53reacties

Helmonds koopkrachtpakket van 10 miljoen

Vanmiddag maakte B&W de maatregelen bekend die zij nemen om 10 miljoen euro uit te geven waarmee Helmonders worden geholpen. Helmonders die in financiële nood verkeren, mede door de hoge inflatie vanwege oplopende energieprijzen, brandstofkosten en prijzen van voeding. “Het is in de eerste plaats een taak van de Rijksoverheid om te zorgen dat mensen het hoofd boven water kunnen houden. Dat is deels ook gebeurd.” Maar B&W meldt er meteen bij dat ze zich realiseren dat ze met die 10 miljoen nooit alle problemen zullen oplossen.

Het is uitgebreid pakket aan maatregelen voor zowel inwoners, als ondernemers als maatschappelijke organisaties. Hieronder staat het overzicht dat ons gemeentebestuur via een RaadsInformatieBrief aan de raadsleden (en daarmee aan alle Helmonders) bekend maakte. Voor de details én een schatting van de kosten, lees je het Maatregelenpakket aanpak koopkrachtcrisis in Helmond (pdf).

  1. Inwoners:
    • Per direct vergroting van de doelgroep voor de energietoeslag van 120% naar 130% van het sociaal minimum;
    • Per direct een gerichte generieke energietoeslag voor mensen met een inkomen tussen de 130% en 150% van het sociaal minimum die een variabel energiecontract hebben;
    • Een tijdelijke maatwerkregeling voor energiekosten vanaf 2023;
    • Vergroting van de doelgroep voor de inkomensverklaring van 120% naar 130% van het sociaal minimum vanaf 2023;
    • Een extra investering in Super Sociaal zodat een grotere groep mensen bediend kan worden;
    • Een coulant invorderingsbeleid voor de gemeentelijke belastingen;
    • Extra inzet op vroegsignalering van schulden.
  2. Ondernemers:
    • Een subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen voor het lokaal bedrijfsleven;
    • Een reservering van 1 miljoen euro voor nadere maatregelen in aanvulling op het pakket van het Rijk (waar nu nog veel onduidelijkheid over bestaat);
    • Uitbreiding van het werkgeversservicepunt Helmond-De Peel (samenwerking Senzer en UWV).
  3. Maatschappelijke organisaties (zoals sportclubs, buurthuizen en musea):
    • Een generieke ophoging van de subsidie voor maatschappelijke en culturele organisaties die een structurele subsidie van de gemeente krijgen;
    • Een tijdelijke compensatieregeling voor energiekosten (maatwerk per organisatie);
    • Matiging van de huurverhoging van het gemeentelijke vastgoed.

Voor alle 3 groepen geldt dat B&W zich daarnaast blijft inzetten op verduurzaming van woningen en ander vastgoed. Want, zo stellen zij: “voor de iets langere termijn ligt daar de sleutel tot een lager energieverbruik. Immers, energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen.”
Erik de Vries, wethouder Sociale Zaken in het persbericht (pdf): “De signalen die we uit de stad krijgen zijn zeer zorgelijk. We zien dat veel inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties het water aan de lippen staat. Met de maatregelen die we nu nemen willen we snel verlichting bieden aan zo veel mogelijk mensen. Dat is hard nodig, want het zal voor velen een moeilijke winter worden. Samen met onze partners, zoals woningbouwcorporaties, Sociale Teams Helmond en LEVgroep, staan we vanaf 14 november klaar om zo laagdrempelig mogelijk te helpen.”
Een maand geleden kondigde B&W aan dat er 10 miljoen euro opzij was gezet in een Koopkrachtfonds om daarmee Helmonders in financiële nood te helpen.

In de reacties hieronder staan updates.