Buiten is het 10 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 111.465 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

28reacties

Vanmiddag wordt met wethouder Harrie van Dijk gevierd dat het hoogste punt is bereikt van het nieuwe zwembad. Want, zo liet de gemeente vorige maand weten, er is afgelopen maanden hard gewerkt op deze bouwlocatie op sport- en beleefcampus De Braak. 
Maar er is ook een probleem(pje) zo hoorden we vanochtend. De gemeente heeft nog geen uitbater en die zal nu snel gezocht moeten worden. Om dat mogelijk te maken zijn de mogelijk oplopende elektriciteitskosten niet meer het risico van de nog te vinden exploitant. De financiële consequenties daarvan worden in de loop van dit jaar met gemeenteraad besproken en eventueel door hen goedgekeurd.
B&W: “De aanbesteding voor de exploitatie van het nieuwe zwembad dient op korte termijn te worden voortgezet om tijdig een exploitant te kunnen selecteren zodat het zwembad ook in gebruik genomen kan worden wanneer het gereed is.” Dat probleem of (zoals sommigen het noemen) die uitdaging meldt B&W via deze brief (pdf) aan de gemeenteraadleden. “Omstreeks maart ontstond er door invloeden van buitenaf een zeer onstuimige energiemarkt. Hierdoor hebben mogelijke inschrijvers/exploitanten schriftelijk aangegeven momenteel niet te kunnen inschrijven vanwege de hoge maar voornamelijk de onzekere energieprijzen. Dit heeft ons doen besluiten om de aanbesteding tijdelijk op te schorten en te onderzoeken hoe om te gaan met deze huidige energiemarkt.”

Juli vorig jaar werd al duidelijk dat het nieuwe zwembad op De Braak fors duurder zou gaan worden dan de ‘fixed price’ van 13,5 miljoen euro die eerder begroot was. Nadat alle Helmonders mee mochten denken over de naam, kreeg het in oktober Zwembad De Braak als naam. Via update 3 van dit weblogartikel lees je daar meer over. Wie nog even wil mijmeren over vruuger bij De Wissen kan hier een kijkje nemen.
Voor de kerst werd de eerste verdiepingsvloer gelegd en het staal van de eerste verdieping opgetrokken. Sindsdien werden de installaties in de technische kelder geassembleerd en de baden alvast op proef gevuld. Fotograaf Dave van Hout volgt de voortgang op de voet en maakte in december foto’s in het winterzonnetje. Via het filmpje onderaan krijg je een indruk hoe het gloednieuwe zwembad eruit komt te zien. De planning is (was?) dat Helmonders daarin deze zomer een frisse duik kunnen nemen.In de reacties hieronder staan updates.

28 reacties:

Als er niemand is om het uit te baten kan de gemeente het dan niet doen?

Beantwoorden

@Mark op woensdag 15 februari 2023 om 11:04:

Grapje neem ik aan? Of wil jij er net als bij de Cacaofabriek en Dit is Helmond ook een puinzooi van maken? Ambtenaren zijn geen ondernemers!

Ik denk trouwens dat de gemeente dat ook echt niet wil en dat de wethouder nu gewoon heel eerlijk opbiecht hoe ze het op willen gaan lossen. Dat gaat linksom of rechtsom flink wat extra knaken kosten, maar wel goed goed om over dat probleem nu al zo transparant te zijn. Hopelijk komt er snel een exploitant, want anders is er dadelijk een prachtig zwembad dat niet open kan.

Hopelijk is het toch een fijne viering vanmiddag!

Beantwoorden

Zoals de landelijke trend : geen personeel te krijgen .
Met lokkertjes heb je best wel kans , maar ik denk dat de kandidaten , de kat uit de boom kijken.
Het lijkt me ook een grote stap en men zal de nodige ervaring en kwaliteit moeten hebben.
Maar komt allemaal goed !

Beantwoorden

De techniek en watercontrole wordt uitbesteed, dan hou je over schoonmaak, kan je ook uit besteden. Eigenlijk kan je alles uitbesteden en hou je als gemeente de sleutels en verantwoordelijkheid in handen.

P.s. gaan er ook busjes vanuit de wijken rijden naar het zwembad. Zwemmen is heel gezond.

Beantwoorden

@Bert v S op woensdag 15 februari 2023 om 13:07:

Op busje moet je niet rekenen beste Bert. De gemeente en met name de wethouder Arno Bonte houd niet van openbaar vervoer, deel fietsen en deelauto´s en al dat soort spul dat is voor hem de oplossing.

Beantwoorden

Als het allemaal klaar is kunnen ze bad nog altijd verkopen voor een symbolische Euro en een paar jaar later weer terug kopen voor 5 miljoen.

Of zeg ik nu iets stoms. /s

Beantwoorden

Het zou voor de huidige medewerkers van de Wissen wel fijn zijn om onderhand eens te weten of Laco ook het nieuwe zwembad gaat doen. Zij zitten al tijden in onzekerheid of ze mee kunnen verhuizen naar het nieuwe zwembad. Plus werving voor meer personeel om het tekort aan o.a. zwemjuffen/meesters op te vullen kan dan ook wat actiever met meer duidelijkheid.

Beantwoorden

Fritske Lange Eekert maakte een week of 3 geleden deze luchtfoto:

Beantwoorden

Zo te zien alleen een 25 mtr bad mooi voor mensen die baantjes willen trekken helaas mensen willen meer genieten en een golfslag bad dat was super geweest gezien eindhoven de tongelreep ook al weg is .
Succes met het zoeken van een uitbater

Beantwoorden

Update 1:
Zwembad De Braak viert het hoogste punt
Vanmiddag werd het hoogste punt van Zwembad De Braak gevierd. Zoals je op deze uitnodiging ziet, ging dat gepaard met 2 toespraakjes en enkele drankjes. De zwemverenigingen die het zwembad gaan gebruiken, medewerkers van de gemeente en het team van OLCO met onder meer FaulknerBrowns Architects, BMV, Pieters Bouwtechniek, Van Dorp en IV-Bouw, waren daarbij aanwezig.
Met het onthullen van het geveldoek (zie de foto onderaan) is de naam van het complex nu ook officieel op de bouwlocatie gepresenteerd. Over het bereiken van het hoogste punt wethouder Harrie van Dijk: “We hebben jaren over het nut en de noodzaak gesproken en nu is dan eindelijk (de opening van) in zicht; een toekomstbestendig, duurzaam en bovenal toegankelijk zwembad.” Het zwembad zal zijn deuren in het najaar voor de Helmonders openen, zo laat de gemeente weten.
Op de eerste verdieping zijn een 6-banen wedstrijdbad, 25×15,4 meter doelgroepenbad en een 100m² peuterbad met speelelementen. Daar is ook de horeca, receptie en enkele multifunctionele ruimten. Vanaf de tweede verdieping is de tribune naar het wedstrijdbad toegankelijk. “Het ontwerp is de laatste maanden van papier naar de praktijk gebracht. Zo is in het voorjaar van 2022 de fundering geplaatst en werden de contouren van de bassinwanden van de baden zichtbaar. Inmiddels zijn de verdiepingsvloeren geplaatst en onthult de staalconstructie de gebouwomvang. En ook de uitstraling wordt steeds tastbaarder nu de unieke geveldelen en de eerste houten spanten geplaatst worden.” Aldus het persbericht van de gemeente.
Nu het hoogste punt is bereikt, zullen de werkzaamheden snel naar binnen verplaatsen. Denk daarbij aan het plaatsen van interne wanden en deuren, het plaatsen van de installaties en het aanbrengen van de frisse en lichte interieurafwerking.
Dave van Hout was vanmiddag aanwezig en maakte de onderstaande foto.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 15 februari 2023 om 18:33:

Jezus, wat een groot gebouw, nooit gedacht toen ik erlangs kwam.
Ze kunnen nou natuurlijk niet meer stoppen met de bouw, maar dat zwemmen wordt een duur grapje zo. Toen ze dat plan maakte zou het ongeveer 9 miljoen gaan kosten. Nu misschien dadelijk het dubbele. Was maar bij gemeentebad De Wissen met groot grasveld gebleven. 😔

Beantwoorden

Nou flink zwembad zo vol 🫣

Beantwoorden

Ongeloofelijk! kutzwembad!

Beantwoorden

Update 2:
Dave van Hout maakte gistermiddag ook nog de onderstaande 9 foto’s van de feestelijke bijeenkomst op de bouwlocatie aan de Rembrandtlaan:

Beantwoorden

Nergens lees ik iets over een DOELGROEPEN BAD,
of sauna en stoombad.
Gezondheid voor mensen met reuma of revaliderende mensen schijnt dus niet belangrijk meer te zijn

Beantwoorden

@William van Moorsel op donderdag 16 februari 2023 om 04:44:

Nou nou, moet dat fakenieuws echt? Het is een inclusief zwembad. Dus niet alleen voor vrouwen, ook voor ons mannen hoor. 😉

Beantwoorden

Grappig, bij een zwembad zou je ook het laagste punt kunnen vieren.
Ik ken de details niet, maar ‘t ziet er nogal beperkt uit.
Hoe zoiets duurzaam en bestendig te krijgen ben ik wel benieuwd naar, is er bv een enorme aardwarmtepomp? Zo nee waarom niet? Zo ja, hoe werkt dat dadelijk?
‘t gebouw lijkt me in niks een zwembad uit te stralen, geen buitenbad, jammer.
Over busjes, fietsen en lopen is ook gezond.
Wat zijn de kosten? Wat kost een kaartje straks?
Iemand?

Beantwoorden

‘t filmpje schetst precieshet ideologische maakbare samenlevingsideaal…. Wat een ruimte rondom, mooie boompjes en groen en in geen velden of wegen grote bebouwing, d’r knippenberg of stadion, te zien, ook geen parkeerplaatsen.
Ook de financiering blijkt andermaal foutief ingeschat, op alle momenten.
En de energiemarkt is niet door iets buitenaards of buitenaf veranderd. Dat is een interne klus van D66 geweest. Geloof me, elders in de EU betalen mensen heel veel lagere energietarieven.

Beantwoorden

@Kim op donderdag 16 februari 2023 om 10:09:

Het staat er wel hoor:

Op de eerste verdieping zijn een 6-banen wedstrijdbad, 25x15x4 meter >>doelgroepenbad<< en een 100m2 peuterbad met speelelementen.

Beantwoorden

@Wout. op woensdag 15 februari 2023 om 14:08:

Mee eens!

Beantwoorden

Inderdaad..alleen doelgroepbad…wedstrijdbad..en peuter badje…en waar kun je gewoon zwemmen in een golfslagbbad? O ja…in een andere stad…dank je wel Helmond..

Beantwoorden

Ik wist dus niet dat het alleen een rechttoe rechtaan bad was, ben eigenlijk wel benieuwd waarom hiervoor is gekozen. Er mag in het water ook wel plezier gemaakt worden dan alleen maar serieus zwemmen. Het is wel weer zo dat de Tongelreep in Eindhoven niet voor niets de naam naam Tongelrape heeft gekregen omdat er van een bepaalde groep jongeren iets te veel ervan hun handen niet thuis konden houden bij de meisjes en dat willen we natuurlijk ook niet hebben.

Beantwoorden

@Mark op donderdag 16 februari 2023 om 15:20:

Triest maar waar, golfslagbaden zijn een magneet voor dat gajes, dus misschien maar beter zo.

Beantwoorden

Ben ervandaag langs gereden, maar dat promotiefilmpje slaat nergens op.
Het moet verhoogd op een heuvel in ‘t landschap liggen met een park erom heen. Welnee, tuurlijk niet, ondanks verdubbeling kosten ligt ‘t plat op een parkeerterrein tussen barakje snackbar, prima friet overigens, en barakje sport en wok en andere bouwplaats tot aan Knip en stadion.
Dit wordt niks, een soort Floriade flater…..

Beantwoorden

@Andre op donderdag 16 februari 2023 om 19:39:

Heuveltje kan niet vanwege afwateringsprobleem misschien? 🙂

Beantwoorden

‘t kan wel op presentatie en verkoopplaatjes.
Is echt onzin, men had een kunstmatige heuvel kunnen maken.. Lachwekkend hoe deze visie in werkelijkheid uitpakt.
Van duurzaamheid is ook al geen sprake, gezien de energierekening.

Beantwoorden

Een Wedstrijdbad heeft een hele andere temperatuur dan een DOELGROEPEN BAD .
Het is dus onmogelijk om een wedstijdenbad ook doelgroepen bad te noemen

Beantwoorden

@Kim op woensdag 22 februari 2023 om 07:44:

In het filmpje zie je van 1:40 tot 2:09 een bad met van die slingers met ballen die het in 6 banen verdelen, van 2:10 tot 2:25 een bad zonder slingers, en van 2:13 tot 2:15 zie je ze allebei: het bad zonder slingers op de voorgrond, en via de ramen op de achtergrond het bad met slingers. Ik neem aan dat het bad zonder slingers het doelgroepenbad is.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *