Buiten is het 6 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 100.144 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

De 3 eventuele noodlocaties om vluchtelingen op te vangen, zijn ongeschikt volgens het COA. Dat maakte de burgemeester zojuist bekend tijdens de raadsvergadering van vanavond.
Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) van de gemeente Helmond heeft vandaag het besluit genomen om de 3 aan het COA aangeboden locaties voor vluchtelingenopvang in te trekken. Concreet betekent dit dat er op dit moment geen vluchtelingen in Helmond zullen worden opgevangen.
Ten grondslag aan dit besluit ligt het lagere aantal vluchtelingen dat de afgelopen maanden Nederland is binnengekomen. Tot 1 september waren dat er ongeveer 17.000, een stuk lager dan de voorspellingen die eerder waren gedaan. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft in gesprek met de gemeente aangegeven op dit moment over voldoende locaties te beschikken om deze vluchtelingen op te kunnen vangen.
De 3 locaties die in beeld waren (Belastingkantoor, EHAD-terrein en de Bosselaan), zijn door het COA getoetst op hun geschiktheid. Algemene conclusie was dat geen van deze locaties geschikt was te maken voor een opvang voor maximaal 500 vluchtelingen voor een periode van maximaal twee jaar. Dit waren de kaders die door de Helmondse gemeenteraad aan een mogelijke opvang waren gesteld.
Hoewel er geen opvanglocatie hoeft te worden ingericht, wil Helmond wel haar verantwoordelijkheid nemen bij het huisvesten van statushouders. Voor Helmond geldt dat er in dit jaar 228 mensen van een woning moeten voorzien. B&W gaat er vanuit dat dit lukt zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor andere woningzoekenden. Daarnaast willen zij andere omliggende gemeenten helpen bij de integratie van statushouders, bijvoorbeeld door het aanbieden van onderwijs.
Mocht de instroom in de toekomst weer toenemen en de gemeente Helmond om een bijdrage worden gevraagd, dan ontvangt het college van B&W dat verzoek vanuit een open houding.

5 reacties:

We zijn zeker weer niet goed genoeg

Beantwoorden

das nou goed nieuws

Beantwoorden

De onrust is voorbij en de Annawijk kan de spandoeken weer opbergen.

Beantwoorden

Helmond wen er maar aan. De wereld is op drift. In plaats van je druk te maken over de ‘nadelen’ kun je je beter focussen op ‘hoe om te gaan met deze veranderingen’. Waar liggen kansen, waar kan ik in bijdragen. Op enig moment komt het onderwerp toch weer op de agenda, ook in onze stad.

Beantwoorden

Kampen moeten ook nog geschikt zijn. Volgens mij moeten ze blij zijn dat er steden opvang bieden. Blij dat er niks komt na helmond.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *