Buiten is het 4 graden binnen zit:

De weblog van Helmond

meer over deze weblog »
Op de weblog kun je over Helmond praten, huilen en lachen.
Alle berichten op onze voorpagina zijn actueel of gaan langer mee dan de waan van de dag. Vrijwel dagelijks plaatsen wij iets nieuws.
Onder elk bericht staan de reacties (inmiddels al 104.156 sinds de start van de weblog in mei 2005) van andere Helmonders. Alleen lezen wat anderen schreven kan, leuker is het natuurlijk als jij ook jouw on-topic (?) reactie geeft.
18reacties

Abel Blom, de zoon van architect Piet Blom, stuurde vandaag een brief aan alle leden van de gemeenteraad. Hieronder in het geheel zijn brief die hij het onderwerp “Help ’t Speelhuis uit de brand” meegaf.

Analyse:
Mijn angst dat de bruikbare restanten (de complete buitenring kubussen als onderdeel van ’t Speelhuis) snel gesloopt zullen worden en er pas dan plannen voor het vervolg gemaakt worden is gegrond gebleken.
De reden deze contour intact te willen houden is om op termijn de eenheid tussen “het gewone (wonen) en het bijzondere (theater o.i.d.)” terug te kunnen bouwen en dit – in dit stadium – als één van de opties overeind te houden.
Gisteren, na de bespreking met Herman Kieft (oorspronkelijk constructeur) en specialisten van de gemeente Helmond, blijkt dat over de vraag “welke onderdelen absoluut gesloopt zouden moeten worden” nauwelijks discussie bestaat. Wel over de vraag welke conclusies hieraan verbonden zouden moeten/kunnen worden.
Conclusie:
De conclusie van Kieft en Blom is dat, als je als gemeente het totale complex de waardering toekent die het historisch gezien verdient, het technisch zeer goed mogelijk is op basis van de restanten samen met de aanwezige woningen opnieuw een theater – voldoend aan de eisen van deze tijd – als één complex te laten herrijzen.
De gemeente Helmond vindt dit op basis van financiële aspecten geen reële optie en denkt dat sloop op korte termijn de enige optie is.
Op de terugweg van Helmond naar Amstelveen realiseerde ik mij dat “de slag om de restanten” geen doel op zich mag worden en dat de vraag “hoe nu verder” veel belangrijker is.
Vervolg:
Het oorspronkelijk plan voorzag in een ontmoetingscentrum in het hart van Helmond.
Piet Blom koppelde hieraan de voor hem onlosmakelijk functie “wonen” en smeedde uit beide delen één geheel.
Nu het “ontmoeten” verloren is gegaan en de 18 resterende woningen in een bos van niets achterblijven, is de vraag “hoe leven in het hart van Helmond terug te brengen”.
Deze vraag staat nu centraal en zal in samenwerking met betrokkenen, belanghebbenden en geïnteresseerden beantwoord moeten worden.

18 reacties:

Ik ben van mening dat het Speelhuis een kubus moet blijven van Blom, met goedkeuring van Abel Blom, of ze nu de oude kunnen herstellen of elders of op de dezelfde plek een nieuw theater bouwen, kom niet aanzetten met een nieuw -blomloos- ontwerp!

Volgens mij willen enkele raadsleden in mijn ogen iets te graag afbreken, en dan vraag ik mezelf af waarom? hebben we nog meer ‘nieuwe’ lege winkelpanden op die locatie nodig? Ja daar zitten we op te wachten… Zoals onder de bibliotheek? Ja daar was over na gedacht… Monster van een gebouw voor het ‘T Speelhuis neer kwakken zonder een beetje markt onderzoek te doen of er wel gegadigde waren hiervoor en of het geheel uiteindelijk wel mooi zou ogen zo op die locatie voor een stukje echt architectuur.

Kort gezegd, ik wil mijn gemeentelijke belastingen in werking zien. Staak maar een andere bodemloze put tot 2015.

Beantwoorden

Ook ik vind dat Wethouder van den Heuvel voorbij gaat aan de historische waarde van Het Speelhuis.Ik vind dat herbouw op dezelfde plek dient plaats te hebben en aangepast aan deze tijd.kan perfect.Mocht alles wat duurder uitvallen dan vermoed ik dat er genoeg Helmonders zullen zijn die financieel willen bijdragen.

Beantwoorden

Jan Jaap van der Wal gaat in zijn nieuwe show op de achtergrond een grote foto gebruiken van het afgebrande ‘Speelhuis’ http://www.theater.nl/onstage/0,2083,1852_1132-1537852,00.html

Beantwoorden

Vandaag 527 extra handtekeningen petitie ‘Red ’t Speelhuis’
Vandaag werden er 527 handtekeningen opgehaald voor de petitie voor herbouw van ‘t Speelhuis. Deze worden gevoegd bij de inmiddels gesloten online petitie die 1054 ondertekeningen kreeg.
De handtekeningen werden ingezameld door: Linsey Kweens, Tim de Vries, Jaqueline Vincent – van de Hurk en Nicolle Engels (zie de derde foto). Zij trokken vandaag door het centrum van de stad en spraken mensen aan om de petitie te ondertekenen.
De meningen die zij van de Helmonders hoorden waren uiteenlopend maar heel duidelijk: men was of vóór of tégen de herbouw. Reacties als ‘slopen die hap en gewoon afbreken want het kost alleen maar geld’ hoorden zij regelmatig, zo liet Linsey Kweens ons weten. Maar veel mensen waren erg positief met reacties als ‘geweldig initiatief, dit mag nooit verloren gaan’ en ‘sloop is zonde, ‘t Speelhuis hoort in Helmond.’
Zij hopen dat zij alle handtekeningen deze dinsdag tijdens de raadsvergadering mogen aanbieden.

Beantwoorden

He Linsey, Helmond zoekt een nieuwe burgemeester, niets voor jou?

Beantwoorden

Haha, dan komt er hoe dan ook herbouw van ‘t Speelhuis in oude Blom stijl! 😉

Beantwoorden

In ieder geval is iedereen uitgenodigd, dinsdag 6 maart vanaf 19.30 uur te Boscotondo. Er zijn beperkte zitplaatsen beschikbaar, dus ben op tijd.
Toegang is gratis. En kans op toptheater.

Beantwoorden

Overigens 1581 handtekeningen is beduidend minder dan de handtekeningen die gezet zijn voor het behoud van de bibliotheekfilialen. Maar dat terzijde.

Ben benieuwd wat het gaat worden, maar om nou te zeggen dat het er zonnig uitziet…..

Beantwoorden

@Solveg op 2 maart 2012 om 13:38:

En waar haal je dat dan vandaan. In het bericht zelf lees ik het niet.Of ben je naar een voorstelling geweest?

Beantwoorden

morgen 6 maart, 19.20u wordt petitie voor herbouw #speelhuis aangeboden aan weth. vd Heuvel voorafgaand aan vergadering.

Beantwoorden

Irma mailde ons diverse foto’s van Speelhuisposters die overal langs de straten in de stad staan/hangen. Ze dacht een primeurtje te hebben dat in ’t Speelhuis morgen weer de eerste voorstelling plaatst vindt. 😉

Beantwoorden

Ik merk dat onze posters goed zijn opgevallen. Tijdens het drukken van deze posters wisten we dat deze prachtige voorstelling door zou gaan maar nog niet waar. Uiteindelijk is t Speelhuis ook een merk en deze voorstelling valt nog steeds onder ‘t Speelhuis. Het is wel zo dat het misschien wat raar kan overkomen en het niet heel duidelijk is. Sowieso zal op de volgende borden de locatie staan. We moeten improviseren maar we zijn strijdlustig en ‘t Speelhuis gevoel giert door ons bloed, net zoals bij zoveel Helmonders.

Beantwoorden

Op de hoogte blijven van acties, nieuws en herinneringen/meningen van andere Speelhuisliefhebbers, omtrent Theater ‘t Speelhuis?
Nieuwe Blog namens mij, omdat we nog lang niet klaar zijn, dit is pas het begin!
Nu vooral de aandacht op Hoe nu verder, na besluit dat de sloop definitief wordt doorgezet.
Graag zie EN lees ik jullie op: http://linseykweens.weblog.nl/

Deze link mag uiteraard gedeeld worden!

Beantwoorden

Vanavond net voor de raadsvergadering bood Linsey Kweens en Tim de Vries de 1581 ingezamelde handtekeningen voor de petitie voor herbouw van ‘t Speelhuisaan aan aan wethouder Jan van den Heuvel.

Later besloot de gemeenteraad met 33 voor en 3 tegen in te stemmen met het aanvragen van de sloopvergunning voor theater ‘t Speelhuis.

Beantwoorden

De gemeente heeft gisteren de sloopvergunning voor de restanten van ‘t Speelhuis aangevraagd. Die aanvraag wordt op dit moment behandeld. Voordat de sloopvergunning wordt verleend, moet hoe dan ook eerst de monumentenstatus ingetrokken worden.

Beantwoorden

tja sloop is onvermijdelijk gezien de schade, hoop wel dat ze het in kubus stijl herbouwen.
ben alleen bang dat het nooit meer de sfeer van het oude vertrouwde speelhuis krijgt.

Beantwoorden

@Ad op 4 maart 2012 om 22:34:

In antwoord op je vraag aan Solveg:
Dat Jan Jaap van der Wal een grote foto van het brandende Speelhuis gebruikt in het decor van zijn nieuwe theatertour hoorde zij op Radio 1 in een interview met Jan Jaap van der Wal. Zij mailde ons het onderstaande fragment:


Afgelopen dagen hebben we op meerdere manieren een foto proberen te krijgen van die foto met Jan Jaap van der Wal ervoor op bühne. Helaas is dat niet gelukt. Gisteravond was daarvoor een nieuwe kans omdat Jan Jaap in De Kleine Komedie in Amsterdam optrad. Echter, toen bleek dat de foto van een brandend Speelhuis die avond niet gebruikt werd als achtergrond. Er waren problemen met de projector. Later in de tour wordt de foto weer wel gebruikt liet Jan Jaap van der Wal weten.

Beantwoorden

Ook erg leuk: De herinneringen van Abel Blom aan ‘t Speelhuis, Kubuswoningen en Helmond in z’n algemeen…

Om ze te lezen, bezoek: http://linseykweens.weblog.nl/bericht/de-herinnering-van-abel-blom/

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *