Buiten is het 18 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.068 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
301reacties


B&W heeft besloten dat vanaf maandag 200 vluchtelingen tijdelijk terecht kunnen in Helmond. De vluchtelingen worden, vooralsnog voor 72 uur opgevangen in VeKa Sportcentrum (aan de Deltaweg 201), met een mogelijke uitloop van enkele dagen.
Vandaag kreeg de gemeente het verzoek om een crisisnoodopvang in te richten voor deze vluchtelingen. De situatie in Nederland rondom de vele vluchtelingen blijft zorgelijk en er is nog altijd een ernstig tekort aan opvanglocaties. Onze  gemeente vindt het belangrijk om haar verantwoordelijkheid te nemen in de opvang van deze mensen, vandaar dit besluit.
Crisisnoodopvang betekent dat de vluchtelingen voor 72 uur opgevangen worden. In sommige gevallen wordt dit met 72 uur verlengd. Er is dus géén sprake van een langdurige opvang. De vluchtelingen gaan vanuit de crisisopvang door naar een andere (meer permanente) opvanglocatie, buiten Helmond. Zoals je wellicht weet heeft de gemeente voor een eventuele langduriger opvang het Carolus-gebouw aangemeld. Het COA onderzoekt deze optie, dit onderzoek loopt nog en hierover zijn nog geen besluiten genomen.
De bewoners en ondernemers in de directe omgeving van de VeKa sporthal zijn vanavond geïnformeerd via een brief (pdf).
De gemeente houdt alle betrokkenen op de hoogte van het laatste nieuws. De komende dagen doen zij dat via www.helmond.nl/vluchtelingenopvang in de vorm van een logboek, Facebook en Twitter.

In de reacties hieronder staan diverse updates.

301 reacties:

Weg lichamelijke oefeningen ( sport tijdens lesuren ) kinderen basisscholen.En dat kan allemaal zomaar?

Beantwoorden

Uhm geweldig geregeld weer. Wij trainen daar met het handbal en weten helemaal niks.

Beantwoorden
Ilse Van Kraaij-van Stiphout

Is zojuist besloten. 72 uur crisisopvang met eventueel verlenging. Er worden op dit moment vragen gesteld of er daarna nog meer groepen komen. Weet men niet.

Beantwoorden

Sporthal de Braak staat ook op de lijst. Ook een gebouw op de Mierloseweg.

Beantwoorden

@Ilse Van Kraaij-van Stiphout op maandag 16 november 2015 om 21:00:

Wij weten ook niks als wijkbewoners en de verenigingen kunnen het ook uitzoeken en dan de scholen die er gymmen

Beantwoorden

Lekker geregeld zo direct langs een school..!!

Beantwoorden

T moet nie gekker worre

Beantwoorden

Da’s hier om de hoek. Lijkt me geen pretje zo’n sporthal, maar het is een dak en er zijn goede sanitaire voorzieningen.

Beantwoorden

Dit is vragen om problemen!! Vlakbij school en wc oei oei dit gaat fout hebben bewoners rijpel en brouwhuis niets in te brengen?

Beantwoorden

WAAAAAROM?? ????

Beantwoorden
Cathelijn van Stokkum

Ha ha,, zouden ze ook McDonald’s lusten !!!

Beantwoorden

Kunnen we geen actie groep starten?????

Beantwoorden

Pppffff hou toch gvd op hou op..!! WAAROM??!! Het word met de dag gekker hier…

Beantwoorden

Daar zal Gerrit en Klazien blij mee zijn.

Beantwoorden

Gaaaf

Beantwoorden

@Daisy Marcus op maandag 16 november 2015 om 21:27:

Fijn he ..
In brouwhuis wonen

Beantwoorden

Tsja, in Stiphout neerzetten is natuurlijk uit den boze he ??? Zet ze maar bij die paupers van Rijpelberg en Brouwhuis neer, toch niet vlak bij de elite ???

Beantwoorden

@Jos Maas op maandag 16 november 2015 om 21:22:

Tja, in Stiphout hebben ze geen McDonald’s !!! Denk dat de gemeente hiermee rekening mee gehouden heeft !!! Ze hebben tenslotte erge honger !!!

Beantwoorden

Ppfff da is toch echt het laatste plaatsje waar je aan denkt om vluchtelingen te plaatsen weet wel 1 ding da ik mun boodschapjes toch ergens anders ga halen

Beantwoorden

Fijn direct langs een school

Beantwoorden

@Henry op maandag 16 november 2015 om 21:35:

Lezen Henry. Het gaat nu om tijdelijke opvang. Het COA onderzoekt nog of het oude Carolus geschikt is voor langduriger opvang.

Beantwoorden

Uh in de rijpel geen brief ontvangen.. dit is voor het eerst dat ik ervan hoor!!

Beantwoorden

@Jeem Weetjewel op maandag 16 november 2015 om 21:53:

Nabij gelegen bewoners (ik niet) hebben brief ontvangen

Beantwoorden

@Harold Lagarde op maandag 16 november 2015 om 21:30:

Gerrit zal nu wel meer gaan verkopen ????

Beantwoorden

Las net ook dat er niet eens medische gegevens bekend zijn vn die mensen… God weet wat voor ziektes ze meenemen

Beantwoorden

Brouwhuis lijkt een afvoerputje van de Gemeente te worden….

Beantwoorden

@Evy Vogels op maandag 16 november 2015 om 22:00:

Ooggggg hou nou mar op he…want echt waar ik kom volgende week mun huis nie uit hoor…????✊????wie weet wat ze meebrengen ja en weet ik veel wa nog meer ppfff

Beantwoorden

Bewoner deltastate weet van niets!!

Beantwoorden
Babette van Breugel

Goed dat Helmond ook zijn steentje bijdraagt.

Beantwoorden

Mensen mensen mensen toch….

Eerst lezen, dan denken en als je het dan op een normale manier kunt, dan pas reageren.

We hebben afgelopen weekend allemaal kunnen zien voor wat voor idioterie deze MENSEN vluchten.
Dat weegt vele malen zwaarder dan een paar gymlessen.

Beantwoorden

@Cathelijn van Stokkum op maandag 16 november 2015 om 21:21:

Zodat ze ergens kunnen slapen. Lijkt me niet zo moeilijk…

Beantwoorden

Wat lekker negatief allemaal , denk ook eens aan het feit als jij moet vluchten met je gezin , en ja hier hebben wij er ook 200 gehad geen enkel probleem mensen waren super blij en dankbaar !

Beantwoorden

Ja stop het maar weer in brouwhuis, je weet dit al voor het gebeurd , stiphout haha daar wonen mensen met geld dus douw ze maar in brouwhuis.

Beantwoorden

@Babette van Breugel op maandag 16 november 2015 om 22:07:

U woont er ook te dichtbij,…..ik schat zo’n 25 meter van de ingang dus u ziet ze vanzelf wel…????. Daar gaat de gemeente geen brieven voor sturen. Kost veel te veel geld.

Beantwoorden

Makkelijk praten vanuit de binnenstad. Of zelfs verder. Zo dicht bij een seniorencomplex, een middelbare school en tevens het enige echte winkelcentrum van de 2 wijken. 5 km wandelen van de binnenstad. Mooi dat ze door de 2 wijken kunnen zwalken, net onder de tunnels door, spelende kindjes aan beide kanten. Helemaal top goed gecommuniceerd ! Perfect nagedacht. De Veka is ideaal in compartimenten in te delen want het is een zaal. Wauw ! En sporten op school zoeken ze maar uit , gaan maar 6 km naar een andere grote zaal toe voor sportklas of om te gymen. Nee niet zo !!

Beantwoorden

Er zijn en paar honderd vrijwilligers nodig om te helpen bij de crisisopvang. Woensdag of donderdag is er een informatiemarkt. Hopelijk vinden ze er genoeg! Zal niet makkelijk worden denk ik.
Op die informatiemarkt worden ook vragen van omwonenden en andere inwoners beantwoordt. Achteraf is er dus inspraak, dat vind ik wel een beetje vreemd.

Beantwoorden

Natuurlijk lekker doorgaan met t paard van Troje binnen halen. En bij ellende weer heel geschokt reageren! Wanneer beseffen ze dat genoeg, genoeg is. Maar als je dit zegt dan discrimineer je weer!

Beantwoorden

Waarom niet opvangen in de moskeeen in Helmond? Daar is alleen in het weekend volk omdat er doordeweeks gewerkt wordt door de bezoekers. Toch?

Beantwoorden

@henk op maandag 16 november 2015 om 22:22:

Ik woon er 500 meter vanaf.
Wat is het probleem?

Beantwoorden

Wat een schandalige egoistische reacties weer. De wereld zal met deze instelling nooit beter worden Bedenk even dat een hoop van deze mensen wel gevlucht zijn uit een oorlogsgebied!

Beantwoorden

@Jules op maandag 16 november 2015 om 21:50:

Natuurlijk ‘onderzoekt’ het COA dat nog !!! heel de elite daar staat op z’n achterste poten en reken er maar niet op dat ze daar gaan komen hoor. Reken er ook maar niet op dat het hier bij 72 uur gaat blijven……. Wij krijgen geen mogelijkheid om bezwaren kenbaar te maken of te protesteren, het wordt ons gewoon door de strot geduwd. Dit heeft niks met lezen te maken, maar met je ogen opendoen en je niks voor laten spiegelen !!

Beantwoorden

Ok, maar mocht het misgaan, wie kunnen we dan ter verantwoording roepen? Blanksma?

Beantwoorden

Wat moet er dan ‘mis gaan’ mensen?

Nou?

Vertel…

Beantwoorden

@Ilse Van Kraaij-van Stiphout op maandag 16 november 2015 om 21:00:

De vluchtelingen verblijven daar 72 uur. Zo erg kan een weekje handbal hiervoor opgeven niet zijn. Toch…

Beantwoorden

Ben erg blij dat Helmond ook een steentje bijdraagt.
De oplossing is tijdelijk voor 72 uur. Chapeau helmond!

Beantwoorden

@Riana op maandag 16 november 2015 om 22:33:

Ja door minimaal 10 veilige landen. Ze hebben bewust voor Nederland gekozen omdat ze denken dat ze hier gelijk geld,een huis en de familie kunnen overlaten komen. Dus het zijn geen vluchtelingen meer maar gewoon economische migranten!

Beantwoorden

@Bart ik ook. Ik woon al mijn hele leven en heb het vorige azc ook meegemaakt. En ja, toen 3 fietsen terug gehaald. Maar toen had ik nog wel begrip. Maar er gebeurde noooit niets.Ze stonden ook niet op het dak toen? Waarom nu juist hier ? En waarom niet op zijn minst dan gezinnen geëist zoals ander gemeenten. Nu weet je wat je krijgt. Volgens de afspraken mogen ze alleen rondom blijven hangen. Ik vind dat het gewoon niet kan zo dicht bij de senioren en de middelbare school. Tevens betaal ik voor de sportklas daar vandaar boos vanwege de gym. De volgende grotere zaal is een eindje weg. Ik vind het nu al erg als de kinderen naar de stad moeten in de avond. Die fietsersbrug gebeurt genoeg. EN nee ik zeg niet dat zij dat doen. Maar garanderen dat het niet zo is kunnen ze ook niet. Vooral de oudere dochter die word nu al regelmatig toegeroepen. Al wil je dat niet horen Bart. En ik ben geen racist woon met 3 allochtonen samen. En ik heb syriers gesproken die beamen dat in de asiel verkeerde mensen zitten. Waarom zo zonder enig overleg. Waarom niet in de braak dan. Konden ze nog eens naar de heistraat. Daar zit geen seniorencomplex winkelcentrum of scholen rondom. En zagen ze wat van helmond. Kregen ze echt die kans een plezierige tijd in Helmond te beleven.

Beantwoorden

Ik heb net ook reactie bij fb van gemeente achtergelaten maar zal wel niks meer uithalen (mijn reactie: De gymzaal was geschikt omdat het in compartimenten verdeeld kan worden. Wat is er mis met de klaslokalen van het leegstaande carolus? Ik snap dat ze ergens heen moeten maar nu zijn er verenigingen en school de dupe terwijl het carolus leegstaat en niet gebruikt wordt.)

Beantwoorden

Ach, de onderbuik van Hellemond mag ook even gillen op al die “patjakkers” die in de buurt komen. Voor wel 72 hele uren! Man, man, man.
Hopelijk zijn onze huizen nog wel wat waard als ze vertrekken. Heel de lucht verpest. Kunnen dat gebouw daarna ook wel slopen. Wat een toestand…we hebben het er maar zwaar mee.
*sarcasme modus uit*

Beantwoorden

@Bianca op maandag 16 november 2015 om 22:55:

Ze vluchtelingen worden over verschillende landen verdeeld. En ja daar zal ook vast wel een economische vluchteling tussen zitten.

De meeste hier zijn gewoon bang voor het onbekende. Rotte appels heb je overal!
Met nog meer haat lossen we dit niet op.

Beantwoorden

Dit is gewoon de beste optie voor Helmond. Je neemt gewoon een sporthal die volop in gebruik is i.p.v. een van de vele leegstaande gebouwen. Want die staan in wijken waar ze niet zo zitten te wachten op vluchtelingen.
Ik sla mijn training wel een paar keer over, heb ik graag over voor een betere wereld.

Nog een gratis tip voor de gemeente: Voorlopig even geen demonstraties van de NVU in Brouwhuis toestaan maar even een paar stations doorrijden richting Eindhoven.!

Beantwoorden

@Karel van Hout op maandag 16 november 2015 om 21:55:

nie, da word gejat he

Beantwoorden
Jolanda de Ruijter-van Dijk

@Carla Kentgens op maandag 16 november 2015 om 22:00:

da lijkt niet, dat is gewoon zo

Beantwoorden
Jolanda de Ruijter-van Dijk

Genoeg is genoeg! Grenzen van Helmond dan maar dicht?

Beantwoorden

@Dave van Hout op maandag 16 november 2015 om 22:20:

dan blijf ik, vlucht ik niet en vecht voor mijn waarden en land, en ben ik niet zo laf om mijn familie achter te laten in de shitzooi.

Beantwoorden
Jolanda de Ruijter-van Dijk

in het centrum van de stad staan sowieso twee prachtige gebouwen die uitemate geschikt zouden zijn voor dit soort opvang, in plaats van een sporthal…………………. Het voormalige belastingkantoor en het gebouw waar het GAK/GUO heeft gezeten !! In beide gebouwen is ook nog eens een kantine aanwezig, zodat ook voor eten gezorgd kan worden….. 😉 Ach nee, das te dicht bij Mevrouw Blanksma haar werkplek….. dat kan niet !!

Beantwoorden

Deze mensen vluchten voor het geweld, waar helaas ook in Parijs vele mensen onnodig door zijn gestorven. De angst om vluchtelingen op te vangen wordt nu gekoppeld aan de angst dat IS verspreid. Dat is heel spijtig en ontwricht dus nu ook de samenleving in Helmond. Laat dat niet gebeuren!

Beantwoorden
Marloes Van Der Waarde

@Henry op maandag 16 november 2015 om 23:20:

Ja grandioos gevonden. Ook nog diverse verdiepingen zodat ze veel meer privacy hebben en op een steenworp afstand van de stad. Kunnen ze gelijk al t moois zien wat Helmond bied! De perfecte locatie voor mensen die heel hard Hulp nodig hebben en kan dit misschien ook nog wel in een permanente opvang veranderen Staat toch leeg en wordt nergens anders voor gebruikt!

Beantwoorden

@Jos Maas op maandag 16 november 2015 om 21:43:

McDonald’s heeft gratis WIFI…. Da moeten ze wel hebben, anders gaan ze mopperen!

Beantwoorden

Welkom!

Triest dat zoveel mensen niet beseffen wat die mensen mee hebben gemaakt.

En met kerst wel vooraan in de kerk zitten…

Beantwoorden

Bang dat ze jullie baanrjes en huizen komen inpikken?

Nou als ik werkgever was had ik ook liever een paar hoger opgeleide vluchtelingen, dan een stel domme lamme Helliemonders!

Beantwoorden

Man man man, wat een achterlijke bekrompen reacties hier. ‘Waar moeten de kinderen nou gymen?’ serieus? Jullie kinderen zijn met zulke achterlijke ouders toch al verpest voor het leven. Ik ben blij dat ik Helmond 15 jaar geleden achter me heb gelaten en naar een plek verhuisd ben waar mensen ietsje progressiever denken. Ik dank het universum dat ik die beslissing heb genomen. Ik zeg platgooien heel helmond en een enorm azc neerzetten. Met alle uitkeringstrekkers (die nu hier allemaal achterlijke teksten schrijven) verplicht azc corvee geven. Jullie vertragen de menselijke evolutie, stelletje primaten.

Beantwoorden

@Evelyn Leenen op maandag 16 november 2015 om 23:01:

Helemaal mee eens Evelyn! Chapeau!

Beantwoorden

Carolus leeg ( bij Stiphout) oude belastinggebouw leeg ( Centrumgebied). En wat doet dit college? Vekasporthal,die volop in gebruik is, goed voor het draagvlak, maar ja dat is Rijpelberg/ Brouwhuis. Is dat nu die vernieuwing van dit college? Die honderd dagen tour? Vluchtelingen zijn echt welkom, maar of dit de beste optie is valt zeer te betwijfelen.

Beantwoorden
Lodewijk den Breejen

@Lodewijk den Breejen op dinsdag 17 november 2015 om 00:27:

Daar komt de christelijke aap uit de mouw. Wel asielzoekers willen opvangen, maar niet te dicht in de buurt.
Trouwens ze zijn voor het weekend waarschijnlijk al weg.

Beantwoorden

Ben het volledig met je eens, Dave van Hout! Denk eens aan een ander.

Beantwoorden

Netjes. Als iedere gemeente faciliteiten aanbiedt, worden de aantallen nergens te groot en ontstaat nergens een onbeheersbare situatie.

Beantwoorden

Ook de koninklijke familie moest ooit vluchten. Zij waren zelfs welkom in Engeland en Canada. Laten wij meer dan koninklijk reageren en hun fijne dagen bezorgen op de grens van Rijpelberg en Brouwhuis.

Beantwoorden

Lodewijk is soms christelijk, dan weer een socialist maar nu een typische NIMBY. Populist met als doel het pluche in de gemeenteraad.

Beantwoorden

ik vind de keuze slecht. iets wat veel gebruikt wordt tegenover leegstaande gebouwen, waar kies je voor.

Beantwoorden

Nou 200 vluchtelingen in Helmond! Hoop dat die niet allemaal in Oranje, Drenthe, terecht komen( Oranje dorp van 140 inwoners!)en 700+ vluchtelingen

Beantwoorden

Ik las net op mijn reactie op Facebook over t leegstand gebouwen van het GAK en Belastingkantoor dat het oude ggz gebouw tegenover het politiebureau al anti-kraak is geweest. En leeg staat! Waarom dan geen opvang daar waar al alle faciliteiten voor handen zijn en voor langere periode gebruikt kan worden! En voor meerdere groepen noodopvang dienen! En dan kan de sporthal die nu nog volop in gebruik is door sportverenigingen en scholen daarvoor gewoon toegankelijk blijven.

Beantwoorden

@Paul op maandag 16 november 2015 om 23:57:

ZoZo Paultje de wereldburger en verbeteraar. Je bent in een andere plaats gaan wonen en komt dan met de progresieve opmerking om Helmond maar plat te gooien omdat je denkt dat reageerders op diverse fora een goede afspiegeling zijn van de totale Helmondse bevolking.
Wat ben jij een zielige bekrompen zak zeg!
Ik vraag me af of ze wel zo blij zijn in je nieuwe woonplaats als ex-helmonder.

Beantwoorden
Helmonder in hart en ziel

Carolus in Stiphout wordt onderzocht door COA of het geschikt is voor langdurige opvang? Dan is 72u tijdelijke opvang aldaar een prima testcase! Toch?

Beantwoorden

Ach, in dorpjes in Duitsland is het normaal om ze langs scholen neer te zetten, de scholieren worden VERPLICHT om daar schoonmaak werkzaamheden te verrichten anders geen diploma, dus de scholieren kunnen hun stront en pis opruimen met kans op ziektes etc. Kinderen worden aan de lopende band lastig gevallen en aangerand (48 meiden/vrouwen in een dorp van 20.000 inwoners), de media en politie mogen er niets over zeggen, hoe ik dat weet? Ik heb er familie wonen, dus uit de eerste hand.
Het is afwachten tot het helemaal mis gaat. Dit alles dankzij Blanksma en haar vazallen….

Beantwoorden

Stuur ze terug want het is een ondankbaar volk. En daar de Gemeente alles voor hen betaald dan mag de Gemeente ook al mijn onkosten dragen waaronder ook zorgverzekering en onroerende zaakbelasting.

Beantwoorden

Nee carolus is niet van de baan. Let wel ik ben er dus ook niet blij mee in de Veka, want het is zowat bij mij om de hoek!. Maar wat ik begrijp hebben wij hier geen inspraak.
Als je het stukje opend (site gemeente) zie je onderaan een link. Een brief. En daar begrijp ik uit dat de opvang maar voor een week is.

Beantwoorden

Mensen die willen dat de vluchtelingen hier moeten blijven kunnen ze ja in hun eigen woning opnemen zodat onze kinderen toch hun hobby’s kunnen nagaan waaronder ook sporten in een sporthal.

Beantwoorden

Oh geen tv op de kamer en de boter niet goed,die blijven daar niet lang

Beantwoorden

wat een stelletje achterbakse mensen die hier klakkeloos reageren, wel in andere gebouwen plaatsen maar niet in brouwhuis,dus met andere woorden–wel andere mensen in andere stadsdelen in de buurt mogen er last of hinder van ondervinden maar niet bij mensen uit brouwhuis,te triest voor woorden,gewoon goed onderdak geven,het zijn mensen zoals jij en ik.

Beantwoorden

@goeie locatie: Nergens plaatsen is nog beter, en anders neem jij er toch een paar in je huis of is dat te dichtbij…

Beantwoorden

Misschien een goed idee als menig reageerder eerst n’s de tijd neemt om de betreffende informatiepagina van onze gemeente te lezen:

http://www.helmond.nl/vluchtelingenopvang

Beantwoorden

@bianca op maandag 16 november 2015 om 22:26: Klopt dit is discriminerend! Laat ze maar komen, ze zijn welkom. In ieder geval hebben de vluchtelingen waarschijnlijk een hoger niveau dan degenen die reageren op deze post.

Beantwoorden

@Twan op dinsdag 17 november 2015 om 08:40:

Wat een onzin! Allemaal stemmingmakerij. In Nijmegen zijn er nu bijna 3.000 en daar is alles rustig. Geen wanklank niks! Ze worden zelfs bij de omwonenden uitgenodigd om te komen eten….
En de winkeliers in de nabijheid varen er wel bij. Dus ook goed voor Brouwhorst!

Beantwoorden

@Jacky, dat is wat ze je willen laten geloven ja, maar goed steek je hoofd maar in het zand, we zullen zien wie gelijk krijgt…(ik hoop jij).

Beantwoorden

@Twan op dinsdag 17 november 2015 om 10:39: nee hoor, ik ben er zelf geweest en woon gedeeltelijk daar! Praat uit ervaring en niet wat ik gehoord heb! Ben benieuwd of al degenen die nu zo tekeer gaan hun excuses aanbieden als blijkt dat er niets gebeurt en erkennen dat ze fout zitten?

Beantwoorden

@Paul op maandag 16 november 2015 om 23:57:

Sommige mensen, zoals degenen op wie u (niet geheel onterecht) afgeeft, hebben een hekel aan buitenlanders. Andere mensen, zoals u, hebben een hekel aan werklozen. Er is geen wezenlijk verschil. U behoort dan ook zelf tot de primaten, om uw woorden te gebruiken, die de evolutie vertragen.

Beantwoorden

De oorzaak van zulke reacties ligt niet bij het komen van vluchtelingen, maar door het niet betrekken van de Helmonders. En dat gaat zo in iedere gemeente.
Zo kweek je heel veel onbegrip!

Beantwoorden

@inspraak op dinsdag 17 november 2015 om 10:59:

In de informatie van de gemeente lees ik dat voor de sporthal is gekozen omdat dat een locatie is die meer algemeen voor crisisopvang wordt gebruikt.

Als door een calamiteit een groot aantal Helmonders tijdelijk de eigen woningen niet in kunnen en daarom in de sporthal worden gehuisvest, levert dat dan dezelfde reacties op?

Beantwoorden

Mensen denk even na. Het is beter om te helpen dan zelf geholpen moeten worden. Blij dat onze stad zijn verantwoording neemt. Wij hebben jaren in het oude Cristus Koning gebouw een AZC gehad. Is toen alemaal prima verlopen. Weet zeker dat de meeste brouwhuizenaren het nog niet eens zullen merken dat er tijdelijk asiel zoekers in Brouwhuis zijn.

Beantwoorden

@SanderLam

Dat denk ik niet. Dan kent iedereen wel iemand en is de compassie groter. Zo zit een mens in elkaar. Mensen zijn bang voor het onbekende, daarom is goede communicatie via de gemeente ook zo belangrijk.

Beantwoorden

Wat wordt ik moe van al deze reacties. Natuurlijk heeft iedereen een eigen mening over het hoe en wat, maar alles bij elkaar blijft het geneuzel en gezwam.
Het is overduidelijk dat velen toch wel een hekel hebben aan buitenlanders (in dit geval vluchtelingen).

Ik lees ergens het “Paard van Troje” binnenhalen. Nou dat is in de zeventiger jaren al gebeurd met het binnenhalen van bepaalde bevolkingsgroepen, zoals Noord-Afrikanen. Daarom lees je nu regelmatig iets over licht getinte mensen. Die hebben het een en ander allang verziekt.

En jazeker, omdat mensen vooraf niet gekend worden, blijft er alleen maar onbegrip bestaan. Ik hoor het alsmaar in mijn hoofd rondspoken: transparant! Wie zei daar nou toch ooit wat over?

Beantwoorden

Ben er gewoon niet blij mee,Zet die mensen in een leeg gebouw waar de burgervader woont.

Beantwoorden

@inspraak op dinsdag 17 november 2015 om 11:28:

Met de communicatie via de gemeente is niets mis. Binnen enkele uren nadat het verzoek gekomen en het besluit genomen was, lagen er een brief voor de omwonenden, een raadsbrief en een persbericht klaar. Er is een speciale webpagina opgezet, en er als je na al die informatie nog steeds met vragen zit, kun je terecht op het algemene telefoonnummer van de gemeente.

De onrust ligt niet aan de vluchtelingen of aan de gemeente. De onrust ligt, zoals je zelf ook zegt, aan de angst voor het onbekende. Een mens lijdt het meest onder het lijden dat hij vreest.

Beantwoorden

@SanderLam

Daar verschillen we dan van mening. Een mededeling enkele uren na een besluitneming is geen communicatie.Dat is éénrichtingsverkeer.

Als zelfs verenigingen dit nieuws via een persbericht moeten vernemen is er geen overleg geweest en komt dat rauw op hun dak.

Ik kan me inleven in de mensen die zich afvragen waarom er geen leegstaande gebouwen gebruikt worden. Heeft de gemeente mensen gewezen op de mogelijkheid dat er wel eens opvang in de VEKA zou kunnen komen? In mijn beleving is er alleen ooit gesproken over de Carolus.

Ik heb de brief niet gelezen, maar staat daar bijvoorbeeld in waarom voor de VEKA is gekozen ipv leegstaande gebouwen?

En ja, angst is een slechte raadgever.

Beantwoorden

@goeie locatie op dinsdag 17 november 2015 om 08:54:

Het niveau, voor zover het niveau te noemen is, is diep triest inderdaad. Gelukkig zijn er ook mensen met gezond verstand. ????

Beantwoorden

Als dit democratie heet dan haak ik af.ik twijfel ernstig aan het verstand van mevr Blanksma! Dit is vragen om problemen en die komen er zeker!!Een hele wijk in de verloedering dat kan niet de bedoeling zijn! Wij bewoners moeten nu optreden ,allen samen.wat dachten we van een bezetting gemeentehuis?Ik doe mee!

Beantwoorden

En toen gebeurde het onmogelijke.
Helmond werd getroffen door een aardbeving, waterramp of zoiets.
De Stad was voor jaren onbewoonbaar.
De Helmonders wisten niet waarheen, want hier konden zij niet blijven.
Geen huis, geen eten, geen water……

Maar niemand in Nederland wilde de Helmonders onderdak bieden.
Want het zijn werkschuwe kattenmeppers die de hele dag in trainingspakken lopen en alsmaar rugpijn hebben.
Ze moeten maar zelf hun stad weer opbouwen.
Wij willen deze gelukzoekers niet!!!

Beantwoorden

@A.M.S. op dinsdag 17 november 2015 om 12:38:

En zo geschiedde, i.p.v. te vluchten voor alle ellende staken de kattenmeppers de koppen bij elkaar en losten hun problemen op.
Ze kwamen er sterker uit als ooit tevoren.
Dat zijn de ware Helmonders.

Beantwoorden
Helmonder in hart en ziel

@Helmonder in hart en ziel

juist, ook dit “probleem” kunnen wij Helmonders oplossen.

Het zou ons sieren als wij ons voor een paar dagen gastvrij opstellen en niet,
voordat de mensen hier zijn,
alleen maar problemen verzinnen.

laat de ware Helmonder eens zien!

Beantwoorden

@iedereen, 72 uur en mogelijk een paar dagen extra, ik ben benieuwd hoeveel dagen het uiteindelijk zullen worden, en als deze weg zijn of de volgende groep dan alweer klaar staat….

Beantwoorden

@Twan

dat zien we dan wel.

tijdens carnaval gaan wij ook niet sporten.
Dus een weekje kan toch geen probleem zijn.

aub

laat eens zien waar “wij Helmonders” toe in staat zijn.

Want een ding weet ik zeker,
Wij zijn geen rechtse Rakkers toch?

Beantwoorden

@Helmonder in hart en ziel op dinsdag 17 november 2015 om 12:42:

@A.M.S. op dinsdag 17 november 2015 om 12:38:

GEWELDIG!!!!!!!

Beantwoorden

@Jos Maas op maandag 16 november 2015 om 21:43:

Jij bent wel echt het sublieme voorbeeld van een leeghoofd. Dit is 72 uur (misschien enkele dagen langer) Carolus is een voor langdurige opvang. Zoals al 4 x eerder benoemd en ook bovenaan in de text staat. Met deze bekrompenheid werk je de bekeerlingen en radicaliserenden alleen maar in het zadel! Eenheid in onze samenleving doet de Isis veel meer pijn dan de bommen op Racca. Als wij zo in hokjes blijven denken zullen veel meer mensen radicaliseren. En dat is precies wat Isis wil. Een oorlog van het leger van islam tegen de ongelovigen. Zelfde geld voor de bommen op Racca. Daar wonen 50.000 mensen die gegijzeld zijn door Isis. Met de bommen van huidige nachten maak je veel burgerslachtoffers. Waardoor je radicalisering in de hand werkt. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om dit te snappen. We moeten ons verenigen. En klaar staan voor de medemens. Alleen zo worden wij sterker en zij zwakker.

Beantwoorden

Sommige hier beschouwen de vluchtelingen als monsters. Ga jullie diep heel erg diep schamen!

Beantwoorden

Mensen, mensen. Even rustig. Volgens mij is er in Helmond sinds de tweede wereldoorlog nog nooit crisisopvang geweest. Wacht gewoon af. Het is alleen jammer dat de mensen binnen in de sporthal opgevangen worden en niet in de directe buurt ervan. Want anders zou je de sporthal kunnen gebruiken voor activiteiten voor hen, zodat de verveling niet toeslaat en de eventuele overlast voor de omgeving beperkt wordt.

Beantwoorden

waar en wanneer is de informatiemarkt?

Beantwoorden

Goed dat Helmond zijn steentje bijdraagt. Trots op mijn stad!

Beantwoorden

@José Joosten op maandag 16 november 2015 om 22:11:

Zo denk ik er ook over, maar de meesten helaas niet.

Beantwoorden

@Bart op maandag 16 november 2015 om 22:16:

Helemaal met je eens, Bart.

Beantwoorden

Update 1:
Aanmelden als vrijwilliger vluchtelingenopvang
De gemeente krijgt veel verzoeken van mensen waar zij zich kunnen aanmelden als vrijwilliger. Dat waardeert de gemeente enorm, laat zij weten.
Via het Contactformulier vluchtelingenopvang kun je je aanmelden als vrijwilliger. Wanneer meer bekend is over de rol die vrijwilligers kunnen spelen tijdens de crisisnoodopvang, wordt je hierover door de gemeente Helmond op de hoogte gesteld.

Beantwoorden

@Ton op maandag 16 november 2015 om 23:44:

Ja, met de Kerst zo ‘vredelievend’ en nu zo egoïstisch als ik weet niet wat.

Beantwoorden

@Johan op dinsdag 17 november 2015 om 01:12:

Helemaal met je eens. Helaas heb ik geen tijd om op vrijwillige basis iets te doen, want ik had me graag aangeboden als vrijwilliger.

Beantwoorden

Nou, stelletje …..

Ik woon een halve kilometer van de Veka af en heb vandaag netjes de informatiebrief ontvangen.

Heb jij deze brief niet ontvangen?
Dan hoor je niet bij de groep van bewoners, ondernemers, organisaties of verenigingen. En moet je jezelf niet zo aanstellen.

Helmond heeft al eerder vluchtelingen opgevangen en Helmond bestaat nog steeds!

Dus het zal allemaal wel meevallen.

Beantwoorden

@Sander Lam op dinsdag 17 november 2015 om 11:22:

Kijk, en daar ligt de clou.
Volgens mij zou daar geen enkel commentaar op komen, maar ja, nu gaat het om vluchtelingen.
Ik hoop dat ik nooit op de vlucht hoef en mee hoef te maken dat je voor tuig en uitschot uitgemaakt wordt omdat je over 1 kam geschoren wordt.
In Helmond woont ook genoeg ‘tuig’. Wil toch niet zeggen dat alle Helmonders ‘tuig’ zijn?

Beantwoorden

@A.M.S. op dinsdag 17 november 2015 om 12:49:

Duim omhoog 🙂

Beantwoorden

vroeger waren het vooral kerkelijke instanties die hielpen.
Zou het geen mooi gebaar zijn als de moslimgemeenschap in Helmond nu de handen in een slaat om hulp te aan te bieden?

Beantwoorden
helmonder in hart en ziel

Fijn te lezen dat Helmond zijn steentje bijdraagt. Op mijn vrijwillige inzet kan worden gerekend.

Beantwoorden

Dat ze die vluchtelingen niet plaatsen in het voormalige GAK-gebouw bij het station .. staat al jaren leeg en ieder weekend brand er alleen maar verlichting of het voormalig Belastingkantoor in de Penningstraat.

Beantwoorden

Belgische friet, Duits bier, Italiaanse pizza, Turkse köfte, Poolse worst….benieuwd met welke gerechten we nu in aanraking gaan komen. Sport verbroedert…..samen eten ook!

Beantwoorden

Update 2:
Informatiemarkt over opvang vluchtelingen
De gemeente organiseert donderdag tussen 17.00 en 20.00 uur een informatiemarkt in de Stadswinkel in Boscotondo. Iedereen die vragen heeft over de tijdelijke crisisopvang van vluchtelingen in de VeKa Sporthal, kan dan binnen lopen. Zowel leden van het college van burgemeester en wethouders, als vertegenwoordigers van politie, brandweer, GHOR en de LEV-groep zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.
Wil je iets bijdragen, materieel of immaterieel, aan de tijdelijke opvang van de vluchtelingen, kun je je aanmelden via http://www.helmond.nl/vluchtelingenopvang
Die mogelijkheid om aan te melden bestaat ook tijdens de inloopmarkt.

Beantwoorden

Dit lijkt me ideale moment om te demonstreren!!!!!

Beantwoorden

Zullen wel willen gaan vertellen dat die 72 uur een grapje is en 72 maanden wordt

Beantwoorden

Angst is n slechte raadgever………. Denk na voor je reageert………. Het zal je maar overkomen…………..blijf praten en denken!

Beantwoorden

Echt serieus… Waar vluchten die mensen voor??? Voor de terroristen van IS!!! Die klootzakken die mensen afmaken komen hier toch wel, laten we de mensen die niets hebben gedaan alsjeblieft helpen. Vanwege het risico dat er een terrorist tussen zit (die zitten niet tussen de vluchtelingen denk ik) honderden/duizenden mensen niet helpen? Wat ben je dan egoïstisch…. Denk liever na over hoe je mensen helpt, maar wel de risico’s beperkt. Vluchtelingen in de opvang zijn volgens mij minder gevaarlijk dan mensen die onopgemerkt binnen onze samenleving leven en “ineens” toeslaan. wel apart dat als je de facebookprofielen leest van de tegenstanders dat het allemaal Wilders-aanhangers zijn… Wil je daar echt bij horen? Goed dat je voor je veiligheid en kinderen opkomt, maar wat als jij ooit hulp nodig hebt?

Beantwoorden

@Helmonder in hart en ziel op dinsdag 17 november 2015 om 08:16:

Waar zijn de positieve reacties dan? Wijs er eens 5 aan. Het ziet er toch naar uit of de meeste helmonders liever naar gymles gaan dan een medemens te helpen? Of houd jij wel een positieve vibe over aan al deze commentaren? Ik vind dat gewoon erg treurig allemaal, jij?

Beantwoorden

Het is maar voor 72 uur niet voor een jaar ???? Kunnen die Syriërs mooi die kortzichtigen daar wat fatsoen bij brengen ???? Wat een hoop negatieve mensen zeg. Degene die hier naar toe komen zijn gevlucht. Denk nou eens één keer met die botte harsenen in hoe dat moet zijn voor die mensen. Zoek ze eens op praat er eens mee. Dan denk ik dat je er heel anders over gaat denken. Wat een gelul zeg. Oh wat erg als je een keer niet kan sporten, help, help.

Beantwoorden

Goh het valt me wel op dat alle mensen die hier reageren “om de hoek” van de VeKa hal wonen.

Beantwoorden

Ja, de Veka sporthal is praktisch bij mij om de hoek. Ik heb helaas niet de tijd om vrijwilligerswerk te doen, maar ik loop er zeker even binnen om de mensen een ‘hart onder de riem’ te steken.

Beantwoorden

Trots op de positieve reacties, trots op Brouwhuis. Voorbeeld voor Stiphout?

Beantwoorden

@Jan Modaal op dinsdag 17 november 2015 om 21:24:

Ik woon boven het winkelcentrum. Maar ik maak me er niet druk om. Die mensen hebben Hulp nodig.

Beantwoorden

@Ardjan Maas op dinsdag 17 november 2015 om 18:37:

Doe toch normaal man!

Beantwoorden

@Je moeder op dinsdag 17 november 2015 om 20:50:

Er zitten genoeg positieve reacties tussen maar over het algemeen is het inderdaad negatief zoals op de meeste fora het geval is.
Er staan hier 132 reacties. Helmond telt 91000 inwoners, dat zegt genoeg lijkt me.

Beantwoorden
helmonder in hart en ziel

Mense toch wa zijn jullie toch negatief, misschien zijn de vluchtelinge wel seero positief!

Beantwoorden
Anamari Alonso Calvo

Waarom is er niet vastgehouden aan de eerste locatie het voormalig carolus borromeus college in stiphout dat ligt mooi redelijk achteraf, er hoeven geen verenigingen te wijken ook geen scholen die hun gymactiviteiten moeten aanpassen en ligt ook nog geeneens bij diverse zorgcentra en een winkelcentrum.

Beantwoorden

Het zijn geen vluchtelingen, maar gewoon economische gelukszoekers!
Laffe weglopers die ons belastinggeld komen halen. Die te lui en te dom zijn om hun eigen land weer op te bouwen.
Democratie? Als ze het daar niet met elkaar eens zijn schieten ze elkaar kapot.

Nee daar zitten we op te wachten, nog meer Islam met gedachtenkronkels en wetten uit het jaar 0.
Nog meer analfabeten.
Nog meer psychisch getraumatiseerd volk op straat.
Nog meer gehersenspoelde Islam randdebielen die raar gaan doen als ze een vrouw in een rokje zien.

Oprotten met die lui! En grenzen dicht!
En iedereen die deze Islam invasie graag ziet komen, is een landverrader. Punt.

Beantwoorden

@Specht op woensdag 18 november 2015 om 00:13:

Laat me raden! Je bent van voor de oorlog, school niet afgemaakt en nu schijt je 7 kleuren stront

Beantwoorden

Beste mensen, ik lees hier allerhande reacties. Meer negatief dan positief. Laat het eerst op je afkomen. Ik weet ook nog goed dat het AZC in het voormalig Christus Koninggebouw zat. Gaf toen wekelijks jeugstraining in de Veka en inderdaad werden er bijna wekelijks fietsen gestolen. Bij aangifte bij politie Helmond werd dan gezegd: ga maar kijken of ze bij het asielzoekerscentrum staan. Enkele ouders hebben zich toen verplaatst in de positie van een Helmondse politieman en er werden inderdaad fietsen teruggevonden op die plek. Maar dat wil niet zeggen dat het op andere plekken niet gebeurde. Vanuit de Braak werden altijd veel fietsen gestolen en daar was geen AZC. Maar het makkelijkste is om naar anderen dan mensen uit Helmond te wijzen. Als deze crisisopvang goed verloopt, heb je jezelf voor niks druk gemaakt, gestresst, hoge bloeddruk gekregen en wat al niet meer.
Wacht rustig af en veroordeel niemand. Ook niet degenen die voor opvang zijn en zich in willen zetten. Ikzelf woon er ook maar een paar kilometer van af. Heb geen brief gehad van de gemeente, maar laat het gewoon over me heen komen. Vrede begint met RESPECT voor iedereen.

Beantwoorden

Er zit een verschil tussen ‘Vluchteling’ & ‘Asiel zoeker’
Maar aan het gebrek aan niveau te zien van de gemiddelde schreeuwlelijk hier, is in discussie gaan met deze blaters volkomen nutteloos.

Ik denk dat je eerder eerder de taal val de vluchtelingen geleerd hebt en met hen een goed gesprek aan kunt gaan, dan dat het gros hier geleerd heeft hun (al dan niet) gezonde verstand te gebruiken i.p.v. met de kudde mee te gillen.

Beantwoorden

Het is zo als alles al lang beslist, en nu vertellen ze het pas

Beantwoorden

en ik vind ook dat ze allemaal een auto moeten krijgen anders kunnen ze niet bij mc Donalds drive eten halen(grapje)laat ze maar gerust komen ik heb er niks op tegen,en het slechte weer komt eraan,welkom en een goed leven toegewenst zoals wij allemaal graag willen hebben.

Beantwoorden

Gedurende de 2e wereld oorlog waren er figuren die, om er zelf ‘beter’ van te worden, gevluchte en ondergedoken Joden verraadde.

De lui die deze vluchtelingen dat tijdelijke onderdak niet gunnen omdat hun koters dan 3 tot 6 dagen niet kunnen gymmen etc. Zijn in mijn ogen niet veel beter.

Denk daar maar eens over na!

Beantwoorden

gemeente Helmond krijgt er geld voor. is belangrijker dan de bezorgde bewoners van Helmond

Beantwoorden

@Ria van Aerle op woensdag 18 november 2015 om 01:58:

Oh dus jij zit te wachten of er niet toch misschien een IS terrorist tussen de vluchtelingen zit nou ik niet voorkomen is beter dan genezen.

Beantwoorden

O ja voor 72 uur of te wel voor 72 maanden.. Want COA regelt alles per 5 jaar en betalen daar grif voor ( Belasting geld). Daar naast ontvangen alle vluchtelingen ( ???) GRATIS onderdak,eten ,medische verzorging en gratis vervoer ( Taxi,trein ect ) Een gezin ontvangt in een AZC € 1100,= NETTO.
Daar moet men ALLEEN eten voor kopen..De rest bis gratis ,Internet ,tv.
En die lui lopen bijna allemaal met 3 mobiels van € 400,= En maar zielig doen en klagen….Maar wat doet nederland met DAKLOZE die geen onderdak of eten hebben ?????????? NIKS

Beantwoorden

Hoezo vooroordelen?

Triest volk.

Beantwoorden

Mijn god wat een gezeur en gemopper! Volgens mij is er nog nooit iemand doodgegaan van een weekje niet sporten. Is het nou zo moeilijk om je eens in te denken hoe een ander zich voelt? Denk je nou echt dat het zo leuk is huis en haard te moeten verlaten om jezelf en je gezin te beschermen tegen oorlog en geweld. Is het überhaupt nog mogelijk om zelf na te denken i.p.v. de rest van de kudde na te blaten? Stonden Brabanders niet bekend om hun gastvrijheid en gezelligheid? Kan ik uit de meeste reacties niet opmaken hoor! Het enige dat ik hier lees is als IK er maar geen last van heb, als IK maar niks hoef te betalen, als IK maar hetzelfde krijg.. Triest, dieptriest..

Beantwoorden

En wat hebben we geleerd van Parijs, geen fuck dus. We laten ons overspoelen met mensen die hun eigen land laten barsten en op zoek zijn naar een land binnen Europa waar de uitketingen het hoogst zijn en wanneer dan de opvangcentra niet meteen voldoen aan hun hoge eisen beginnen met protestacties. Nee gelukkig zitten er geen mensen tussen met verkeerde bedoelingen maar ons leven wordt meer en meer beheerst door terorrisme en aanslagen terwijl de gutmenschen maar blijven toeteren dat we ze met open armen moeten ontvangen. De overheid vind ook plots in elk bureaulaatje nog miljoenen om aan deze laffe vluchters te besteden terwijl onze ouderen en zieken steeds verder worden gekort. Nigmaals niks tegen mensen die uit oorlogsgebied vluchten maar bij het oversteken van de turkse grens is men niet meer in oorlogsgebied en veranderd de status van oorlogsvluchteling in die van economische gelukszoeker en we weten sinds vorige week hoe dat volk dat waardeert

Beantwoorden

Een vluchteling is geen terrorist! Deze mensen vluchten voor hetzelfde soort monsters waar menig reageerder hier bang voor is.

Beantwoorden

@Sabina op woensdag 18 november 2015 om 13:32:

Klopt helemaal Sabina!!! Vind het ook bedroevend hoe men reageert. Een vluchteling is geen terrorist.

Beantwoorden

@bezorgde helmonder op woensdag 18 november 2015 om 11:30:

Ze hebben onze families toch ook opgevangen 70 jaar gelden! Een vluchteling is geen terrorist, je laat je leiden door de angst. Sta eens stil bij de mede mens, die zijn er meer dan terroristen. Triest figuur.

@Ria van Aerle
Helemaal mee eens.

Beantwoorden

@Specht op woensdag 18 november 2015 om 00:13:

Triest figuur, waarschijnlijk laag opgeleid, gefrustreerd door je omgeving, weinig sociale contacten en niet de ballen om met je echte naam te reageren.

Beantwoorden

Vroeger mocht je volgens de grondwet enkel meepraten als je als burger voldeed aan “bepaalde kentekenen van geschiktheid en maatschappelijke welstand” (Caoutchouc-artikel). Gelukkig zijn we nu verder, maar toch. Als je het niveau van sommige reacties hier bekijkt zou je er bijna naar terug gaan verlangen.
In ieder geval doen sommigen hier het imago van Helmond als “stad van erremoei en dom volk” weer eens alle eer aan. Voor iemand die trots op zijn stad wil zijn is het om moedeloos van te worden.

Beantwoorden

@Jeannette op woensdag 18 november 2015 om 14:14:

Ik wist niet dat er 70 jaar geleden nederlanders het land zijn uitgevlucht in die getale maar dat terzijde, ik duidt alleen aan dat je niet weet wat je binnenhaalt dus betekend het dat er een risico is komt bij dat de vluchtelingen zowat heel europa zijn doorkruist en landen waar geen oorlog is en die hun asielaanboden hebben overgeslagen om uiteindelijk in Nederland of Duitsland te belandden hoe zou dat toch komen. dat vind ik nou triest.

Beantwoorden

Beste burgemeester wel het eerlijke verhaal vertellen op school. Wij ouders doen dat thuis ook. Fijne gedachte, dat de burgemeester onze nieuwe helmonders allemaal heeft gecontroleerd. Dus ook zeker weet dat er geen verkeerde personen tussen zitten. Andere panden waren ook geen optie. Hoe kan ze dan in de brief schrijven dat ze pas enkel uren van tevoren weten wie er komen ?

Beantwoorden

@bezorgde helmonder op woensdag 18 november 2015 om 14:31:

De vluchtelingen worden over verschillende landen verdeeld! Laat je toch niet zo gek maken door de media…….

Beantwoorden

Welkom in Helmond , veka is een goede plek voor 72 uur opvang. Voor langere opvang cq huisvesting zouden uitkeringsgerechtigden VERPLICHT 1 of meer vluchtelingen in huis moeten nemen !!

Beantwoorden

@Helmonder op woensdag 18 november 2015 om 15:18:

Wat hebben uitkeringsgerechtigden hiermee te maken?

Beantwoorden

De afgelopen 3 jaar zijn er in totaal 2 aanslagen door IS in Europa geweest.
Beiden in Parijs.

Maar nu hebben ze het op het o zo belangrijke Helmond gemunt.

Denk toch na stelletje malloten!

Beantwoorden

@Sint op woensdag 18 november 2015 om 09:31:

Inderdaad, hoeveel gevluchtte onschuldige mensen de toen ook vluchtte voor vervolgingen zijn uiteindelijk alsnog vermoord door vergelijkbaar gedrag?

Ik heb al meerdere Facebook pagina’s gemeld i.v.m. racisme en discriminatie.
In dit blog gaat het ook op het randje.

Beantwoorden

@Bart @Helmonder Het gaat niet om de aanslagen van ISIS en bang dat zij de aanslagen plegen in Brouwhuis of Rijpelberg. Het gaat oa. om de vele opstootjes aanrijden van ambulances en politiewagens vanwege de incidenten in de vele opvanglocaties. Een demonstratie over eten voor het plein van kleine Jan lijkt me ook maar zowat toch? En nee ik zeg niet dat hun dit gaan doen. Maar je kunt me ook niet zekerheid geven dat dit niet zo word. En er komen steeds meer mensen, dus 2×72 word vast meer. En je kunt wel zeggen, wij doen ons ding maar jij hebt vast geen kinderen in de wijk lopen,sporten, hond uitlaten boodschapjes doen, buitenspelen of daar op school zitten. Veel kinderen zijn sinds vrijdag Parijs toch bang. Het voetbal van NL ging ook niet door. Die zien dat nu dus voor hun schoolplein. En leraren waren ook verrast. Hadden ook na het nieuwsbericht niet meteen een antwoord of oplossing maar daar kunnen ze niets aan doen. Dat geeft weinig vertrouwen en veiligheid, dat lost een gesprekje vd burgemeester niet zomaar op. Moet je niet willen zo. Verder weet de burgemeester niet wie het zijn en of het gezinnen of mannen zijn en waar ze vandaan komen en of ze echt gecontroleerd zijn. We lopen ver achter en alle politici van elke partij beamen dit. Toch zegt de burgemeester ik heb ze allemaal gecontroleerd. Kinderen zijn niet gek. En ze schrijft, ik weet pas uren van tevoren wie het zijn. Waarom juist VEKA locatie. De hal op zich is geschikt de locatie des te minder. Maar je kunt wel zeggen, we doen ons ding.Om meteen mensen voor racist neer te zetten of uitkeringstrekkers erbij te halen, dan ben je zelf net zo erg. Je kunt hierover ook niet meteen zomaar oordelen. Maar dan aan de andere zijde. Dat zij PVV stemmen is vanwege dat hij als enige iets anders wil. Terwijl de rest van d epartijen al langzaam meedraait. Bedenk eerst hoe dit alles echt is ontstaan. En blijf vooral redelijk tegen elkaar.

Beantwoorden

@Bart op woensdag 18 november 2015 om 16:42:

We nemen aan dat je de reacties op dit blog bedoelt.
Wij vinden dat er veel gezegd moet kunnen worden in Helmond (en Nederland en de westerse wereld). Dat vinden we nu en dat vonden we ook al toen we 10 jaar geleden begonnen. Op de weblog moeten álle Helmonders over Helmond kunnen praten, huilen en lachen. We hopen dat het daardoor een goed forum is.
Maar niet alles kan/mag op de weblog. Haat, pure discriminatie en off-topic staan we bijvoorbeeld niet toe op De weblog van Helmond. Zodra we dat zien, verwijderen we die reactie.

Beantwoorden

Mijn vrienden van buiten Helmond zeggen regelmatig ze sporen daar niet in dat achterlijke domme gat van een Helmond. Ze hebben gelijk!! Misschien ga ik ook maar verhuizen en ‘mijn geluk’ ergens anders zoeken.

Ken nog een leuk mopje; het is geel en het gaat terug in de tijd, jawel de trein naar Helmond…….

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 18 november 2015 om 17:07:

Dat weet ik en waardeer dat ook.

@henk

Er is tot nu toe al gesuggereerd dat ze ziektes met zich mee brengen, dat er IS strijders tussen zitten en dat ze achter de vrouwen en kinderen aan gaan.
Dat allemaal terwijl niet eens bekend is wat voor vluchtelingen er komen. Wie weet zijn het wel allemaal vrouwen en kinderen. Wie weet zijn het bejaarden.
Niemand weet het, dus al die berichten zijn berust op vooroordelen. En vroeger leerde wij op school dat vooroordelen verkeerd waren.

En ik durf te wedden dat de Jan van Brabant dit hun scholieren ook leert. Nu de ouders thuis nog. ????

Beantwoorden

Wat ik hier ernstig mis, is de reactie van raadsleden. Meningen over burgemeester en wethouders zijn er voldoende, vaak ongenuanceerd en kortzichtig. Waar blijven dan de leden van de raad? Wie draagt uit wat in het huis van de democratie is gezegd? Wie gaat hier in dicussie met de Helmonder? Waar is de meerderheid van de raad die zegt voor opvang van vluchtelingen te zijn? Waar zijn de leden van de raad die social media zo’n perfect medium vinden? Die er alles aan doen om in contact te zijn en te blijven met de achterban? Die weten wat er leeft onder de Helmonders?

Beantwoorden

Waar ik erg van schrik dat B&W de eigen burgers achtersteld, asielzoekers krijgen opvang en bewassing, catering etc.etc. de eigen burgers kunnen niet meer sporten. Worden gekort op hun hulp moeten zelf maar zien hoe ze het een en ander regelen,

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 18 november 2015 om 17:07:

Hear, hear!!!

Beantwoorden

@Bart Niemand weet idd. wie er komen. En of dit allemaal wel of niet waar is. Maar schreeuwen dat het niet zo is, is ook niet zeker. Dus kan ook niet. Waarom verteld de burgemeester mijn zoon dat zij dit wel weet. Ze persoonlijk heeft gecontroleerd. De brief las hij al een dag eerder met we weten het niet. Daar gaat het al fout. Helaas leert ook de J v B onbewust wat word opgedrongen in de klassen te vertolken. Sorry nee ik ben geen alu hoedjes man, maar het is wel zo. Het is totaal losgeslagen in dit land. De verbinding met werkelijkheid wat leeft bij mensen is ver te zoeken. Mijn zoon die een discussie heeft met de geschiedenisleraar die nazis met ISIS vergelijkt. Een juf die zegt, ooo tegen vluchtelingen dan ben je bijna een nazi. En de kinderen de leraren moeten uitleggen dat dit niet zomaar te vergelijken is. Dat bedoel je? Is er bij mijn dochter, andere school, een vluchtelingen discussie, 28 tegen 2 voor, gaan we over naar een ander onderwerp, dat is helaas de situatie die ik nu meemaak. Allah Akbar stilletjes tijdens de minuut stilte op de kleine jan, dat bedoel je. Of bij de wedstrijd van Turkije, die hij wel kon zien. Veel vragen bij kinderen. En nieuwssites die berichten filteren. Nu lezen op het ED over gebalde vuist, en de grootste angst (over de gymles) is weggenomen. Mijn zoon had veel vragen. Maar de angst is niet weggenomen. Nee, dit niet. Er word dus weggekeken. Als we niet kunnen winnen met woorden doen we gewoon toch nog ons ding. En dat word mijn kinderen hierbuiten geleerd. Dat is de maatschappij. Je doet het gewoon, alles mag en kan. Linksom of rechtsom. Mevr. Blanksma heeft hem dit vandaag laten ervaren. En ja ook Nederlanders. Ik vind dit alles triest te moeten lezen. Jammer ook dat mensen zo over Helmond moeten denken. Niet iedereen is hier zo al loop ik wel altijd in trainingspak.

Beantwoorden

@Specht op woensdag 18 november 2015 om 00:13:

Ik vind deze reactie alle fatsoensnormen overschrijden. Persoonlijk begrijp ik niet dat deweblogvanhelmond dit soort reacties niet verwijderd.
Zelf ben ik een groot voorstander van de vrijheid van meningsuiting. Echter als je je mening niet op een fatsoenlijke manier met gebruik van normen en waarden kunt samenvatten dient hij verwijderd te worden en vervalt je recht van spreken.
Bij deze roep ik de weblog daarom op om de reactie te verwijderen.

Beantwoorden

Mooie weergave hoe Helmond verdeeld kan raken over het onderwerp “200 mensen komen een weekje in Helmond logeren.” Denk dat de beloofde transparantie van Blanksma niet zo goed werkt. Maar ik mag het graag lezen hier, zo leer je mede-inwoners ook kennen.

Beantwoorden

Voor degenen die samen met mij de vluchtelingen in Brouwhuis een hart onder de riem willen steken is er nu ook een FB pagina: Welkom in Brouwhuis!

Beantwoorden

Is het normaal dat de reacties door elkaar staan van verschillende dagen? Of ligt het aan mijn mobieltje.

Eén ding is duidelijk iedereen heeft zijn eigen mening en dat is terecht. Maar ik mis toch wel vaak een onderbouwing. Veel vooroordelen, maar geen bewijzen.

Beantwoorden

@Frans op woensdag 18 november 2015 om 20:27:

Ik krijg die pagina niet gevonden, misschien omdat ik zelf geen Facebook heb. Heb je misschien de link voor me?

Beantwoorden

Kan je je ergens aanmelden als vrijwilliger om te helpen?

Beantwoorden

@Evelien op donderdag 19 november 2015 om 09:08:

Goed idee Evelien! Zie…..http://www.helmond.nl/vluchtelingenopvang

Beantwoorden

Voor de geïnteresseerde Helmonder die open staat voor een andere kijk:

http://xandernieuws.punt.nl/content/2015/11/Wedstrijd-Turkije-Griekenland-Publiek-misbruikt-minuut-stilte-voor-Parijs-om-jihadisten-toe-te-zingen

Zo zie je maar….

Beantwoorden

@Twan op donderdag 19 november 2015 om 09:32:

Wat heeft dat men de 200 vluchtelingen in de Veka te maken?

Juist, niets!

Beantwoorden

Heb me opgegeven! Ik kom helpen.

Beantwoorden

@Bart op donderdag 19 november 2015 om 13:10:

Och Bart. Die Wilderskloon voert hier al jaren zijn eigen publiciteits campagne (en dat onder meerdere pseudoniemen). Gewoon doodzwijgen die gast.

Beantwoorden

Het blijft toch apart dat mensen die tegen zijn direct Wildersadepten, PVV’ ers en wat dan ook worden genoemd. Terwijl de vele reacties juist laten zien dat er een veel breder draagvlak tegen is dan alleen maar de politiek rechtsgezinden. Je hoeft niet per se een PVV’ er te zijn om het niet eens te zijn met de gang van zaken.

Van mij persoonlijk mogen er gerust voor een beperkte tijd vluchtelingen opgevangen worden daar, maar dan moet het voor wat betreft de Veka ook wel bij die periode blijven en niet langer. Natuurlijk moeten we wel vluchtelingen opvangen, maar wel in beperkte aantallen. En als je dat netjes over heel Nederland (of nog beter: heel Europa en het midden-Oosten) verspreidt, blijft de eventuele overlast denk ik voor iedereen beperkt. Wel moet er strenge controle plaatsvinden op de precieze afkomst van de binnenkomers zodat de echte vluchtelingen welkom zijn en de gelukszoekers en IS’ ers buiten blijven.

Beantwoorden

Opvallend dat er maar weinig van bovenstaande stennisschoppers op de informatiemarkt waren…….

Hopelijk nemen sommige de moeite om dit eens te lezen om dan een conclusie te trekken ipv vanalles in de rondte te schreeuwen. Iets met een klok en een klepel! Dit neemt uiteraard niet weg dat iedereen recht heeft op zijn eigen mening.

http://www.helmond.nl/Internet/Site-Root/Welkom-op-Helmondnl/Actueel/Opvang/Actueel-Veel-gestelde-vragen

Beantwoorden

Beetje laag om dat te zeggen het was niet druk…. Wat had je verwacht, spandoeken? Ben dan wel benieuwd of het bij een inspraakavond eergisteren in de VEKA ook zo druk zou zijn geweest. Alvorens men zou besluiten om over te gaan tot………. ………Maar voor mij persoonlijk, om te beginnen idiote tijd i.v.m. werktijden, ver van de locatie waar het om gaat, regenweer (niet iedereen heeft een auto), tegelijk met schoolfeest van mijn kind op de kleine jan langs de VEKA en geen zin om daar voor racist aangekeken te worden. Er is immers toch al democratisch besloten….en we zijn netjes ingelicht. Informatie heb ik niet nodig, die hebben zij ook niet. Ben wel benieuwd of het bij 2×72 blijft.

Beantwoorden

@Hein op donderdag 19 november 2015 om 17:16:

100% eens met je. Prima verwoord.

Beantwoorden

@henk op donderdag 19 november 2015 om 20:36:
Nou nou u voelt zich nogal aangesproken!

Waar staat dat het niet druk was?

Idiote tijd? Regen? Locatie?
Nou ik ben rond half 6 na werktijd in de regen naar jawel de geschikte locatie boscotondo gefietst.

En waarom zou u voor racist aangekeken worden?
Hoppa nog zo’n vooroordeel/conclusie die nergens op gebaseerd is……..

Beantwoorden

@Frans op woensdag 18 november 2015 om 18:16:

Transparantie en openheid, zoiets was het.
Als ik dan vanmorgen ED lees
http://www.ed.nl/regio/eindhoven/vele-tienduizenden-euro-s-extra-kosten-gemeenten-voor-crisisopvang-vluchtelingen-1.5459715
en ik kijk naar de webpagina van Gemeente Helmond
http://www.helmond.nl/Internet/Site-Root/Welkom-op-Helmondnl/Actueel/Opvang/Actueel-Veel-gestelde-vragen
dan vraag ik me toch af, waar dan nu de transparantie en openheid blijft.

Letterlijke tekst van de website van de gemeente:
“Zijn er voor de gemeente kosten aan verbonden?
Ja, de gemeente maakt kosten voor de opvang, maar ontvangt ook een vergoeding voor de crisisnoodopvang vanuit het COA.”

Zeg dan toch gewoon in helder Hellemons; ja, dat kost netto (na vergoeding door landelijke overheid) ongeveer 60 Euri per vluchteling per dag, dan weet iedereen waar die aan toe is. Iedereen happy en tevreden, toch?

Eerlijkheid duurt toch het langst…..

Beantwoorden

Update 3:
Inzamelpunt komende weekend voor spullen voor de vluchtelingen
Er is een inzamelpunt voor wie spullen wil afgeven die gebruikt kunnen worden bij de crisisnoodopvang van vluchtelingen. Het gaat dan om bijvoorbeeld warme kleding (schoon en intact), toiletartikelen (waaronder dameshygiëne), dekens, dozen, handdoeken, babyvoeding en luiers. Men kan dit afgeven komende zaterdag en zondag tussen 10.00 en 16.00 uur bij de Gymzaal van de Mariabasisschool aan de Kromme Steenweg 31. Dat liet de gemeente vanmiddag weten.
De VeKa-sporthal wordt momenteel ingericht. Het tijdstip waarop maandag de bussen met vluchtelingen bij de sporthal aankomen, is zeer waarschijnlijk pas kort tevoren bekend.

Beantwoorden

Goed om te weten! Ik ben druk aan het verzamelen.

Beantwoorden

Het moet niet gekker worden wanneer gaan jullie eens voor de arme Helmonders iets ophalen!!!!

Beantwoorden

En wanneer inzamelen voor VOEDSELBANK KLEDINGBANK voor de gewone HELMONDERS, in plaats van die aasgieren wat zich vluchteling noemt.

Beantwoorden
Marja Konings van Dooren

@Ardjan Maas op vrijdag 20 november 2015 om 13:54:

Dat gebeurd toch ook al volop minimas sites in overvloed en er,zijn zelfs minima pieten,voedselbank etc
,wil je niks geven? Dan geef je toch niks?

Beantwoorden
Anamari Alonso Calvo

geef niks aan die ondankbare flikkers geef het liever aan de Hellemonders die het kunnen gebruiken

Beantwoorden

ik ken genoeg mensen uit Helmond die ook wel een donatie/spullen kunnen gebruiken!

Beantwoorden

Bahbah wan volk ik schaam me voor jullie!

Beantwoorden
Anamari Alonso Calvo

@Anamari Alonso Calvo op vrijdag 20 november 2015 om 14:15:

Jij woont zeker niet om de hoek????? Zet ze in jou achtertuin

Beantwoorden

Goh en ik moet een extra rekening maken om zulke spullen te kunnen veroorloven.
En deze armen mensen krijgen alle basis behoeftes graties, word tijd dat er wat gedaan word voor eigen volk.
Oja dat hadden ze al gedaan! De nieuwe wet vanaf 1 juli, minder inkomen.
Lang leven Helmond. Veel beseffen niet hoeveel armoede er is onder de eigen volk zelf. We moeten bezuinigen, maar dit hier kan wel allemaal. Bah bah.

Beantwoorden

@Ardjan Maas op vrijdag 20 november 2015 om 14:19:

Mijn tuin is groot zat 20×20 meter
kom maar op hahaha

Beantwoorden
Anamari Alonso Calvo

ga aub in den haag klagen ipv hier

Beantwoorden
Monique Van der Heijden

Hoop dat er gul gegeven wordt door de mensen die het wel kunnen missen. Volgens mij zit zeker de helft hier met gezonde benen te klagen. Maar ja dat is Nederlanders eigen he. Altijd een ander iets misgunnen. Reageer eigenlijk nooit op dit soort berichten maar eerlijk gezegd komt die negativiteit me mijn strot uit. Als je niks wilt of kunt missen ook goed maar hou op met dat geklaag!

Beantwoorden

@Cindy op vrijdag 20 november 2015 om 14:21:

Ik heb nog wel handdoeken voor je. En een pak maandverband!!!!!

Beantwoorden

@Kim op vrijdag 20 november 2015 om 14:56:

Laten we niet mensen tegen elkaar opzetten. Niemand is perfect, de meest leuke en lieve mensen maken fouten en maken wel eens ruzie met iemand. Kortom Cindy heeft behoefte aan maandverband…

Beantwoorden

@Riana Opvallend dat er maar weinig van bovenstaande stennisschoppers op de informatiemarkt waren……. Dat was toch uw tekst….

betrokken aangesproken tja,…. dat komt omdat ook wij in de buurt vd VEKA wonen. Kinderen op die school hebben en dus in de wijk. Hiermee persoonlijk dus ook direct te maken krijgen met deze mensen in de buurt. En het er niet op deze manier mee eens zijn.
Vandaag ook pas door school echt zijn geïnformeerd. Buiten de gebruikelijke informatie via mediaberichten. Maar daar heb ik begrip voor. Kinderen hebben die angst, voor dingen en vooral veel vragen. Dat we geen mogelijkheid hadden bij de binnenstad te komen. Haha, we worden hier toch al lang vergeten door Helmond. In een volop werkend draaiend gezin met kinderen is dat soms last minute wat lastig. En wat was er meer aan info ? Behalve mensen zoeken om….

Dus ja, word er behoorlijk mee geconfronteerd en dus betrokken en voel me dus ook beetje aangesproken. Ben je het eens met grenzen sluiten of geen opvang. Dat is alleen de PVV en die word voor nazi uitgemaakt ook bekende nl-ers doen dit en ook in de politiek. En dat nemen mensen ook over. Sorry Riana, als je dit verkeerd of niet begrijpt. Als voorstander raakt je dat vast ook niet zo.

Ik hoor namelijk vooral veel tegenstand van mensen die ik ken in de wijk en er is toch van tevoren niets gevraagd. Achteraf daar nog klagen, tja. Blijf het raar vinden als je zegt dat je veiligheid niet helemaal kan garanderen dat je ze dan in het centrum van 2 wijken tussen ouderen en kinderen neerzet. Met duidelijke beveiligers in het zicht. Vast ineens ook veel rondrijdende politieauto’s. Extra aandacht bij verlaten van school ed. Is dat gevoel van veiligheid. Zo lijkt het wel of er zelfs hier wel wat aan de hand is toch? Is dat gevoel van veiligheid? Kinderen, ouderen, hebben we het hier over. Sorry nee, er was vast wel een andere manier.

Beantwoorden

@Anamari Alonso Calvo op vrijdag 20 november 2015 om 14:22:

zou zeggen neem ze mee naar je tuin kunnen de verenigingen op hun plek blijven zitten

Beantwoorden

Tjonge,

Waar vroeger de Nederlanders als nuchter bekend stonden, zijn het tegenwoordig maar een stel gestreste paniekzaaiers.
Ben ik even blij dat ik nog bij de oude nuchtere Nederlanders hoor. En ik woon er hemelsbreed zo’n 300 meter vanaf.

De rollen zouden eens omgedraaid moeten zijn….

Beantwoorden

@Bart op vrijdag 20 november 2015 om 20:00:

Bart nogmaals. Je niet zo druk maken. Die zg paniekzaaiers zijn een of twee personen die niets anders omhanden hebben dan hun dag vullen met het verkondigen van Wilders heilboodschap.
Denken het met hun armzalige 20% voor het zeggen te hebben. Maar wij zijn met meer zoals ik Rutte hoorde zeggen.

Beantwoorden

@henk op vrijdag 20 november 2015 om 15:37:

De angst die bij velen leeft begrijp ik wel degelijk. En iedereen moet zich veilig voelen.
Maar het is toch triest dat de vluchtelingen door sommige al op voorhand worden neergezet als terrorristen, verkrachters en dat ze ziektes meebrengen. Dat is niet eerlijk!
Wij zijn niks meer of minder dan vluchtelingen.
Iets meer compassie en respect voor de medemens zou velen sieren.

Beantwoorden

@Riana Wij? zijn niks meer dan vluchtelingen, valt nog over te twisten. Er worden telkens maar 2 landen genoemd. Echte duidelijkheid is er niet. De regels volgens asiel werden immers diverse malen overtreden en grenzen gepasseerd. Ik begrijp niet waarom helemaal hier, maar dat is een mening. Ze zijn er. Verder hebben we die mensen hier niet veel te bieden aangezien je in de maatschappij merkt dat er steeds minder is en iedereen op zich word aangewezen. Alles word in rap tempo immers ook afgebroken. Ik vind dan ook dat we uitermate realistisch moeten zijn tegenover die mensen.

We lezen dat in de wijk bij Meneer Rutten ze precies deze mensen niet willen en eisen stellen aan de mensen die ze wel willen opvangen. Ik vind ook dat dan raar. Verder begrijp ik ook wat je zegt, ik praat niet over ziektes, terroristen of verkrachters, maar je kunt niet 100% instaan voor alle 200 dat ook niet.

Daarom rest de vraag waarom de kinderen hiermee dan direct dmv nieuwe buren, gymles, langs school te confronteren. Inclusief de mensen en de ouderen in de 2 wijken ? Ver buiten het centrum. Was er geen andere methode zonder verandering, buiten de nieuwe mensen om. Was er echt geen andere manier ? Ook al gaat het goed, waarom dan toch dat heeel minimaal risico bij hen neerleggen ? Als je wil dat iedereen zich veilig voelt waarom dan deze actie, zo hier op deze manier ? Want dat is nu dus niet het geval. Ook al wil je dit niet horen.

Er is niet genoeg opvang er komen meer en meer mensen. Alhoewel ik een andere mening bedeel is dat de realiteit en vraag ik me af waar het ophoud. Er word geschoven met de mensen. Ik verwacht dan ook dat het nog wel wat langer dan 2x 72 voor 1 groep zal gaan duren. Er kan natuurlijk een 2e groep komen. Die optie is open. Dus waarom op deze manier ? Waarom niet een gebouw in het centrum wat leegstaat ? Hoef je ook niet te schuiven. Kun je ze iets meer bieden. In het centrum is zo veel meer. Dat verplaatsen is wat de vluchtelingen het ergst vinden als ik ze hoor in de media.

Beantwoorden

Update 4:
Er hebben zich inmiddels ruim 300 vrijwilligers aangemeld voor de crisisnoodopvang van de VeKa-vliuchtelingen. Met dat aantal heeft de gemeente voldoende vrijwilligers. De gemeente: “Ontzettend bedankt voor alle hartverwarmende reacties!
Voor wie vandaag of morgen tussen 10.00 en 16.000 uur spullen wil afgeven voor de vluchtelingen: de ingang van de gymzaal van de Mariaschool ligt aan de Wilhelminalaan 20.

Beantwoorden

Volle sporthal of lege school, villawijk of gewone wijk, oost of west…
Helmond is weer een fraaie afspiegeling van Nederland.

Beantwoorden

@Ton op vrijdag 20 november 2015 om 15:32:

Behoefte aan maandverband? Heb je de minima groepen al eens gezien op Facebook? Mensen die geen eten hebben? Mensen die diep in de stront zitten? Die inderdaad zijn persoonlijke verzorging niet kunnen betalen.
Dat word door Helmond niet gezien, ook door veel mensen niet hoe groot die armoede eigenlijk is in Helmond.
Dus voordat je hier de leukste wil zijn en de held van Helmond, die vluchtelingen krijgen toch wel alles cadeau, dat ze maar wat doen voor de eigen helmonders.

Beantwoorden

@Cindy op zaterdag 21 november 2015 om 17:31:

Misschien moeten die minima-Helmonders ook gewoon hun huis hier in Helmond laten bombarderen en alleen nog een gymtasje inladen van wat er over is. En dan ook naar de Veka sporthal trekken.
Daar hebben ze dan ook alles gratis wat hun hartje begeert, hebben ze het veel beter dan ze het nu hebben en hebben ze meteen een soort groepsvakantie in die sporthal. Het mooie is dat ze dan al die gemakken veel makkelijker kregen dan die vluchtelingen uit Syrië en zo want die moesten er eerst duizenden kilometers te voet, trein, boot en bussen voor afleggen. En ze weten overal de weg en ze spreken nog Nederlands ook, ook makkelijk. Dan zijn het meteen eigenlijk de eerste rangsvluchtelingen en niet meer de minima-Helmonders. Ze gaan er dus flink op vooruit. Helemaal mooi is dat ze over een week weer een ander deel van het mooie Nederland zien, gratis vervoer en ook daar weer alles gratis. En als het een beetje mee zit krijgen ze daarna nog een aantal gymzalen en kantoorgebouwen te zien. Een pracht vakantie dus.
Een klassieke win-win-situatie. Ik zeg gewoon DOEN! Iedereen blij en niemand voelt zich meer achtergesteld.

Beantwoorden

@Piet ik denk dat Cindy een punt heeft want binnenkort worden misschien wel alle minima uit hun huizen verdreven en we verdienen als COA aan vluchtelingen meer als aan deze autochtone minima en dus vertrek maar uit je woning en lever de sleutel maar in bij het COA want dan kan zo’n economische vluchteling erin. Waarom noem ik ze categorisch economische vluchteling, nou het argument van de bombardementen wordt mijns inziens te vaak gebruikt als ware reden van hun vlucht; maar laat duidelijk zijn het bombarderen in Syrie is erg en mag niet gebeuren nergens in de wereld dus ook niet in het Midden-Oosten.

Maar vanaf Turkije zijn alle europes landen veilig geweest op hun route dus zijn het niets anders dan reguliere gelukzoekers die wij nog eens gaan pamperen. Je mag jezelf daar vragen bij stellen en dat verdient NIET zo’n cynisch antwoord zoals jij die meent te moeten geven als reactie. Denk even na man of wil je op die “gouden kalf acteur” Frans Timmermans lijken.
Want iedereen vergeet met alle emotie en commotie over Aylan (dat verdronken jongetje) was geboren in Turkije en omdat zijn vader een gebit nodig had en dit niet vergoed werd door turkse autoriteiten stapten ze maar in een boot (daarvoor had vaderlief wel geld) dus regelrechte gelukzoeker die nu spijt heeft en terug naar Syrie is gekeerd, dus zo onveilig was het niet en inmiddels heeft hij zijn gebit laten renoveren op kosten van Syrische overheid.
Dus laten we emotie allemaal in juiste perspectief plaatsen en NIET AFGAAN op wat media ons voorschoteld gevoed door de omvangrijke vluchtelingenmachine onder aanvoering van allerlei hulporganisaties die hun geld daarmee verdienen. Sorry was even off-topic maar ik vond dat ik het eens moest uiten, want kennelijk leven er ook genoeg papegaaien in Helmond

Beantwoorden

@bert ten brinke op zondag 22 november 2015 om 12:29:

Vanaf morgen heb je 72 uur de tijd (en met een beetje geluk zelfs iets langer) om aan 200 ervaringsdeskundigen te vragen waarom ze uitgerekend naar Nederland zijn gekomen. Het is altijd beter om met dan om over mensen te praten.

Beantwoorden

Ja overduidelijk allemaal IS strijders die naar de Veka komen. Er staan hier en daar zelfs ledikanten waar ze hun explosieven en andere wapens kunnen bewaren……..

En voor de (uit meerdere reacties blijkend) gelukszoekers liggen de nieuwe huissleutels, autosleutels en de zak geld onder het kussen.

Beantwoorden

Je snapt het nog niet echt he Bart. Je zou de groepsapps van de kinderen van kleine jan eens moeten lezen. Dat word wel door mensen als jullie opgedrongen. Er zou er maar eens 1 tussen zitten. Jij kent ze ook niet. Alhoewel ik niet bang ben voor strijders ben ik wel bang dat wij deze mensen weinig kunnen bieden dan plaatsnemen in de onderste lagen van onze samenleving. Voor elke goede is er ook een slechte. Maar ook tussen Nederlanders hoor. Blijf lekker schuiven met die nieuwe mensen en doe net of je op deze manier de wereld verbeterd. Dit gaat helaas wel ten koste van veel andere mensen. Of je wilt geloven of niet het is zo. Hele beleid is erop aangepast. Je kunt nu eenmaal niet alle wereldproblemen oplossen.

En Sander we mogen vast geen “aapjes” kijken volgens de wethouder uit Gemert. Belachelijk dat is pas stigmatiserend. Mag dat kijken hier wel ?

Beantwoorden

@henk op zondag 22 november 2015 om 17:10:

Zoek het lekker uit kerel.

Beantwoorden

En zo gaan we hier dus met elkaar om.

Beantwoorden

Waarom niet gewoon in het Hotel van Fitland ondergebracht of een ander hotel?
Een hotel is er toch voor tijdelijk onderdak?
Hebben alle faciliteiten; bedden, beddegoed, douches, maaltijden, etc.
En waarschijnlijk was een hotel uiteindelijk goedkoper, comfortabeler en minder weerstand en /of geen mensen gedupeerd doordat de Veka tijdelijke opvangplaats is.
Maar misschien denk ik te simpel?!

Beantwoorden

Ik verbreek het zwijgen….Heb op verschillende AZC,ees gewerkt en weet als geen ander dat er VEEL gespuis onder zit. Snachts gaan er velen op strooptocht of te wel dieven pad, Jatten.. Komen met fietsen aan gesjouwd.En als ik mijn collega’s er op attent maakt ,haalt deze zijn schouders op, tja .En heb er geen meelij mee, de meeste hebben dure telefoons van rond de400 euro en soms wel 3 stuks. En op de azc krijgt een gezin met 2 kinders 1100 euro netto.. Daar hoeven zij alleen eten van te kopen. Keuken gerei is gratis net zo als taxi,, openbaar vervoer. Gratis internet ,gratis een tv toestel en als dat toestel niet naar hun zin is knallen zij hem gewoon op de grond in stukken…..En verklaren dan dat ie gevallen is…… O zeg COA geef niet je krijgt een nieuwe…
Al hun klagen worden positief beantwoord…… Tja onze DAKLOZE die door omstandigheden op straat zijn gekomen zonder geld moeten het maar zelf uitzoeken en kunnen onder het viaduct gaan liggen….. Nee Nee een vluchteling wordt hier in een HEEL dik pak watten gelegd. Maar wij kunnen ons groen en geel betalen aan EN natuurlijk dan liggen die vluchtelingen lekker warm VOOR NIKS. ja toch….. O mag dat niet gezegd worden…. Nee schijnheilig spelen voor 72 dagen dat worden 5 jaar en daarna weer verlengt met 5 jaar…. Waarom hebben alle AZC bewoners en POSTBANK rekening ???? Tja als de burgers alles wisten van AZC opvang…..Kijk bij Budel werd een bushalte aangelegd.. Tja want je kan die zielige mensen niet laten lopen, maar die soldaatjes konden wel gaan lopen….ggggggrrrrrrrrr.

Beantwoorden

O JA MENSEN …. doe geen VRIJ willigwerken ….. er gaat miljoenen in om…

Beantwoorden

Bewegende beelden van het ingerichte VeKa-sportcentrum
Eddie maakte vanmiddag tussen 16.00 en 16.30 uur onderstaande beelden van de ingerichte VeKa-sporthal. Zodoende kan een ieder zelf zien hoe de vluchtelingen vanaf morgen worden opgevangen. Hoe laat zij morgen in de bussen bij de sporthal aankomen is nog niet bekend.

Beantwoorden

Beste speurneus,

Ik zou toch een andere naam kiezen of het artikel eens goed lezen.
Het gaat om maximaal 2keer 72uur in plaats van weken die u beschrijft. En daarnaast zijn het geen asielzoekers zoals u deze doelgroep noemt maar vluchtelingen. Heel verschil.

Daarnaast ben ik wel een van de vrijwilligers. Want mijn instelling is dat een betere wereld bij jezelf begint.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zaterdag 21 november 2015 om 11:02:
Ik kom morgen even nog 2 tassen met nieuwe spulletjes voor de kids afgeven en even vragen hoelaat ik er moet zijn heb wel tijden en ben gebeld maar ben slechthorend zou mail gestuurd worden helaas geen mail ontvangen

Beantwoorden

Edit: Daarmee doel ik op de naam AZC ipv vluchtelingen (excuses, kon het niet meer wijzigen in de tekst) het is een CrisisNoodopvang.

Verder denk ik dat we vooral dankbaar mogen zijn dat we zelf niet huis en haard achter moeten laten. Niemand gaat voor zijn of haar plezier met een heel gezin op de vlucht.

Zelf woon ik er hemelsbreed zo’n 300meter vandaan. De rust behouden en jezelf niet vijandelijk opstellen lijkt me een betere instelling dan direct vingers te wijzen en te gaan bedenken wat er allemaal kan gebeuren.
Waarschijnlijk merken mensen er weinig van en is alle ophef voor niks.

Beantwoorden

Het is niet te hopen dat er een flinke snurker tussen zit, die houdt heel de tent wakker zo te zien 😉

Beantwoorden

@henk op zondag 22 november 2015 om 17:10:

Er is een verschil tussen oprechte belangstelling tonen en aapjes kijken. Veel Syriërs en Eritreërs spreken Engels. Als je ze benadert zoals je zelf benaderd zou willen worden, staan ze vast wel open voor een goed gesprek.

Ik zie geen principieel probleem in de komst van deze mensen. (Wel praktische knelpunten, waar dan weer oplossingen voor zijn.) Wel vind ik het net als de tegenstanders opvallend dat er onevenredig veel naar Nederland komen. Ik zou daar best wel meer van willen weten, uit de monden van de mensen zelf.

@Weblog/Eddie

Kunnen we een interview met enkele vluchtelingen tegemoet zien?

Beantwoorden

@Sander Lam op zondag 22 november 2015 om 22:26:

Wellicht, ik ben daar wel voor in eerlijk gezegd!
Is overleg in ieder geval over die mogelijkheid.

Groeten Eddie

Beantwoorden

Mooi gefilmd Eddie!

Beantwoorden

@Piet De Wilde op zondag 22 november 2015 om 23:03:

Thanks Piet! Goed te horen!

Beantwoorden

@Henk

Wat een lulverhaal. Ooit een AZC van dichtbij gezien of alleen fb verhaaltjes gelezen.

Beantwoorden

En @speurneus.

De postbank bestaat al jaren niet meer.

Beantwoorden

@Franske nee Franske niet echt, echt van binnen gezien. Niet verder dan de gang toen bij Chris Koning. En AZC toen ik in dienst zat in oirschot. Maar er is helaas toch echt ook nog een andere realiteit. Een die sommige niet willen zien omdat ze ergens in willen geloven. En ik lees echt niet op fb hoor. Dat is wel t laatste medium wat je moet lezen. Volg en hoor wel iets meer. Zelfs de verhalen van een in intussen met zijn herenigd gezin in een huis geplaatste syrier. Ik ben echt niet zo rechts en zo eenzijdig denkend als jij misschien wil geloven.

Beantwoorden

@speurneus op zondag 22 november 2015 om 19:05:

Wat een onzin… de postbank bestaat al eeuwen niet meer. Ik kan me niet voorstellen dat een racist werkt in een AZC… Dit zijn vluchtelingen en die gaan we helpen!

Beantwoorden

@Jacky op maandag 23 november 2015 om 09:56:

Ieder zijn eigen mening, maar om Speurneus nu racist te noemen……

“Racisme: De term racisme wordt in meerdere betekenissen gebruikt. In de meest algemene zin betekent racisme dat leden van een bepaald ras zich inherent superieur achten aan leden van een ander ras. Bij debatten over racisme is echter vaak sprake van verwarring over de precieze betekenis of implicatie van deze term. Velen gebruiken het racisme in algemene zin als aanduiding van xenofobie (angst voor vreemdelingen).”

Beantwoorden

Beantwoorden

Goh, zien jullie ook al die goudzoekers en bom gordel dragende kinderen.

Als je deze foto’s ziet dan ben ik toch heel blij dat ik toevallig in Nederland geboren ben en me nergens druk over hoef te maken.

Je zal maar met je hele familie moeten vluchten naar een land waar je niet echt welkom bent en waar je niemand verstaat.

Ik wens deze mensen heel veel succes toe.

Beantwoorden

Vanmiddag kwamen de vluchtelingen aan
Tussen 15.00 en 16.00 uur zijn vanmiddag 187 vluchtelingen gearriveerd in de VeKa-sporthal. Zij werden voorafgaand aan hun komst naar Helmond 3 nachten opgevangen in het Zeeuwse Kruiningen. Van de 187 mensen zijn er 160 afkomstig uit Syrië. Onder hen bevinden zich zowel gezinnen (sommigen met kleine kinderen) als alleenstaanden. De overige 27 vluchtelingen zijn afkomstig uit Afghanistan, Eritrea, Irak en Sudan. De vluchtelingen werden in Helmond welkom geheten door burgemeester Elly Blanksma, vrijwilligers en medewerkers van de gemeente. De vluchtelingen blijven 72 uur in de VeKa-Sporthal. Deze periode kan op verzoek van het COA worden verlengd met maximaal enkele dagen.
Hieronder een foto van de vrijwilligers die de bagage van de zojuist aangekomen vluchtelingen sorteren in de sporthal. Het filmpje van de ingerichte Veka-Sporthal van gisteravond zie je hierboven.

Beantwoorden

Moeten we nu allemaal in de handen klappen voor dat volk.

Beantwoorden
Marja Konings van Dooren

Top al die spullen en verdraagzaamheid ✌

Beantwoorden

Ze overnachten niet allemaal in de VeKa. Ze moeten zich aanmelden en laten registreren bij aankomst. Mogen gaan en staan waar ze willen; hotels of familie. Bij het sluiten van de opvang Helmond na 72 uur moet iedereen zich melden en worden ze naar een anfere plek verhuist. Ze zitten dus overal….

Beantwoorden

Tis geweldig zeg -_-

Beantwoorden
Kayleigh Bruijnseels-Spruijt

Welkom!!

Beantwoorden
Anamari Alonso Calvo

@Tim op maandag 23 november 2015 om 22:13:

Dat ze overal zitten klinkt eng, maar zo te zien hebben ze op de vorige locatie geen spoor van vernielingen, verkrachte bejaarden en fietsdiefstallen achtergelaten.

“De afgelopen dagen heeft de gemeente Reimerswaal crisisnoodopvang geboden aan een groep van 187 vluchtelingen in de Reimerswaalhal. Deze groep gaat vanmiddag, maandagmiddag 23 november 2015, naar Helmond. Hier komen ze opnieuw in een crisisnoodopvanglocatie terecht.

De opvang is, tot nu toe, in een prettige sfeer, rustig en zonder noemenswaardige problemen verlopen. De gemeente Reimerswaal bedankt iedereen voor alle hulp die is ontvangen. Burgemeester Jan Huisman kijkt met een goed gevoel terug op dit weekend”

http://www.reimerswaal.nl/actueel/nieuwsberichten_15/item/crisisnoodopvang-reimerswaalhal-maandag-ten-einde_85628.html

Beantwoorden

Een dikke Welkom !!!

Beantwoorden

@Mirel Amara Koolen op maandag 23 november 2015 om 22:52:

Welke dikke is welkom?

Beantwoorden
Anamari Alonso Calvo

Welkom. Fijn dat we kunnen helpen!

Beantwoorden

@Sander Lam op maandag 23 november 2015 om 22:52:

Mooi dat Reimerswaal goed is verlopen! Het zal in Helmond ongetwijfeld ook allemaal prima gaan verlopen. Een beetje positief nieuws kunnen we wel gebruiken…..
Zomaar wat ander nieuws laatste week september, zomaar voor de volledigheid 🙂 :
Almere 27-9, Almere 26-9, Drachten 30-9, Heerenveen 28-9, Apeldoorn 29-9, Nijmegen 2-10, Wijchen 1-10, Oude Pekela 2-10, Weert 16-9, Overloon 30-9, Waalwijk 28-9, Almelo 27-9, Amersfoort 30-9, Kockengen 29-9, Overberg 25-9, Overberg 24-9

Beantwoorden

Er waren mensen boos omdat hun kinderen op de school er naast zitten, en dat ze nu niet konden gymmen…

Hoelang zou het geleden zijn dat de kinderen van deze vluchtelingen naar school konden of überhaupt ooit een gymles gehad hebben.

Als ik een van die “bezorgde” ouders was, zou ik me kapot schamen. Maar ja ík heb een geweten.

Beantwoorden

Zojuist teruggekomen van mijn eerste avonddienst. Ik heb er een goed gevoel aan over gehouden. Hoop dat het de volgende dagen ook zo mag zijn.

De avonddienst begon met een korte kennismaking en instructie door een vertegenwoordiger van onze gemeente. Na de instructie zijn we met onze groep richting het restauratie gedeelte en keuken gegaan. We hebben kennisgemaakt met de cateraar en ook hier zijn kort de taken aangegeven en verdeeld.

Het lijkt allemaal goed georganiseerd. Onze gemeente én haar ambtenaren hebben er echt alles aan gedaan om zaken in goede banen te leiden. En dat op zo’n korte termijn.

Ons ‘werkterrein’ is het restaurant/ontmoetingsruimte. Als groep lijken we het al snel, onder de knie te hebben. Ook onder elkaar is de sfeer prima.

Als dan eindelijk het eten uitgeserveerd wordt, is het even druk, maar loopt het daarna redelijk goed door. Men is geduldig en wacht tot men aan de beurt is. Wij serveren uit, ruimen af, maken tafels schoon.

Het eten wordt enorm gewaardeerd. De kwaliteit is prima. Als je daarna in de buurt van de tafels komt om borden en bestek op te halen, valt het op dat men dit toch eigenlijk graag zelf wil doen. Men voelt zich bezwaard dat wij dit willen doen.

De kinderen zijn zoals altijd ontwapenend. Als snel hebben enkele hun aanvankelijk schuchterheid overwonnen en vragen ze om aandacht.

Eerder dan gepland zijn we klaar met opruimen. Wat logistieke probleempjes nemen we samen door. De tips worden meegenomen door de cateraar.

Ik begeef me daarna maar even onder de mensen. Als gauw raak ik in gesprek met twee jonge mannen uit Damascus. Engels wil best lukken, soms wat minder, soms wat meer. Al snel komen foto’s van kinderen en vrouwen voor de dag. Vaak verblijven die ergens in Turkije of in Libanon. Het gesprek wordt geanimeerd en met de nodige trots laat ik dan ook maar een foto zien, ons kasteel en het Boscotondo terrein met de kunsthal lijken geliefd bij dit groepje. Of ik morgen niet met ze het kasteel wil gaan bezichtigen….. Lastig, ik moet werken en vergeet helemaal dat het kasteel op dit moment een belangrijke bewoner huisvest.

Daárna schuif ik aan bij een groepje jonge Afghanen. Onder het groepje van drie, bevindt zich ook een jongeman naar ik meen uit Oeganda. De rondreis door Nederland heeft deze drie jongemannen verenigt. Twee Islamieten en een christen.
Wat ze ook bindt is de wens om onze taal te leren. Ze hebben enkele kopietjes met zinnetjes gekregen op een van hun vorige adressen en ze oefenen al de hele avond door. Ik verbaas me over de gretigheid die ze aan de dag leggen. We vermaken ons best met het taalspelletje, maar ik waag me niet an het Farsi..????

Om 23:00 uur wordt ik geacht de ruimte te verlaten. Ik loop naar buiten. Pak mijn fiets en fiets naar huis, richting m’n eigen huis, mijn eigen omgeving, rust……….ik wel.

Morgenavond 18:00 treden we weer aan. Ik ben benieuwd.

Beantwoorden

@Frans op maandag 23 november 2015 om 23:51:

Mooi stukske Frans! Duim omhoog.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op maandag 23 november 2015 om 21:36:

Ook zo lekker in overleg gegaan he!

Beantwoorden

Ik hoop dat niemand dit zelf hoeft mee te maken. Je eigen veilige omgeving zien veranderen in een Hel en en door europa zwerven, dan in een geweldige land aankomen en dan toch met je gezin van de ene sporthal naar de andere sporthal gebracht worden. Pff . Maar de inzet van alle vrijwilligers os geweldig. Respect voor alle Helmonders .

Beantwoorden

Dat ze ma snel weer weg zinn

Beantwoorden

Respect voor de inzet. Respect voor elkaar. Alhoewel ik anders denk. @Bart Maak eens een lijstje met landen waar ze ook nog nooit een gymzaal hebben gezien. Of zelfs een school. Ga je die kinderen ook allemaal opvangen? Je kunt niet alle wereldproblemen hier in Nederland oplossen. Dus doe niet zo gek alsof wij ons alleen druk maken om een gymzaal. Schamen ?

Beantwoorden

Ik heb diverse AZC,ees gezien en veel mee gemaakt… Vooral met de amaas dat zijn de jeugdigen tot omstreeks 30 jaar ..BOEVEN zijn het…. Stelen heel veel en vernielen heel veel en niks is goed genoeg… Ik wil alleen zeer duidelijk maken dat er veel DAKLOZEN zijn in de gemeente die door omstandigheden op straat MOETEN slapen en waar TOTAAL niks voor gedaan wordt:

Beantwoorden

@speurneus op dinsdag 24 november 2015 om 12:38:

Ik neem aan dat je ama’s bedoeld, alleenstaande minderjarige asielzoekers. Dat zijn kinderen tot 18 jaar, geen dertigers. Speur eens naar informatie over dit onderwerp op https://www.amnesty.nl/mensenrechten/encyclopedie/alleenstaande-minderjarige-asielzoekers-amas

Beantwoorden

@Frans op maandag 23 november 2015 om 23:51:

Bedankt Frans. Leuk om te lezen.

Beantwoorden

Op die afdelingen zaten toch echt wel ouderen dan 18 jarige…

Beantwoorden

@speurneus op dinsdag 24 november 2015 om 12:38:

Ik zet grote vraagtekens bij hetgeen je hier schrijft.
Je ziet ten eerste het verschil niet tussen een AZC en de Crisisopvang waar we hier over praten.
Ten tweede zou je toch moeten weten hoe je Ama’s schrijft en dat het dan niet betreft van jeugdigen tot omstreeks 30 jaar.
Iemand van 30 jaar valt niet onder die benaming.
Verder benadruk je erg ( in overdreven hoofdletters) wel heel erg negatieve zaken, en zijn het allemaal ” BOEVEN” volgens jou.

Ik heb er ook gewerkt, en herken me er niet in met hetgeen jij hier allemaal schrijft. Dat jij ooit in een dergelijke setting werkzaam bent geweest, daar plaats ik dus grote vraagtekens bij! Mocht dat toch waar zijn, dan zal dat niet lang zijn geweest.
In ieder geval heb je weinig kennis van zaken zo te lezen.

MvG Eddie

Beantwoorden

@Frans op maandag 23 november 2015 om 23:51:

Mooi stuk om te lezen Frans, en dank voor je inzet. Zou graag meer verslagen lezen, ook van andere vrijwilligers

Beantwoorden

@Eddie op dinsdag 24 november 2015 om 15:02:

Natuurlijk heeft die kluns nog nooit een ama gezien of gesproken. Staat bij Wilders op de loonlijst om zoveel mogelijk vunzigheid te spuien. Gaat vooral om aandacht. Niks anders dan een xenofobische beroepszwetser.

Beantwoorden

Crisisnoodopvang in de VeKa-Sporthal eindigt komende zaterdag
In overleg met het COA en de coördinator van de vluchtelingenopvang in de regio Zuidoost Brabant is besloten dat de crisisnoodopvang van de groep vluchtelingen in Helmond op zaterdag 28 november wordt beëindigd. Hiermee zal de opvang in totaal 5 dagen (en 5 nachten) hebben geduurd. De opvang van deze mensen zou 72 uur duren, met een maximale verlenging van enkele dagen. Aan die belofte heeft de gemeente zich dus gehouden. Het tijdstip van hun vertrek is nog niet bekend, maar de ervaring in andere gemeenten leert dat dit meestal ’s middags is.
Door het vertrek van de groep op zaterdag en het grote aantal vrijwilligers dat haar diensten aan ons heeft aangeboden, stelt de gemeente alles in het werk om de VeKa-Sporthal op zondagavond weer helemaal vrij te hebben. Hierdoor kunnen leerlingen van de Jan van Brabantschool en de andere huurders, vanaf maandag 30 november weer normaal van de sporthal gebruik maken.

Beantwoorden

Aanvullende info:
Op dit moment is er nog onzekerheid over de toekomst van de zich nu in Helmond bevindende groep vluchtelingen, waarvan sommigen voor de achtste keer in een crisisnoodopvang zitten.
Wel laten meerdere gemeenten het COA weten dat de huidige werkwijze niet wenselijk is. In eerste instantie vanwege de situatie van de vluchtelingen, maar ook vanwege de kosten van de crisisnoodopvang. Doordat elke gemeente steeds opnieuw enkele belangrijke initiële kosten moet maken (denk aan het inrichten van de sporthal, voorlichting van omwonenden en het doen van aanbestedingen) is de huidige werkwijze allerminst efficiënt. Het nu door het COA toegezegde bedrag ter compensatie van 40 euro per vluchteling per nacht, zal met de huidige prognoses nog niet de helft van de gemaakte kosten van de gemeente kunnen afdekken. Dit terwijl B&W naar eigen zeggen zeer strikt op de uitgaven heeft gelet en nog steeds doen, om de crisisnoodopvang menselijk, maar zeker ook sober te houden.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) probeert momenteel een bestuursakkoord met het Kabinet af te sluiten. Daarin moeten onder meer afspraken komen over een compensatie aan gemeenten voor de feitelijk gemaakte kosten. In een item dat het tv-programma Nieuwsuur vanavond aan dit onderwerp besteedt, zal burgemeester Elly Blanksma haar visie op deze kwestie geven. Hierin onderschrijft zij de lijn van de VNG.
Gelijktijdig met het bekend maken van de vertrekdatum heeft de gemeente de direct omwonenden en ondernemers nabij de VeKa Sporthal via een brief op de hoogte gesteld van het nieuws dat de crisisnoodopvang zaterdag eindigt.
Na afloop van de opvang zal B&W de gemeenteraad informeren over het verloop van deze week.

Beantwoorden

Het went, het went heel snel…

Vanavond het gebruikelijke ‘ritueel’. Voor aanvang van de dienst om 18:00 uur melden we ons weer bij het gemeentelijk coördinatieteam. Nadat we op de hoogte zijn gebracht van eventuele bijzonderheden en ons key-cord hebben omgehangen vertrekken we met nagenoeg het zelfde team als gisteren naar ons werkdomein, het restauratie gedeelte van de Veka.

Vanavond verzorgen we de broodmaaltijd en onder aanvang van de kundige professionals gaan we aan de slag. In weinig tijd hebben we het buffet ingericht. De goede ervaringen van gisteravond en de mogelijke verbeteringen in de logistiek zijn inmiddels meegenomen. Ook vanavond hebben we weer twee vrijwilligers achter het buffet die Arabisch spreken. Een hele uitkomst in veel gevallen. Als we ‘gedekt’ hebben wordt de deur geopend en komen de eerste mensen naar binnen.

De avondmaaltijd voltrekt zich heel geleidelijk, dat geeft ons de tijd om te zorgen voor de bevoorrading met stip op 1: wittebrood!

Voor mij kan dit gedeelte van de avond niet vlug genoeg voorbij zijn. Stiekem kijk ik ernaar uit om, wanneer we klaar zijn met onze werkzaamheden, op m’n gemak een praatje te kunnen maken met de gasten die ik gisteravond heb ontmoet. Even vragen hoe het vandaag was.

De jongelui uit Damascus hebben elkaar ook weer gevonden. Ook nu wordt de avond gebruikt om met de Nederlandse taal te stoeien.

Ik schuif aan tafel en meteen wordt het eerste Nederlandse zinnetje op papier gezet: ‘Hoe geet het met jou?’. Bijna goed. Het gebruik van klinkers, zeker dubbele klinkers, is even wat lastig. Op die momenten schurkt onze taal wat teveel tegen het Engels aan.

Vanavond kom ik kort in gesprek met twee jongemannen die ook al ijverig aan de slag zijn met taal. Beiden zijn goed opgeleid. Een is chemicus, de ander computer engineer. Ze hebben duidelijk hun zinnen op Nederland gezet want het rumoer brengt ze niet van de wijs, ze gaan stug door.

Even is er vanavond ook een muzikale onderbreking.

Terwijl de ene helft van de gasten kijkt naar de voetbalwedstrijd van Barcelona, begint aan de andere kant van de zaal een muzikaal intermezzo. Onder begeleiding van enkele gitaren én dankzij de ict kennis van een van de aanwezige gemeenteambtenaren die het lukt om de draadloze microfoon werkend te krijgen, genieten we even later van enkele Syrische liedjes, die door iedereen worden meegezongen. Ik weet bij god niet waar het over ging, maar het waren populaire deuntjes, dus zongen we maar mee.

Dan wordt het samenzijn onderbroken. Een mededeling. In 4 talen wordt aangekondigd dat het verblijf in Helmond met 72 uur zal worden verlengd. Ik krijg het gevoel dat de aanwezigen dit wel waarderen. Enkele dagen meer rust…. Een, wat oudere man, komt naar voren en spreekt zijn oprechte dank uit voor het verblijf in onze stad.

Vanavond lopen er ook enkele vrijwilligers mee die de Turkse taal spreken. Ook zijn er enkele medewerksters van de LEV groep die deze taal machtig zijn. Zo raken we aan ons tafeltje in gesprek met Abderachman. Hij is 23 jaar en al meer dan twee jaar van huis, weg van Haleb een voorstad van Damascus.
Hij vertelt z’n verhaal in het Turks. Het Turks heeft hij geleerd tijdens zijn verblijf in Istanbul. En, hoewel je zo’n verhaal al heel vaak hebt gehoord of gelezen, komt ook zijn verhaal weer hard aan. Afgestudeerd in de verpleging wacht in Syrië de militaire dienst. De oorlog in…tegelijkertijd komen de mensen van IS je dorp binnen. Je moet kiezen uit twee slechte opties, je vlucht….. Zo begint je tocht richting het westen met alle ingrediënten die wij kennen uit kranten en van tv. Inclusief mensensmokkelaars, te volle boten, doden door verdrinking.
Hij is alleen. Hij mist z’n moeder die hij al zo lang niet meer heeft gezien. Heel af en toe heeft hij contact als de elektriciteistvoorziening in Damascus werkt.
De groep is nu voorlopig zijn thuis. Dit zijn 6e verblijfsadres in Nederland. Op zich gaat het volgens hem goed in de groep, alleen voor de vrouwen en kinderen is het het zwaarst. Maar ja, het went zegt hij…….

Tot morgen.

(Met dank aan Funda voor de vertalingen)

Beantwoorden

Dit is nuttige informatie Frans.

Beantwoorden

mooi omschreven, mooi beschreven, een verhaal zonder poeha en zonder haat en ruzie, maar wel met gepaste emotie…..
ik hoop dat het allemaal op zijn pootjes terecht komt en dat deze mensen snel een vast plekje vinden zodat ze geen zwerversbestaan gaan krijgen.

of nog beter, dat de oorlog in die landen eens gaat stoppen, maar dat zal wel een droomwens blijven…. helaas!

Beantwoorden

De laatste dienst….

Dag 3. Vanavond ben ik voor de laatste keer ingeroosterd. Wat eerder dan normaal meld ik me bij de gemeentelijke coördinator. Omdat er geen bijzonderheden zijn loop ik maar meteen door naar onze werkplek van de afgelopen dagen. Ik ben niet het enige tesmlid wat wat voeger is komen opdagen.

We gaan snel aan de slag. Broodschalen worden gevuld, blikken groene en zwarte olijven worden opengetrokken, schalen met tomaten, komkommerschijfjes en ingemaakt zuur worden in gereedheid gebracht. In een mum van tijd hebben we met z’n allen het buffet gevuld en kunnen de gasten binnenkomen.

Het gaat allemaal geleidelijk aan. Gisteren al hebben we met vrijwilligers van de gemeente een goede afspraak gemaakt: laten we proberen onze gasten wat gelijkmatig binnen te laten. Zo kan iedereen rustig zijn keuze maken, behouden vrijwilligers een goed overzicht en kan snel worden aangevuld. Een heel verstandige en werkbare afspraak.

Ondanks dat ook vanavond het team enigszins anders is qua samenstelling, is er echt al sprake van routine. Die routine brengt ook met zich mee dat ieder zo z’n eigen plekkie in het geheel. Ons geheime wapen, twee toffe Helmondse Marokkaanse meiden met kennis van de Arabische taal, hebben we vanavond ook weer achter de counter. Dat werkt ook.

Na afloop van het avondeten wordt opgeruimd, afgewassen en schoongemaakt zodat morgen weer een nieuwe ploeg vrijwilligers aan de slag kan.

Zo rond de klok van half negen zijn we wel klaar. De meeste vrijwilligers gaan nog niet meteen naar huis. Ze blijven nog wat en schuiven aan tafel bij de gasten die ze de afgelopen dagen wat beter hebben leren kennen. Het oefenen met de Nederlandse taal was en is nog steeds bezigheid nummer 1. Het blijft opmerkelijk hoe goed menigeen de taal al machtig is.

Ik schuif aan bij twee jongemannen uit Damascus. De een is opticien, de ander journalist. Al snel zijn we met elkaar in gesprek. Het is voor hun de negende locatie in ons land. Schertsend maak ik de opmerking dat ze in korte tijd meer van Nl hebben gezien dan menig Nederlander. Hilariteit.

Ze geven aan dat de dagen eigenlijk te kort zijn. De uurtjes dat ze niet bezig zijn met persoonlijke verzorging, worden gevuld met zelfstudie Nederlandse taal, zo’ 5 uurtjes per dag! Dat verklaart veel. Als je dan zo’n 40 dagen in ons land bent heb je al gauw zo’n 200 uurtjes zelfstudie erop zitten. Of Helmond een bibliotheek heeft? Met dank aan Google maps leg ik ze uit waar ze deze in het centrum kunnen vinden. Morgen willen ze er naar toe lopen, misschien dat we daar een dagje kunnen studeren.

Op de vraag wat ze vinden van onze Helmondse crisisopvang zijn ze heel duidelijk. Een heel goede locatie in vergelijking met de andere plaatsen waar ze geweest zijn. Niet alleen de kwaliteit van het eten wordt genoemd, maar zeker ook de huisregels welke gelden én die ook gehandhaafd worden. Zo is het handhaven van de avondklok een goede garantie voor een betere nachtrust. En die is zeker belangrijk.

Hoogtepunt van de avond is, nee zijn, de 10 herenkappers die door een van de jongerenwerkers van de LEV groep zijn opgetrommeld. Uit Helmond en omgeving zijn ze gekomen om iedereen die wil belangeloos de haren te knippen. Van het aanbod wordt met graagte gebruik gemaakt. In de tent welke is opgetrokken aan de zijkant van de sporthal is het even later een kakafonie van geluiden knippende scharen en tondeuses. Op de vloer is het een wirwar van verlengsnoeren en kappersattriburen.
Wat betreft de kapseld, dat zijn zeker geen bloempottenkapsels’ het moderne kapsels en menigeen voelt zich na deze behandeling weer even ‘n heertje!

Voor mij zitten m’n diensten erop. Ik sta niet meer ingeroosterd en heb hierna in principe niets meer te zoeken in dit gebouw. Gemengde gevoelens in de wetenschap dat de kans dat we elkaar hierna nog tegen zullen komen gering is.

Dan vragen ze me of de kans bestaat dat Nederland ze terug zal sturen naar Syrië? Ik denk dat die vraag beter door mij te beantwoorden is dan de vraag hoeveel crisisopvangcentra ze nog zullen bezoeken. Met overtuiging antwoord ik NEE. Nee, dat zal mijn land niet doen. Als je zelf niets slechts op je kerfstok hebt, zal mijn land je niet terugsturen naar een onveilige situatie. Ik ben er van overtuigd dat er nog steeds een democratische meerderheid is die ook voor deze mensen een goede oplossing wil realiseren, terugsturen naar een land waar oorlog is, is geen optie.

Beantwoorden

@Frans Een mooie weergave van weer een indrukwekkende dag. Jammer dat het er voor ons op zit.!

Beantwoorden

Betrokken zijn

Beantwoorden
Hannie Verhofstad-Schepers

Eindelijk is positief nieuws over de vluchtelingen

Beantwoorden

Jammer Frans. Ik heb jouw “lezingen” met plezier gelezen. Was ik niet zo slecht ter been dan was ik graag komen helpen. Ken de klappen van de zweep enigszins. Heb een jaar of tien op een school in onze stad buitenlanders “aan het werk gezet” om onze taal te leren. Soms was het verbazend hoe snel ik geen andere taal meer nodig had. Okay er waren wel eens minpuntjes, maar overwegend was er wel de wil om te leren. En die het toen niet te pakken hadden, hebben het nog steeds niet als ik ze in de stad weer eens tegenkom. En…….. ik leerde er ook wat van: hun cultuur!!

Beantwoorden

Chapeau Frans! Chapeau! Wie weet als Carolus vluchtelingen krijgt weer zo’n verhalen.

Beantwoorden

@Frans op maandag 23 november 2015 om 23:51:

Mooi geschreven Frans..super.
Ik ben blij dat ik even je tijdelijke collega mocht zijn de afgelopen 3 dagen.
Mvg Nathalie

Beantwoorden
Nathalie v.veldhuizen

Ik lees dit graag Frans. Geen beter nieuws als positief nieuws.
Je kunt toch altijd veel beter gaan helpen, als geholpen moeten worden.
Al wat die mensen hebben zit in een paar plastic tassen, moet je eens kijken wat wij allemaal hebben, het verschil is TE groot. Snap daarom die negatieve reactie,s niet, willen die klagers ruilen dan ?
Ik begrijp niet waar die arme drommels straks ergens definitief moeten wonen. Heel veel vluchtelingen zouden (denk ik) graag veilig thuis zijn.

Beantwoorden

Beste mensen,

Heel, heel hartelijk dank voor jullie warme reacties. Jullie reageerden precies zoals ik hoopte, positief! Met elkaar vielen wij op tussen die andere reacties die tot dan de boventoon voerden. Heel fijn om met elkaar te beleven.

Jullie reacties hebben ertoe bijgedragen dat ik er van overtuigd ben geraakt dat het hier niet mag stoppen. We moeten een manier vinden om door te gaan.

Terwijl het ED in haar voorpublicatie op internet kopt met haar derde bijdrage die als SLOT bijdrage wordt aangekondigd, hebben wij het idee opgepakt om door te gaan waar het ED stopt. De Weblog biedt ons de gelegenheid dus gaan we ons best doen.

Wordt vervolgd, hier op…..De Weblog!

Beantwoorden

Er is voldoende ingezameld; spullen voor vluchtelingen niet meer nodig
De gemeente laat vandaag het volgende weten:

Er is hartverwarmend massaal gereageerd op de oproep om spullen in te zamelen. Daar zijn we ontzettend blij mee. We hebben op dit moment voldoende spullen, dus u hoeft niet nog spullen in te zamelen. Hartelijk bedankt voor alle inzet!

Beantwoorden

@Frans op donderdag 26 november 2015 om 18:24:

Hoezo “tussen”? Je moet een behoorlijk eind omhoog scrollen om de laatste negatieve reactie te lezen. En dat is dan ook weer een compliment waard aan de doemdenkers, omdat ze kennelijk toch wel openstaan voor positieve ervaringen.

Beantwoorden

@Sander Lam op donderdag 26 november 2015 om 21:34:

????

Beantwoorden

Beste mensen,

Het lijkt erop dat we toch nog verzekerd zijn van een vervolg op de lotgevallen van onze gasten in de Veka sporthal.

Vanavond hebben we om de tafel gezeten met enkele jonge mannen welke we de afgelopen week hebben leren kennen. We hebben aangegeven dat we toch graag op de hoogte zouden willen blijven van hun reilen en zeilen in ons kikkerlandje en we hebben hun aangeboden via mail met elkaar contact te houden in……..het NEDERLANDS.

We hebben hun gevraagd ons enigszins op de hoogte te houden van hun dagelijkse beslommeringen zodat we hier, vanaf De Weblog, geïnformeerd blijven over de groep.

Momand (27) en Wahdat (27) uit Afghanistan, Wael (29), Hussam en Ahmad (24) uit Syrië vonden het een prima idee en doen graag mee.

We gaan door!

Beantwoorden

@Frans goed om te horen!

Fijn dat ze op zoveel steun kunnen rekenen.

Beantwoorden

@Frans Zo goed om te horen dat we toch nog contact kunnen blijven houden! We gaan zeker door! ????

Beantwoorden

Geweldig ben trots op dit stuk Helmond
Trots om te zien wat Helmond voor de medemens kan doen
Blijf het volgen

Beantwoorden

Misschien ben ik te vroeg, misschien ben ik te laat, maar als ik het voor het zeggen zou hebben zou de Helmondse Vrijwilligersonderscheiding 2015 ten deel vallen aan de drie Wasdames van Residentie Brouwhorst.
Donderdag wijdde het ED er nog een artikel aan onder de kop: “Bewoners seniorenflat doen wasjes voor vluchtelingen”.

Vanochtend ontving ik onderstaande mail van Ahmad.

Ahmad is een van onze ‘verre vrienden’ waarmee we hebben afgesproken het contact te onderhouden op hun ‘ trektocht’ door Nederland.

In zijn mail heeft Ahmad heel duidelijk gemaakt hoe belangrijk een simpel gebaar van mens tot mens kan zijn. Ik kon niet anders dan deze mail in zijn geheel hier plaatsen.

De Wasdames van Resindentie Brouwhorst zijn er volgens mij helemaal in geslaagd ‘een steen te verleggen in een rivier op aarde’. Chapeau!

“Hello Frans,

How are you ?
I would like to thank you for this great idea.
I have thing I would like to share it with all people in Helmond. Two days ago I saw pic on newspaper about lady she is volunteer doing laundry for us yesterday I put a bag for me and once I receive it today, I found small gift inside it that make me happy a lot I don’t know how to thank people in helmond they are very nice and kind, I appreciate that :)”

w.g. Ahmad Kbakibi

Beantwoorden

Mooie dankbare mail.

Beantwoorden

@Frans op vrijdag 27 november 2015 om 20:50:

Wat maak je er toch steeds mooie stukjes van. Wie daar niet warm van wordt, krijgt het nooit meer warm.
Ook fijn dat Helmond toch 100 euro per vluchteling krijgt. Ik zie de tegenstanders al balen, die hebben weer een argument minder tegen deze perfect verlopen opvang in Helmond. Het zou de hel worden voorspelden en beloofden zij, het werd een feest van verbroedering.

Beantwoorden

@Toon op zaterdag 28 november 2015 om 14:12:

Ben het 100% met je eens dat het allemaal goed geregeld was en prima is verlopen.
Ik vraag me wel af waar jij het vandaan haalt dat er 100Eur per vluchteling aan de Gemeente wordt gegeven?

Beantwoorden

@Frans op vrijdag 27 november 2015 om 20:50:

Fantastisch toch
Zo heb ik ze ophef fietspad ontmoet vragend naar de Heistraat
Heb ze er heen gebracht en ze zijn.nog een kopje koffie en chai (thee)
Blijven drinken
Zo dankbaar

Beantwoorden

Kan wel merken dat de vluchtelingen weg zijn. Afgelopen dagen liepen er regelmatig nette verzorgde mensen door Brouwhorst. Nu zie er weer voornamelijk de gare alcoholisten, kaketoes en Jersey Shore fans/lookalikes.

Beantwoorden

Ik ben vooral ook blij dat al de negatievelingen allemaal, zoals van tevoren meerdere keren is aangegeven, zich kompleet voor niet hebben zitten aanstellen.

Trots op en dankbaar voor al de vrijwilligers! ????

Beantwoorden

mag de panna kooi nog even blijven staan misschien ?

Beantwoorden

En hebben we het allemaal overleefd?? Niet ziek geworden of verkracht? Blij dat er weer gesport kan worden?

Trots op Helmond dat deze mensen een warm welkom en goede zorgen hebben gekregen. Zo hoort het. Je medemens iets gunnen!

Beantwoorden

Eind goed, al goed dus! Mensen mogen gerust sceptisch zijn (was ik ook héél, héél even), maar negatievelingen die tot racisme neigen zullen er altijd blijven.
Je zult maar vluchteling zijn. Lijkt me echt geen lolletje?

Dus Stiphout, niet klagen en leer er mee leven als het zo ver komt! Wie weet ontstaat er dan een nieuwe “Frans” die ons laat weten hoe het allemaal gaat. En als het dan goed gaat, kunnen de negatievelingen opnieuw op hun nagels gaan zitten bijten……

Beantwoorden

Wael Kandeel (opticien, 29 jaar, Syrië) schreef zojuist de volgende mail:

We offer our thanks and appreciation
We refugee Syrians effort given to us by the people of Helmond We will never forget you. Thanks for every volunteers

With my love Wael Kandeel

I promiss you after a few month I will speak in Dutch

Beantwoorden

@Frans op vrijdag 27 november 2015 om 20:50:

Mooi
Ze waren echt dankbaar
Een vrouw heeft mijn email ook ben benieuwd of ze contact opneemt

Beantwoorden

@G.Ekkehenkie op zaterdag 28 november 2015 om 14:24:

Was op het nieuws, even gegoogled voor je: https://www.google.com/search?q=opvang+vluchtelingen+100+euro&ie=utf-8&oe=utf-8

Beantwoorden

@Toon op dinsdag 1 december 2015 om 13:55:

Thanks.

Beantwoorden

Ik heb met veel plezier als vrijwilliger mogen helpen in de Veka sporthal. eerlijk gezegd, ik heb genoten en ook een traan gelaten. De mensen die daar waren, waren allemaal zeer dankbaar voor wat Nederland voor ze doet en ondanks alle ellende die ze mee hebben gemaakt, gelaten en hoopvol. Ook met de kinderen van de kleine Jan was het heel gezellig, er werd gevoetbald in de pannakooi en op de parkeerplaats. Van beide kanten was de interesse naar elkaar groot en zijn meningen onder de Nederlansdse jongeren veelal bijgesteld. Ik heb nog steeds contact met een jongen van 23 en ik hoop voor hem en vele anderen dat ze een toekomst op kunnen bouwen zonder alle ellende die ze ontvlucht zijn. Vind het niet meer dan normaal dat ook Helmond een locatie zoekt om deze mensen vast op te vangen en te ondersteunen naar een beter leven. En misschien mag ik daar dan mijn aandeel in doen.

Beantwoorden

Beste mensen,

We hebben gisteren, 8 december, nog twee reacties gekregen uit Goes. We willen jullie deze niet onthouden.

De integrale teksten zijn als volgt:

Van Hosam Msalkh, journalist uit Syrië:

Hallo.meneer. Welkom op mijn vrienden we zijn allemaal hier in Goes en bedankt voor alles.
بتاريخ ٠٨‏/١٢‏/٢٠١٥ ٨:٠٥ م، كتب

Van: Abdurrahman, Mustafa, onze 23 jarige verpleegkundige uit Aleppo, Syrië.

Hello Helmond,
I am one of Syrian refugees in the Netherlands. On my behalf and Syrians all refugees aspects of greeting Dutch people and thank you for all the things that you have given us of services ( shelter , food and drink and needs. We appreciate what you do for us . I want to thank the staff and volunteers who sought for our comfort and thanked all the municipalities hosting us . Now We in the municipality We spent goes here a week and a half , and tomorrow we will begin first step procedures for the first interview and I want to draw the attention of the dear Dutch people that we will be incompetent to live in this country . And I want to say also that we are the Syrian people will do all that we can come to be worthy of the confidence of citizens .

مُرسل من هاتف الذكي الخاص بي

(ik studeer nog op de Arabische (?) teksten)

Beantwoorden

@Frank op zaterdag 12 december 2015 om 11:26:

Goeie! 🙂

Beantwoorden

In voormalig jeugd centrum Jovic , Breitnerlaan 15 Helmond Noord worden sinds 5 januari verschuivingen waargenomen. Het is hetzelfde pand waar sinds enige jaren E-fit Zone was gevestigd met hun Embedded Fitness. Dit bedrijf is per 1 december jl begonnen met verhuizing naar Janssen Fritsen Berkveld 1 in Helmond. Het lijkt er op dat in genoemd pand de boel ingericht wordt voor mensen die volgens mij (veel) honger hebben. Een grote vrachtwagen van groothandel Felix Cohen (http://www.felixcohen.nl/) uit Oosterhout kwam daar een behoorlijk aantal pallets afleveren. Felix Cohen is importeur van onder andere conserven, noten en zuidvruchten. Sinds de oprichting in 1879 is Felix Cohen een gespecialiseerde leverancier aan groothandel en horeca. Zij levert naast geïmporteerde producten ook een aantal eigen merken, waaronder Douwes (noten) en Carmen (vruchtenconserven) Dit alles zou wellicht, eventueel, misschien, kunnen duiden op de te verwachten instroming/opvang van….???? Wordt vervolgd!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *