Buiten is het 1 graden, binnen zit

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 92.380 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
10reacties

Hoewel de omzet met 3,6 miljoen groeide naar 231,9 miljoen euro, leed de Vlisco in 2018 een nettoverlies van 1,0 miljoen euro. Een jaar eerder werd er een kleine winst van 2 ton geboekt. Dat blijkt uit hun goedgekeurde jaarverslag (pdf) dat half december bij de Kamer van Koophandel werd ingediend.
Het verlies komt deels omdat de fabriek in onze stad slechter presteerde dan verwacht. De arbeidsproductiviteit in Helmond daalde en er werden meer geproduceerde kleurrijk bedrukte stoffen afgekeurd. Die tegenvallers kostten het bedrijf 3,4 miljoen euro extra en betekende dat er daar een ander management kwam. Aan de positieve kant wordt gemeld dat de voorraad gereed product daalde. Een andere oorzaak van het verlies is dat ze de kosten van de commerciële afdeling zoals marketing, ‘bewust enigszins’ hebben laten stijgen.
Het textielbedrijf kwakkelt op financieel gebied al jaren. De directie vindt de 2018-omzetontwikkeling teleurstellend. Het bedrijf had goede hoop dat de Afrikaanse economie weer zou aantrekken, maar de consumentenbestedingen laten nog steeds geen tekenen van herstel zien. Van hun eindproducten wordt maar liefst 86% in Afrika (en met name West-Afrika) verkocht. 
Ook leed de Vlisco schade doordat er bedrijfseigendommen zouden zijn gestolen in de Democratische Republiek Congo. Dit niet in het jaarverslag benoemde bedrag kwam aan het licht tijdens een interne controle. Het bedrijf deed aangifte van fraude en huurde een “externe prestigieuze forensisch expert” in. De conclusies van dat onderzoek waren bij het opmaken van het jaarverslag nog niet bekend. Vlisco houdt de lokale directeur en werknemers verantwoordelijk voor de beweerde fraude en ontsloeg hen op staande voet vanwege grove misdragingen. De ontslagen directeur heeft Vlisco voor de rechter gesleept en eist een vergoeding van 4,5 miljoen euro omdat hij vindt onterecht te zijn ontslagen.
Kijkend naar 2019 meldt de directie onder leiding van David Suddens dat de  omzetstijging in 2019 aan het eind van dat jaar werd vertraagd. Oorzaken waren politieke en economische onzekerheid en zeker door het sluiten van de Nigeriaanse grens. In 2020 kunnen verkiezingen impact hebben in het consumentenvertrouwen.
Ook een herfinancieringsoperatie verliep stroef, zo kun je in het jaarverslag uitgebreider lezen. Eind 2018 moest de eigenaar, investeringsmaatschappij Actis, een aandeelhouderslening van 94,6 miljoen euro omzetten in aandelen. In juli 2019 moest de eigenaar opnieuw bijspringen en werd er een aandeelhouderslening aan Vlisco verstrekte zodat het bedrijf zijn schuld van 29,7 miljoen euro bij Standard Chartered Bank kon aflossen. De Rabobank besloot in september 2019 een nieuwe lening aan het textielbedrijf te verstrekken.
Aan het eind van 2018 had het in 1846 in Helmond opgerichte bedrijf wereldwijs 2135 (fte-)medewerkers (2017: 2096), waarvan 516 (2017: 518) in Nederland.
In 2010 kocht de Britse investeringsmaatschappij Actis de Vlisco voor 118 miljoen euro van Gamma Holding. Actis dacht de Vlisco-omzet van 169 miljoen euro in 5 jaar tijd te verdubbelen en het daarna weer te verkopen. Pogingen het bedrijf te verkopen strandden in 2014 en 2018. Zie ook ons 2017-artikel De Vlisco vecht voor zijn leven.

10 reacties:

Hopelijk is dit een tijdelijke terugval. Ik hoop voor de werknemers en hun families dat het weer snel beter gaat met de Vlisco. Succes!

Beantwoorden

Ja in dat land kunnen ze je ook oplichting

Beantwoorden

Wellicht toch het management en marketing terug naar Helmond? Waar dat nu dan ook moge zitten?

Beantwoorden

Gewoon opdoeken da bedrijf. Zorgt alleen maar voor zware chemische lucht in de binnenstad. Kan nooit is een keer je raam open gooien of heel je huiskamer stinkt na die chemische lucht. Kan nooit gezond zijn voor je gezondheid.

Beantwoorden

Ik blijf het toch vreemd vinden dat zo’n mooi bedrijf met zo’n grote naam in Afrika nog altijd niet lekker draait. Ik hoop ook dat het snel beter gaat, maar dat wankele Afrika klinkt niet best en blijft altijd lastig natuurlijk. En misschien kan die miljoenen schadevergoeding voor die Afrikaanse directeur ook nog komen, lijkt op die miljoenen voor de vorige directeur Hans Ouwendijk.

@Wilko Swinkels op vrijdag 10 januari 2020 om 08:01:
Volgens mij zitten die nog altijd in Amsterdam. Ook al zo’n raar iets!! Die overname 10 jaar geleden door dat investeringsbedrijf (even-snel-geld-verdienen) is toch ook gewoon heel slecht geweest voor alle andere Helmonders die werken bij de Vlisco-fabriek?

Beantwoorden

Grenzen Nigeria dicht? Waar wanneer?
Klinkt als een standaard externe oorzaak smoes. Zo zal elk vlisco-land wel zijn praatje klaar hebben.
Het gaat toch maar om wat dunne stof met opdruk..dat kunnen ze zelfs in Afrika ook nog wel.

Beantwoorden

Blijf maar lekker zitten, staat al meer dan 100 jaar ben daar trots op dat zo’n groot bedrijf als vlisco hier zit Helmond en dat willen jullie sluiten?😏

Blijf alsjeblieft hier vanaf voor dat Helmond dadelijk echt niks meer is!!!!

Beantwoorden

Daar heeft ons opa ook gewerkt😘

Beantwoorden

Vlisco, een kankervlek in Helmond, zowel onder als boven de grond.

Beantwoorden

Kwestie van tijd. Ik hoop dat er bij de Gemeente Helmond mensen met vooruitziende blik en al bezig zijn met het “Wat als Vlisco geen productie meer draait in de binnenstad van Helmond?”.

Hopelijk wordt kennis ingehuurd, dan wel vergaard van Eindhoven, Tilburg, Veghel. Goede voorbeelden van hoe ‘industriële erfgoeden’ een passende herbestemming hebben gekregen, zonder de boel plat te gooien. Wat de facto standaard is in Helmond.

Het Vlisco zou mogelijk een mooie toekomstige broedplek kunnen zijn waar kunst, cultuur en (jong) ondernemen samenkomen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *