Buiten is het 6 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 110.531 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

42reacties

Vanmiddag maakte B&W de maatregelen bekend die zij nemen om 10 miljoen euro uit te geven waarmee Helmonders worden geholpen. Helmonders die in financiële nood verkeren, mede door de hoge inflatie vanwege oplopende energieprijzen, brandstofkosten en prijzen van voeding. “Het is in de eerste plaats een taak van de Rijksoverheid om te zorgen dat mensen het hoofd boven water kunnen houden. Dat is deels ook gebeurd.” Maar B&W meldt er meteen bij dat ze zich realiseren dat ze met die 10 miljoen nooit alle problemen zullen oplossen.
Het is uitgebreid pakket aan maatregelen voor zowel inwoners, als ondernemers als maatschappelijke organisaties. Hieronder staat het overzicht dat ons gemeentebestuur via een RaadsInformatieBrief aan de raadsleden (en daarmee aan alle Helmonders) bekend maakte. Voor de details én een schatting van de kosten, lees je het Maatregelenpakket aanpak koopkrachtcrisis in Helmond (pdf).

 1. Inwoners:
  • Per direct vergroting van de doelgroep voor de energietoeslag van 120% naar 130% van het sociaal minimum;
  • Per direct een gerichte generieke energietoeslag voor mensen met een inkomen tussen de 130% en 150% van het sociaal minimum die een variabel energiecontract hebben;
  • Een tijdelijke maatwerkregeling voor energiekosten vanaf 2023;
  • Vergroting van de doelgroep voor de inkomensverklaring van 120% naar 130% van het sociaal minimum vanaf 2023;
  • Een extra investering in Super Sociaal zodat een grotere groep mensen bediend kan worden;
  • Een coulant invorderingsbeleid voor de gemeentelijke belastingen;
  • Extra inzet op vroegsignalering van schulden.
 2. Ondernemers:
  • Een subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen voor het lokaal bedrijfsleven;
  • Een reservering van 1 miljoen euro voor nadere maatregelen in aanvulling op het pakket van het Rijk (waar nu nog veel onduidelijkheid over bestaat);
  • Uitbreiding van het werkgeversservicepunt Helmond-De Peel (samenwerking Senzer en UWV).
 3. Maatschappelijke organisaties (zoals sportclubs, buurthuizen en musea):
  • Een generieke ophoging van de subsidie voor maatschappelijke en culturele organisaties die een structurele subsidie van de gemeente krijgen;
  • Een tijdelijke compensatieregeling voor energiekosten (maatwerk per organisatie);
  • Matiging van de huurverhoging van het gemeentelijke vastgoed.

Voor alle 3 groepen geldt dat B&W zich daarnaast blijft inzetten op verduurzaming van woningen en ander vastgoed. Want, zo stellen zij: “voor de iets langere termijn ligt daar de sleutel tot een lager energieverbruik. Immers, energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen.”
Erik de Vries, wethouder Sociale Zaken in het persbericht (pdf): “De signalen die we uit de stad krijgen zijn zeer zorgelijk. We zien dat veel inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties het water aan de lippen staat. Met de maatregelen die we nu nemen willen we snel verlichting bieden aan zo veel mogelijk mensen. Dat is hard nodig, want het zal voor velen een moeilijke winter worden. Samen met onze partners, zoals woningbouwcorporaties, Sociale Teams Helmond en LEVgroep, staan we vanaf 14 november klaar om zo laagdrempelig mogelijk te helpen.”
Een maand geleden kondigde B&W aan dat er 10 miljoen euro opzij was gezet in een Koopkrachtfonds om daarmee Helmonders in financiële nood te helpen.

In de reacties hieronder staan updates.

42 reacties:

Ben bang dat het een druppel op een gloeiende plaat is, maar tis een begin !

Beantwoorden

Hartje. Gemeente Helmond.

Beantwoorden

Laat ze de grens van de hogere korting maar omhoogtrekken:die staat nog steeds op €250,- per mnd voor levensonderhoud;net als 5 jaar geleden,dàn ben je bij Super Sociaal wèl iets goedkoper uit,boerenkool is nu €1,35 per 300 gr(Aldi vaste prijs €1,19),zonnebloemolie €3,21(Plus €3,49),zgn 30% korting,zwaar gesubsidieerd,pand van Gemeente,werken met vrijwilligers dus weinig overhead:klopt iets niet!

Beantwoorden

en hoe bereken je 130% van het sociaal minium ?

Beantwoorden

Jos,

Kies je juiste categorie en vermenigvuldig het met 1,3.

https://www.uwv.nl/particulieren/bedragen/detail/sociaal-minimum

Beantwoorden

Het is niet precies het college dat ik wilde, maar dit hebben ze echt prima gedaan. Eerlijk is eerlijk. Het zijn goede maatregelen die de pijn van veel Helmonders in deze ongekende jaren verzachten.

Geweldig dat de Helmonders die een grote betalingsachterstanden hebben, niet achter de vodden worden gezeten door de gemeente en deurwaarders. Dat er sneller besloten wordt om hun grote achterstanden tot oninbaar te verklaren is ook heel goed. Van een kale kip… Hopelijk lezen ze dit artikel, want dat helpt die piekerende burgers denk ik veel en geeft ze hopelijk weer enige moed! 👍👍👍

Beantwoorden

@Marian van Eijk op woensdag 2 november 2022 om 19:15:

Dat is het ook, 10, 20, 30 miljoen, het zal nooit genoeg zijn voor de problemen die we al hebben en zeker niet voor de problemen die er nog aan gaan komen, maar dat zien de heren en dames B&W niet, struisvogel politiek.
Maar dit is het gevolg van de landelijke prutser politiek wat weer doorsijpelt naar de Helmondse politiek.
Waar we hier mee bezig zijn, ik heb geen idee….

Beantwoorden

@Niels op woensdag 2 november 2022 om 20:39:

Die tabel kende ik niet. Wat een goede tip! Als ik het een maandje geleden goed begrepen en onthouden heb, denk ik dat ik nu iemand in de wijk kan helpen door haar het volgende te melden. Want er staat in die pdf van de weblog verder uitgelegd (als ik het goed begrijp) dat het (iemand met een variabel energiecontract die tot 150% van het sociaal minimum heeft) zo’n 800 euro kan opleveren. Dat is toch een bom duiten.

Beantwoorden

Tijd geleden was het 120% van de bijstandsnorm en nu van het sociaal minimum?

Beantwoorden

Heb in ieder geval recht op 1000 euro, superfijn.
Heb even uitgepluist hoe ik een afschrift download bij de Rabobank maar dat heb ik in orde nu.

Beantwoorden

Update 1:
Wanneer heb jij recht op 700 of 1000 euro energietoeslag?
Om de koopkrachtcrisis specifiek voor de inwoners van Helmond extra aan te pakken, besloot B&W (zoals je deze week bovenaan al kon lezen) oa een eenmalige energietoeslag in te voeren. Dat besluit geldt niet voor elk huishoudens en daarom zijn er een aantal voorwaarden. Heb jij als Helmonder met een variabel energiecontract recht op 700 of 1000 euro van de gemeente Helmond als vergoeding voor jouw veel hogere energiekosten? Gegeven jouw netto maandinkomen zie je dat in het rechterdeel (tot 140% en 150%) van de onderstaande tabel:

Die energietoeslag kun je vanaf maandag 14 november online (of via een gesprek) bij de gemeente aanvragen.
Maar! De weblog van Helmond adviseert je om de moeite te nemen deze gemeentelijke pagina (screenshot) rustig door te nemen. Daar staan namelijk alle Helmondse voorwaarden én blijkt bijvoorbeeld dat je met nét iets meer inkomen, mogelijk ook recht hebt op die honderden euro’s.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zondag 6 november 2022 om 22:00:

Dat ziet er niet verkeerd uit. Niet te vroeg juichen natuurlijk, maar ik denk dat ik er nu eindelijk wel precies binnen val.

Beantwoorden

Dit is 👍 voor mijn zoon! Heb hem al geappt.

Beantwoorden

Dus iedereen krijgt weer zo’n bedrag maar mensen die werken met zijn tweeen hebbe nergens recht op ook al merken die het ook die moeten opvang betalen die overige volgend jaar om hoog gaat hebbe nergens geen kwijt scheiding op kenne overal voor betalen maar hebbe geen recht op extra geld ook bij mensen die met tweeen werken is de engerie omhoog gegaan

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op zondag 6 november 2022 om 22:00:

Onduidelijk is of de genoemde bedragen voor of na afdracht van partneralimentatie is.
Zelf val ik net buiten de boot volgens de inkomensnorm. Haal ik echter de alimentatie erbij zou ik recht hebben op 700 euro.

Beantwoorden

@Hommeles op maandag 7 november 2022 om 11:23:

Bij twijfel zou ik de energietoeslag altijd aanvragen. Volgens de bovenstaande update van zondag 6 november 2022 om 22:00 kan dat via een gesprek met de gemeente. In dat gesprek kun je gewoon zeggen dat en waarom je niet zeker weet of je voor de toeslag in aanmerking komt.

Voor wat het waard is: mijn eigen rechtvaardigheidsgevoel zegt dat de partneralimentatie als inkomen van je (ex-)partner telt, dus dat die het moet meetellen en dat jij het mag aftrekken.

Beantwoorden

@Onbekend op maandag 7 november 2022 om 09:16:

Wat een zure reactie van een onbekende. “Gun een ander ook eens iets” was het eerste wat ik dacht toen ik jouw reactie las. Ik gun het jullie ook, maar iedereen betalen gaat helaas niet! Maar als jullie meer dan die 2366 euro netto per maand verdienen, willen ik en zeker mijn partner heel graag van bankrekening met jullie ruilen.
Ik vind dat de gemeente er goed aan doet en hoop dat het enigszins helpt voor wie het allemaal betreft.

Beantwoorden

Wat een begin van mijn dag. Ben erg dankbaar dat de gemeente dat geld wil betalen, voor mij is dat €1000!!! 👍👍👍
Dat wil ik toch even laten weten. Ik hoop dat veel lotgenoten er ook van mogen profiteren want zo veel helpt echt in deze bare energietijden. Op Facebook kreeg ik een bak stront over me heen toen ik dat zei. We waren steuntrekkers, lamballen en nog veel erger. Terwijl ik al sinds mijn 16de werk. Nou ja. Op Facebook heb ik mijn reactie na een uur maar verwijderd.

Beantwoorden

Ik vind het beschamend dat in een welvarend land als Nederland een deel van de bevolking moeite heeft rond te komen. Goed initiatief van de gemeente Helmond om mensen aan de onderkant van de welvaartsladder een stukje omhoog te trekken. Laat mensen met een beperkt inlevingsvermogen maar klagen.

Beantwoorden

Maar de mensen die de energietoeslag al gehad hebben die krijgen het natuurlijk niet meer. Terwijl ze niet eens fatsoenlijk eten op tafel kunnen zetten de boodschappen zijn echt zo ontiegelijk duur! Maar daar word niet aan gedacht misschien maandelijks die doelgroep steunen?!

Beantwoorden

@lia de greef
Ik gun iedereen het beste maar mensen die zich kapot werken vallen altijd en overal buiten de boot eigelijk beedje Krom als je toch veel geld gaat weg geven deel het dan onder iedereen niet allen de mensen die weinig tot niets hebbe ook werkende mensen hebben niet zo makkelijk en breed hoor ook daar van gaan alle rekeningen omhoog en worden ook de boodschappen duurder van

Beantwoorden

@Onbekend op dinsdag 8 november 2022 om 19:48:

met deze reactie gun je dus niet iedereen het beste.
Zoals het er nu uitziet heb je mogelijk, als je de 130 % norm overschrijdt, toch kans op een gedeeltelijke tegemoetkoming, Weet je wat veel erger is….mensen die miljoenen verdienen betalen evenveel ziektekosten als mensen met een inkomen op of net boven het bijstandsniveau ! Die mensen zijn iedere maand 20 a 25% kwijt van hun inkomen aan ziektekosten, voor de welgestelden zijn dit enkele procenten….
Persoonlijk ben ik positief verrast door B&W met hetgeen geboden wordt.

Beantwoorden

Ik sta hier een beetje dubbel in. Vooropgezet, heel fijn dat mensen die écht door de inflatie en energiekosten in de problemen komen, een steuntje in de rug krijgen, dat gun ik hen van harte. Tegelijkertijd is er ook een groep die niet werkt en die ik in de binnenstad elke dag weer een traytje bier en pakken sigaretten zie halen bij de supermarkt. Logisch, dat je dan geen geld hebt voor andere dingen, als je elke week minstens 70 euro (of meer) weggooit aan alcohol en tabak. Daar mag dan ook wel eens naar gekeken worden.
Daarnaast is er een groep die het ook niet breed heeft, maar die altijd nét buiten de boot valt. Werkende mensen met een klein inkomen, maar dan verdienen ze nét 50 euro te veel om ergens voor in aanmerking te komen, bijv.

Beantwoorden

@Pejeka op woensdag 9 november 2022 om 09:40:

Met je laatste zin haal je me de woorden uit de mond. Het sociale stelsel is wiskundig bezien behept met talloze rariteiten die maatschappelijk bezien allerlei ongewenste effecten hebben. Dit is een van mijn stokpaardjes in de reacties die ik plaats op internetconsultatie.nl. Zie bijvoorbeeld de laatste pagina van mijn bijdrage op https://www.internetconsultatie.nl/hvp/reactie/1bb51302-f0c2-47c7-a263-a9f6754967c4.

Vertaald naar het onderwerp van deze blog: goed dat Helmond de energietoeslag inkomensafhankelijk heeft gemaakt, maar als je een grafiek tekent van die toeslag als functie van het inkomen krijg je een “trap” te zien. Eén euro extra inkomen kan voldoende zijn om met een klap op een lagere tree te belanden. Beter zou zijn om er een “glijbaan” van te maken, zodat een klein verschil in inkomen maar een klein verschil in toeslag oplevert, wat je inkomen ook is.

Beantwoorden

Geweldig, dat de gemeente Hrlmond dit doet. 👍
Toch een kleine kanttekening.
Ik val onder de categorie “gehuwden”
Maar mijn man zit in een verpleeghuis. Betaal me scheel aan het CAK.
Zijn gehele AOW gaat daar naar toe. Maar ik moet als gehuwden al deze bedragen wel optellen bij mijn inkomsten 😒

Beantwoorden

Update 2:
Koffiecorner-start voor aanvraag energievergoeding
Zoals verwacht werd het koopkrachtpakket van 10 miljoen euro gisteravond goedgekeurd door de gemeenteraad. Komende maandag gaan de meeste maatregelen al in. Zoals je hierboven in update 1 kon (en nog steeds kan) lezen, heeft een grotere groep inwoners recht op een eenmalige energievergoeding. Dit betreft Helmonders (naar schatting zo’n 3 duizend) met een inkomen tot 150% van het minimum. Afhankelijk van hun inkomen kunnen zij honderden euro’s krijgen. Tenminste, als ze dat uiterlijk 31 december aanvragen. Wie het betreft heeft dus nog 7 weken de tijd.
“Om dat voor elkaar te krijgen worden overal in de stad spreekuren, inloopmomenten en koffiecorners georganiseerd. Zo helpen we inwoners met een volledige aanvraag, zodat deze snel verwerkt kan worden en dus uitbetaald. Maatschappelijke organisaties (o.a LEVgroep, woningcorporaties en Stichting Sociale Teams Helmond) komen dicht bij inwoners thuis met informatiemomenten in de wijk. Inwoners kunnen daar laagdrempelig in gesprek over de energievergoeding, maar ook over rondkomen en energie besparen in het algemeen. Zo zijn er bijvoorbeeld energiecoaches aanwezig en kunnen inwoners tassen ontvangen met energiebesparende middelen.” Dat meldde de gemeente zojuist.
Maandag (14 november) van 11.00 tot 13.00 uur is de eerste koffiecorner in Winkelcentrum de Bus in Helmond Noord. Wie wil komen, kan daar naar toegaan. Wethouder Erik de Vries (op de foto links), directeur van woningcorporatie Volksbelang Paul Terwisscha en directeur van de LEVgroep Jolanda Teeuwen zullen ook bij deze aftrap aanwezig zijn.

Beantwoorden

Alweer niet voor ons want heb altijd gewerkt dus pensioen opgebouwd en aow dus ‘te hoog’ inkomen. De werkenden vallen alweer buiten de boot.

Beantwoorden

@Vonny van den Berg op vrijdag 11 november 2022 om 18:35:

Het gaat hier niet om een luxe boot maar om reddingsboeien. De voorraad is beperkt, daarom gaan ze naar de mensen die de grootste moeite hebben het hoofd boven water te houden. Wees blij dat je niet in die categorie zit.

Beantwoorden

Waar moet je die energievergoeding aanvragen?

Beantwoorden

@geen naam op zaterdag 12 november 2022 om 00:48:

Die energievergoeding kun je vanaf maandag online aanvragen via een button op https://www.helmond.nl/energietoeslag (zie ook update 1 hierboven).
Maar je kunt je ook laten helpen met het invullen van de formulieren om de Helmondse energietoeslag te krijgen. Dat kan tijdens de georganiseerde spreekuren, inloopmomenten en koffiecorners. Veel meer informatie daarover lees je in update 2. Omdat er inmiddels een behoorlijk aantal daarvan bekend zijn, hieronder de inmiddels geplande ‘momenten’ (zoals de gemeente die noemt).

Beantwoorden

@ Sander Lam

Dan moeten die mensen gaan werken. Heel Nederland schreeuwt om personeel. Mensen in de horeca, mensen in winkels, mensen in de plantsoenendienst, kortom, mensen die niet noodzakelijkerwijze doorgeleerd hoeven te hebben, maar die gewoon hun handen weten te gebruiken. Ik zie dagelijks mensen over straat lopen die niet werken waarvan ik denk: zo te zien ben je gezond, zo te zien heb je twee handen aan je lijf, zo te zien kan je aan de slag. Maakt niet uit wat. Ga schoonmaken, ga afwassen in een restaurant, ga het magazijn opruimen in een bedrijf of winkel, je wordt met open armen ontvangen. En begrijp me goed, ik zal de eerste zijn om te vinden dat mensen die écht een ziekte of aandoeningen hebben waardoor ze écht niet kunnen werken, onze steun verdienen. Maar je kan mij niet wijsmaken dat iedereen die nú met een uitkering thuis zit, iets mankeert.

Beantwoorden

@Pejeka op zaterdag 12 november 2022 om 16:23:

Heb je de tekst gelezen waar ik op woensdag 9 november 2022 om 11:33 naar verwees? In de eerste alinea onder het kopje “Een eerlijke plek op de welvaartsladder” leg ik uit waarom ik denk dat de meeste “lanterfanters” in werkelijkheid pechvogels zijn.

Beantwoorden

@ Sander Lam

Een pechvogel ben je alleen als je dat zelf wilt. Ik heb ook de nodige tegenslag in mijn leven gehad, maar er is geen andere manier om daar bovenop te komen dan schouders eronder en doen. Aanpakken. Niemand komt het je cadeau geven, dat geldt voor iedereen. En soms moet je eerst 10 keer vallen en weer opstaan voordat je een keer “geluk” hebt. Maar mijn inslag is altijd geweest: mijn hand ophouden: nooit! Mijn trots is altijd geweest dat ik mijn bestaan, mijn onderhoud, altijd zélf heb kunnen betalen door er voor te werken, in plaats van de rekening neer te leggen bij de samenleving. Ik had bij wijze van spreken liever 1200 euro zélf verdiend inkomen (en het wat minder breed) dan 1400 euro uitkering.

Daardoor oordeel ik misschien een beetje hard, maar ik zie teveel mensen die het erbij laten zitten, die het wel best vinden, elke maand geld en toeslagen op de rekening en heel de dag lanterfanten. Maar die mensen vergeten dat hun wél werkende buren elke maand weer hún rekening betalen.

Beantwoorden

@Aan wie het die het betreft:
Laten we het vanaf nu weer specifiek over het topic (zie het aangesneden onderwerp en de updates van de weblog hierboven) hebben en houden.

Beantwoorden

Zojuist online het formulier ingevuld. Het was goed te doen , maar alleen moet je zorgen dat je alle bestanden al op je gegevensdrager hebt staan.
Je hebt namelijk maar 30 minuten de tijd om het in te vullen.
Wanneer je een partner hebt , moet je zijn/haar Digid ook kunnen gebruiken.
Dus het meeste werk zit in het verzamelen van je documenten en eventueel Digid te kunnen gebruiken. Ik wens iedereen hierbij veel succes toe en een tikkeltje doorzettingsvermogen toe.
En ja , wij zijn ook blij dat deze 100% WAO-er en zijn werkende vrouw , een toeslag krijgen.
Groeten Jan

Beantwoorden

Update 3:
Gisteren was er (zoals in update 3 staat) de eerste koffiecorner in Winkelcentrum de Bus in Helmond Noord om een ieder te informeren. De gemeente maakte er het onderstaande video-item:

Beantwoorden

@dartjan op dinsdag 15 november 2022 om 01:10:

Ben niet zo’n formulieren-invuller, maar dat geeft deze burger moed.
Dankjewel!

Beantwoorden

15 November alles online ingevuld en 21 December alles afgerond mbt energietoeslag Helmond. Goede prestatie vind ik. Chapeau betrokkenen !

Beantwoorden

Update 4:
Er is nog 9 miljoen energietoeslag voor (niet) werkende Helmonders
Zoals we hierboven al uitgebreider hebben gemeld, kunnen Helmonders met een inkomen tot 150% van het sociaal minimum een energietoeslag aanvragen. Wordt de aanvraag goedgekeurd krijgen zij na 3 à 4 weken eenmalig tot een bedrag van 1300 euro van de gemeente. Van de 10 miljoen euro die voor met name inwoners (maar ook ondernemers en maatschappelijke organisaties) beschikbaar is via het Helmonds koopkrachtpakket, werd bijna een miljoen euro uitgekeerd.
Sinds maandag 14 november (de dag dat je dit geld bij de gemeente kon aanvragen) ontving de gemeente ruim 17 honderd aanvragen, zo meldt B&W. “Hiermee verwachten wij ruim 60% van de doelgroep inmiddels bereikt te hebben. Dit aantal komt bovenop de ruim 7.500 aanvragen die we sinds april al hebben ontvangen van mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Momenteel zijn nog zo’n 900 aanvragen in behandeling.”
Regelmatig horen en lezen we dat er Helmonders zijn die denken dat dit alleen is voor wie een uitkering heeft. Dat is zeker niet waar! Een flink aantal Helmonders voor wie deze energietoeslag ook bedoeld is, hebben een baan met een inkomen onder die 150%. Aan mensen met een inkomen van 130% tot 150% van het sociaal minimum (een ingeschatte doelgroep van 1470), werd nog maar 201 keer een energietoeslag uitgekeerd.
Maar let op: als je dat geld wilt, kan dat alleen door zélf een aanvraag in te dienen. Veel inwoners en ondernemers vroegen nog geen bijdrage in de energiekosten aan. Daarom heeft B&W besloten de inschrijftermijn te verlengen tot en met 15 januari. Helmonders kunnen tot dat moment een aanvraag doen of een afspraak maken.
Dat én veel meer lees je in deze brief (pdf) die naar de gemeenteraad werd gestuurd. De exacte cijfers en stand van zaken staat in de Monitor Koopkrachtfonds (pfd).

Beantwoorden

En dan ben je 20 jaar en woon je op jezelf en werk je ipv een uitkering. En je leeftijdsgenoten met uitkering krijgen automatisch geld gestort ook al zijn ze geen 21.
En jij? Krijgt niets omdat je geen 21 bent ! Wat heeft leeftijd in dit geval met energiekosten te maken?

Beantwoorden

ik werk ook en ben alleen staande ben naar de lefgroep geweest kom nergens niet voor in aanmerking ,,,dit is helemaal niet eerlijk der zijn mensen krijgen vol huursubsidi alle toeskagen terug kwijtschelding van heffing en ontroerend goed ,,ik zit net boven een grens waar ik mijn eigen voor kapot moet werken en een luie flikker krijgt alles in de schoot geworpen …dit is helemaal onterecht

Beantwoorden

1300 is veel te veel geld, ineens, zomaar, voor een arbitraire groep.
Ik kom ook maandelijks geld tekort door ziekte, maar partner werkt, dus krijg ik nergens steun.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *