33reacties

De Vlisco toch weer in de min

Hoewel de omzet met 3,6 miljoen groeide naar 231,9 miljoen euro, leed de Vlisco in 2018 een nettoverlies van 1,0 miljoen euro. Een jaar eerder werd er een kleine winst van 2 ton geboekt. Dat blijkt uit hun goedgekeurde jaarverslag (pdf) dat half december bij de Kamer van Koophandel werd ingediend.

Het verlies komt deels omdat de fabriek in onze stad slechter presteerde dan verwacht. De arbeidsproductiviteit in Helmond daalde en er werden meer geproduceerde kleurrijk bedrukte stoffen afgekeurd. Die tegenvallers kostten het bedrijf 3,4 miljoen euro extra en betekende dat er daar een ander management kwam. Aan de positieve kant wordt gemeld dat de voorraad gereed product daalde. Een andere oorzaak van het verlies is dat ze de kosten van de commerciële afdeling zoals marketing, ‘bewust enigszins’ hebben laten stijgen.
Het textielbedrijf kwakkelt op financieel gebied al jaren. De directie vindt de 2018-omzetontwikkeling teleurstellend. Het bedrijf had goede hoop dat de Afrikaanse economie weer zou aantrekken, maar de consumentenbestedingen laten nog steeds geen tekenen van herstel zien. Van hun eindproducten wordt maar liefst 86% in Afrika (en met name West-Afrika) verkocht. 
Ook leed de Vlisco schade doordat er bedrijfseigendommen zouden zijn gestolen in de Democratische Republiek Congo. Dit niet in het jaarverslag benoemde bedrag kwam aan het licht tijdens een interne controle. Het bedrijf deed aangifte van fraude en huurde een “externe prestigieuze forensisch expert” in. De conclusies van dat onderzoek waren bij het opmaken van het jaarverslag nog niet bekend. African Fabric Holdings BV (zoals de Vlisco officieel heet) houdt de lokale directeur en werknemers verantwoordelijk voor de beweerde fraude en ontsloeg hen op staande voet vanwege grove misdragingen. De ontslagen directeur heeft Vlisco voor de rechter gesleept en eist een vergoeding van 4,5 miljoen euro omdat hij vindt onterecht te zijn ontslagen.
Kijkend naar 2019 meldt de directie onder leiding van David Suddens dat de  omzetstijging in 2019 aan het eind van dat jaar werd vertraagd. Oorzaken waren politieke en economische onzekerheid en zeker door het sluiten van de Nigeriaanse grens. In 2020 kunnen verkiezingen impact hebben in het consumentenvertrouwen.
Ook een herfinancieringsoperatie verliep stroef, zo kun je in het jaarverslag uitgebreider lezen. Eind 2018 moest de eigenaar, investeringsmaatschappij Actis, een aandeelhouderslening van 94,6 miljoen euro omzetten in aandelen. In juli 2019 moest de eigenaar opnieuw bijspringen en werd er een aandeelhouderslening aan Vlisco verstrekte zodat het bedrijf zijn schuld van 29,7 miljoen euro bij Standard Chartered Bank kon aflossen. De Rabobank besloot in september 2019 een nieuwe lening aan het textielbedrijf te verstrekken.
Aan het eind van 2018 had het in 1846 in Helmond opgerichte bedrijf wereldwijs 2135 (fte-)medewerkers (2017: 2096), waarvan 516 (2017: 518) in Nederland.
In 2010 kocht de Britse investeringsmaatschappij Actis de Vlisco voor 118 miljoen euro van Gamma Holding. Actis dacht de Vlisco-omzet van 169 miljoen euro in 5 jaar tijd te verdubbelen en het daarna weer te verkopen. Pogingen het bedrijf te verkopen strandden in 2014 en 2018. Zie ook ons 2017-artikel De Vlisco vecht voor zijn leven.

In de reacties hieronder staan updates.