Buiten is het 12 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 114.413 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.

Deze bedrijven maken de weblog mede mogelijk.

50reacties

Vanmiddag wordt met wethouder Harrie van Dijk gevierd dat het hoogste punt is bereikt van het nieuwe zwembad. Want, zo liet de gemeente vorige maand weten, er is afgelopen maanden hard gewerkt op deze bouwlocatie op sport- en beleefcampus De Braak. 
Maar er is ook een probleem(pje) zo hoorden we vanochtend. De gemeente heeft nog geen uitbater en die zal nu snel gezocht moeten worden. Om dat mogelijk te maken zijn de mogelijk oplopende elektriciteitskosten niet meer het risico van de nog te vinden exploitant. De financiële consequenties daarvan worden in de loop van dit jaar met gemeenteraad besproken en eventueel door hen goedgekeurd.
B&W: “De aanbesteding voor de exploitatie van het nieuwe zwembad dient op korte termijn te worden voortgezet om tijdig een exploitant te kunnen selecteren zodat het zwembad ook in gebruik genomen kan worden wanneer het gereed is.” Dat probleem of (zoals sommigen het noemen) die uitdaging meldt B&W via deze brief (pdf) aan de gemeenteraadleden. “Omstreeks maart ontstond er door invloeden van buitenaf een zeer onstuimige energiemarkt. Hierdoor hebben mogelijke inschrijvers/exploitanten schriftelijk aangegeven momenteel niet te kunnen inschrijven vanwege de hoge maar voornamelijk de onzekere energieprijzen. Dit heeft ons doen besluiten om de aanbesteding tijdelijk op te schorten en te onderzoeken hoe om te gaan met deze huidige energiemarkt.”

Juli vorig jaar werd al duidelijk dat het nieuwe zwembad op De Braak fors duurder zou gaan worden dan de ‘fixed price’ van 13,5 miljoen euro die eerder begroot was. Nadat alle Helmonders mee mochten denken over de naam, kreeg het in oktober Zwembad De Braak als naam. Via update 3 van dit weblogartikel lees je daar meer over. Wie nog even wil mijmeren over vruuger bij De Wissen kan hier een kijkje nemen.
Voor de kerst werd de eerste verdiepingsvloer gelegd en het staal van de eerste verdieping opgetrokken. Sindsdien werden de installaties in de technische kelder geassembleerd en de baden alvast op proef gevuld. Fotograaf Dave van Hout volgt de voortgang op de voet en maakte in december foto’s in het winterzonnetje. Via het filmpje onderaan krijg je een indruk hoe het gloednieuwe zwembad eruit komt te zien. De planning is (was?) dat Helmonders daarin deze zomer een frisse duik kunnen nemen.In de reacties hieronder staan updates.

50 reacties:

Als er niemand is om het uit te baten kan de gemeente het dan niet doen?

Beantwoorden

@Mark op woensdag 15 februari 2023 om 11:04:

Grapje neem ik aan? Of wil jij er net als bij de Cacaofabriek en Dit is Helmond ook een puinzooi van maken? Ambtenaren zijn geen ondernemers!

Ik denk trouwens dat de gemeente dat ook echt niet wil en dat de wethouder nu gewoon heel eerlijk opbiecht hoe ze het op willen gaan lossen. Dat gaat linksom of rechtsom flink wat extra knaken kosten, maar wel goed goed om over dat probleem nu al zo transparant te zijn. Hopelijk komt er snel een exploitant, want anders is er dadelijk een prachtig zwembad dat niet open kan.

Hopelijk is het toch een fijne viering vanmiddag!

Beantwoorden

Zoals de landelijke trend : geen personeel te krijgen .
Met lokkertjes heb je best wel kans , maar ik denk dat de kandidaten , de kat uit de boom kijken.
Het lijkt me ook een grote stap en men zal de nodige ervaring en kwaliteit moeten hebben.
Maar komt allemaal goed !

Beantwoorden

De techniek en watercontrole wordt uitbesteed, dan hou je over schoonmaak, kan je ook uit besteden. Eigenlijk kan je alles uitbesteden en hou je als gemeente de sleutels en verantwoordelijkheid in handen.

P.s. gaan er ook busjes vanuit de wijken rijden naar het zwembad. Zwemmen is heel gezond.

Beantwoorden

@Bert v S op woensdag 15 februari 2023 om 13:07:

Op busje moet je niet rekenen beste Bert. De gemeente en met name de wethouder Arno Bonte houd niet van openbaar vervoer, deel fietsen en deelauto´s en al dat soort spul dat is voor hem de oplossing.

Beantwoorden

Als het allemaal klaar is kunnen ze bad nog altijd verkopen voor een symbolische Euro en een paar jaar later weer terug kopen voor 5 miljoen.

Of zeg ik nu iets stoms. /s

Beantwoorden

Het zou voor de huidige medewerkers van de Wissen wel fijn zijn om onderhand eens te weten of Laco ook het nieuwe zwembad gaat doen. Zij zitten al tijden in onzekerheid of ze mee kunnen verhuizen naar het nieuwe zwembad. Plus werving voor meer personeel om het tekort aan o.a. zwemjuffen/meesters op te vullen kan dan ook wat actiever met meer duidelijkheid.

Beantwoorden

Fritske Lange Eekert maakte een week of 3 geleden deze luchtfoto:

Beantwoorden

Zo te zien alleen een 25 mtr bad mooi voor mensen die baantjes willen trekken helaas mensen willen meer genieten en een golfslag bad dat was super geweest gezien eindhoven de tongelreep ook al weg is .
Succes met het zoeken van een uitbater

Beantwoorden

Update 1:
Zwembad De Braak viert het hoogste punt
Vanmiddag werd het hoogste punt van Zwembad De Braak gevierd. Zoals je op deze uitnodiging ziet, ging dat gepaard met 2 toespraakjes en enkele drankjes. De zwemverenigingen die het zwembad gaan gebruiken, medewerkers van de gemeente en het team van OLCO met onder meer FaulknerBrowns Architects, BMV, Pieters Bouwtechniek, Van Dorp en IV-Bouw, waren daarbij aanwezig.
Met het onthullen van het geveldoek (zie de foto onderaan) is de naam van het complex nu ook officieel op de bouwlocatie gepresenteerd. Over het bereiken van het hoogste punt wethouder Harrie van Dijk: “We hebben jaren over het nut en de noodzaak gesproken en nu is dan eindelijk (de opening van) in zicht; een toekomstbestendig, duurzaam en bovenal toegankelijk zwembad.” Het zwembad zal zijn deuren in het najaar voor de Helmonders openen, zo laat de gemeente weten.
Op de eerste verdieping zijn een 6-banen wedstrijdbad, 25×15,4 meter doelgroepenbad en een 100m² peuterbad met speelelementen. Daar is ook de horeca, receptie en enkele multifunctionele ruimten. Vanaf de tweede verdieping is de tribune naar het wedstrijdbad toegankelijk. “Het ontwerp is de laatste maanden van papier naar de praktijk gebracht. Zo is in het voorjaar van 2022 de fundering geplaatst en werden de contouren van de bassinwanden van de baden zichtbaar. Inmiddels zijn de verdiepingsvloeren geplaatst en onthult de staalconstructie de gebouwomvang. En ook de uitstraling wordt steeds tastbaarder nu de unieke geveldelen en de eerste houten spanten geplaatst worden.” Aldus het persbericht van de gemeente.
Nu het hoogste punt is bereikt, zullen de werkzaamheden snel naar binnen verplaatsen. Denk daarbij aan het plaatsen van interne wanden en deuren, het plaatsen van de installaties en het aanbrengen van de frisse en lichte interieurafwerking.
Dave van Hout was vanmiddag aanwezig en maakte de onderstaande foto.

Beantwoorden

@De weblog van Helmond op woensdag 15 februari 2023 om 18:33:

Jezus, wat een groot gebouw, nooit gedacht toen ik erlangs kwam.
Ze kunnen nou natuurlijk niet meer stoppen met de bouw, maar dat zwemmen wordt een duur grapje zo. Toen ze dat plan maakte zou het ongeveer 9 miljoen gaan kosten. Nu misschien dadelijk het dubbele. Was maar bij gemeentebad De Wissen met groot grasveld gebleven. 😔

Beantwoorden

Nou flink zwembad zo vol 🫣

Beantwoorden

Ongeloofelijk! kutzwembad!

Beantwoorden

Update 2:
Dave van Hout maakte gistermiddag ook nog de onderstaande 9 foto’s van de feestelijke bijeenkomst op de bouwlocatie aan de Rembrandtlaan:

Beantwoorden

Nergens lees ik iets over een DOELGROEPEN BAD,
of sauna en stoombad.
Gezondheid voor mensen met reuma of revaliderende mensen schijnt dus niet belangrijk meer te zijn

Beantwoorden

@William van Moorsel op donderdag 16 februari 2023 om 04:44:

Nou nou, moet dat fakenieuws echt? Het is een inclusief zwembad. Dus niet alleen voor vrouwen, ook voor ons mannen hoor. 😉

Beantwoorden

Grappig, bij een zwembad zou je ook het laagste punt kunnen vieren.
Ik ken de details niet, maar ‘t ziet er nogal beperkt uit.
Hoe zoiets duurzaam en bestendig te krijgen ben ik wel benieuwd naar, is er bv een enorme aardwarmtepomp? Zo nee waarom niet? Zo ja, hoe werkt dat dadelijk?
‘t gebouw lijkt me in niks een zwembad uit te stralen, geen buitenbad, jammer.
Over busjes, fietsen en lopen is ook gezond.
Wat zijn de kosten? Wat kost een kaartje straks?
Iemand?

Beantwoorden

‘t filmpje schetst precieshet ideologische maakbare samenlevingsideaal…. Wat een ruimte rondom, mooie boompjes en groen en in geen velden of wegen grote bebouwing, d’r knippenberg of stadion, te zien, ook geen parkeerplaatsen.
Ook de financiering blijkt andermaal foutief ingeschat, op alle momenten.
En de energiemarkt is niet door iets buitenaards of buitenaf veranderd. Dat is een interne klus van D66 geweest. Geloof me, elders in de EU betalen mensen heel veel lagere energietarieven.

Beantwoorden

@Kim op donderdag 16 februari 2023 om 10:09:

Het staat er wel hoor:

Op de eerste verdieping zijn een 6-banen wedstrijdbad, 25x15x4 meter >>doelgroepenbad<< en een 100m2 peuterbad met speelelementen.

Beantwoorden

@Wout. op woensdag 15 februari 2023 om 14:08:

Mee eens!

Beantwoorden

Inderdaad..alleen doelgroepbad…wedstrijdbad..en peuter badje…en waar kun je gewoon zwemmen in een golfslagbbad? O ja…in een andere stad…dank je wel Helmond..

Beantwoorden

Ik wist dus niet dat het alleen een rechttoe rechtaan bad was, ben eigenlijk wel benieuwd waarom hiervoor is gekozen. Er mag in het water ook wel plezier gemaakt worden dan alleen maar serieus zwemmen. Het is wel weer zo dat de Tongelreep in Eindhoven niet voor niets de naam naam Tongelrape heeft gekregen omdat er van een bepaalde groep jongeren iets te veel ervan hun handen niet thuis konden houden bij de meisjes en dat willen we natuurlijk ook niet hebben.

Beantwoorden

@Mark op donderdag 16 februari 2023 om 15:20:

Triest maar waar, golfslagbaden zijn een magneet voor dat gajes, dus misschien maar beter zo.

Beantwoorden

Ben ervandaag langs gereden, maar dat promotiefilmpje slaat nergens op.
Het moet verhoogd op een heuvel in ‘t landschap liggen met een park erom heen. Welnee, tuurlijk niet, ondanks verdubbeling kosten ligt ‘t plat op een parkeerterrein tussen barakje snackbar, prima friet overigens, en barakje sport en wok en andere bouwplaats tot aan Knip en stadion.
Dit wordt niks, een soort Floriade flater…..

Beantwoorden

@Andre op donderdag 16 februari 2023 om 19:39:

Heuveltje kan niet vanwege afwateringsprobleem misschien? 🙂

Beantwoorden

‘t kan wel op presentatie en verkoopplaatjes.
Is echt onzin, men had een kunstmatige heuvel kunnen maken.. Lachwekkend hoe deze visie in werkelijkheid uitpakt.
Van duurzaamheid is ook al geen sprake, gezien de energierekening.

Beantwoorden

Een Wedstrijdbad heeft een hele andere temperatuur dan een DOELGROEPEN BAD .
Het is dus onmogelijk om een wedstijdenbad ook doelgroepen bad te noemen

Beantwoorden

@Kim op woensdag 22 februari 2023 om 07:44:

In het filmpje zie je van 1:40 tot 2:09 een bad met van die slingers met ballen die het in 6 banen verdelen, van 2:10 tot 2:25 een bad zonder slingers, en van 2:13 tot 2:15 zie je ze allebei: het bad zonder slingers op de voorgrond, en via de ramen op de achtergrond het bad met slingers. Ik neem aan dat het bad zonder slingers het doelgroepenbad is.

Beantwoorden

Beantwoorden

Ben benieuwd wat het uiteindelijk zal gaat kosten.

Ik zie dat het bad al waterdicht is, dat is al mooi meegenomen.

Beantwoorden

As ge in Hellimond gewun un gat gegraven het woar ‘t ok goe

Beantwoorden

Blijven de aangekochte entree tegoeden ook geldig in het nieuwe bad?

Beantwoorden

Update 3:
Toch een uitbater voor het nieuwe zwembad gevonden
De gemeente Helmond gunt het beheer en de exploitatie van zwembad De Braak voor 15 jaar aan Optisport. Zoals je helemaal bovenaan kunt lezen was er in februari nog onzekerheid over de komst van een uitbater.
Er deden 2 partijen mee aan de aanbesteding voor de exploitatie van het zwembad, dat ook de bijbehorende horeca omvat. Na een uitgebreide beoordeling kwam Optisport als beste uit de bus. De verantwoordelijke wethouder Harrie van Dijk: “We zijn verheugd dat we nu een goede partij hebben gevonden die voor ons het zwembad gaat exploiteren en ertoe bij gaat dragen dat in Helmond elke inwoner kan sporten en zwemmen.” De directie van Optisport: “Optisport is opgetogen met de keuze van de gemeente Helmond. Het nieuwe zwembad De Braak wordt een plek waar alles draait om gezondheid en bewegen en waar (zwem)aanbod is voor elke doelgroep. Met een horeca waar onze gasten elkaar kunnen ontmoeten en na hun activiteiten gezellig kunnen napraten.”
Vanaf oktober gaat het contract in voor een periode van 15 jaar. Omnisport, dat verspreid over Nederland en België ruim 2 duizend medewerkers heeft, laat weten dat zij de medewerkers van zwembad De Wissen graag behouden voor zwembad De Braak.
De nieuwbouw van het zwembad gaat voorspoedig en de planning om in het najaar van 2023 het zwembad in gebruik te nemen blijft overeind, zo liet de gemeente vanmiddag weten.

Beantwoorden

Hee fijn dat het personeel mee mag maar hoop van ganserharte dat we nu dan eindelijk wel weer naar de horeca innen Omniworld te drinken. Dat is nu nl wel het geval na jaren wel de kantine in mogen komen en altijd 2 drankjes de man mogen we vanaf Corona niet meer omdat ze geen personeel hebben🥲

Beantwoorden

Is er ook een sportschool.?.. En hoe is het met de groepslessen die er bij de Laco nu zijn…? Gaan we er nu op vooruit of op achteruit…geen golfslagbad meer en geen groepslessen. Ben dus uitgesport! Bedankt Helmond!

Beantwoorden

Zijn er voorzieningen voor mensen met beperkingen zoals een tillift
Of een gewone lift ,ben benieuwd

Beantwoorden

Mooi dat de gemeente nog op tijd een uitbater heeft kunnen strikken. Als ik het goed begrijp heeft Optisport er een mooie deal uit kunnen slepen. Maar eerlijk is eerlijk: zonder uitbater zou het nieuwe zwembad niet open kunnen.
Klopt het dat de Wissen wordt gesloopt en dat er daar dan woningen komen?

Beantwoorden

Update 4 met aanvullende informatie
Zoals je hierboven in update 3 kunt lezen, gaat Optisport het nieuwe zwembad en de bijbehorende horeca beheren en exploiteren. Zoals verwacht bleek Laco Nederland de andere partij te zijn die zich inschreven had. Sinds 1998 zijn zij de uitbater van De Wissen omdat de gemeente dat toen aan hen uitbesteedde. Maar Laco greep nu dus mis. Waarschijnlijk omdat ze een te laag geldbedrag boden aldus de reactie van hun teleurgestelde woordvoerder.
Zwembad De Wissen (eigendom van de gemeente) dat in 1965 geopend werd, wordt volgend jaar gesloopt. Volgens de woordvoerder van de gemeente is nog niet bekend wat er daarna met het terrein aan de Keizerin Marialaan gaat gebeuren. Hij informeerde ons ook dat het nieuwe zwembad volledig toegankelijk zal worden voor mensen met een beperking. In het doelgroepenbad komt een hellingbaan die rolstoeltoegankelijk is en er zal ook een tillift aanwezig zijn.

Wil je alle eisen en informatie zien die onze gemeente verstrekte voor deze aanbesteding? Ga dan naar de aanbestedingsleidraad (pdf) en neem zeker een kijkje in deze lijst met de 24 bijbehorende documenten. Wij namen niet al die documenten van a tot z door, maar hierbij 3 items die de weblogredactie het meest in het oog sprongen:

  • Vanwege een procedurefout van de gemeente moest de aanbesteding van september 2021 worden gestaakt, volgens het oordeel van de rechter. De gemeente startte daarom in augustus 2022 een nieuwe aanbestedingsprocedure.
  • In de aanbestedingseisen verplichtte de gemeente Helmond de toekomstige uitbater om het huidige personeel van De Wissen een gelijke, gelijkwaardige of gelijksoortige functie aan te bieden met behoud van het aantal aanstellingsuren. De geanonimiseerde lijst met 25 medewerkers die het betreft is via de documenten in te zien.
  • Vanwege de instabiliteit op de elektriciteitsmarkt compenseert de gemeente (mits er groene stroom wordt gebruikt) de elektriciteitskosten van de uitbater tot 2026 voor 100%. Blijft de elektriciteitsmarkt te onrustig dan kan die compensatie jaarlijks verlengd worden tot 2038.

Op onderstaande foto zie je in hoeverre het nieuwe zwembad reeds in aanbouw is.

Beantwoorden

Wat een verschrikkelijk saai zwembad, niks fatsoenlijks voor de kinderen en gezinnen, nog geen glijbaan , geen buiten zwembad met zonnedak, zelf niets voor de gehandicapte onder ons. Dat ze daar toch niet beter over nagedacht hebben, wat een geldverspillerij😡 mooi stuk voor op t.v. Dat er nooit aan de gehandicapte mensen wordt gedacht

Beantwoorden
Echte helmonder

Nou “echte Helmonder ” dan heb je niet goed gelezen. Zwembad toegankelijk voor gehandicapten.

Beantwoorden

@Saskia op woensdag 3 mei 2023 om 17:26:
Vet pluspunt, zeker dat laatste is niet verkeerd hè? 🙂

4.4 Horeca
De exploitant is verantwoordelijk voor de exploitatie van de horeca van het nieuwe zwembad. De horeca dient in elk geval tijdens wedstrijden en andere evenementen van de verenigingen geopend te zijn. De openstelling van de horeca tijdens trai-ningen en bij vergaderingen van de verenigingen wordt in onderling overleg tussen de exploitant en de verenigingen bepaald. Voorts is de exploitant vrij in het bepalen van de openstelling van de horeca. Wel dient er zorg voor te worden gedragen dat deelnemers aan begeleide activiteiten, senioren en ouders van leskinderen koffie of thee kunnen drinken en elkaar kunnen ontmoeten, ook als de horeca officieel gesloten is.

Beantwoorden

Wat een saai en simpel zwembad… Ze hadden het geld hiervan moeten investeren om De Wissen en alles eromheen te upgraden en er veel voor kinderen aan toe moeten voegen…

Beantwoorden

@Ikke op zondag 7 mei 2023 om 21:40:

Smaken verschillen. Wel fraaie architectuur van top-architecten.

Beantwoorden

jammer geen buitenbad ..ik ben niet zo van Berkendonk 😞😏 🤔

Beantwoorden
Erwin van der Heijden

Update 5:
Optisport en de gemeente tekenden dinsdag de exploitatieovereenkomst en het bijbehorende huurcontract. De 2 partijen lieten weten zich te verheugen op de 15-jarige samenwerking. Dave van Hout was erbij en maakte de onderstaande foto.

Beantwoorden

Een zwembad is eigenlijk nergens rendabel om te draaien. Overal in NL moet er geld bij… Dus ik begrijp goed dat men er niet voor in de rij staat.

Beantwoorden

@Erwin van der Heijden op dinsdag 9 mei 2023 om 16:37:

Nee, idd. Overal die #$%luidsprekers en rondwaaiende troep van aso’s.

Beantwoorden

Update 6:
Zelf een gratis kijkje nemen in het nieuwe zwembadgebouw
Zaterdag 17 juni kun je tussen 10.00 en 14.00 uur het zwembad in aanbouw bezoeken en met eigen ogen bekijken. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de zwemzalen, de technische ruimte met de zwembadinstallatie en het horeca- en kantoorgedeelte. Aanmelden is niet nodig.
GroenLinks-raadslid Jeanette Hendriks hoorde dat gisteravond en tipte de weblog vanochtend. Zwembad De Braak is over 3 weken namelijk 1 van de locaties van de jaarlijkse Dag van de Bouw. Vorig jaar bezochten tienduizenden mensen 145 projecten verspreid over heel Nederland.

Toeval of niet? Gistermiddag maakte DvdR de onderstaande dronefoto’s van die bouwlocatie.

Beantwoorden

Als het klaar is kunnen ze het straks weer voor een symbolische euro van de hand doen aan iemand die al met zijn geld en zijn beleggingen geen raad meer weet zo gaat dat met gemeenschapsgeld soms .

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *