Buiten is het 15 graden, binnen zit al 15 jaar 😻

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 101.242 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
5reacties

Stichting Brainport Smart District heeft officieel het startschot gegeven om de plannen van UNSense voor een ‘intelligente’ woonwijk van 100 huizen in Brandevoort verder uit te werken. Onder regie van UNSense is het beursgenoteerde VolkerWessels betrokken in het ‘100 Huizen-project’. Dat bedrijf gaat die huizen en de onderliggende infrastructuur (energie, telecom, water en riolering) ontwikkelen en bouwen en is partner in de ontwikkeling van het Urban Data Platform.
De te ontwikkelen infrastructuur moet het leven in de ‘slimme wijk’ verduurzamen en het welzijn van de bewoners verhogen. In opdracht van de stichting Brainport Smart District hebben UNSense en VolkerWessels het project de afgelopen maanden getoetst op financiële, technologische en juridische haalbaarheid. Met positief resultaat. De uitkomsten van de haalbaarheidsstudie werden onlangs goedgekeurd door de stichting en daarmee is nu officieel een startschot gegeven voor de verdere realisatie van dit project.
Het 100 Huizen-project is een onderdeel van het masterplan voor de uitbreiding van de wijk Brandevoort. Dit plan van 150 hectare met 1500 vaste en 500 tijdelijke woningen, groen en 12 hectare bedrijventerrein, heeft de ambitie om de ‘slimste wijk ter wereld’ te worden. Op dit moment is de geplande start van de bouw van woningen en bedrijven over een jaar. In het project worden de nieuwste technologieën en inzichten toegepast om tot een duurzame, energieneutrale, circulaire en sociale wijk te komen, waarbij inwoners een actieve rol spelen in de ontwikkeling van hun wijk. “Met Brainport Smart District laten we als slimme stad zien dat we ook de stedenbouwers van de toekomst zijn” aldus wethouder Gaby van den Waardenburg in haar weblogcolumn van december
Belangrijke pijlers van het masterplan zijn het zelfvoorzienend zijn door gezamenlijke energieopwekking en lokale voedselproductie, gezamenlijk databeheer en nieuwe mobiliteitsdiensten. Het 100 Huizen-project dient daarbij als een ‘real life’ testomgeving waarin wordt onderzocht hoe data en technologie het welzijn van de bewoners kan bevorderen. Door technologie in onder meer woningen, auto’s en de openbare ruimte moeten dagelijkse bezigheden makkelijker worden en kosten bespaard. Tegelijkertijd wil het bedrijf met het project een nieuw model voor dataruil testen, waarbij zowel de bewoners als de bedrijven evenveel profiteren van de uitwisseling van data.  
Inzake de vorig jaar ontstane discussie omtrent data en privacy, is het uitgangspunt dat de data van de bewoners zijn. Dat meldde De Groene Amsterdammer in een uitgebreid artikel getiteld ‘Het moet niet voelen als een laboratorium vol sensoren’. Voor advies en controle komt er een ‘Raad voor de Ethiek’ met daarin wetenschappers en onafhankelijke deskundigen uit de publieke en private sector. Vorig jaar liet minister Kajsa Ollongren weten dit experimentele initiatief te ondersteunen5 reacties:

verkoop in brandevoort gaat wel heel hard , ze groeien daar flink met het aantal huizen dat er wordt gemaakt. waarschijnlijk willen toch veel mensen die kant op

Beantwoorden

Is dit ook aantrekkelijk voor starters?
Vanaf welke prijs?

Beantwoorden

1500 vaste en 500 “tijdelijke” woningen ?
Ik zie een camping
Ik zie een woonwagenkamp
Ik zie een AZC
Ik zie een veldje met lege dozen

Beantwoorden

@Marieke op dinsdag 21 januari 2020 om 14:33:

Een tijdje terug had ik geïnformeerd naar een indicatie van de prijs maar daar konden ze nog niets over zeggen. Maar het worden zeker betaalbare huizen werd verteld.

Beantwoorden

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *