingen zijn afkomstig uit Afghanistan, Eritrea, Irak en Sudan. De vluchtelingen werden in Helmond welkom geheten door burgemeester Elly Blanksma, vrijwilligers en medewerkers van de gemeente. De vluchtelingen blijven 72 uur in de VeKa-Sporthal. Deze periode kan op verzoek van het COA worden verlengd met maximaal enkele dagen.
Hieronder een foto van de vrijwilligers die de bagage van de zojuist aangekomen vluchtelingen sorteren in de sporthal. Het filmpje van de ingerichte Veka-Sporthal van gisteravond zie je hierboven.

Beantwoorden

Moeten we nu allemaal in de handen klappen voor dat volk.

Beantwoorden
Marja Konings van Dooren

Top al die spullen en verdraagzaamheid ✌

Beantwoorden

Ze overnachten niet allemaal in de VeKa. Ze moeten zich aanmelden en laten registreren bij aankomst. Mogen gaan en staan waar ze willen; hotels of familie. Bij het sluiten van de opvang Helmond na 72 uur moet iedereen zich melden en worden ze naar een anfere plek verhuist. Ze zitten dus overal….

Beantwoorden

Tis geweldig zeg -_-

Beantwoorden
Kayleigh Bruijnseels-Spruijt

Welkom!!

Beantwoorden
Anamari Alonso Calvo

@Tim op maandag 23 november 2015 om 22:13:

Dat ze overal zitten klinkt eng, maar zo te zien hebben ze op de vorige locatie geen spoor van vernielingen, verkrachte bejaarden en fietsdiefstallen achtergelaten.

“De afgelopen dagen heeft de gemeente Reimerswaal crisisnoodopvang geboden aan een groep van 187 vluchtelingen in de Reimerswaalhal. Deze groep gaat vanmiddag, maandagmiddag 23 november 2015, naar Helmond. Hier komen ze opnieuw in een crisisnoodopvanglocatie terecht.

De opvang is, tot nu toe, in een prettige sfeer, rustig en zonder noemenswaardige problemen verlopen. De gemeente Reimerswaal bedankt iedereen voor alle hulp die is ontvangen. Burgemeester Jan Huisman kijkt met een goed gevoel terug op dit weekend”

http://www.reimerswaal.nl/actueel/nieuwsberichten_15/item/crisisnoodopvang-reimerswaalhal-maandag-ten-einde_85628.html

Beantwoorden

Een dikke Welkom !!!

Beantwoorden

@Mirel Amara Koolen op maandag 23 november 2015 om 22:52:

Welke dikke is welkom?

Beantwoorden
Anamari Alonso Calvo

Welkom. Fijn dat we kunnen helpen!

Beantwoorden

@Sander Lam op maandag 23 november 2015 om 22:52:

Mooi dat Reimerswaal goed is verlopen! Het zal in Helmond ongetwijfeld ook allemaal prima gaan verlopen. Een beetje positief nieuws kunnen we wel gebruiken…..
Zomaar wat ander nieuws laatste week september, zomaar voor de volledigheid 🙂 :
Almere 27-9, Almere 26-9, Drachten 30-9, Heerenveen 28-9, Apeldoorn 29-9, Nijmegen 2-10, Wijchen 1-10, Oude Pekela 2-10, Weert 16-9, Overloon 30-9, Waalwijk 28-9, Almelo 27-9, Amersfoort 30-9, Kockengen 29-9, Overberg 25-9, Overberg 24-9

Beantwoorden

Er waren mensen boos omdat hun kinderen op de school er naast zitten, en dat ze nu niet konden gymmen…

Hoelang zou het geleden zijn dat de kinderen van deze vluchtelingen naar school konden of überhaupt ooit een gymles gehad hebben.

Als ik een van die “bezorgde” ouders was, zou ik me kapot schamen. Maar ja ík heb een geweten.

Beantwoorden

Zojuist teruggekomen van mijn eerste avonddienst. Ik heb er een goed gevoel aan over gehouden. Hoop dat het de volgende dagen ook zo mag zijn.

De avonddienst begon met een korte kennismaking en instructie door een vertegenwoordiger van onze gemeente. Na de instructie zijn we met onze groep richting het restauratie gedeelte en keuken gegaan. We hebben kennisgemaakt met de cateraar en ook hier zijn kort de taken aangegeven en verdeeld.

Het lijkt allemaal goed georganiseerd. Onze gemeente én haar ambtenaren hebben er echt alles aan gedaan om zaken in goede banen te leiden. En dat op zo’n korte termijn.

Ons ‘werkterrein’ is het restaurant/ontmoetingsruimte. Als groep lijken we het al snel, onder de knie te hebben. Ook onder elkaar is de sfeer prima.

Als dan eindelijk het eten uitgeserveerd wordt, is het even druk, maar loopt het daarna redelijk goed door. Men is geduldig en wacht tot men aan de beurt is. Wij serveren uit, ruimen af, maken tafels schoon.

Het eten wordt enorm gewaardeerd. De kwaliteit is prima. Als je daarna in de buurt van de tafels komt om borden en bestek op te halen, valt het op dat men dit toch eigenlijk graag zelf wil doen. Men voelt zich bezwaard dat wij dit willen doen.

De kinderen zijn zoals altijd ontwapenend. Als snel hebben enkele hun aanvankelijk schuchterheid overwonnen en vragen ze om aandacht.

Eerder dan gepland zijn we klaar met opruimen. Wat logistieke probleempjes nemen we samen door. De tips worden meegenomen door de cateraar.

Ik begeef me daarna maar even onder de mensen. Als gauw raak ik in gesprek met twee jonge mannen uit Damascus. Engels wil best lukken, soms wat minder, soms wat meer. Al snel komen foto’s van kinderen en vrouwen voor de dag. Vaak verblijven die ergens in Turkije of in Libanon. Het gesprek wordt geanimeerd en met de nodige trots laat ik dan ook maar een foto zien, ons kasteel en het Boscotondo terrein met de kunsthal lijken geliefd bij dit groepje. Of ik morgen niet met ze het kasteel wil gaan bezichtigen….. Lastig, ik moet werken en vergeet helemaal dat het kasteel op dit moment een belangrijke bewoner huisvest.

Daárna schuif ik aan bij een groepje jonge Afghanen. Onder het groepje van drie, bevindt zich ook een jongeman naar ik meen uit Oeganda. De rondreis door Nederland heeft deze drie jongemannen verenigt. Twee Islamieten en een christen.
Wat ze ook bindt is de wens om onze taal te leren. Ze hebben enkele kopietjes met zinnetjes gekregen op een van hun vorige adressen en ze oefenen al de hele avond door. Ik verbaas me over de gretigheid die ze aan de dag leggen. We vermaken ons best met het taalspelletje, maar ik waag me niet an het Farsi..😊

Om 23:00 uur wordt ik geacht de ruimte te verlaten. Ik loop naar buiten. Pak mijn fiets en fiets naar huis, richting m’n eigen huis, mijn eigen omgeving, rust……….ik wel.

Morgenavond 18:00 treden we weer aan. Ik ben benieuwd.

Beantwoorden

@Frans op maandag 23 november 2015 om 23:51:

Mooi stukske Frans! Duim omhoog.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 23 november 2015 om 21:36:

Ook zo lekker in overleg gegaan he!

Beantwoorden

Ik hoop dat niemand dit zelf hoeft mee te maken. Je eigen veilige omgeving zien veranderen in een Hel en en door europa zwerven, dan in een geweldige land aankomen en dan toch met je gezin van de ene sporthal naar de andere sporthal gebracht worden. Pff . Maar de inzet van alle vrijwilligers os geweldig. Respect voor alle Helmonders .

Beantwoorden

Dat ze ma snel weer weg zinn

Beantwoorden

Respect voor de inzet. Respect voor elkaar. Alhoewel ik anders denk. @Bart Maak eens een lijstje met landen waar ze ook nog nooit een gymzaal hebben gezien. Of zelfs een school. Ga je die kinderen ook allemaal opvangen? Je kunt niet alle wereldproblemen hier in Nederland oplossen. Dus doe niet zo gek alsof wij ons alleen druk maken om een gymzaal. Schamen ?

Beantwoorden

Ik heb diverse AZC,ees gezien en veel mee gemaakt… Vooral met de amaas dat zijn de jeugdigen tot omstreeks 30 jaar ..BOEVEN zijn het…. Stelen heel veel en vernielen heel veel en niks is goed genoeg… Ik wil alleen zeer duidelijk maken dat er veel DAKLOZEN zijn in de gemeente die door omstandigheden op straat MOETEN slapen en waar TOTAAL niks voor gedaan wordt:

Beantwoorden

@speurneus op dinsdag 24 november 2015 om 12:38:

Ik neem aan dat je ama’s bedoeld, alleenstaande minderjarige asielzoekers. Dat zijn kinderen tot 18 jaar, geen dertigers. Speur eens naar informatie over dit onderwerp op https://www.amnesty.nl/mensenrechten/encyclopedie/alleenstaande-minderjarige-asielzoekers-amas

Beantwoorden

@Frans op maandag 23 november 2015 om 23:51:

Bedankt Frans. Leuk om te lezen.

Beantwoorden

Op die afdelingen zaten toch echt wel ouderen dan 18 jarige…

Beantwoorden

@speurneus op dinsdag 24 november 2015 om 12:38:

Ik zet grote vraagtekens bij hetgeen je hier schrijft.
Je ziet ten eerste het verschil niet tussen een AZC en de Crisisopvang waar we hier over praten.
Ten tweede zou je toch moeten weten hoe je Ama’s schrijft en dat het dan niet betreft van jeugdigen tot omstreeks 30 jaar.
Iemand van 30 jaar valt niet onder die benaming.
Verder benadruk je erg ( in overdreven hoofdletters) wel heel erg negatieve zaken, en zijn het allemaal ” BOEVEN” volgens jou.

Ik heb er ook gewerkt, en herken me er niet in met hetgeen jij hier allemaal schrijft. Dat jij ooit in een dergelijke setting werkzaam bent geweest, daar plaats ik dus grote vraagtekens bij! Mocht dat toch waar zijn, dan zal dat niet lang zijn geweest.
In ieder geval heb je weinig kennis van zaken zo te lezen.

MvG Eddie

Beantwoorden

@Frans op maandag 23 november 2015 om 23:51:

Mooi stuk om te lezen Frans, en dank voor je inzet. Zou graag meer verslagen lezen, ook van andere vrijwilligers

Beantwoorden

@Eddie op dinsdag 24 november 2015 om 15:02:

Natuurlijk heeft die kluns nog nooit een ama gezien of gesproken. Staat bij Wilders op de loonlijst om zoveel mogelijk vunzigheid te spuien. Gaat vooral om aandacht. Niks anders dan een xenofobische beroepszwetser.

Beantwoorden

Crisisnoodopvang in de VeKa-Sporthal eindigt komende zaterdag
In overleg met het COA en de coördinator van de vluchtelingenopvang in de regio Zuidoost Brabant is besloten dat de crisisnoodopvang van de groep vluchtelingen in Helmond op zaterdag 28 november wordt beëindigd. Hiermee zal de opvang in totaal 5 dagen (en 5 nachten) hebben geduurd. De opvang van deze mensen zou 72 uur duren, met een maximale verlenging van enkele dagen. Aan die belofte heeft de gemeente zich dus gehouden. Het tijdstip van hun vertrek is nog niet bekend, maar de ervaring in andere gemeenten leert dat dit meestal ’s middags is.
Door het vertrek van de groep op zaterdag en het grote aantal vrijwilligers dat haar diensten aan ons heeft aangeboden, stelt de gemeente alles in het werk om de VeKa-Sporthal op zondagavond weer helemaal vrij te hebben. Hierdoor kunnen leerlingen van de Jan van Brabantschool en de andere huurders, vanaf maandag 30 november weer normaal van de sporthal gebruik maken.

Beantwoorden

Aanvullende info:
Op dit moment is er nog onzekerheid over de toekomst van de zich nu in Helmond bevindende groep vluchtelingen, waarvan sommigen voor de achtste keer in een crisisnoodopvang zitten.
Wel laten meerdere gemeenten het COA weten dat de huidige werkwijze niet wenselijk is. In eerste instantie vanwege de situatie van de vluchtelingen, maar ook vanwege de kosten van de crisisnoodopvang. Doordat elke gemeente steeds opnieuw enkele belangrijke initiële kosten moet maken (denk aan het inrichten van de sporthal, voorlichting van omwonenden en het doen van aanbestedingen) is de huidige werkwijze allerminst efficiënt. Het nu door het COA toegezegde bedrag ter compensatie van 40 euro per vluchteling per nacht, zal met de huidige prognoses nog niet de helft van de gemaakte kosten van de gemeente kunnen afdekken. Dit terwijl B&W naar eigen zeggen zeer strikt op de uitgaven heeft gelet en nog steeds doen, om de crisisnoodopvang menselijk, maar zeker ook sober te houden.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) probeert momenteel een bestuursakkoord met het Kabinet af te sluiten. Daarin moeten onder meer afspraken komen over een compensatie aan gemeenten voor de feitelijk gemaakte kosten. In een item dat het tv-programma Nieuwsuur vanavond aan dit onderwerp besteedt, zal burgemeester Elly Blanksma haar visie op deze kwestie geven. Hierin onderschrijft zij de lijn van de VNG.
Gelijktijdig met het bekend maken van de vertrekdatum heeft de gemeente de direct omwonenden en ondernemers nabij de VeKa Sporthal via een brief op de hoogte gesteld van het nieuws dat de crisisnoodopvang zaterdag eindigt.
Na afloop van de opvang zal B&W de gemeenteraad informeren over het verloop van deze week.

Beantwoorden

Het went, het went heel snel…

Vanavond het gebruikelijke ‘ritueel’. Voor aanvang van de dienst om 18:00 uur melden we ons weer bij het gemeentelijk coördinatieteam. Nadat we op de hoogte zijn gebracht van eventuele bijzonderheden en ons key-cord hebben omgehangen vertrekken we met nagenoeg het zelfde team als gisteren naar ons werkdomein, het restauratie gedeelte van de Veka.

Vanavond verzorgen we de broodmaaltijd en onder aanvang van de kundige professionals gaan we aan de slag. In weinig tijd hebben we het buffet ingericht. De goede ervaringen van gisteravond en de mogelijke verbeteringen in de logistiek zijn inmiddels meegenomen. Ook vanavond hebben we weer twee vrijwilligers achter het buffet die Arabisch spreken. Een hele uitkomst in veel gevallen. Als we ‘gedekt’ hebben wordt de deur geopend en komen de eerste mensen naar binnen.

De avondmaaltijd voltrekt zich heel geleidelijk, dat geeft ons de tijd om te zorgen voor de bevoorrading met stip op 1: wittebrood!

Voor mij kan dit gedeelte van de avond niet vlug genoeg voorbij zijn. Stiekem kijk ik ernaar uit om, wanneer we klaar zijn met onze werkzaamheden, op m’n gemak een praatje te kunnen maken met de gasten die ik gisteravond heb ontmoet. Even vragen hoe het vandaag was.

De jongelui uit Damascus hebben elkaar ook weer gevonden. Ook nu wordt de avond gebruikt om met de Nederlandse taal te stoeien.

Ik schuif aan tafel en meteen wordt het eerste Nederlandse zinnetje op papier gezet: ‘Hoe geet het met jou?’. Bijna goed. Het gebruik van klinkers, zeker dubbele klinkers, is even wat lastig. Op die momenten schurkt onze taal wat teveel tegen het Engels aan.

Vanavond kom ik kort in gesprek met twee jongemannen die ook al ijverig aan de slag zijn met taal. Beiden zijn goed opgeleid. Een is chemicus, de ander computer engineer. Ze hebben duidelijk hun zinnen op Nederland gezet want het rumoer brengt ze niet van de wijs, ze gaan stug door.

Even is er vanavond ook een muzikale onderbreking.

Terwijl de ene helft van de gasten kijkt naar de voetbalwedstrijd van Barcelona, begint aan de andere kant van de zaal een muzikaal intermezzo. Onder begeleiding van enkele gitaren én dankzij de ict kennis van een van de aanwezige gemeenteambtenaren die het lukt om de draadloze microfoon werkend te krijgen, genieten we even later van enkele Syrische liedjes, die door iedereen worden meegezongen. Ik weet bij god niet waar het over ging, maar het waren populaire deuntjes, dus zongen we maar mee.

Dan wordt het samenzijn onderbroken. Een mededeling. In 4 talen wordt aangekondigd dat het verblijf in Helmond met 72 uur zal worden verlengd. Ik krijg het gevoel dat de aanwezigen dit wel waarderen. Enkele dagen meer rust…. Een, wat oudere man, komt naar voren en spreekt zijn oprechte dank uit voor het verblijf in onze stad.

Vanavond lopen er ook enkele vrijwilligers mee die de Turkse taal spreken. Ook zijn er enkele medewerksters van de LEV groep die deze taal machtig zijn. Zo raken we aan ons tafeltje in gesprek met Abderachman. Hij is 23 jaar en al meer dan twee jaar van huis, weg van Haleb een voorstad van Damascus.
Hij vertelt z’n verhaal in het Turks. Het Turks heeft hij geleerd tijdens zijn verblijf in Istanbul. En, hoewel je zo’n verhaal al heel vaak hebt gehoord of gelezen, komt ook zijn verhaal weer hard aan. Afgestudeerd in de verpleging wacht in Syrië de militaire dienst. De oorlog in…tegelijkertijd komen de mensen van IS je dorp binnen. Je moet kiezen uit twee slechte opties, je vlucht….. Zo begint je tocht richting het westen met alle ingrediënten die wij kennen uit kranten en van tv. Inclusief mensensmokkelaars, te volle boten, doden door verdrinking.
Hij is alleen. Hij mist z’n moeder die hij al zo lang niet meer heeft gezien. Heel af en toe heeft hij contact als de elektriciteistvoorziening in Damascus werkt.
De groep is nu voorlopig zijn thuis. Dit zijn 6e verblijfsadres in Nederland. Op zich gaat het volgens hem goed in de groep, alleen voor de vrouwen en kinderen is het het zwaarst. Maar ja, het went zegt hij…….

Tot morgen.

(Met dank aan Funda voor de vertalingen)

Beantwoorden

Dit is nuttige informatie Frans.

Beantwoorden

mooi omschreven, mooi beschreven, een verhaal zonder poeha en zonder haat en ruzie, maar wel met gepaste emotie…..
ik hoop dat het allemaal op zijn pootjes terecht komt en dat deze mensen snel een vast plekje vinden zodat ze geen zwerversbestaan gaan krijgen.

of nog beter, dat de oorlog in die landen eens gaat stoppen, maar dat zal wel een droomwens blijven…. helaas!

Beantwoorden

De laatste dienst….

Dag 3. Vanavond ben ik voor de laatste keer ingeroosterd. Wat eerder dan normaal meld ik me bij de gemeentelijke coördinator. Omdat er geen bijzonderheden zijn loop ik maar meteen door naar onze werkplek van de afgelopen dagen. Ik ben niet het enige tesmlid wat wat voeger is komen opdagen.

We gaan snel aan de slag. Broodschalen worden gevuld, blikken groene en zwarte olijven worden opengetrokken, schalen met tomaten, komkommerschijfjes en ingemaakt zuur worden in gereedheid gebracht. In een mum van tijd hebben we met z’n allen het buffet gevuld en kunnen de gasten binnenkomen.

Het gaat allemaal geleidelijk aan. Gisteren al hebben we met vrijwilligers van de gemeente een goede afspraak gemaakt: laten we proberen onze gasten wat gelijkmatig binnen te laten. Zo kan iedereen rustig zijn keuze maken, behouden vrijwilligers een goed overzicht en kan snel worden aangevuld. Een heel verstandige en werkbare afspraak.

Ondanks dat ook vanavond het team enigszins anders is qua samenstelling, is er echt al sprake van routine. Die routine brengt ook met zich mee dat ieder zo z’n eigen plekkie in het geheel. Ons geheime wapen, twee toffe Helmondse Marokkaanse meiden met kennis van de Arabische taal, hebben we vanavond ook weer achter de counter. Dat werkt ook.

Na afloop van het avondeten wordt opgeruimd, afgewassen en schoongemaakt zodat morgen weer een nieuwe ploeg vrijwilligers aan de slag kan.

Zo rond de klok van half negen zijn we wel klaar. De meeste vrijwilligers gaan nog niet meteen naar huis. Ze blijven nog wat en schuiven aan tafel bij de gasten die ze de afgelopen dagen wat beter hebben leren kennen. Het oefenen met de Nederlandse taal was en is nog steeds bezigheid nummer 1. Het blijft opmerkelijk hoe goed menigeen de taal al machtig is.

Ik schuif aan bij twee jongemannen uit Damascus. De een is opticien, de ander journalist. Al snel zijn we met elkaar in gesprek. Het is voor hun de negende locatie in ons land. Schertsend maak ik de opmerking dat ze in korte tijd meer van Nl hebben gezien dan menig Nederlander. Hilariteit.

Ze geven aan dat de dagen eigenlijk te kort zijn. De uurtjes dat ze niet bezig zijn met persoonlijke verzorging, worden gevuld met zelfstudie Nederlandse taal, zo’ 5 uurtjes per dag! Dat verklaart veel. Als je dan zo’n 40 dagen in ons land bent heb je al gauw zo’n 200 uurtjes zelfstudie erop zitten. Of Helmond een bibliotheek heeft? Met dank aan Google maps leg ik ze uit waar ze deze in het centrum kunnen vinden. Morgen willen ze er naar toe lopen, misschien dat we daar een dagje kunnen studeren.

Op de vraag wat ze vinden van onze Helmondse crisisopvang zijn ze heel duidelijk. Een heel goede locatie in vergelijking met de andere plaatsen waar ze geweest zijn. Niet alleen de kwaliteit van het eten wordt genoemd, maar zeker ook de huisregels welke gelden én die ook gehandhaafd worden. Zo is het handhaven van de avondklok een goede garantie voor een betere nachtrust. En die is zeker belangrijk.

Hoogtepunt van de avond is, nee zijn, de 10 herenkappers die door een van de jongerenwerkers van de LEV groep zijn opgetrommeld. Uit Helmond en omgeving zijn ze gekomen om iedereen die wil belangeloos de haren te knippen. Van het aanbod wordt met graagte gebruik gemaakt. In de tent welke is opgetrokken aan de zijkant van de sporthal is het even later een kakafonie van geluiden knippende scharen en tondeuses. Op de vloer is het een wirwar van verlengsnoeren en kappersattriburen.
Wat betreft de kapseld, dat zijn zeker geen bloempottenkapsels’ het moderne kapsels en menigeen voelt zich na deze behandeling weer even ‘n heertje!

Voor mij zitten m’n diensten erop. Ik sta niet meer ingeroosterd en heb hierna in principe niets meer te zoeken in dit gebouw. Gemengde gevoelens in de wetenschap dat de kans dat we elkaar hierna nog tegen zullen komen gering is.

Dan vragen ze me of de kans bestaat dat Nederland ze terug zal sturen naar Syrië? Ik denk dat die vraag beter door mij te beantwoorden is dan de vraag hoeveel crisisopvangcentra ze nog zullen bezoeken. Met overtuiging antwoord ik NEE. Nee, dat zal mijn land niet doen. Als je zelf niets slechts op je kerfstok hebt, zal mijn land je niet terugsturen naar een onveilige situatie. Ik ben er van overtuigd dat er nog steeds een democratische meerderheid is die ook voor deze mensen een goede oplossing wil realiseren, terugsturen naar een land waar oorlog is, is geen optie.

Beantwoorden

@Frans Een mooie weergave van weer een indrukwekkende dag. Jammer dat het er voor ons op zit.!

Beantwoorden

Betrokken zijn

Beantwoorden
Hannie Verhofstad-Schepers

Eindelijk is positief nieuws over de vluchtelingen

Beantwoorden

Jammer Frans. Ik heb jouw “lezingen” met plezier gelezen. Was ik niet zo slecht ter been dan was ik graag komen helpen. Ken de klappen van de zweep enigszins. Heb een jaar of tien op een school in onze stad buitenlanders “aan het werk gezet” om onze taal te leren. Soms was het verbazend hoe snel ik geen andere taal meer nodig had. Okay er waren wel eens minpuntjes, maar overwegend was er wel de wil om te leren. En die het toen niet te pakken hadden, hebben het nog steeds niet als ik ze in de stad weer eens tegenkom. En…….. ik leerde er ook wat van: hun cultuur!!

Beantwoorden

Chapeau Frans! Chapeau! Wie weet als Carolus vluchtelingen krijgt weer zo’n verhalen.

Beantwoorden

@Frans op maandag 23 november 2015 om 23:51:

Mooi geschreven Frans..super.
Ik ben blij dat ik even je tijdelijke collega mocht zijn de afgelopen 3 dagen.
Mvg Nathalie

Beantwoorden
Nathalie v.veldhuizen

Ik lees dit graag Frans. Geen beter nieuws als positief nieuws.
Je kunt toch altijd veel beter gaan helpen, als geholpen moeten worden.
Al wat die mensen hebben zit in een paar plastic tassen, moet je eens kijken wat wij allemaal hebben, het verschil is TE groot. Snap daarom die negatieve reactie,s niet, willen die klagers ruilen dan ?
Ik begrijp niet waar die arme drommels straks ergens definitief moeten wonen. Heel veel vluchtelingen zouden (denk ik) graag veilig thuis zijn.

Beantwoorden

Beste mensen,

Heel, heel hartelijk dank voor jullie warme reacties. Jullie reageerden precies zoals ik hoopte, positief! Met elkaar vielen wij op tussen die andere reacties die tot dan de boventoon voerden. Heel fijn om met elkaar te beleven.

Jullie reacties hebben ertoe bijgedragen dat ik er van overtuigd ben geraakt dat het hier niet mag stoppen. We moeten een manier vinden om door te gaan.

Terwijl het ED in haar voorpublicatie op internet kopt met haar derde bijdrage die als SLOT bijdrage wordt aangekondigd, hebben wij het idee opgepakt om door te gaan waar het ED stopt. De Weblog biedt ons de gelegenheid dus gaan we ons best doen.

Wordt vervolgd, hier op…..De Weblog!

Beantwoorden

Er is voldoende ingezameld; spullen voor vluchtelingen niet meer nodig
De gemeente laat vandaag het volgende weten:

Er is hartverwarmend massaal gereageerd op de oproep om spullen in te zamelen. Daar zijn we ontzettend blij mee. We hebben op dit moment voldoende spullen, dus u hoeft niet nog spullen in te zamelen. Hartelijk bedankt voor alle inzet!

Beantwoorden

@Frans op donderdag 26 november 2015 om 18:24:

Hoezo “tussen”? Je moet een behoorlijk eind omhoog scrollen om de laatste negatieve reactie te lezen. En dat is dan ook weer een compliment waard aan de doemdenkers, omdat ze kennelijk toch wel openstaan voor positieve ervaringen.

Beantwoorden

@Sander Lam op donderdag 26 november 2015 om 21:34:

😉

Beantwoorden

Beste mensen,

Het lijkt erop dat we toch nog verzekerd zijn van een vervolg op de lotgevallen van onze gasten in de Veka sporthal.

Vanavond hebben we om de tafel gezeten met enkele jonge mannen welke we de afgelopen week hebben leren kennen. We hebben aangegeven dat we toch graag op de hoogte zouden willen blijven van hun reilen en zeilen in ons kikkerlandje en we hebben hun aangeboden via mail met elkaar contact te houden in……..het NEDERLANDS.

We hebben hun gevraagd ons enigszins op de hoogte te houden van hun dagelijkse beslommeringen zodat we hier, vanaf De Weblog, geïnformeerd blijven over de groep.

Momand (27) en Wahdat (27) uit Afghanistan, Wael (29), Hussam en Ahmad (24) uit Syrië vonden het een prima idee en doen graag mee.

We gaan door!

Beantwoorden

@Frans goed om te horen!

Fijn dat ze op zoveel steun kunnen rekenen.

Beantwoorden

@Frans Zo goed om te horen dat we toch nog contact kunnen blijven houden! We gaan zeker door! 👍

Beantwoorden

Geweldig ben trots op dit stuk Helmond
Trots om te zien wat Helmond voor de medemens kan doen
Blijf het volgen

Beantwoorden

Misschien ben ik te vroeg, misschien ben ik te laat, maar als ik het voor het zeggen zou hebben zou de Helmondse Vrijwilligersonderscheiding 2015 ten deel vallen aan de drie Wasdames van Residentie Brouwhorst.
Donderdag wijdde het ED er nog een artikel aan onder de kop: “Bewoners seniorenflat doen wasjes voor vluchtelingen”.

Vanochtend ontving ik onderstaande mail van Ahmad.

Ahmad is een van onze ‘verre vrienden’ waarmee we hebben afgesproken het contact te onderhouden op hun ‘ trektocht’ door Nederland.

In zijn mail heeft Ahmad heel duidelijk gemaakt hoe belangrijk een simpel gebaar van mens tot mens kan zijn. Ik kon niet anders dan deze mail in zijn geheel hier plaatsen.

De Wasdames van Resindentie Brouwhorst zijn er volgens mij helemaal in geslaagd ‘een steen te verleggen in een rivier op aarde’. Chapeau!

“Hello Frans,

How are you ?
I would like to thank you for this great idea.
I have thing I would like to share it with all people in Helmond. Two days ago I saw pic on newspaper about lady she is volunteer doing laundry for us yesterday I put a bag for me and once I receive it today, I found small gift inside it that make me happy a lot I don’t know how to thank people in helmond they are very nice and kind, I appreciate that :)”

w.g. Ahmad Kbakibi

Beantwoorden

Mooie dankbare mail.

Beantwoorden

@Frans op vrijdag 27 november 2015 om 20:50:

Wat maak je er toch steeds mooie stukjes van. Wie daar niet warm van wordt, krijgt het nooit meer warm.
Ook fijn dat Helmond toch 100 euro per vluchteling krijgt. Ik zie de tegenstanders al balen, die hebben weer een argument minder tegen deze perfect verlopen opvang in Helmond. Het zou de hel worden voorspelden en beloofden zij, het werd een feest van verbroedering.

Beantwoorden

@Toon op zaterdag 28 november 2015 om 14:12:

Ben het 100% met je eens dat het allemaal goed geregeld was en prima is verlopen.
Ik vraag me wel af waar jij het vandaan haalt dat er 100Eur per vluchteling aan de Gemeente wordt gegeven?

Beantwoorden

@Frans op vrijdag 27 november 2015 om 20:50:

Fantastisch toch
Zo heb ik ze ophef fietspad ontmoet vragend naar de Heistraat
Heb ze er heen gebracht en ze zijn.nog een kopje koffie en chai (thee)
Blijven drinken
Zo dankbaar

Beantwoorden

Kan wel merken dat de vluchtelingen weg zijn. Afgelopen dagen liepen er regelmatig nette verzorgde mensen door Brouwhorst. Nu zie er weer voornamelijk de gare alcoholisten, kaketoes en Jersey Shore fans/lookalikes.

Beantwoorden

Ik ben vooral ook blij dat al de negatievelingen allemaal, zoals van tevoren meerdere keren is aangegeven, zich kompleet voor niet hebben zitten aanstellen.

Trots op en dankbaar voor al de vrijwilligers! 👍

Beantwoorden

mag de panna kooi nog even blijven staan misschien ?

Beantwoorden

En hebben we het allemaal overleefd?? Niet ziek geworden of verkracht? Blij dat er weer gesport kan worden?

Trots op Helmond dat deze mensen een warm welkom en goede zorgen hebben gekregen. Zo hoort het. Je medemens iets gunnen!

Beantwoorden

Eind goed, al goed dus! Mensen mogen gerust sceptisch zijn (was ik ook héél, héél even), maar negatievelingen die tot racisme neigen zullen er altijd blijven.
Je zult maar vluchteling zijn. Lijkt me echt geen lolletje?

Dus Stiphout, niet klagen en leer er mee leven als het zo ver komt! Wie weet ontstaat er dan een nieuwe “Frans” die ons laat weten hoe het allemaal gaat. En als het dan goed gaat, kunnen de negatievelingen opnieuw op hun nagels gaan zitten bijten……

Beantwoorden

Wael Kandeel (opticien, 29 jaar, Syrië) schreef zojuist de volgende mail:

We offer our thanks and appreciation
We refugee Syrians effort given to us by the people of Helmond We will never forget you. Thanks for every volunteers

With my love Wael Kandeel

I promiss you after a few month I will speak in Dutch

Beantwoorden

@Frans op vrijdag 27 november 2015 om 20:50:

Mooi
Ze waren echt dankbaar
Een vrouw heeft mijn email ook ben benieuwd of ze contact opneemt

Beantwoorden

@G.Ekkehenkie op zaterdag 28 november 2015 om 14:24:

Was op het nieuws, even gegoogled voor je: https://www.google.com/search?q=opvang+vluchtelingen+100+euro&ie=utf-8&oe=utf-8

Beantwoorden

@Toon op dinsdag 1 december 2015 om 13:55:

Thanks.

Beantwoorden

Ik heb met veel plezier als vrijwilliger mogen helpen in de Veka sporthal. eerlijk gezegd, ik heb genoten en ook een traan gelaten. De mensen die daar waren, waren allemaal zeer dankbaar voor wat Nederland voor ze doet en ondanks alle ellende die ze mee hebben gemaakt, gelaten en hoopvol. Ook met de kinderen van de kleine Jan was het heel gezellig, er werd gevoetbald in de pannakooi en op de parkeerplaats. Van beide kanten was de interesse naar elkaar groot en zijn meningen onder de Nederlansdse jongeren veelal bijgesteld. Ik heb nog steeds contact met een jongen van 23 en ik hoop voor hem en vele anderen dat ze een toekomst op kunnen bouwen zonder alle ellende die ze ontvlucht zijn. Vind het niet meer dan normaal dat ook Helmond een locatie zoekt om deze mensen vast op te vangen en te ondersteunen naar een beter leven. En misschien mag ik daar dan mijn aandeel in doen.

Beantwoorden

Beste mensen,

We hebben gisteren, 8 december, nog twee reacties gekregen uit Goes. We willen jullie deze niet onthouden.

De integrale teksten zijn als volgt:

Van Hosam Msalkh, journalist uit Syrië:

Hallo.meneer. Welkom op mijn vrienden we zijn allemaal hier in Goes en bedankt voor alles.
بتاريخ ٠٨‏/١٢‏/٢٠١٥ ٨:٠٥ م، كتب

Van: Abdurrahman, Mustafa, onze 23 jarige verpleegkundige uit Aleppo, Syrië.

Hello Helmond,
I am one of Syrian refugees in the Netherlands. On my behalf and Syrians all refugees aspects of greeting Dutch people and thank you for all the things that you have given us of services ( shelter , food and drink and needs. We appreciate what you do for us . I want to thank the staff and volunteers who sought for our comfort and thanked all the municipalities hosting us . Now We in the municipality We spent goes here a week and a half , and tomorrow we will begin first step procedures for the first interview and I want to draw the attention of the dear Dutch people that we will be incompetent to live in this country . And I want to say also that we are the Syrian people will do all that we can come to be worthy of the confidence of citizens .

مُرسل من هاتف الذكي الخاص بي

(ik studeer nog op de Arabische (?) teksten)

Beantwoorden

@Frank op zaterdag 12 december 2015 om 11:26:

Goeie! 🙂

Beantwoorden

In voormalig jeugd centrum Jovic , Breitnerlaan 15 Helmond Noord worden sinds 5 januari verschuivingen waargenomen. Het is hetzelfde pand waar sinds enige jaren E-fit Zone was gevestigd met hun Embedded Fitness. Dit bedrijf is per 1 december jl begonnen met verhuizing naar Janssen Fritsen Berkveld 1 in Helmond. Het lijkt er op dat in genoemd pand de boel ingericht wordt voor mensen die volgens mij (veel) honger hebben. Een grote vrachtwagen van groothandel Felix Cohen (http://www.felixcohen.nl/) uit Oosterhout kwam daar een behoorlijk aantal pallets afleveren. Felix Cohen is importeur van onder andere conserven, noten en zuidvruchten. Sinds de oprichting in 1879 is Felix Cohen een gespecialiseerde leverancier aan groothandel en horeca. Zij levert naast geïmporteerde producten ook een aantal eigen merken, waaronder Douwes (noten) en Carmen (vruchtenconserven) Dit alles zou wellicht, eventueel, misschien, kunnen duiden op de te verwachten instroming/opvang van….???? Wordt vervolgd!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *