Buiten is het 11 graden, binnen zit al 15 jaar đŸ˜»

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 99.149 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
12reacties

“Textielicoon Vlisco gold met zijn agressieve groeistrategie als positieve uitzondering in tijden van crisis. Totdat ebola de kwetsbaarheid van het bedrijf uit Helmond blootlegde. Nu vecht Vlisco voor zijn laatste kans.” Dat schreef de NRC vrijdag in een uitgebreid artikel naar aanleiding van gesprekken met betrokkenen, gerechtelijke documenten en jaarverslagen.
Hoe kon het zo misgaan bij dit bedrijf uit 1846 tussen het spoor en het kasteel? De plek waar zij kleurrijke stoffen produceren die vooral in West-Afrika worden verkocht.

In 2010 kocht de Britse investeringsmaatschappij Actis de Vlisco voor 118 miljoen euro van Gamma Holding. Dit gebeurde met het plan de Vlisco-omzet van 169 miljoen euro in 5 jaar tijd te verdubbelen en het daarna weer te verkopen. Om dat te realiseren kreeg Hans Ouwendijk de leiding. Hij was 11 jaar bestuurder geweest van kledingmerk Mexx waar de omzet onder zijn leiding vertienvoudigde tot een dik miljard.
Om de productie in de fabriek in Helmond te verdubbelen, groeit het aantal medewerkers in 5 jaar van 600 tot 2800 (van wie een derde in Nederland) die in een 5 ploegendienst gaan werken en komen er nieuwe machines. Het hoofdkantoor, de ontwerp- en de verkoopafdeling verhuizen van Helmond naar Amstelveen. In Amstelveen wordt een marketingafdeling opgezet. Er worden tientallen winkels in West-Afrika geopend en samenwerkingen aangegaan zoals deze met de Bijenkorf en deze. Op hun bedrijfsterrein wordt een fabriekswinkel geopend en Nederland ziet op TV de Hollandse glorie in onze stad.
De eerste 2 jaar steeg de omzet tot bijna 270 miljoen euro om daarna te stabiliseren. Omdat de omzet richting de gewenste verdubbeling begint te komen, besluit Actis op zoek te gaan naar een koper. Begin 2014 deed de Amerikaanse private-equitypartij Advent het bod de Vlisco voor 340 miljoen over te nemen, zo meldt NRC, Hoewel dat bijna 3 keer het bedrag is dat Actis er 4 jaar eerder voor betaalde, werd het aanbod afgeslagen in afwachting van een hoger bod.

Dat bleek een kapitale vergissing van Actis. Want in de zomer van 2014 keldert de olieprijs en daardoor de valuta van hun grootste afzetmarkt, olieland Nigeria. Gelijktijdig breekt in West-Afrika de dodelijke Ebola-epidemie uit. Als gevolg van deze wereldwijde problemen vermindert de vraag naar de kleurrijke stoffen. In korte tijd werd duidelijk hoe kwetsbaar het bedrijf was geworden. In een alarmerend gastblog gaf Lucile Amoateng destijds uitgebreid haar visie op wat er bij de Vlisco gaande is en benoemde problemen als China en de oplopende voorraden.
Aan het eind van het jaar stopt Actis het plan de onderneming te verkopen in de ijskast. De productie wordt teruggeschroefd, zo’n 100 medewerkers moeten vertrekken en een deel van de opgelopen voorraden wordt met korting verkocht. In september 2015 wordt CEO Ouwendijk (met een nog immer lopend staartje) terzijde geschoven en vervangen door de Brit David Suddens. Een maand later schrapte deze nieuwe baas 200 arbeidsplaatsen, dunde hij het management uit en verlaagde de productie tot onder het niveau van 2010. Bij de banken wordt een tijdelijke versoepeling van de voorwaarden bedongen en met 26 miljoen verzacht eigenaar Actis een acuut cashtekort. In 2015 leed het bedrijf ruim 44 miljoen euro verlies. De cijfers van vorig jaar zijn nog niet gepubliceerd, maar 2016 lijkt geen of onvoldoende herstel gebracht te hebben.

We zijn nu belandt in 2017, het jaar dat de Helmondse lonen werden bevroren.
Om een faillissement te voorkomen, moet er dit jaar 25 miljoen worden verdiend, zo meldt de NRC.
Viert Vlisco zijn laatste knalfuif? kopte de Volkskrant in september in verband met de 170-ste verjaardag. CEO Suddens heeft vertrouwen in een goede afloop. “Dit bedrijf gaat niet failliet” zei hij tegen de NRC.

12 reacties:

Wat treurig, toitoitoi voor alle personeelsleden!

Beantwoorden

Daar kunnen veel huizen en appartementen staan

Beantwoorden

Het is niet te hopen dat dit bedrijf van wereldfaam over de kop zal gaan.

Wat betreft Frank van Hout, dit zullen dan wel heeeeel dure huizen en appartementen worden, want het terrein is door al die jaren heen en zeker
in het verleden zeer zwaar verontreinigd, deze grond sanering gaat dan in de
miljoenen lopen wat zeker door berekent wordt in de prijs van de huizen.

Misschien is het beter om de boven laag te saneren en dan de kasteeltuin
in zijn oude glorie te herstellen, hebben we tenminste nog een fatsoenlijk
park in Helmond, want Park Warande kun je eigenlijk geen park meer noemen
Bij de Gemeente spreekt men ook niet meer van Park de Warande maar van Bospark Warande. dan hoef je er minder onderhoud aan te doen.

Ik hoop voor de Vlisco en al hun medewerkers dat het niet zo ver komt.

Beantwoorden

Ik ben bang dat faillissement niet te voorkomen is, wat heel erg is voor het personeel. Er zijn oorzaken waar Vlisco niets aan kan doen maar in veel gevallen wel en dat weet Vlisco zelf maar al te goed.

Beantwoorden

Relax, allemaal oud nieuws. Vlisco overleefd dit echt wel.

Beantwoorden

Op die erg vervuilde grond wil je niet Wonen

Beantwoorden

Dit is echt erg en waardoor Door ZAKKENVULLERS

Beantwoorden

Ik las zojuist in de ochtendkrant dat het Vlisco-personeel dit jaar maar liefst 400.000 euro inlevert om het faillissement te voorkomen. Alle kleine beetjes helpen, maar als je grootste kostenpost maar zo’n habbekrats wil inleveren, dan zegt dat mij heel veel! Want dan moeten die werknemers denken (misschien wel weten) dat ze een verlies van 44 miljoen niet gaan draaien naar de winst van 25 miljoen die dit jaar nodig is.

Helemaal erg is de man van de vakbond die doodleuk zegt dat hij zich niet kan voorstellen dat de Vlisco failliet kan gaan. Want met zo’n prestige en merknaam is dat ondenkbaar zegt hij in het artikel. Ik vraag me dan af of hij ook de vakbondsman was bij oa V&D, Free Record Shop en Paradigit.
Triest om zoiets te lezen van zo iemand. Om zoveel dommigheid kan ik me zo kwaad maken. Net als iedere Helmonder hoop ik dat de Vlisco overleeft. Maar lees ik zoiets dan weet ik dat het mooie bedrijf eigenlijk op sterven na al dood is. 🙁 Alvast sterkte gewenst aan de nabestaanden.

Beantwoorden

In het hele centrum stonden in de jaren 50 en 60 allerlei fabrieken die de grond vervuilden.
En kijk eens wat staat er nu? allerlei huizen en appartementen die zogenaamd niet gebouwd konden worden. Dus met de Vlisco zal het spijtig genoeg hoogstwaarschijnlijk niet anders aflopen.

Beantwoorden

@Toon op vrijdag 14 april 2017 om 19:58:

Toen waren de grond / bodem reiniging eisen niet zo streng als nu.

Beantwoorden

@ikke2 op zaterdag 15 april 2017 om 10:09:

Nee dat klopt maar de grond was net zo vuil als nu

Beantwoorden

Ik hoop natuurlijk niet dat de Vlisco failliet gaat, maar als direct omwonende zou ik er geen traan om laten als die lelijke fabriek uit het centrum zou verdwijnen.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *